Tuesday, May 06, 2014

Шеста колона је главни непријатељ и Путина и руске цивилизације





У савременој руској публицистици активно и масовно се користи термин „пета колона”, који је настао у време грађанског рата у Шпанији. У нашим условима његово значење установљено је доста прецизно и зато овај термин има строго одређене значењске оквире.


Овај појам добија смисао онда кад јасно и неоспорно признајемо постојање радикалне конфронтације између Русије са једне стране и САД и НАТО земаља које од њих зависе, са друге.


Ова конфронтација не може се приказати идеолошким терминима будући да су и Русија и земље Запада демократска друштва са капиталистичком тржишном економијом и претежно либералном идеологијом (индивидуализам, грађанско друштво, слобода речи, кретања, савести, људска права и т. д.).


Не одговара ни модел источног хришћанства против западног што је предодређивало конфронтацију православне Руске Империје, а раније Московске Русије, и католичко-протестантске Европе.


Данас су и Русија и Запад секуларна световна друштва и зато је за прецизно одређивање природе ове конфронтације погодна само и искључиво геополитика, која светску историју разматра као планетарни двобој цивилизације Мора (Запад) и цивилизације Копна (срце Земље, Heartland, Русија), односно као Велики Рат Континената…


У нашем друштву уобичајено је да се петом колоном називају само они који су отворено и потпуно против Путина, за САД и НАТО, против Крима, против Русије, против руског идентитета, против суверенитета, против евроазијске интеграције, против повратка Русије у историју као светске силе. То је јасна издаја у њеној акутној и отвореној фази, ако се посматра у оквиру земље и народа, а у односу на Путина – то су његови отворени непријатељи.


Шеста колона означава оне које још не можемо прецизно да квалификујемо у нашем политичком лексикону: ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment