Tuesday, April 22, 2014

НВО захтева забрану емисије Ћирилица!





Невладина организација Иницијатива за људска права из Београда затражила је данас од Републичке радиодифузне агенције (РРА) да забрани емисију “Ћирилица” на телевизији Хепи (Happy), јер је током гостовања председник СНП Наши Иван Ивановић вређао покојног социолога религије Мирка Ђорђевића.


Иницијатива за људска права је упозорила да је то “отворено дело клевете против човека који се истакао својим хуманитарним радом и борбом за људска права током читавог живота”.


“Председник десничарске организације Иван Ивановић рекао је за покојног публицисту и верског аналитичара Мирка Ђорђевића да је “ишао у комунистичку школу где су га учили да напада СПЦ и јаше свештенике”", наводи се у саопштењу Иницијативе.


У саопштењу је оцењено да је квалификација да је Мирко Ђорђевић “јахао свештенике” безочна и срамна, и додаје да је још срамнија чињеница да ТВ Хепи дозволила појављивање Ивановића у својој емисији.


“Иван Ивановић није ни мало обратио пажњу, јер је засигурно и он одговоран за смрт Мирка Ђорђевића, који је преминуо после давања изјаве о “Списку србомрзаца”, који је сачинила његова организација”, упозорили су из Иницијативе. Иницијатива је истакла да се нада да ће РРА поступити по закону, и забранити ову емисију.


(Курир)


...



СРБИН.ИНФО

Како бранити Републику Српску данас

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 23. април (10.апр) Свети мученик Терентије




Свети мученици Теренције, Африкан, Максим, Помпије и осталих 36 с њима

Пострадаше за Христа и бише увенчани венцем славе у време цара Декија.


По наредби царевој намесник Африке објави свему народу, да сви морају приносити жртве идолима; у противном прећаше намесник страшним мучењем свакога упорнога. Чувши за ове претње многи отпадоше од вере и поклонише се идолима.


Но ових 40 мученика осташе непоколебљиви, због чега бише изложени мучењу. Св. Теренције храбраше своје другове речима: “чувајмо се, браћо, да се не одрекнемо Христа Бога нашега, те да се и Он нас не одрекне пред Оцем својим небесним и светим ангелима!”


— Намесник их раздели у две групе: тридесет и шесторицу, после шибања и стругања и посипањем сољу отворених рана, посече мачем. ...



СРБИН.ИНФО


Уз предивну песму „Под златним сунцем Србије”, Србин.инфо Вам жели лепе снове





Под златним сунцем Србије


Благословен да си брате

Славу Божју памти

милост прими.

Благословена да си сестро

у миру остај ми.

Све што си сањао

у њој си нашао

поред срца са собом понео,

све што си волео

тамо те чекало

знамење Свету земљу упило.

Бели Анђеле

баци стреле праведне

да ближњи свога заволи.

Мили Царе

да се небо одмори,

све нас мање остаје!!! ...



СРБИН.ИНФО


ВЛАДИКА НИКОЛАЈ: Шта значи бити хришћанин и пробудите се успавани!





Многи се питају шта значи бити хришћанин, шта је хришћанство и којим путем човек да иде да се спасе душа његова.


ШТА ЗНАЧИ БИТИ ХРИШЋАНИН?


Бити хришћанин значи:


1. Веровати у неисказану љубав Божју према људима, која се објавила у свету у ваплоћењу Сина Божјег у његовом страдању за људе;


2 Знати да „сав род људски у греху лежи“ и да је Љубав Божја показала се према људима кроз Господа Исуса Христа савршено незаслужено од људи.


Знати да је Христос и за мене, као и за све остале људе, поруган био и крв своју пролио;


3. Надати се бесмртном животу, који је Бог припремио „свима онима који Га љубе“;


4. Имати непоколебљиву веру, да је кроз Христа Бога објавио о себи онолико колико смртни људи у овом животу могу носити и да људи сами собом, поред свих својих напора, никада не би могли испитивањем својим доћи до откровења толике истине;


5. ...



СРБИН.ИНФО


СРБИЈА – земља Дембелија 21. века! (2)

КОСОВО И МЕТОХИЈА: Ножем убијена српска девојка, српски младић рањен





Полицијске јединице налазе се на лицу места и то је оно што за сада можемо да кажемо у вези са овим случајем”, казао је шеф оперативе ПК Жељко Бојић који није могао да наведе шта би могао да буде мотив за ово убиство.


