Tuesday, May 06, 2014

Емир Кустурица : Русија се судара са ЦНН завесом




Прослављени режисер Емир Кустурица рекао је у обраћању на скупу да је Украјина прва степеница ревизије Другог светског рата и додао да сви знају “како се завршила Хитлерова ревизија Првог светског рата”.


Нада се да ће влада имати храброси да остане неутрална: Емир Кустурица


- Ми у Републици Српској имамо председника који је јавно подржао отцепљење Крима, не због Косова, него због тога што схвата да је свет ушао у тешку фазу у којој велика сила крши права малих народа, и оно што је најопасније, то је сила која све више користи природно право- рекао је Кустурица.


Он је изразио наду да ће Влада Србије имати храбрости да, ако буде стављена пред дилему НАТО-а и Европе, задржати неутралност државе, “јер ће тако једино да профитира и опстане”.


Кустурица је закључио да је велико питање да ли је крајњи циљ ЕУ стварање војног савеза и оценио да се “то питање држи као скривена агенда која Европу враћа на време пре Првог светског рата и `Drang nah Osten` – продор на исток”.


Он је оценио да је Русија сада у фази када њена економска снага мора да се претвори у снагу утицаја и оценио да је “украјински сценарио почетак цепања Русије”. ...



СРБИН.ИНФО


Амерички генерал: Руски бомбардери спремни за Калифорнију




Амерички генерал Херберт Карлајл, командант Пацифичких војних снага Сједињених Америчких Држава, рекао је да је ваздушна активност Русије појачана због ситуације у Украјини.


Забринуо Амере: Руски бомбардер “Тупољев-95″


“Руски бомбардери “патролирају” до острва Гуам. Тако показују своју моћ да могу и до обале Калифорније, упозорио је Карлајл. Према његовим речима, домет руских бомбардера драстично је повећан што је илустровао податком да авиони могу да дођу до Јужне Кореје и Јапана (острво Гуам).


Руски авиони редовно лете у неутралним водама Арктика, Антарктика, Црног мора и Тихог окена. ...



СРБИН.ИНФО


СТАЉИНОВ ИНТЕРВЈУ 1934: Капиталистима је увек профит најпречи, армија незапослених је њихова снага





Године 1934, Херберт Џорџ Велс је дошао у Москву да се састане са совјетским писцима заинтересованим да се прикључе Међународном ПЕН клубу, на чијем је челу у то време био он. Док је боравио тамо, Стаљин му дао интервју. Његово попустљиво држање критиковали су Џон Мејнард Кејнс и Џорџ Бернард Шо, између осталих, у New Statesmanu. Интервју је првобитно објављен као специјални додатак New Statesmanа 27. ...



СРБИН.ИНФО


МАЂАРСКА ПОСЛА: Пастора напали и псовали у Будимпешти




Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор нападнут је у уторак у Будимпешти, где је присуствовао конституисању мађарског парламента, јавила је Радио телевизија Војводине (РТВ).


Извређаше га у Будимпешти: Иштван Пастор


Пастор је прелазио Трг Лајоша Кошута у моменту када га је Тамаш Гауди-Нађ, бивши посланик мађарског парламента из екстремно десничарске странке Јобик, приметио и назвао издајником.


На позив бившег посланика, демонстранти са трга су пришли Пастору, гурали га и псовали, а мађарски портали ХВГ и Ориго тврде да су га и пљунули.


Пастора је непријатности спасила полиција, која је била приморана да интервенише, јавио је РТВ.


(Вести)


...



СРБИН.ИНФО

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 07. мај (24.апр) Свети мученик Сава Стратилат




Свети мученик Сава Стратилат

У време цара Аврелијана живљаше овај славни Сава у Риму, и имаше војводски чин. Пореклом беше од Готског племена.


Посећиваше често хришћане по тамницама и помагаше их својим имањем. Због велике чистоте и поста даде му се од Бога власт над духовима нечистим.


Када би оптужен као хришћанин, он смело стаде пред цара, баци преда њ свој војнички појас, и јавно исповеди Христа Господа. Би мучен разним мукама, шибан, гвожђем струган, свећама опаљиван. Но он не подлеже тим смртоносним мукама, но јави се жив и здрав.


Његови другови, војници, видећи очигледно, да Бог помаже Сави, примише веру Христову. ...



СРБИН.ИНФО


Уз предивну песму, Чула јесам, желимо вам пријатну ноћ





Чула јесам

(Афион)


Чула јесам да се драги жени, срце моје.

Нек се жени, то је драго мени, срце моје.


Јагода малена, јагода чрлена,

Поздрави ми в Копривници драгога!


И ја ћу му у сватове доћи, срце моје,

И ја ћу му лепи дар донести, срце моје.


СРБИН.ИНФО


СУДБИНА ДЕЈТОНСКЕ БИХ И РЕПУБЛИКE СРПСКE: Између мајке и матице

ПРОТОЈЕРЕЈ АРКАДИЈЕ ШАТОВ: Главни пријатељ, или са ким превазићи самоћу





“Ја сам сам, и немам никога” – ова жалба се може чути не само од старијег човека, који је сахранио све родјаке и пријатеље, већ и од младих људи чак потпуно успешних. О томе, одакле настаје осећање усамљености, како га превазићи и да ли у њему има нешто позитивно, – одговара протојереј Аркадије Шатов, старешина цркве Светог царевића Димитрија и председник епархијске комисије за питања црквене социјалне делатности.


