Wednesday, April 23, 2014

Шеф Блеровог кабинета саветовао Вучића





Мандатар за састав нове владе Александар Вучић потврдио је јуче за Данас сазнања нашег листа да се неколико пута састао са угледним британским дипломатом Џонатаном Пауелом. Будући српски премијер је прецизирао да су се главне теме разговора односиле на начин рада и организацију његовог кабинета.


Џонатан Пауел је од 1995. до 2007. ...



СРБИН.ИНФО


ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 24. април (11.апр) Свети свештеномученик Антипа




Свештеномученик Антипа епископ Пергамски, у Азији

Спомиње се у књизи Откровења као Антипа вјерни сведок мој (2, 13), који би убијен код вас, гдје живи сотона, т. ј. у граду Пергаму.


Житељи овога града живљаху у мраку идолопоклонства и у крајњој нечистоти; беху робови страсти, опадачи, насилници, крвосмешници, речју слуге сатанске. И ту посред њих живљаше Антипа „као светлост посред таме, као ружа посред трња, као злато посред блата”.


Добрим и праведним сматраше се онај, ко би некога хришћанина ухватио и убио. Сва вера незнабожачка састојала се у гатању, у тумачењу снова, у служењу демонима и у крајњем разврату.


Устрашени од Антипе као од огња демони се јаве жречевима у сну и исповеде, како се они боје Антипе, и како морају због њега да беже из тога града. Жречеви дигну гомилу народа против Антипе, и почну овога истјазавати и нагонити да се одрекне Христа и поклони идолима. ...



СРБИН.ИНФО


Уз прелепу песму, Ситна књига на жалости, желимо вам пријатну ноћ





Ситна књига на жалости

(Дарко Никчевић, Срђан Булатовић & Биљана Крстић)


Ситна књига на жалости

Љубовића Двор долеће

Али-бег је чита, гледа

па је мајци на скут меће

Али-бег је чита, гледа

па је мајци на скут меће


Окрени се мајко мила

што да Кесић – бег ми пише

да Џенека вјереница

не зове се моја више

да Џенека вјереница

не зове се моја више


Кад то доћу при већери

он се припе војној кули

с чивилука сабљу скида

и куне се Џени вили

с чивилука сабљу скида

и куне се Џени вили


Џено вило, ах Џено душо

ја без тебе нека булим

А што ће ми читав свијет

ако тебе ја изгубим

А што ће ми читав свијет

ако тебе ја изгубим



...



СРБИН.ИНФО

Организујте радни дан као НАЈВЕЋИ СВЕТСКИ И СРПСКИ УМЕТНИЦИ





Како изгледа радни дан великих стваралаца и уметника. Познати страни ствараоци и домаћи и њихове радне навике.


Велики ствараоци су велики радници. Чак и кад за себе то не кажу, јасно је да дело трајне вредности не „пада с неба“, тражи време, посвећеност, размишљање, труд…


Страни…


Томас Ман је писао, дневно, три сата; имао је обавезне периоде дана с породицом; увече се одмарао уз слушање плоча…


Чајковски је компоновао по два сата пре и после подне…


Дикенс је захтевао потпуну тишину од 9 до 14 сати да би могао да ствара…


Кант је устајао у 5, размишљао до 6 и писао од 6 до 7 ујутро!…


Зигмунд Фројд, да би издржавао бројну породицу, примао је пацијенте и пре и после подне, од 7 до 12 и од 15 до 21 сат… Касно, увече, после одмора од два сата картања, сео би да пише и завршио дан у један иза поноћи…


Балзак… Он није имао никакав план: писао је, непрекидно, такође, непрекидно пио и кафу и… ко зна да ли је уопште спавао… Велик изузетак…


Домаћи…


И домаћи ствараоци су велики радници. Један од наших највећих живих писаца Душан Ковачевић каже, за „24 сата“, да је писање „тешка администрација“:


- Писати се не може аматерски. Или си професионалац или ниси. То је „тешка администрација“! ...



СРБИН.ИНФО


ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ (БЕСЕДА): Будимо мудри и безазлени, па ћемо међу вуковима опстати




Међу вуковима опстати овци је тешко, али није немогуће, јер нам Господ каже на који начин ми можемо и међу вуковима опстати као овце Његове.


А то је: да будемо мудри као змије и безазлени као голубови.


Мудрост ће нас сачувати да не постанемо плен, да нас вуци не раскину, односно да нас непријатељи не онемогуће. А безазленост и доброта ће нас сачувати да ми не постанемо вуци.


Треба имати, дакле, мудрост.Развијати мудрост Богом дану, све више и више, а паралелно са тим развијати и доброту. Јер,мудрост без доброте прелази у злоћу, а безазленост без мудрости прелази углупост.


Ни једно ни друго више, него да будемо “мудри као змије, а безазлени као голубови”. “И мене су гонили, и вас ће гонити”,говори Господ. ...



СРБИН.ИНФО


УБИСТВО У КАЛУЂЕРИЦИ: Брат убио брата?

Истина у медијима – стварност или потреба





Већина ћути, јер је неинформисана, тј. онемогућена, да дође до правих информација и сазна истину уз помоћ, које би могла да делује, да се организује и тражи оно што му припада, као и да покрене неке ствари, које би биле на корист свих нас.