У једном стану у северном делу Косовске Митровице вечерас је убијена једна српска девојка стара око 25 година, а младић српске националности је повређен, саопштено је из Полиције Косова (ПК).


Регионални шеф оперативе ПК Жељко Бојић изјавио је да су у 20,40 часова полицијски службеници уз асистенцију ватрогасаца, након дојаве насилно ушли у један стан у Митровици у улици Дрварска и да су тамо затекли повређеног младића и девојку која није давала знакове живота.


Мушкарац је пребачен у Здравствени центар у Косовској Митровици како би му се указала лекарска помоћ, казао је Бојић, додајући да се претпоставља да је девојка убијена највероватније ножем.


(Агенције)


...



СРБИН.ИНФО

ГДЕ СМО ОНО СТАЛИ? Конкурс за српске министре

МИНИСТАР ОДБРАНЕ: Војска најпоузданији део друштва





Министар одбране у техничкој влади Небојша Родић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић приредили су вечерас пријем у Дому Гарде на Топчидеру поводом 23. априла – Дана Војске Србије.


Свечаности су присуствовали председник Републике Томислав Николић, представници законодавне, извршне и судске власти, патријарх српски Иринеј, представници Министарства одбране и Војске Србије, верских заједница, инострани војни представници и дипломате, личности из јавног и културног живота и бројни гости.


Поздрављајући окупљене, министар Родић је рекао да данас обележавамо највећи војни празник – Дан Војске Србије.


- Период који је непосредно за нама, између два наша празника, био је период интензивних организацијских и других промена у Војсци Србије и Министарству одбране, који би уз оне који тек следе, а које неће бити ништа мање значајне, требало да резултирају већом оперативношћу, организацијском спремношћу, али и борбеном и свеукупном готовошћу Војске Србије.


Министар одбране је рекао да ће развој српске војске кроз историју значајно одредити пут за будућност.


- Ослањајући се на традиције и вредности стечене кроз историју, Војска Србије и данас има јасну визију развоја, остваривања основног циља – одбране земље и доприноса миру. Она остаје привржена традицији и војничком искуству, али истовремено прати развој војне мисли и савремене токове безбедности и одбране, рекао је министар Родић и додао да је на путу реформи постигнут значајан успех.


Највећи напредак остварен је у стварању доктринарног оквира новог система управљања обуком, развоја концепта оперативних способности, реформе војног образовања, професионализације, развоја способности за учешће у мултинационалним операцијама и успостављању верске службе.


- Војска Србије је у протеклој години, у отежаним економским условима, у којима се налазило цело наше друштво, успела да се још једном потврди као најстабилнији, најпоузданији и највиталнији део наше друштвене заједнице, извршавајући вредно, предано и марљиво све своје редовне активности, али и пружајући помоћ и имајући активну и незаменљиву улогу у оним ситуацијама које су изискивале посебну врсту знања, умећа и вештина, наравно и одважности када је требало да се помогне нашим грађанима на целој територији отаџбине, истакао је Родић. ...



СРБИН.ИНФО


Бруталан напад Друге Србије на Патријарха Иринеја!





Најновији напад „Е-новина“ на патријарха српског, Иринеја, поводом великог интервјуа који је Његова светост дала „Вечерњим новостима“.


У Београду већ дуже време егзистира портал под именом „Е-новине“ који представља медијски феномен – основна делатност „Е-новина“ је омаловажавање, ниподаштавање свега што има српски префикс, брутално вређање свакога ко у позитивном смислу спомене националне вредности, традицију, историју српског народа.


Мржња кипти из огромне већине текстова објављених у „Е-новинама“, ниједан сајт у региону, укључујући оне најекстремније хрватске и бошњачке, сајтове усташких организација, не гаји и не шири такву мржњу према Србима, као аутори „Е-новина“ и њихови читаоци-форумаши. Било је и позива на убиство, али јавно тужилаштво у Београду до сада није реаговало.


Из бројних примера који потврђују горње констатације издвајамо најновији напад „Е-новина“ на патријарха српског, Иринеја, поводом великог интервјуа који је Његова светост дала „Вечерњим новостима“.


Објављујући део из интервјуа, уз редакцијски коментар:


„Лидер клеронационалистичке удруге СПЦ, користи празник љубави да још мало шири мржњу, безнадежно заробљен у свом антихришћанском уму, у интервјуу ноторним ‘Вечерњим новостима’“, 19. априла, „Е-новине“ пуштају лавину „коментара“ у којима доминира најцрња мржња: „Цркни смраду неопрани“, „Марш џукело“. „Ђубре једно затуцано, фашистичко“, „Овај што се јавља из педофилско-лоповско-профитерског гротла, нека одјебе“. ...



