Thursday, May 08, 2014

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 09. мај (26.апр) Свештеномученик Василије епископ Амасијски





Свештеномученик Василије епископ Амасијски
Ликиније, зет цара Константина, чијом сестром беше ожењен, претвараше се пред великим царем као хришћанин, но када доби од цара на управу цео Исток, он поче најпре тајно а после јавно гонити хришћане и утврђивати идолопоклонство. Жена његова туговаше због тога веома, но не може одвратити мужа свога од нечестија.


Предавши се идолопоклонству Ликиније се предаде безмерно свима страстима, а највише женонеистовству. При нападу ове нечисте страсти он хтеде оскврнити девицу Глафиру, која стајаше у служби царичиној. Ова се пожали царици, и царица је тајно посла из царског двора у Никомидији у област Понтијску.


Девица достиже град Амасију, и ту би срдачно примљена од епископа Василија и осталих хришћана. ...



СРБИН.ИНФО



ТУЖНО: Заборав прекрива Дан победе

ДУШАН ПРОРОКОВИЋ: Зашто не смемо да изгубимо 9.мај





Георгијевска лента ће нас и ујединити и подсетити на то ко су нам историјски пријатељи.


Како ће Србија обележити 9. мај? Следеће године је 70-годишњица победе над нацизмом. Да ли ће и то бити једна од годишњица коју ћемо заборавити да обележимо? Историјска конфузија, настала после распада једнопартијског система и бивше југословенске државе, наставља се током последње две и по деценије. Победа у Другом светском рату, коју је баштинила Комунистича партија, као да је остала заборављена још почетком 90-тих, после њеног одласка у историју.


Уместо тога, у Србији се почела отварати расправа о догађајима у Другом светском рату, улози Равногорског покрета и злочинима партизанских јединица. Несумњиво, оваква расправа је била потребна. Пола века су комунисти држали монопол над „ратном истином“, одбијајући да критички сагледају историјске догађаје и не дозвољавајући њихово преиспитивање. ...



СРБИН.ИНФО


СТАРАЦ ГАВРИЛО: Цепају Србију, Београд није више престоница




(Вестинет)


Пророчанство блаженопочившег старца Гаврила из манастира Бошњани


Србију ће распарчати, на делове, отцепиће и Војводину и Косово, и Санџак, и Црна Гора ће делом Албанија бити. Више се неће из Београда земљом управљати, већ ће посебно, свака отцепљена јединица имати своје центре за све. Спас је у општем покајању и повратку Срба Богу. После великог светског сукоба Срби ће уз помоћ Русије вратити Косово. Ни један Албанац на тлу Косова неће остати. ...



СРБИН.ИНФО


ВЕЛИКА АНАЛИЗА: Монетарни рат против БРИКС-а и убрзани пропаст долара (Видео)





(Н. Бабић)


Монетарни рат против БРИКС -а и зашто државни удар у Украјини може постати “Ватерло за амерички долар”.


“До сада неупитни светски владари, британске и америчке банкарске династије, заједно са партнерима из америчких Федералних резерви (ФЕД) су доларом као светском валутом управљали токовима новца на глобалном нивоу и при том се безобзирно богатили, али су због тога и цртали државне границе, рушили и постављали владе у наизглед сувереним државама.


Сви који мало боље познају начин функционисања Система федералних резерви (ФЕД), који је замишљен као америчка централна банка, знају да је он у приватним рукама, а никако у власништву америчке нације. Иста финансијска елита контролише валуту и централне банке готово свакој земљи, али и ММФ, Светску банку и Банку за међународна поравнања (БИС) у Баселу, у Швајцарској. 2006. године руски председник Владимир Путин враћа све дугове Руске Федерације и земљи враћа апсолутни суверенитет. Сада је у том смислу руска држава међу малобројнима које америчким и британским банкарима не дугују нити 1 $, те се може упоређивати с Кином која из идеолошких разлога још увек води планску привреду, која је, иако оријентисана на тржиште, најуспешнија на свету.