Земља са историјом, коју су чинили и стекли људи, спремни да се огласе, да се боре, ради своје отаџбине, у име патриотизма и родољубља, због своје деце и будућих генерација – е, то је Србија! Сви ти људи су се борили „оружјем“, које су имали и снагом, која им је дата од Бога. Користили су се и пером и пушком и речју и делом! Ми смо данас у предности, јер имамо проширену могућност, да делујемо медијски. Кажем проширену, јер данас, поред штампаних издања новина и радија, имамо и развијену телевизију, интернет…


Међутим, као да нам опет нешто недостаје, да би смо почели одсудну борбу, за сопствени опстанак. Прво што ми пада на памет је недостатак организованости, али много чега још. Морамо још бити свесни тога, да о каквом год начину борбе да је реч, морамо јој заједнички приступити, не може један човек сам да освоји победу, над оним појавама, којима га „овакав свет“ притиска. Имамо ми у Србији и „вишка“ – страха, сујете, отпора према покретању нечег новог, што може донети побољшање. ...



СРБИН.ИНФО


Нинковић: Титула је још далеко!





Све мање корака дели Црвену звезду од шест година чеканог шампионског пехара. После Партизановог пораза у Крушевцу (0:2) и победе црвено-белих над нишким Радничким (2:0), с “Маракане” ће у суботу понети ка Хумској огроман оптимизам, шест бодова предности и распламсалу жељу да у 146. вечитом дербију ставе тачку на трку с комшијама.


Иако су управо такав расплет још од зимус прижељкивали сви у Љутице Богдана, максима о опрезу као мајци мудрости.


- Видим и чујем разне коментаре како је титула већ наша. Јесте боље кад пред дерби имаш шест бодова, него три, али не мислим да је било шта завршено. Пре бих рекао да је титула тако близу, а опет, тако далеко. Ако победимо у суботу бићемо стварно близу. ...



СРБИН.ИНФО


Префињена војна тактика Русије због које Американце боли глава





Поводом анексије Крима, амерички државни секретар Џон Кери оптужио је Русе да се понашају “као у 19. веку”. Али, западни војни стручњаци који прате збивања на Криму и у источној Украјини сматрају, међутим, да је руска војска успешно савладала и да користи стратегије и тактике 21. века: комбинује сајбер рат и информативну кампању и има одлично обучене специјалце.


Бивши командант НАТО и адмирал у пензији Џејмс Ставридис сматра да је то значајан помак у приступу руских копнених снага, које су “префињено одиграле своје адуте”.


Квалитети које је руска војска показала, по њему, нису важни само за драму у Украјини, већ имају и импликација и кад је реч о безбедности Молдавије, Грузије, централноазијских република, па и земаља централне Европе које су чланице НАТО.


- Права снага ових операција лежи у тајној акцији, комбинованој са добрим обавештајним подацима о слабостима владе у Кијеву и њеној спремности на војни одговор – сматра генерал Роџер Мекдермонт.


Руска операција у Украјини представљала је, наиме, вешту комбинацију грубе и благе силе и показала је велики напредак у стратегијском размишљању и деловању. При интервенцији на Криму, Руси су искористили војне маневре да одврате пажњу и прикрију намере, а затим су специјално обучене снаге, морнаричка и десантана пешадија без препознатљивих ознака и униформи, брзо ушле на територију и обезбедиле кључне објекте. ...



СРБИН.ИНФО


УКРАЈИНА: Кијев уз подршку САД кренуо у напад – освојен Свјатогорск (Из часа у час)





Одмах смирите ситуацију и започните преговоре уместо што намерно изврћете договор из Женеве, наводи се у веома оштром саопштењу МИП Русије.


22:00 ЛАВРОВ: САД диригују кијевским властима


Украјински политичари су под снажним утицајем америчких власти, изјавио је у среду министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров у разговору са новинарима у Москви.


Кијевске власти су најавиле активну фазу специјалне операције после посете Украјини америчког потпредседника Џозефа Бајдена, објаснио је дипломата.


Лавров каже да се Кијев не придржава договореног у Женеви. Он је такође подсетио да је украјинска страна предложила нацрт закона о амнестији, али по свему судећи закон се неће односити на политичке затворенике. Руски министар је такође обратио пажњу на активност радикалног украјинског покрета „Десни сектор“ на истоку земље. Више о овоме прочитајте ОВДЕ. ...


СРБИН.ИНФО


Како је Шекспир изазвао еколошку катастрофу и пад авиона





Данас је 450-годишњица од рођења енглеског драмског писца Вилијама Шекспира чија се заоставштина слави широм света, али у САД не гледају благонаклоно на један њен аспект.


У Шекспировим комадима и поезији птице имају посебно место а то је разлог што је један од његових поклоника и љубитеља дошао на идеју да у Северну Америку донесе – чворке. Чавке, палчићи, корморани, сове, славуји, шеве и још 60 других врста спомињу се у делима великог барда на велику радост љубитеља птица.


Један од њих, Американац Јуџин Шифлин, је 1890. дошао на идеју да уведе што је више Шекспирових птица у Северну Америку. Једног прохладног зимског дана пустио је 60 чворака у Централ парк у Њујорку у нади да ће се одомаћити. На велику жалост многих данашњих еколога, они су то и учинили.