СРБИН.ИНФО


БОЈОВИЋ: Вук је невин, није имао злу намеру! ОТАЦ: Тужићу ЗОО врт!





Да је животиња хтела да закоље двогодишње дете, то би и учинила, објаснио директор београдског зоо-врта. Огорчени отац уверен да је било пропуста у обезбеђењу објекта.


- Добро познајем вукове, тако да знам да је само хтео да се поигра. Није имао злу намеру! Да је хтео да је закоље, он би јој отргао парче меса или руку – рекао је директор београдског зоо-врта Вук Бојовић за Курир, након што је био на саслушању у ПУ Стари град поводом инцидента који се прексиноћ догодио у беби зоо-врту.


Наиме, млади арктички поларни вук побегао је с повоца волонтерки Олгици М. (43) и нанео повреде двогодишњој девојчици К. В., која је с хематомима и огреботинама по леђима пребачена на Универзитетску дечју клинику у Тиршовој.


Направио се циркус


Према Бојовићевим речима, без разлога је направљен циркус „јер је у питању само мала огреботина због које га зову људи из читавог света“, а што се тиче правила да животиње у зоо-врту носе брњицу или корпу, она не постоје. ...



СРБИН.ИНФО


ЋИРО БЛАЖЕВИЋ: Коме смета Република Српска нека иде у ПМ





Што би некоме сметала Република Српска? Ја сам човек који мири људе, а коме се то не свиђа, нек се тера у п…у лепу материну, поручио је Мирослав Ћиро Блажевић.


Изјава актуелног тренера Слободе из Тузле Мирослава Ћире Блажевића да не види ништа спорно у томе да води репрезентацију Републике Српске, и да би радо прихватио позив Милорада Додика, прилично је узбуркала страсти на Балкану.


Реаговало је “Удружење хрватских бранитеља Домовинског рата 91″, а популарни Ћиро им није остао дужан. Искусни тренер је прозвао председника Удружења Младена Павковића.


“Младен Павковић одговара на суду јер је напаствовао девојчицу од 18 година. То је та морална вертикала која је сада ударила на мене, човека који је много тога учинио за напаћени хрватски народ. Набијем ја њега на к…ц! Па знаш шта је он за мене? Обична к….. ...



СРБИН.ИНФО


МАКЉАЖА У БЕЧУ: Масовна туча Албанаца и Бошњака, радили и ножеви!





Аустријска полиција потврдила да су се тукле особе албанске и бошњачке нацоналности.


Две особе су задобиле тешке телесне повреде након туче у ноћи између недеље и понедељка у граду Стијер у Аустрији. Када је полиција пристигла на место догађаја, већина учесника туче је побегла.


Сумња се да је реч о тучи две непријатељске групе Албанаца са Косова и Бошњака, стоји у саопштењу аустријске полиције а преноси новинска агенција АПА! Од особа које су учествовале у тучи, полиција је на месту догађаја пронашла двоје повређених, њихов идентитет није познат.


Инцидент се десио касно у ноћ између недеље и понедељка, око 2.30 сати. Један од повређених је имао убоде ножем у пределу трбуха и одмах је оперисан а затим пребачен на даље лечење на интензивној нези. Друга жртва ове туче је добила посекотине на лицу. Ниједан од њих није био у стању да одговара полицији на питања. ...



СРБИН.ИНФО


Шулц: Увођење санкција Русији имаће озбиљне економске последице по ЕУ





Москва — Увођење санкција Русији због дешавања у Украјини имаће озбиљне економске и политичке последице по ЕУ, изјавио је председник Европског парламента Мартин Шулц.


У случају увођења санкција Русији, требало би да грађане европских земаља припремимо на чињеницу да ће такве мере сигурно имати извесног утицаја на нашу економију, при чему ће европски енергетски трошкови порасти, а европске инвестиције бити блокиране у Русији”, изјавио је Шулц у интервју за француски дневник “Паризјен”. ...



СРБИН.ИНФО


Преминуо Јован Кркобабић!





БЕОГРАД – Јован Крокобабић, председник ПУПС-а, преминуо је данас у 84. години!