То су два кључна разлога због којега су се царство долара и породичне банкарске династије нашле у невољи. Протеклих неколико година врхунски финансијски и економски аналитичари напомињу како се царство долара и његова глобално разграната инфраструктура распада и да се цео систем одржава искључиво захваљујући НАТО савезу коју га светским нацијама намеће силом. ...



СРБИН.ИНФО


Уместо Србије, државни власник Телекома Србије ће бити ЕУ?





БEOГРAД – Eвропска банка за обнову и развоj (EБРД) заинтересована jе за приватизациjу „Tелекома Србиjа“ и Aеродрома „Никола Tесла“, а челници те банке оцењуjу да ће изазови за нову српску владу бити приватизациjа jавних предузећа, борба против корупциjе и развоj инфраструктуре.


Председник EБРД Сума Чакрабарти рекао jе за РTС да Србиjа има добру перспективу и да ће банка наставити да улаже у нашу земљу.


„Изазови за нову владу биће приватизациjа jавних предузећа, борба против корупциjе и развоj инфраструктуре. Mи смо заинтересовани за улагања, посебно за приватизациjу jавних предузећа и инфраструктуру“, рекао jе Чакрабарти у седишту те банке у Лондону.


EБРД jе конкретно заинтересован за приватизациjу „Tелекома Србиjа“ и Aеродрома „Никола Tесла“.


Извршни директор EБРД за регион Jугоисточне Eвропе Жан Mарк Петершмит навео jе да би евентуална приватизациjа Tелекома сасвим сигурно привукла велики броj купаца и да би у томе учествовао и EБРД.


Kључни проблем за Србиjу ће, према мишљењу челних људи EБРД-а, бити како да уведе ред у jавне финансиjе, односно да смањи jавни дуг и буџетски дефицит.


„Потенциjални аранжман са MMф-ом сасвим сигурно би помогао да се придобиjе поверење нових инвеститора. Tоме би допринео и напредак у преговорима са Eвропском униjом“, каже заменик директора EБРД за политику и стратегиjу Питер Санфи. ...



СРБИН.ИНФО


Еуробаскет 2015. стиже у Србију, КСС предао кандидатуру за организацију!





Потпредседник Кошаркашког савеза Србије (КСС) задужен за мушку кошарку, Дејан Бодирога, потврдио је да је национална федерација предала кандидатуру за организацију првенства Европе 2015. године.


“Украјина неће моћи да организује шампионат, видећемо шта ће да одлучи Борд ФИБА на изборној Скупштини од 16. до 18. маја у Минхену. Тада ће бити познато да ли ћемо бити домаћини једне групе, или можда суорганизатори првенства. Такође, желимо да будемо домаћини Европског првенства за играче до 18 или 20 година следеће године, за шта имамо подршку Министарства омладине и спорта”, рекао је Бодирога, а преноси КСС.


У Кући кошарке промовисани су селектори млађих мушких репрезентативних селекција.


Озваничено је да ће Б тим Србије предводити Оливер Поповић, селекцију до 20 година Дејан Мијатовић, јуниоре Александар Бућан, селекцију до 17 година Вања Гуша, а кадете Владимир Ђокић. ...



СРБИН.ИНФО


Немци испитују Сноудена као сведока о шпијунирању





БЕРЛИН – Одбор немачког парламента изгласао је данас да испита америчког обавештајца и узбуњивача Едварда Сноудена о шпијунирању које је обављала америчка Национална безбедносна агенција (NSA), али је била подељена да ли да се с њим о томе разговара лично, или преко видео линка.


Одбор жели да установи у којем су обиму NSA и њени партнери шпијунирали немачке грађане и политичаре, и да ли их је у томе помагала немачка обавештајна служба.