Како преноси ББЦ, у САД-у данас има око 200 милиона европских чворака. Мали и ратоборни, они важе за “насилнике” међу птицама. Ова птица је постала таква пошаст да је једна од ретких врста које нису заштићене законом. ...



СРБИН.ИНФО


Америци је остало годину и по до краха долара





Пренадувани мехур уграђен у америчке берзе лишиће Вашингтон полуге владања светом, а конкуренти постају евро, јуан и рубља.


Већ сам више пута говорио да су многе тешкоће са којима се сада суочавамо, посебно невоље у Украјини, само последица глобалних проблема са којима се човечанство сусрело. Другим речима, слични проблеми и процеси настајаће у блиској будућности у све већем броју земаља и региона.


О томе треба говорити све више и чешће будући да правилно разумевање процеса који се одвијају веома може да помогне током процеса кризе. Већ више од десет година проучавам економске узроке кризе. Они су у томе што је стимулисање потражње више од 30 година довело до ситуације у којој домаћинства троше много више него што добијају: расходи домаћинстава у Европској унији и САД премашују њихове реалне приходе за 20-25 одсто.


Данас су сви инструменти за стимулисање потражње практично исцрпљени, и она почиње да пада. Управо се у том паду приватне потражње и налази базни механизам кризе и нема никаквих основа сматрати да ће у блиској будућности криза престати. Ипак, ова теорија ништа не говори о роковима почетка ове или оне фазе кризе, овде треба пажљивије размотрити конкретне детаље. ...



СРБИН.ИНФО


Партизан и даље сања пенал у дербију, Звезда га никако не жели! (ВИДЕО)




Партизанов навијач 19 година није имао прилику да види играча његовог вољеног клуба да изводи пенал против Црвене звезде у вечитом дербију. С друге стране, добрих шест година неки Звездин играч није застресао мрежу шутем са беле тачке.


Навијачи црно-белих одавно су престали да се надају да ће неко од играча актуелног шампиона пуцати пенал, што се последњи пут десило у 99. вечитом дербију, 18. марта 1995. године, на стадиону у Хумској. Тада је резултат био 2:2, Звезда је повела головима Небојше Крупниковића и Ивана Аџића, да би у 67. минуту судија Зоран Петровић досудио једанаестерац због играња руком Ненада Сакића у свом шеснаестерцу. Реализатор је био Дамир Чакар, а Ниша Савељић је поставио коначан резултат. ...



СРБИН.ИНФО


У Партизану не размишљају о завршетку шампионских снова: Трка још није решена





Није крај, остало је још 15 бодова у игри, кажу у Партизану. После вероватно најслабијег пролећног издања и потпуно заслуженог пораза у Крушевцу, у Хумској не желе да истакну белу заставу и поред тога што и са победом у дербију морају да се загледају “у звезде”.


Спортски директор Алберт Нађ тврди да нико у свлачионици Партизана не би смео да клоне духом као и да сви имају обавезу према себи, клубу и навијачима да победом над Црвеном звездом (субота, 19.00) покушају да се задрже у шампионској трци.


- Имамо још пет утакмица пред собом и уопште не размишљам да је било шта решено. Никада у животу нисам био песимиста, па нисам ни сада и очекујем да играчи ураде све што је до њих да добију дерби и учине све што је могуће да престигнемо Звезду до краја сезоне – каже Нађ.


Први човек спортског сектора клуба из Хумске нема право објашњење за бледу партију под Багдалом која је вечите ривале пред међусобни дуел одвојила на шест корака размака.


- Напредак је показао већу жељу и борбеност и право питање је зашто је то тако. Прави одговор немам. Одиграли смо веома слабу утакмицу у Крушевцу, а из свог играчког искуства знам да неке утакмице не можеш да добијеш на квалитет. ...



СРБИН.ИНФО


Српско искуство сукоба цивилизација





У положај сиромаштва, поробљености и понижености смо доспели странствујући тамо где нам није место.


Срби су стари народ са пуно историјског искуства, које би морало да им у будућности помогне да не понављају грешке. На овом месту ћемо навести нека искуства која нам могу помоћи за будућност, где је веома важно да се ради о проживљеним искуствима, а не о теоријским разматрањима и претпоставкама.



ИСКУСТВО ДОБРОНАМЕРНОГ ОКРУЖЕЊА


Сваки народ и држава живе у неком окружењу других народа и држава. Срби су у својој историји имали периоде када се живот одвијао у више или мање добронамерном окружењу. Држава не може да бира географско окружење, али може да бира политичко и да ступа у ближе односе са државама које сама изабере. У политици, како се често каже, не постоји пријатељство, већ само интерес. Ако држава треба да иде за интересом, а не за пријатељством, то јесте потребан, али не и довољан услов. Потребно је добронамерно окружење. Може се рећи да није потребно пријатељство у политици, веч интерес, али се не може рећи да није потребно добронамерно окружење јер наша жеља за остварењем интереса није довољна да би он и био остварен у било каквом окружењу. ...