Кркобабић је рођен 1930. године. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Факултету политичких наука у Београду. Био је потпредседник Владе и министар рада, запошљавања и социјалне политике


Радио је 18 година у Институту за нуклеарне науке у Винчи. Био је оснивач и директор Републичке заједнице пензионог и инвалидског осигурања самосталних делатности (данашњи Фонд ПИО самосталних делатности). Од 2006. ...



СРБИН.ИНФО


Патријарх Иринеј служио литургију за усташке жртве конц-логора Јасеновац





МЛАКА – Патријарх српски Иринеј уз саслужење митрополита црногорског Амфилохија, епископа липљанског Јована и 20-так свештеника славонске епархије служио је јутрос свету архијерејску литургију у храму Светог Илије у селу Млака код Јасеновца.


Литургији служеној за упокојене душе јасеновачких мученика и страдалника у селу Млака у Другом светском рату, присустовао је представник Владе РС директор Секретаријата за вере Драган Давидовић, председник Српског народног већа (СНВ) у Хрватској Милорад Пуповац, универзитетски професор и бивши потпредседник хрватске Владе Слободан Узелац, председник СКПД Просвјета из Хрватске Чеда Вишњић и више стотина верника из Западне Славоније.


Обраћајући се присутнима патријарх је нагласио да се не сме заборавити страдање јасеновачких мученика, посебно истичући страдања деце са Козаре у Млаки. Патријарх Иринеј рекао је да српски народ велику захвалност дугује аустријској хуманитарки Дијани Будисављевић која је својим преданих и храбрим радом спасила на хиљаде деце у Независној Држави Хрватској. Поновио је изјаву патријарха Германа, да српски народ треба да опрости, али да не сме да заборави, јер би заборав био раван злочину.


Патријарх Иринеј захвалио се Републици Српској на иницијативи за обнову храма Светог Илије у Млаки и почетним средствима која је донирала како би црква била оспособљена за данашњу литургију. Митрополит Амфилохије даровао је храму икону Светог Ђорђа као поклон митрополије црногорско приморске.


Село Млака је пре Другог светског рата имала 1.500 становника. ...



СРБИН.ИНФО


Албанци хоће да руше цркву Христа Спаса у Приштини





Дaрдан Гаши је за РТВ 21 изјавио да је овај објекат, из времена Слободана Милошевића, изграђен без дозволе и да ће као такав бити и третиран


Најаву косовског министра просторног планирања Дардана Гашија да ће бити срушена незавршена црква Христа Спаса, која се налази у простору Универзитета Приштине, данас је оштро осудила српска страна.


Гаши је за РТВ 21 изјавио да је овај објекат, из времена Слободана Милошевића, изграђен без дозволе и да ће као такав бити и третиран.


“То је осетљиво питање, али закон треба да буде исти за сваки објекат. То је објекат без дозвоље и биће третиран као сваки објекат који нема дозволу на Косову”, рекао је Гаши.


Епархија Рашко-призренска оценила је да је то отворена провокација која има за циљ да наруши међуетничке и међуверске односе на Косову и Метохији, поготово у време највећег хришћанског празника Васкрса, преноси РТК2.


Епархија истиче да је Гаши изнео неистините тврдње да је још незавршена црква Светог Спаса у центру Приштине подигнута нелегално и наводи да Епархија поседује сву потребну документацију које су издале надлежне институције када је црква грађена.


“Изјава поменутог косовског министра не може се другачије тумачити него као покушај етничке и верске дискриминације”, истиче се у реаговању Епархије рашко-призренске.


Грађанска иницијатива “Српска” наводи са су “овакве и сличне непромишљене и непримерене изјаве у прошлости нанеле велику штету православој културној баштини на Косову”.


ГИ “Српска” подсећа Гашија да је за време мартовског погрома 2004. ...



СРБИН.ИНФО


Пантић: Бриселским споразумом север прешао у косовске институције





ФРАНКФУРТ – Бивши градоначелник северне Косовске Митровице Крстимир Пантић истиче да је новац намењен српској заједници на Космету нестајао на путу од Београда до Косова и Метохије, а мањи део који је стигао на Косово злоупотребиле су локалне фирме, локални политичари и функционери из Београда.


Анкетни одбор није ни морао да долази на Косово и Метохију. По мојим сазнањима Специјалном суду у Београду су још 2009. достављени докази о малверзацијама на Косову. Новац је нестајао на путу од Београда до Косова, а мањи део који је завршавао на Косову злоупотребљаван је од стране локалних фирми, локалних политичара и функционера из Београда. Косово је било проточни бојлер за крађу новца, али тај новац није остао на Косову, објаснио је он у интервјуу франкфуртским Вестима.