Сноуден, којем је уточишта пружила Русија, у САД се сматра за издајника и поднет је налог за његовим хапшењем. Он је преко видео линка већ разговарао с неким организацијама, укључујући и Савет Европе, пренео је АФП.


Осмочлани одбор је данас једногласно изгласао да позове Сноудена као сведока, негде пре 3. јуна, рекла је чланица партије крајње левице Мартина Ренер.


Она је рекла да је само њена партија и партија Зелених која нагиње левици, гласала за то да се Сноуден позове да дође у Немачку и додала да ће овај захтев тражити и судски уколико је потребно.


Конзервативна партија канцеларке Ангеле Меркел, која је изразила забринутост да би се покварили немачки односи са САД, сматра да са Сноуденом треба да се разговара преко видео линка, или да неко од чланова одбора отпутује у Москву.


Председник одбора Клеменс Бинингер, ненајављено је напустио тај положај за време првог састанка тог тела у априлу, наводећи да је против идеје да се испита Сноуден. ...



СРБИН.ИНФО


Русија одговорила на санкције САД и Канаде





МОСКВА – Русија је одговорила на санкције које су јој САД и Канада увеле прошлог месеца проширивањем своје листе америчких и канадских званичника којима није дозвољено да уђу у Русију, али неће навести њихова имена, саопштило је данас руско министарство спољњих послова.


„Санкције нису наш метод, али непријатељски поступци нас приморавају да одговоримо. Најновије санкције које су нам увели Вашингтон и Отава нису изузетак”, поручио је портпарол министарства Александар Лукашевич у саопштењу које преноси Ројтерс.


Имена људи који су додати на списак неће бити јавно објављена, али они ће сазнати за то када буду тражили визу, додао је Лукашевич, наводи Итар-Тас с.


(Танјуг)


...



СРБИН.ИНФО

Преко минских поља до фудбалске репрезентације Судана!





Зоран Ђорђевић, јунак Би-Би-Сијевог филма „Тренер Зоран и афрички тигрови”, говори како је у време грађанског рата у Судану састављао селекцију те земље, спајајући хришћане и муслимане


„Двадесет четири часа дневно, пуних 18 месеци, Би-Би-Си је био уз мене, па чак и тамо где вам нико не гарантује да ћете сачувати живу главу на раменима”, каже фудбалски тренер Зоран Ђорђевић, јунак документарног филма у продукцији Би-Би-Сија „Тренер Зоран и афрички тигрови” који се приказује вечерас (19.00) на отварању „Белдокса” у Сава центру. Бити тренер у земљи која је у грађанском рату изгубила више од два и по милиона људи, и то у време кад се гинуло на све стране, без сумње је већи изазов него одвести Реал до финала Лиге шампиона.


Од 1981. године, када је из родног Пирота отишао за Дубаи, радио је у 14 земаља, углавном у Азији и Африци, и водио пет репрезентација, али ништа не може да се пореди са оним што је искусио у Судану и Јужном Судану. Гледано спортски, титула првака Јужне Азије са репрезентацијом Бангладеша 2010. године (13:0 гол-разлика), заслужује посебну пажњу, међутим, животна драма кроз коју је пролазио за време рата у Судану нешто је што ниједан други тренер није доживео. Уосталом, зато се и Би-Би-Си заинтересовао за њега, као и многи британски медији који су му посветили велики простор када је доспело у јавност да редитељ Сем Бенстед снима такав филм. ...



СРБИН.ИНФО


Крах Југославије (Србије и Црне Горе) као неуспех америчке спољне политике




Пре 15 година САД су прекројиле карту Југославије. Ако је пре тога Вашингтон закулисно водио игру, у ситуацији са Србијом Американци су деловали отворено.