СРБИН.ИНФО


Четнички покрет открива нове плаћенике у Украјини





Како преноси Четнички покрет, најновије информације до којих су дошли припадници Логистичког одељења о присуству страних (ЦИА) плаћеника су изазвале још већу бес међу руском браћом, којима је сада сасвим јасно да је рат неминован. Лажљива Америка и НАТО се не обазиру нинакакве споразуме и договоре, иако истини за вољу међу украјинским политичарима преовладава свест да ће евентуални рат бити погубан пре свега за њих.


Оперативац Четничког покрета „српски вук“, који се налази у Украјини, послао је нове податке да се после Блек вотера у прикупљању плаћеника укључила још једна експозитура ЦИА-е позната као DynCorp International. Ова ништа мање злочиначка организација нуди познатим плаћеничким групама по 13000$ по особи, а групама са вишегодишњим искуством, са ветеранима и 20000$ месечно по особи. Јасно је да нема шале, Америка жели рат.


Овом приликом Четнички покрет шаље јасну поруку свим зликовцима који дођу у Украјину желећи да зараде свој крвави новац убијајући нашу православну браћу, да неће доживети да потроше тај новац. Свеславјански народ никада није био уједињенији и јачи. Нека добро размисле сви који желе да зараде свој крвави новац у древној Русији.


Логистичко одељење

Четничког покрета


(Четнички покрет, Србин инфо)


...



СРБИН.ИНФО

Црква старија од државе: ДСС једина странка која је завештала имовину СПЦ





Демократска странка Србије је сву своју непокретну имовину завештала Српској православној цркви и једина је политичка партија у Србији која се одлучила на такав чин, сазнаје Телеграф.рс!


- То је једини светао пример, који би многе странке требале да следе, али је нажалост то учинила само ДСС – каже наш саговорник близак врху СПЦ.


Након пораза на последњим ванредним парламентарним изборима медији су писали да се ДСС због задуживања и новца потрошеног на предизборну кампању суочава с финснсијском кризом. Чак је и в.д. председник ДСС-а, Александар Поповић, непосредно после избора, изјавио да је “страх за будућност странке оправдан, с обзиром на то да су остали без буџетског финансирања”.


Међутим, чињеница да странка није прешла цензус, оставка Војислава Коштунице, као ни лоша финансијска ситуација, нису спречили ДСС да одустане од одлуке да сва имовина странке треба да припадне Српској православној цркви.


Функционери ДСС кажу да и у статуту странке пише да ће сва имовина припасти СПЦ-у у случају да странка престане да постоји. ...



СРБИН.ИНФО


Руски одговор ЦГ: Молили сте нас и звали браћо, а сада нож у леђа – ЋАО





Поводом одлуке Црне Горе да се придружи санкцијама против Русије, руски медији пишу да Москва разматра одговор имајући у виду да значајан део БДП-а Црне Горе чине руске инвестиције и потрошња руских туриста који чине трећину свих иностраних гостију.


Тај одговор би, како се наводи, могао да укључи укидање безвизног режима и трговинских олакшица.


Упркос вишевековном пријатељству са руским народом и већинском противљењу грађана Црне Горе ступању у НАТО, руководство у Подгорици придружило се санкцијама САД и ЕУ против Москве, истакавши високо кандидатуру за чланство у Северноатлантској војној алијанси, навео је московски владин дневни лист “Росискаја газета”,


Према писању овог листа, Руси су тајно истиснути из свих сфера живота у Црној Гори, иако су у последњих неколико година руски грађани уложили у њу око две милијарде евра и тако јој помогли да постане пожељна за инвеститоре.



“Ðукановићева влада марљиво ”чисти” земљу од руског утицаја. Када је руском менаџменту у Никшићу запрећено физичким насиљем, полиција одбила да одговори на претње” тврди московски лист.


У тексту је наведено да је компанија која је уложила више десетина милиона евра у модернизацију железаре у Никшићу била принуђена да хитно напусти Црну Гору, док је влада продала предузеће енглеском купцу.


Прошлог лета власти су конфисковале и потом огласиле продају Комбината алуминијума у Подгорици чији је власник био Олег Дерипаска, истакнуто је у тексту. ...



СРБИН.ИНФО


Тахири: УН да оснују трибунал за Србе због силовања на Косову





Такозвана заменица премијера Косова Едита Тахири изјавила је да је покренуто потписивање петиције којом ће се од Савета безбедности УН затражити оснивање трибунала за Србију због, како се наводи, силовања припадника српских снага на Косову током рата на том подручју крајем деведесетих година.


Едита Тахири рекла је да је основ за оснивање тог суда Резолуција 2106 о заштити жена настрадалих током рата, коју је Савет безбедности УН усвојио 2013. године.


“Ова резолуција нам даје основ да припремимо ту петицију и да је упутимо Савету безбедности УН”, рекла је Тахири за Радиотелевизију Косова.


Петиција је најављена уочи одлучивања у Скупштини Косова о формирању Специјалног суда за злочине припадника ОВК на Косову.


Бета


...