Према његовим речима нафта и деривати нису ни стизали на Косово већ је у цистернама довожена индустријска вода која би по преласку административне линије била испуштана у Ибар. Тога, како је подвукао, нема у извештају Анкетног одбора, а на то је пажњу скренуо и Зоран Остојић, члан Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије.


Те криминалне радње нису радили Срби са Косова и Метохије већ неко ко је у то време био веома моћан и волео бих да је Анкетни одбор био прецизнији, поручио је Пантић. ...



СРБИН.ИНФО


ШЕШЕЉУ УГРОЖЕН ЖИВОТ: Одбија хемиотерапију, јер неће у самицу!





БЕОГРАД – Лидер радикала Војислав Шешељ, 19. децембра прошле године је оперисао рак дебелог црева и лимфних чворова, од тада је примио само једну хемиотерапију одбија лечење због седмодневне изолације у неусловној затворској болници. Његова супруга Јадранка каже да стога страхује за живот мужа и да је јасно да затворска управа тако жели да га се реши.


“Војислав хемиотерапију треба да прима по три дана у градској болници Броново, а онда би да га шаљу у седмодневну изолацију у неусловној амбуланти затворске болнице. Он је примио само прву хемиотерапију од укупно 12″, забринута је Јадранка.


Она прича да Шешељ током терапије коју је примио није имао тегоба. Добро је поднео, али уочи изласка из градске болнице, један од притворских лекара рекао му је да ће следећих недељу дана бити у изолацији у притворској болници, због наводне опасности коју представља за друге притворенике.


Јадранка каже да је Шешељ седмодневну изолацију веома тешко поднео. Према њеним речима, таква процедура није уобичајена, а ни медицински оправдана, јер Шешељ није први хашки притвореник који је примао хемиотерапију иза решетака. ...



СРБИН.ИНФО


ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ: Поједини путеви непроходни, најтеже у Ђунису





Ниво река кроз у појединим деловима Србије наставио је да расте. Ниво Велике Мораве кроз Поморавље, порастао је ноћас за 30 до 40 центиметара, а врх таласа се очекује данас са Западне и Јужне Мораве. У ноћи између недеље и понедељка најтежа ситуација је била у Ђунису, где је водостај порастао за око 20 центиметара, а у недељу је био најугроженији атар села поред Алексинца. Од почетка поплавног таласа у Србији до сада је евакуисано 503 људи, а страхује се да би тај број могао да расте, јер се од среде очекују нове обилне падавине.


ДАНАС СЕДНИЦА ВЛАДЕ И О ПОПЛАВЉЕНИМ ПОДРУЧЈИМА


Седница техничке владе Србије заказана је за данас у 15.30 сати, а на њој ће се разговарати о тренутној ситуацији у поплављеним подручјима. Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић, која је обишла Прокупље и Житорађу, поручила је да ће на данашњој седници владе бити речи о помоћи угроженим општинама и да ће министри поднети извештај о ситуацији у поплављеним општинама које су обишли. ...



СРБИН.ИНФО


ЋИРО БЛАЖЕВИЋ: Коме смета РС, нек иде у ПМ!





Изјава прослављеног стручњака Ћире Блажевића да би као селектор радо предводио фудбалску репрезентацију Републике Српске, погодила је представнике „Удруге хрватских бранитеља Домовинског рата 1991. године“. Младен Павковић, њихов председник, напао је јавно тренера тузланске Слободе због, како тврди, „флертовања са Додиком, челним човеком творевине настале на етничким чишћењима Хрвата и Муслимана“.


- Срами се, Ћиро, сада си напокон разоткрио своје право лице. Иди код свог пријатеља Додика у Бањалуку и тамо окончај своју богату спортску каријеру. Мамић је имао право што те је отерао из Хрватске, јер теби је очито свеједно на чијој си страни, односно тебе не занима ко је у време хрватског Домовинског рата био агресор, а ко жртва – саопштио је Павковић. ...



СРБИН.ИНФО


Украјина: Кличко затражио од Бајдена нове санкције против Русије (Из часа у час)





12:10 Кличко затражио од Бајдена нове санкције против Русије


Лидер УДАР-а је, такође, изјавио да партија подржава антитерористичку операцију на истоку земље и додао да је Украјини јако важна војна и војно-техничка помоћ САД.