Без одлуке СБ УН, фактички обрисавши ноге о међународно право, НАТО је током 11 недеља бомбардовао цивилне градове, немилосрдно уништавајући цивилну и војну инфраструктуру. То што су на Западу касније назвали ”хуманитарном интервенцијом”, у ствари нема са хуманизмом ни најмање везе — 78 дана бомбардовања однело је животе две хиљаде људи, од тога две трећине цивила. Рањено је преко 10 хиљада људи.


Крајем 90-их година САД су коначно заузеле водеће позиције у светској политици. Тада се пред Вашингтоном појавио нови задатак — да потврди ову чињеницу у свести међународне заједнице. Као инструмент убеђивања америчке власти су одабрале Југославију.


Повод за почетак бомбардовања ове земље била је антитерористичка операција српских специјалаца у селу Рачак у јануару 1999. гоидне. ...



СРБИН.ИНФО


Томић и Петрић у стручном штабу репрезентације Србије





Бивши ген-сек Партизана и спортски директор клуба из Хумске кооптирани у стручни штаб „А” репрезентације за мечеве са Јамајком, Панамом и Бразилом


Бивши генерални секретар Партизана Гордан Петрић и спортски директор Иван Томић кооптирани су у стручни штаб репрезентације Србије за сусрете са Јамајком (Њу Џерси 26.мај), Панамом (Чикаго 31.мај) и Бразилом (Сао Паоло 6.јун).


Уз Ђорђа Васића и тренера голмана Александра Коцића, они ће бити најближи сарадници в.д. селектора Љубинка Друловића на турнеји по САД и у мечу са Бразилом.


Вест која не представља изненађење ако се имају у виду завидне играчке каријере и Петрића и Томића, али с друге стране упада у очи да бивши спортски директор нема ни дана стажа као тренер, а некада први оперативац Партизана, Петрић, иза себе има тек шест месеци рада у Бежанији.


Без обзира, по жељи Друловића и првог сарадника Васића, избор је пао на тандем који ће учинити све да помогне најбољем националном тиму у сусретима који имају велику тежину за будућност нашег репрезентативног фудбала. ...



СРБИН.ИНФО


Да ли се може победити америчка армија?





Национална америчка традиција самољубља, звездано-пругасти патриотизам, створили су код самих Американаца мистични имиџ њихових оружаних снага као “непобедивих” и “најбољих на свету”. Уз помоћ моћне пропагандне машинерије они компонују и активно шире лажну легенду да су њихови борци најобученији, а њихово оружје супериорније од свих светских стандарда. Да ли је баш тако и у стварности?


Мит о непобедивости америчке армије настао је прилично давно. Основа која даје неки привид истинитости ове легенде, можда се састоји у следећим чињеницама:


1. Америчка армија је на свом прагу, у Америци, последњих 200 година побеђивала у већини ратова и оружаних конфликата. Међутим, Американци не воле да се сећају да су њихови непријатељи углавном били староседеоци “Новог света”, који су били веома лоше организовани, наоружани и обучени. ...



СРБИН.ИНФО


ФИБА представила тим Србије за СП 2014.





Оно што се може видети од репрезентације Србије није ни налик на оно што се очекује састава тима током лета. Контакти са играчима су реткост


ФИБА се увелико спрема за Светско првенство 2014. а у Србији још нема ни речи о тој манифестацији заказаној од 30. августа до 14. септембра ове године.


Светска кошаркашка федерација је данас, у оквиру совје кампање за Мундобаскет, на интернету представила учеснике кроз видео снимке. Оно што се може видети од репрезентације Србије није ни налик на оно што се очекује састава тима током лета.


Занимљиво је да селектор Србије Александар Ђорђевић током сезоне није имао контакт са играчима о којима размишља (са изузетком једног или двојице). Ништа се значајније није променило ни до данас, два месеца пре окупљања националног тима. ...



СРБИН.ИНФО


Светлост Србије у сенци Украјине

Истина о мастима: 50 година живимо у лажима о „здравој исхрани“





На чему нутриционисти темеље тврдње да су масноће штетне за организам? На митовима, заблудама и комерцијалним интересима.