СРБИН.ИНФО

Како НАТО малтретира српске породице





Стојан Жупљанин, бивши начелник Центра службе безбедности у Бања Луци и бивши саветник председника Републике Српске за унутрашње послове, чека правоснажну одлуку у Хашком трибуналу. Разговарали смо са његовим синовима Младеном, Павлом и њиховим кумом Томом Ђурићем о притисцима на њихове породице и пријатеље и уценама које су долазиле од НАТО снага, Ције, домаћих служби и служби из Србије.


После свих ових година патње, малтретирања од стране НАТО-а, домаћих служби, служби из Србије све се је у неку руку стишало, али се није стишало у вашим животима. Те патње мало ко зна, односно знате само ви. Како се осећате данас после свих тих година?


Што се тиче тих дешавања, прошли пут смо причали на ту тему, а везано за тренутна дешавања, а то је да је породица мало боље, што се каже. С тим да је то далеко од неког просперитета и бољитка. У сваком случају наш народ каже: Жива глава, готова је мана”. ...



СРБИН.ИНФО


Нова влада имаће шеснаест министарстава





Београд – Предлози измена закона о влади и о министарствима, које предвиђају да нова влада има 16 министарства, стигли су у Скупштину Србије, изјавио је Зоран Бабић.


Шеф посланичке групе Српске напредне странке је агенцији Бета рекао да ће влада имати 16 министарстава и бити одраз економског стања државе и уштеда које морају да се направе.


Бабић је казао да ће посланици сутра почети расправу о тим предлозима закона, а да ће 27. априла Србија добити нову владу.


Будућа Влада Србије ће, како је предложено, имати следећа министарства:


1. Министарство финансија


2. Министарство привреде


3. Министарство пољопривреде и заштите животне средине


4. ...



СРБИН.ИНФО


Карићи се враћају у Србију?





Нови Сад — Богољуб и Сретен Карић, оптужени у одсуству за наношење штете Мобтелу у периоду од 1998. до 2005, могли би ускоро да се врате у Србију, пише Дневник.


Како пише тај новосадски лист, такве спекулације “подгрејао је” повратак у Србију бившег директора “Ц маркета” Слободана Радуловића, који је у одсуству осуђен по оптужби за примање мита.


Иако за сада нема поузданих информација да би на сличан потез могли да се одлуче и Богољуб и Сретен Карић, раније је било неговештаја да су спремни да се врате и учествују у поступку уз омогућавње одбране са слободе, преноси портал 021.


За двојицом браће Карић потерница је расписана почеком 2006. године након су се нашли под истрагом с још 14 особа у случају Мобтел, а у септембру 2010. је уследила и оптужница београдског Вишег тужилаштва. По незваничним информацијама оптужница још није потврђена судском одлуком


Добро обавештени извор “Дневника” наводи да су Карићи веома заинтересовани за истрагу коју је ЕУ тражила од Србије о дешавањима с Мобтелом и од краја децембра 2005, кад је држава одузела лиценцу предузећу и у априлу 2006, формирала фирму “Моби 63″ коју је крајем јула исте године продала Теленору. У спекулацијама на тему њиховог евентуалног повратка лицитира се с неколико дана до неколико месеци, док се нагађања уз помињање мајских празника углавном везују за чињеницу да су се код нас некако око празника усталила занимљива дешавања. ...



СРБИН.ИНФО


Синиша Мали нови градоначелник Београда





Београд — Синиша Мали биће нови градоначелник Београда, потврђено је за Б92. Он би требало да буде изабрана на седници градске скупштине сутра у 15 часова.


Синиша Мали је претходних пет месеци био председник привременог органа града Београда.


Данас је иначе конституисана Скупштина града Београда, а одборник СПС-а Никола Никодијевић изабран је за председника београдског парламента.


Градоначелник Београда бира се из реда одборника, на време од четири године, тајним гласањем, већином гласова од укупног броја одборника Скупштине града. Кандидата за градоначелника предлаже председник Скупштине града.


Синиша Мали је 18. новембра прошле године именован за председника Привременог већа Београда а пре тога је био саветник за привреду и економију Александра Вучића, тада првог потпредседника владе.


Синиша Мали је рођен 1972. ...



СРБИН.ИНФО


Фигаро: Запад аплаудирао кад је Србији отето Косово, сада урла због Крима





У тренутку када поједини позивају на оружану интервенцију Запада у Сирији, француски лист “Фигаро” (Le Figaro) подсећа на “кобне ефекте које је по Србе имало прибегавање Сједињених Америчких Држава и Европске уније албанској герили у Југославији”.


Уз подсећање да су САД и ЕУ у марту 1999. године отпочеле бомбардовање Југославије да би спречиле “геноцид” на Косову, “Фигаро” наводи да је НАТО у борби против југословенске војске, при том делујући без резолуције УН, позвао у помоћ локалну албанску герилу – Ослободилачку војску Косова (ОВК).


“ОВК, коју је до 1998. године амерички Стејт департмент сврставао у категорију `терористичке организације` и која се финансирала углавном путем трговине дрогом, одједном је постала савезница”, пише аутор текста, уз опаску да су у Вашингтону тада цинично говорили да циљ оправдава средства.


“На крају крајева, у неко друго време и на неком другом месту, Америка би можда склопила пакт и са Бин Ладеном не би ли се изборила са руским чудовиштем…”, констатује аутор чланка.


