Налази се у кафи, прженим кромпирићима, односно чипсу, крекерима, хрскавом хлебу и појединој дечијој храни, односно у оним намирницама које имају доста скроба, или су изложене термичкој обради печењем и пржењем.Европска агенција за сигурност хране (ЕФСА) потврдила је присуство акриламида, хемикалије која настаје у храни, а повећава ризик развоја рака.Он се налази у кафи, прженим кромпирићима, односно чипсу, крекерима, хрскавом хлебу и појединој дечијој храни, односно у оним намирницама које имају доста скроба, или су изложене термичкој обради печењем и пржењем.Стварање ове хемикалије зависи и од темепературе којом се намирнице обрађују, односно што је већа темепература или дуже траје термичка обрада, то је већа концентрација. Није пронађена у храни која се добија кувањем или се уопште не обрађује. ...
СРБИН.ИНФО