Енсел Кејс је педесетих година прошлог века по сваку цену желео да открије узрок срчаних болести. Изнео је хипотезу да су засићене масноће и холестерол главни узрок па је спровео истраживање у којем је показао корелацију између укупног уноса масноћа и смртности у шест земаља света. ...



СРБИН.ИНФО


Тужилаштво креће на Динкића!

Хрватска и Србија: латиница и ћирилица





(Владислав Ђорђевић)


Хрватско национално писмо је латиница, а српско национално писмо ћирилица. Хрватска до фанатизма чува латиницу, а ћирилица је у Србији на издисају. Који су разлози томе?


У Уставу Републике Хрватске из 2010. стоји: „У Републици Хрватској у службеној је упораби хрватски језик и латиничко писмо” (Чланак 12, Став 1). У Хрватској се тога строго придржавају. ...



СРБИН.ИНФО


Космет: Београд позива Србе на изборе?





Гласајући за распуштање скупштине, посланици покрајинског парламента на Косову и Метохији у среду су дали зелено светло за расписивање превремених избора који би требало да се закажу за 8. јун. За разлику од гласања у децембру 2010. године, када је Београд званично саопштио да се „нису стекли услови“ да Србе у покрајини позове на биралишта, овога пута очекивања су да државни врх „анимира“ сународнике да искористе своје право гласа.


Протеклих месеци српске власти су се са задршком изјашњавале око учешћа Срба на овим изборима, чекајући да се разреши дилема остаје ли расељенима право гласа и хоће ли Срби и даље, осим гарантованих, имати и резервисана места у Скупштини.


Како је парламент распуштен пре изгласавања новог изборног закона, право гласа расељенима је остало, док питање резервисаних мандата виси о концу јер су они важили само у претходна два изборна циклуса и да би се вратили у игру потребне су уставне измене. ...



СРБИН.ИНФО


Преговори са Приштином тек од јесени





Преговорима између Београда и Приштине прети вишемесечна пауза, а следећа, 24. рунда бриселског дијалога могла би да буде одржана тек на јесен.


Власти у Београду чекају позив из Брисела, где нам је потврђено да засад нема планова о новом састанку са европском шефицом дипломатије Кетрин Ештон:


- Термин нове рунде још није одређен – рекла нам је Маја Коцијанчич, портпарол Ештонове.


Главни разлог за „замрзавање“ дијалога су предстојећи избори за привремене институције у Приштини, због чега је мало вероватно да ће косовска влада, док је у техничком мандату, пристати да у Бриселу парафира било које договоре.


Претходна рунда дијалога, на којој су учествовали Александар Вучић, Ивица Дачић и Хашим Тачи, одржана је пре скоро месец и по дана, а тада је начелно договорено да се две стране током априла сретну још једном, како би заокружиле договоре постигнуте о правосуђу. ...



СРБИН.ИНФО


Родитељи све чешће одбијају да вакцинишу децу





Београђанка Б. Л., мајка шестогодишње девојчице, одлучила је да не вакцинише своју ћерку ниједном од предвиђених вакцина које деца примају од рођења. Каже да њена породица није била уверена да је потенцијална корист вакцинације већа од потенцијалне опасности које може да има давање цепива. ...



СРБИН.ИНФО


Битка генерала за наклоност министра полиције





Нови министар унутрашњих послова Небојша Стефановић саопштио је на седници колегијума да неће смењивати начелнике управа у полицији преко медија. Ако буде било кадровских промена, он је обећао да ће то прво саопштити људима на које се оне односе, а да ће тек онда бити обавештена јавност. Нови министар је тим реченицама, изговореним на колегијуму у понедељак, демантовао писање таблоида о предстојећим променама у МУП-у.


Стефановића чека нимало лак задатак, јер, поред борбе против криминала и корупције, мора да се бави и нормализовањем поремећених односа између разних начелника или шефова полиције, који су, често, више енергије улагали у интриге или подметања него у основну делатност. ...