У тексту се наводи да су, после тромесечног рата 1999, када су пребројаване жртве, неки шапатом признали да су размере српске репресије на Косову “мало преувеличане”, али су потом прешли на друге ствари.


“Отето од Србије, иако обилује манастирима који су сведочили рађању српске нације и идентитета, Косово је стављено под управу НАТО, а 2008. је једнострано прогласило независност, на шта је Запад громогласно аплаудирао, а шест година касније урла када је Крим употребио исту методу да би се поново припојио Русији”, пише француски лист. ...



СРБИН.ИНФО


Вацлав Клаус: Запад и САД провоцирају нерешиви конфликт у Украјини





(Глас Русије)


Запад и Сједињене Америчке Државе су провоцирали нерешиви конфликт у Украјини. Украјина сама мора да изабере пут развоја, изјавио је бивши чешки председник Вацлав Клаус у интервјуу за чешку телевизију.


„То што се догодило на кијевском Мајдану није због Русије и Путина. Ситуацију су преокренули политичари Западне Европе и САД“, – рекао је Клаус.


Бивши чешки председник сматра да се криза може решити само уколико стране снаге престану да се мешају у унутрашње послове Украјине. Украјинци морају сами да одлуче како ће даље живети, сматра политичар.


...



СРБИН.ИНФО

Када Босанац секиром поправља ауто, то изгледа баш овако! (Видео)




Да ли је вама јасно шта је он овде хтео да уради?



(Телеграф)


...



СРБИН.ИНФО

Савет Европе: Словенијо, признај српски језик!





Савет Европе позвао је Словенију да призна српски, немачки и хрватски језик као традиционалне мањинске језике.


У новом извештају о мањинским језицима Савет Европе позива и на отклањање неједнакости у употреби мађарског и италијанског језика на одређеним подручјима.


Савет Европе је још прошле године у свом извештају позвао Словенију да законски регулише употребу српског, немачког и хрватског језика.


Словенија је и ове године позвана да појача мере за повећање свести у јавности о мањинским језицима у образовном систему и медијима.


(Вести)


...



СРБИН.ИНФО

Утицај украјинске кризе на руску и кинеску одбрамбену индустрију





(Глас Русије)


Криза у Украјини показала је све слабости украјинске државе. Тренутно, Украјини реално прети повећање унутрашњих немира, оштећење инфраструктуре и свеопшти распад земље.


Све ово отвара многа питања, посебно, код кинеских и руских одбрамбених предузећа, повезаних индустријском сарадњом са Украјином. На пример, кључни партнер руских и кинеских компанија у Украјини је фабрика “Мотор-Сич” – главни произвођач мотора за руске хеликоптере. Поред тога, фабрика производи и моторе за школске и транспортне авиона, неке врсте беспилотних летелица и крстареће ракете. Председник компаније Вјачеслав Богуслајев – истакнута личност “Партије региона”.


Већи утицај Сједињених Држава може довести до тога да они блокирају одређене врсте извоза наоружања и војне технологије из Украјине у Кину, као што су то урадили у односу према ЕУ и Израелу.

Поред мотора “Мотор Сич”, који се, посебно, користе на кинеским војно-школским авионима Л-15 и руским Јак-130, као и на хеликоптеру Ми-17, који су у широкој употреби у Русији и Кини, под ударом се могу наћи и друге области сарадње, као што је испорука дизел мотора за кинеске извозне тенкове МБТ-2000. Постоји низ других области, као што су испоруке морских енергетских система, радарске опреме, одбрамбене електронике итд. ...



СРБИН.ИНФО


Русија паралише Украјину на босански начин?





(Глас Русије)


Боснизација Украјине, политизација диверзификације и друге компликоване речи о простим стварима.


Министар иностраних послова Пољске Радослав Сикорски је осумњичио Москву за жељу да федерализује Украјину ”не на амерички, већ на босански начин”. Реч је о снажном утицају на један део који касније може да паралише читаву земљу — изјавио је Сикорски у интревјуу за Вашингтон Пост. У тим речима лако је препознати алузију на односе Русије и Републике Српске.


Могуће да је господину министру говор писао исти спичрајтер као и председнику САД Обами, када је он испричао свету истину о ”референдуму на Косову”. Зато што ”снажним утицајем на један део” за 20 година постојања БиХ баве се западни партнери Москве, провоцирајући центрифугалне снаге у Републици Српској и центрипеталне у Федерацији, што у ствари и паралише земљу.


Добар пример пружају недавно обелодањена архивска документа бившег пресдедника САД Била Клинтона. Из њих се види како су саветници Клинтона негодовали поводом кандидатуре шведског дипломате Карла Билдта за дужност Високог представника у БиХ: њему су ”запамтили” ако тако може да се каже, превише српски став: ...



СРБИН.ИНФО


ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: Украјинска криза и велике силе – САД и Русија (2)





Јасно је да отварање Украјине као најважнијег спољнополитичког питања савремене Русије у овом тренутку није одговарало Москви јер је могућност избора и маневра знатно мања него што би, рецимо, била за пар година, када буде проширен Северни и изграђен Јужни ток.