Кличко се за време сусрета са потпредседником САД Џоом Бајденом заложио за увођење нових, јачих санкција САД и Европе против Русије, саопштено је на сајту партије.


„Запад мора одмах да уведе жестоке санкције против Русије. Оне морају да обухвате све секторе економије и да истински заболе“, изјавио је Кличко.


САД и Европа су увеле против Русије низ индивидуалних санкција поводом њене позиције о Криму и усвојили спискове лица којима је забрањен улазак на њихову територију и замрзнути активи. Од правних лица санкције су обухватиле само банку „Русија“. Истовремено су земље чланице G7 запретиле Русији да ће увести санкције против низа економских сектора у случају даље ескалације ситуације око Украјине. МСП РФ је саопштило да је неумесно и контапродуктивно разговарати с Русијом језиком санкција.


11: ...



СРБИН.ИНФО


На данашњи дан: Покушај бекства логораша из Јасеновца





На данашњи дан 1945. године око 600 преживелих заточеника хрватског усташког концентрационог логора Јасеновац покушало је да се очајничким пробојем докопа слободе, али је у томе успело само њих 60.


Логор Јасеновац био је највећа “фабрика смрти” на Југоистоку Европе у Другом светском рату. Од лета 1941. до 30. априла 1945, хрватски нацисти – усташе су побили у Јасеновцу, према проценама, 700.000 Срба, Јевреја и Рома. ...



СРБИН.ИНФО


Руски економски поход на Исток





Москва повећала извоз нафте у Кину, спрема зону слободне трговине са Вијетнамом, али не отказује инвестиције са европским партнерима и поред претњи санкцијама.


Уколико ступи на снагу трећи пакет санкција којим Запад прети Русији – највише ће профитирати Кина. Званично, „азијски тигар” од самог почетка украјинске кризе мудро ћути, али кинески бизнисмени увелико трљају руке.


Недавна изјава Владимира Чижова, руског представника у Европској Унији, потврђује да се пројекти сарадње са Кином несметано обављају и, по свему судећи, интензивирају, пише Политика.


СРБИН.ИНФО


Самохраној мајци са петоро деце потребан дом





Три крушевачка хуманитарна удружења покренула су иницијативу да обезбеде кров над главом самохраној мајци Мици Ћуповић (38), која са петоро деце живи у селу Росица код Рибарске Бање у крајње нехуманим условима. Када има дрва једва успевају да огреју трошну кућу, а воду захватају из бунара.


- Бројна сеоска домаћинства су празна, а овој породици избеглица много би значило да имају неку земљу да обрађују – прича Миша Јањић, председник Удружења Срба из Босне и Херцеговине. – Зато смо се обратили с молбом Центру за социјални рад не би ли нашли неко привремено решење за мајку и децу, која осим социјалне помоћи немају других примања. Они живе у условима који су недостојни за 21. век. ...



СРБИН.ИНФО


Без посла сваки трећи радно способан грађанин Србије

Турска лоцирала босанске џихад девојчице: Ал Каида их држи у Сирији





Турска обавештајна служба је детектовала сигнал који би могао да буде са мобилног телефона једне од две босанске тинејџерке које су, како неки верују, намамљене да дођу у Сирију и боре се на страни исламистичких побуњеника, пише “Хуријет”.


Интерпол је прогласио несталим особама Самру Кесиновић (16) и Сабину Селимовић (15), рођене у Аустрији, које су 10. априла нестале из својих кућа у Бечу.


Њихови родитељи, избеглице из Босне које су дошле у Аустрију 90-их, рекли су за босански “Дневни аваз” да су сазнали да су се њихове ћерке укрцале у авион који је летео из Беча у Адану, недалеко од сиријске границе. ...



СРБИН.ИНФО


Фјодор Достојевски: Ми у Европи ништа не значимо





Преносимо текст Фјодора Михајловича Достојевског на тему Европе и Русије, написан седамдесетих година 19. века. Свесни да се од тада мало шта променило, а да је овај текст, у оној мери у којој народи Србије и Русије деле исту судбину, примењив и на наше прилике.


Дакле, како сте прешли на дело? Давно сте почели, врло добро, и, шта сте дакле учинили за свечовечност, то јест за победу своје идеје?


Почели сте од бесциљног скитарања по Европи, жудно желећи да се препородите у Европљане макар само по изгледу. ...



СРБИН.ИНФО


“Филип Морис” и банке уништиле српског сељака!