СРБИН.ИНФО


Политички сукоб Русије и Украјине на Евровизији (Видео)




Русија и Украјина одмериће снаге у финалу Евровизије у суботу, а већ су уследили коментари о наводној политизованости овог такмичења.


Рускиње “милитантне као Дума”, тврде украјински медији


Украјински медији преносе да је пролазак Русије у финале дочекан звиждуцима из публике, док су украјински кандидати били испраћени аплаузима и навијањем. С друге стране границе, у Русији, медији су хвалили извођење њихових такмичарки Толмачеви твинс, док су други писали да им је музика “агресивна и милитантна, као химна Думе”.



И руски и украјински медији цитирали су лондонског новинара Вилијама Лија Адамса, који је рекао да је подробна анализа руске песме “Шајн” омогућила слушаоцима да је доживе као “прикривено љубавно писмо Русије Криму”. Очигледна иронија је изгубљена у преводу, када је руски таблоид цитирао овог новинара и додао да је “Адамсово мишљење добило подршку и других земаља које Русију негативно доживљавају из политичких разлога”. ...



СРБИН.ИНФО


Дојче веле: Треба ли НАТО додатно да се наоружа?





„После онога што смо доживели у Украјини, убудуће ће тежиште без сваке сумње бити на одбрани територије“, каже Андерс Фог Расмусен, генерални секретар НАТО. Он сматра да анексија Крима мора да буде прекретница у безбедносној политици Запада, слично како су то били пад Берлинског зида или терористички напади на Њујорк и Вашингтон. „На то морамо да реагујемо. Не можемо даље наставити по старом“, наводи Расмусен у интервјуу за Франкфуртер алгемајне. ...



СРБИН.ИНФО


БРИКС јачи од Г8?





Циљ земаља убрзаног индустријског развоја је јасан: оне желе да промене глобални поредак у коме су САД хегемонијална сила. „Земље БРИКС су форум који није задовољан међународним поретком. Искључење Русије из групе Г8 би могло да доведе до даљег пораста значаја тог форума“, прогнозира Петер Бирле, руководилац Истраживачког одељења Ибероамричког института ИАИ у Берлину. Према његовим речима, тих пет земаља би желеле да трајно промене односе моћи утврђене после 1945. године и да релативизују позицију САД: „Те државе виде себе као силе у успону које пред собом имају велику будућност“, рекао је овај стручњак на 15. састанку посвећеном односу Бразила и Европе одржаном у Штутгарту. ...



СРБИН.ИНФО


РИА Новости: Украјина спрема операцију под лажном заставом





Како преносе угледни руски медији, СБУ Украјине спремају провокаторе који би у руским униформама и са фалсификованим руским документима напали пограничне пунктове украјинске војске, што је класична операција под лажном заставом, какве су још нацисти користили против Пољака и Совјета.


У Доњецк је пребачена муниција руског порекла и фалсификовани документи официра Оружаних Снага РФ ради коришћења у инсценираној провокацији напада на украјинске граничаре, саопштио је извор из милиције Украјине, уз услов анонимности.


На истоку Украјине – у Доњецку, Харкову и Луганску, од марта месеца одржавају се митинзи присталица федерализма. Касније су се протести проширили на низ градова Доњецке области. Од средине априла власти у Кијеву против учесника митинга спроводе специјалну операцију у којој учествују оружане снаге. Притом кијевске власти у последње време редовно окривљују грађане Русије за учешће у нередима.


По подацима из медија, СБУ је информисала да су грађани Русије били међу учесницима нереда у Одеси, у петак, када је погинуло десетине људи, а објавила је и копије страница неколико руских пасоша (личних карти). СБУ је касније изјавила да су сукоби били финансирани из окружења Виктора Јануковича, четвртог председника Украјине. ...



СРБИН.ИНФО