Са једне стране, ако дође до жестоког затезања кризе уз масовна оружана дејства, постоји опасност да власт која буде контролисала Галицију не буде у стању или не буде спремна да одврати екстремисте, којих неће мањкати, да бар краткорочно заврну цевовод Дружба, који пролази туда, или макар да дођу у искушење да узимају за своје потребе велике количине енергената, који се иначе транспортују за Европу. ...



СРБИН.ИНФО


ЧЕДОМИР АНТИЋ: У очи нове српске владе – млаки Срби и задовољни странци





Србијом влада постмодерна… То значи да коначно на власти имамо политичара који је подједнако прихватљив у земљи и иностранству. Особу која је истовремено борац за народна права, ловац на корупцију, искоренитељ бирократије, пријатељ ЕУ и руски другар… Александар Вучић… Човек који је најпопуларнији страни политичар из региона у Црној Гори, а истовремено особа о којој Ђукановићев режим има само лепе речи… Какав је то човек? Какве су његове чудотворне способности?


На који он то начин успешно брани Косово и Метохију у саставу Србије и другује са немачким (данас већ бившим) министром Гуидом Вестервелеом? Како он то брани интересе срског народа у Црној Гори и извињава се Ђуконовићевом режиму због деловања оног великосрпског националисте и екстремног десничара Бориса Тадића (коме није доста што је скоро двадесет година шуровао са војводом Војиславом Р. Шешељем, него би сада желео да другоме украде првеснство евро-атлантских интеграција)…


Да би привукао грађане Србије да за њега гласају на првим вишестраначким изборима, Слободан Милошевић није сматрао да је довољно што је вратио покрајине под власт Србије, нити што је успешно подржао просрпску струју у Црној Гори, није било важно ни што је наследио моћ и новац бившег савеза комуниста… У то време Милошевић је „упао“ у савезни платни промет и остварио „економско чудо“ које код нас већина данас неоправдано приписује Анти Марковићу – грађани Србије су први и последњи пут имали већу просечну зараду од грађана Хрватске… На децембарске изборе 1990. изашло је јако много грађана… Милошевићева партија добила је 45% гласова изашлих. Данас је СНС на челу са Вучићем, истина у мањој излазности, добио више од 48% народних гласова! ...



СРБИН.ИНФО


СЕРГЕЈ ЛАВРОВ: Ако нападну Русе, узвратићемо





Русија ће узвратити уколико интерес њених грађана или сами грађани буду директно угрожени у Украјини, каже руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.


Лавров је за “Раша тудеј” рекао да сматра да напад на руске грађане јесте напад на Руску Федерацију и да не види други избор од “одговора у складу са међународним правом”.


“Ако будемо нападнути, свакако ћемо одговорити. Ако наши легитимни интереси буду директно нападнути, као у Јужној Осетији, не видим други избор”, рекао је Лавров.


Руски шеф дипломатије заоштрио је реторику у дану у ком се наставља “антитерористичка акција” украјинских власти, али није прецизирао да ли ту мисли на Крим.


Говорећи о гомилању трупа на граници са Украјином је истакао да руске трупе нису прешле границу и да су и даље на руској територији.


Лавров је поново оптужио Вашингтон да жели да манипулише ситуацијом и рекао да САД имају великог удела у украјинској кризи.


“Нема разлогда да не верујемо у то да Американци вуку све конце. Индикативно је то што су изабрали тренутак за посету Украјини потпредседника Џоа Бајдена у тренутку наставка операције власти у Кијеву, након што се покретање саме операције догодило након посете шефа ЦИА Џона Бренона”, рекао је Лавров. ...



СРБИН.ИНФО


ДОНАЛД ТУСК: Европска енергетска унија против руског гасног монопола





Пољски премијер Доналд Туск постаје све израженији актер у актуелној украјинској кризи. Био је најгласнији у тражењу додатних НАТО трупа на простору Источне Европе а сада предлаже формирање тзв. “енергетске уније”, која би требало да прекине европску зависност од руског гаса. Туск наводи да ће Европа бити слаба све док буде зависила од руских енергената. ...



СРБИН.ИНФО


Страх Америке од савеза Русије и Кине





У последње време чују се гласови стручњака за које се претпоставља да су добро информисани а у којима се осећа мешавина чуђења, забринутости и збуњености. Али текст Дејида А. Енделмана Русија и Кина нови најбољи другари? (Russia and China new best chums? ...



СРБИН.ИНФО


Слобода владике Јована услов да СПЦ преговара са Македонцима





Синод непризнате Македонске православне цркве (МПЦ) обратиће се писмом патријарху васељенском Вартоломеју, руском Кирилу и српском Иринеју у намери да покаже жељу да почне дијалог о статусу ове верске заједнице. После неуспелих разговора Српске патријаршије и МПЦ 2002, ово је први јасан сигнал да би ускоро могло да се нађе трајно решење за цркву у Македонији.


Да у Скопљу постоји жеља да се после паузе од 12 година поново седне за сто, потврдио је и поглавар неканонске МПЦ Стефан. Он је јасно рекао да очекује „искрен дијалог и без условљавања“, а изразио је и наду да ће „љубав добити предност над историјом и формалностима“.


Српска патријаршија још није званично реаговала. У врху СПЦ, међутим, речено нам је да српска страна никада и није повукла пружену руку према Скопљу. ...