Произвођачи дувана у околини Ниша према судској одлуци мораће да плате милионске износе нишкој Фабрици дувана за опрему и машине које су узели, иако због неисправног семена касније нису могли да организују производњу.


Једна судска одлука изазвала је велики протест произвођача дувана на југу Србије. У нишком Апелационом суду пресуђено је да педесетак произвођача дувана мора да плати милионске износе компанији „Филип Морис” за преузету, а неплаћену опрему и механизацију. „Дуванџије” из околине Ниша, Мерошине, Житорађе и других места и градова у долинама Јужне Мораве и Топлице сматрају да су оштећени овом судском одлуком а да нису криви:


– Потписали смо 2001. године десетогодишње уговоре са Фабриком дувана Ниш о производњи дувана. ...



СРБИН.ИНФО


Ево како ЕУ уништава српску прехрамбену индустрију





Прописи Еврпске уније, који забрањују Србији да чак и превози свеже месо преко територије њених држава чланица, озбиљно угрожава нашу прехрамбену индустрију, упозоравају аграрни стручњаци. Због тога би Министарство пољопривреде требало да тражи од Брисела да их мења, јер ће тако наши произвођачи свињетину са знатно мањим трошковима извозити у Русију.


Наиме, ЕУ не дозвољава увоз свиња из земаља у којима се те животиње вакцинишу од свињске куге, што је случај и са Србијом. Истовремено забрањен је и транспорт таквог меса преко ЕУ.


Са друге стране, Русија је недавно забранила увоз свињетине и јунетине из ЕУ и САД на најмање годину дана, чиме је створена шанса нашим произвођачима да у ту земљу увозе месо у још већем обиму. Међутим, и у том случају Брисел прави проблеме, јер због поменутих прописа роба мора знатно дуже да се превози до Русије, што значајно поскупљује и транспорт.


Доктор пољопривредних наука Миливоје Ћосић истиче да ЕУ таквим актима директно угрожава извоз свињетине из Србије на друга тржишта.


- Ако хоће да извозе у Русију, нашим произвођачима је уместо два потребно 45 дана, јер не могу да превозе робу преко Бугарске и Румуније, него морају да иду преко Луке „Бар“. ...



СРБИН.ИНФО


НАТО, гле чуда, лагао Русију




Немачки и амерички политичари давали су, након уједињења Немачке, обећања Москви да се НАТО неће ширити на бивше земље СССР-а и на некадашње чланице Варшавског пакта, али те најаве нису испуњене – наводе немачки медији.


Запад слагао Русију да се неће приближавати руским границама: Владимир Путин


Када се 18. марта руски председник Владимир Путин, поводом дешавања на Криму, обратио нацији, у свом говору он је оптужио Запад да је “поново слагао Русију и донео одлуку иза њених леђа”.


Путин је мислио на прекршено обећање, које је дато његовој земљи након поновног уједињења Немачке да се Северноатлантска војна алијанса неће даље приближавати руским границама.


У Немачкој се дискутује о тој Путиновој тврдњи и поједини политички аналитичари и новинари не искључују могућност да је такво обећање дато. ...



СРБИН.ИНФО


Православци из Хрватске више се не изјашњавају као Срби!





Председник Асоцијације избегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир оценио је изузетно забрињавајућим што се велики број оних који су у Хрватској обележили православни Ускрс више не изјашњавају као Срби, те указао да има информације да је од рата до данас на територији те државе покрштено 30.000 Срба.


Будимир је Срни рекао да је недавно упокојени митрополит загребачко-љубљански Јован располагао подацима да је 30.000 Срба покрштено у Хрватској након акције “Олуја” 1995. године. Он је нагласио да посебно забрињавају резултати последњег пописа, на коме су се Срби у великој мери одрекли свог националног идентитета.


- Посебно забрињава то што се приликом последњег пописа становника, од 200.000 пописаних, њих око 40. ...



СРБИН.ИНФО


Црна Гора, Русија и НАТО – ко је овде државни непријатељ?





Влада Републике Црне Горе била је, уз албанску, једна од првих изван ЕУ, која је након референдумског присаједињења Крима Русији увела санкције за руске државнике и припаднике елите ове земље. Овакав потез изазвао је опречне реакције не само у Црној Гори, већ и у читавом региону.