СРБИН.ИНФО


Сулуда теорија одједном могућа: Малезијски авион слетео на копно?!





Потрага за несталим малезијским авионом са лета МХ370 није уродила плодом, а истраживачки тимови најављују да ће, ако се делови летелице не појаве у наредних пар дана, променити ток истраге. Истраживачи ће узети у обзир и наизглед сулуду теорију да се “боинг 777″ није сурвао у Индијски океан, већ је слетео на копно.


- Ако током наредних дана не добијемо позитивне резултате у истрази, мораћемо да се прегрупишемо и размотримо могућност да је авион негде слетео – каже извор из међународног истраживачког тима.


Истраживачи нису навели име земље у коју је авион потенцијално слетео.


- Претпоставка о слетању авиона у забачени део копна није немогућа, будући да нисмо нашли никакав отпад који можемо да повежемо са авионом. Ипак, помало је апсурдно мислити да нека земља крије авион, када је више од 20 држава укључено у потрагу – каже извор.


Потрага је ушла у 45. дан, а породице несталих путника губе сваку наду. Малезијске власти се надају да ће још земаља пристати да подели своје сателитске и радарске податке са њима. ...



СРБИН.ИНФО


Вилсон: Путин помогао Црној Гори да уђе у НАТО





Потпредседник америчког Атлантског савета Дејмон Вилсон је оштру реакцију Москве, поводом недавне посете премијера Мила Ђукановића САД и НАТО-у, оценио „интензивним притиском“.


„Мислим да је (Владимир) Путин можда помогао Црној Гори да добије позивницу за чланство у НАТО-у“, рекао је Вилсон истакавши да је црногорски премијер Мило Ђукановић током недавне посете Вашингтону „обавио изванредан“ посао приказујући слику Црне Горе која је спремна да буде савезница Сједињених Држава и НАТО.


„Мислим да је учинио велику услугу својој земљи, отвореним и искреним разговором о изазовима с којима се Црна Гора суочава на унутрашњем плану. Присутан је снажан осећај подршке заједнице у Вашингтону, која постаје више упозната са Црном Гором, променама које се догађају у земљи и гаји све већи ентузијазам у погледу Црне Горе која ће наћи своје место у евроатлантској заједници“, навео је Вилсон.


Он је рекао да је у Вашингтону у току отворена расправа о томе да ли је ово право време за НАТО да се проширује.


(Вечерње новости)


...



СРБИН.ИНФО

Додик: Инцко нам неће кројити судбину





Прича о референдуму о независности Републике Српске престаће онога дана када буде спроведен – поручио је председник РС Милорад Додик.


Он је тако прокоментарисао изјаву председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће „прича о независности РС нестати после октобарских избора“.


Први човек РС критиковао је и Изетбеговићево, како је рекао, призивање високог представника у БиХ да интервенише по питању доношења одлуке Владе РС која регулише област пребивалишта, а која представља „јасну антидејтонску активност РС“.


- Интервенционизам нећемо прихватити, легално изабрани представници Српске никада неће прихватити било какву одлуку Канцеларије високог представника која прекраја или суспендује легално донете одлуке органа РС – истакао је Додик.


Иначе, реч је о законским решењима донетим ради спречавања плана да Бошњаци из Федерације БиХ фиктивно пријаве пребивалиште у РС и на тај начин утичу на изборне резултате, а председник РС је раније објаснио да се на тај начин морају окончати манипулације у вези са изборним инжењерингом.


Додик је нагласио и да Изетбеговић бежи од питања због чега су он и његова бошњачка Странка демократске акције (СДА) блокирали усвајање закона о пребивалишту и боравишту који је прошао процедуру у Савету министара и Представничком дому, да би је управо СДА зауставила у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. ...



СРБИН.ИНФО


НЕВЕРОВАТНО: Србија увози и шљиве!





Србија, осим онога што заиста не може да набави на нашем тржишту, попут нафте, гаса, електронике, разних сировина за хемијску, прехрамбену, грађевинску индустрију, увози и много тога чега имамо на претек – на тоне паприке, парадајза, бораније, купуса, па чак и шљива и јабука. Укупна вредност робне размене српске привреде са светом у 2013. износила је око 35 милијарди долара, од чега 20,5 милијарди долара чини увозна роба, а 14,6 милијарди долара је вредност српског извоза.


Према подацима Привредне коморе Србије, током прошле године Србија је увезла за 1,8 милијарди долара ауто-делова, сирове нафте за 1,3 милијарде долара, гаса у вредности од 789 милиона долара, кафе за 81 милион долара, банана у вредности од 48 милиона…. Али, у том периоду Србија је увезла и значајне количине замрзнутог меса, за које је издвојила 32 милиона долара, поред тога девизе смо давали и за црни лук, шарагрепу, бели лук, пасуљ…


- Конкуренција пољопривредних производа из Кине, Казахстана и неких других земаља сада је, нажалост, до те мере развијена и толико је повећан увоз тих прехрамбених производа, да наши сељаци практично немају шансе – каже економиста Љубодраг Савић. – Цене тих производа су ниже од домаћих, али бих рекао да је и њихов квалитет далеко слабији и понекад чак опасан по здравље. ...



СРБИН.ИНФО