Ипак, владајући режим у суседној држави није се зауставио на овоме. Током посете Сједињеним Америчким Државама црногорски премијер Мило Ђукановић је недавно изјавио да је реално очекивати да Црна Гора до краја године након самита НАТО у Кардифу добије позив за прикључење организацији северноатлантског уговора. Потези које влада у Црној Гори спроводи су, према свим истраживањима, у супротности са жељама јавности и целокупног народа у овој држави, између осталих и српског.


Да је такво понашање Црне Горе неприхватљиво, показује и реакција Министарства иностраних послова Руске Федерације, које је изразило „дубоко разочарaње“ понашањем црногорске власти. Оцењено је да је Мило Ђукановић у својим наступима приликом посете Вашингтону исказао „непријатељске ставове према Русији, који су у директној вези са увођењем санкција против Русије“. Истакнуто је и да су „овакви иступи у супротности са дубоком традицијом пријатељства и узајамног поверења између народа двеју држава, која се заснива на три века дугим руско-црногорским односима“. ...



СРБИН.ИНФО


ДСС: Вучић, Николић и Дачић предали Тачију остатке Космета





До пре годину дана Србија је у саставу своје локалне самоуправе имала и четири општине на северу Косова. Прихватањем Бриселског споразума власти Србије на челу са Вучићем, Николићем и Дачићем предале су влади Хашима Тачија и овај остатак јужне српске покрајине.


Укинули су и све друге институције које су функционисале на основу закона државе Србије, и све их предале сепаратистичким институцијама. За узврат су добили почетак преговора о чланству у ЕУ који још нису ни почели, а трајаће бесконачно. У ствари, добили су подршку САД и ЕУ за своју неограничену власт у Србији како би даље заједно могли да је черече територијално, материјално и морално.


На основу предлога потеклог од стране ДСС пред Уставним судом Србије је обавеза преиспитивања уставности овог и још једног броја срамних споразума са Приштином. Да је Србија држава владавине права ови процеси давно би били завршени. Власти Србије требају да знају да ће, ако не данас, а оно у будућности, и правна и историјска истина о неделима које су Бриселски споразум и сва пратећа документа донела Србији, бити на виделу. ...



СРБИН.ИНФО


Највећа макета на Балкану: Србија у 44 квадрата





Београђанин Боривоје Вујић широм Србије изложа своју макету „Свет око нас“, направљену од 5.000 детаља, једну од највећих на Балкану. Макета је стварана од 1990. до 2000. године и у њу је овај пензионисани хемијски техничар уградио сву своју љубав према моделарству, коју негује од дечачких дана. У њеној изради, на површини од око 44 квадрата, користио је разне материјале: дрво, пластику, итисон, чачкалице, сунђер, бомбоне… Успео је да представи људе, животиње, путеве, пруге, мостове, руднике, рафинерије, народне обичаје, спортове…


СРБИН.ИНФО


У фавелама више нема места за сиромашне





Некада је овде главну реч водила мафија. Било је доста насиља и дроге. У међувремену је сиротињски кварт Видигал прерастао у популаран крај. Трошкови живота су толико високи да су најсиромашнији морали да се иселе.


Уски, тамни улични пасажи воде као „дому“ Гленде Мелое. Простор у којем живи заједно са родитељима и братом, обухвата свега 35 квадратних метара. Стан има и дневни боравак и кухињу, купатило, две спаваће собе и мали фоаје. У мали пренатрпаним собама, могу се направити само два корака, у било ком правцу, и то је све. ...



СРБИН.ИНФО


ИСТОЧНА УКРАЈИНА – очима немачког новинара





Путовање из Доњецка до Славјанска је путовање у другачију Украјину. То је све јасније, што више се удаљавамо од главног града Донбаса. Ово је репортажа из ратне зоне без линије фронта.


Благо, сиво априлско јутро. Нешто пре девет сати напуштамо Доњецк. Пут нас води у Славјанск, мали провинцијски град око 110 километара на север. Ту је незванично седиште сепаратистичког покрета у источној Украјини. А ту су и такозвани „зелени“, како народ зове тешко наоружане људе без ознака на униформама. ...



СРБИН.ИНФО


Николић данас у 14 сати даје мандат Вучићу





Председник Србије Томислав Николић повериће данас у 14 сати лидеру Српске напредне странке Александру Вучићу мандат да састави нову владу, речено је агенцији Бета у Председништву.


Претходно ће Николић на консултацијама с представницима коалиције око СНС разговарати о новој влади која би, према ранијим најавама, требало да буде формирана до 27. априла.


Николић је у четвртак 17. ...



СРБИН.ИНФО