“Самоћа ме прогања”


Осећај самоће бива различит, а понекад може да буде и лажан. Сретао сам људе, који су имали много пријатеља, али су се ипак осећали усамљени. Некада је то повезано с тиме, да човек жели да му се посвећује много пажње, да га воле, а он сам не уме да живи животом других људи, не тежи да их воли, егоцентричан је, упућен само на себе и хипертрофира своја осећања, невоље и преживљавања.


Постоји, наравно, и реалан осећај самоће. У Библији је написано, да је Господ, створивши првог човека, рекао: «Није добро човеку да буде сам» (Пост. 2:18). ...



СРБИН.ИНФО


Сахрањен Јован Тарабић, оставио рукопис о прецима

Шеста колона је главни непријатељ и Путина и руске цивилизације





У савременој руској публицистици активно и масовно се користи термин „пета колона”, који је настао у време грађанског рата у Шпанији. У нашим условима његово значење установљено је доста прецизно и зато овај термин има строго одређене значењске оквире.


Овај појам добија смисао онда кад јасно и неоспорно признајемо постојање радикалне конфронтације између Русије са једне стране и САД и НАТО земаља које од њих зависе, са друге.


Ова конфронтација не може се приказати идеолошким терминима будући да су и Русија и земље Запада демократска друштва са капиталистичком тржишном економијом и претежно либералном идеологијом (индивидуализам, грађанско друштво, слобода речи, кретања, савести, људска права и т. д.).


Не одговара ни модел источног хришћанства против западног што је предодређивало конфронтацију православне Руске Империје, а раније Московске Русије, и католичко-протестантске Европе.


Данас су и Русија и Запад секуларна световна друштва и зато је за прецизно одређивање природе ове конфронтације погодна само и искључиво геополитика, која светску историју разматра као планетарни двобој цивилизације Мора (Запад) и цивилизације Копна (срце Земље, Heartland, Русија), односно као Велики Рат Континената…


У нашем друштву уобичајено је да се петом колоном називају само они који су отворено и потпуно против Путина, за САД и НАТО, против Крима, против Русије, против руског идентитета, против суверенитета, против евроазијске интеграције, против повратка Русије у историју као светске силе. То је јасна издаја у њеној акутној и отвореној фази, ако се посматра у оквиру земље и народа, а у односу на Путина – то су његови отворени непријатељи.


Шеста колона означава оне које још не можемо прецизно да квалификујемо у нашем политичком лексикону: ...



СРБИН.ИНФО


ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: Може ли се конфликт на југоистоку решити без учешћа руске армије?

Oбама трага 15 година за Путиновим тајним благом – још увек ништа





Када је администрација Барака Обаме, реагујући на оружану интервенцију Русије у Украјини, прошлог месеца наметнула санкције појединцима у Русији, на мети се нашао и Генадиј Тимченко, дугогодишњи сувласник нафтне компаније “Ганвор груп”. У саопштењу америчког министарства финансија спомиње се да је Путин инвестирао у “Ганвор” и да има приступ рачунима компаније.


Ипак, настојања да се обелодани где је новац сакривен нису уродила плодом.


- То су само гласине које нису вредне расправе. То су глупости. Ишчачкали су нечији нос и размазали садржај по својим бедним листовима – изјавио је Путин, а преноси “Њујорк тајмс”.


Према писању тог листа, глобална потрага за Путиновим “скривеним благом” траје већ деценију и по, а Обамина реакција на украјинску кризу дала јој је нови замах.


Руски медији наводе да Путина у већој мери покрећу моћ и национализам него материјална корист. Некима, међутим, упадају у очи председникови скупоцени сатови и палата на обали мора за коју Кремљ пориче да је саграђена баш за њега. ...



СРБИН.ИНФО


У Србији весело за Ђурђевдан





Звуци трубе орили су се у уторак Србијом. Широм земље славио се Ђурђевдан. У ромским насељима, већ по традицији, јагњићи на ражњевима пекли су се од раног јутра, док су домаћице месиле славски колач. Свечано обучени Роми, уз печење, богату трпезу и музику, славили су до зоре.


- Целе године радимо за овај дан који мора да се прослави уз старе обичаје. Пре него што се спреми јагње, жене иду по младе гране жалосне врбе и по здравац. Врба симболизује жилавост Рома, а здравац је симбол здравља. Уз још понеко цвеће се исплете венчић који се обавезно стави на кућу како би година која следи била здрава и берићетна – каже Саша Селимовић из Беле Паланке, у којој живи више од 2.000 Рома. ...



СРБИН.ИНФО


ВАНРЕДНА ВЕСТ: Руска војска ушла у Украјину (ВИДЕО)





ЛУГАЊСК – У град Лугањск стигло је неколико камиона руске војске, а јединице су, према незваничним информацијама, састављене од руских козака који су део регуларне армије РФ, као и других јединица армије Руске Федерације. Народ је дочекао ове војне конвоје са великим одушевљењем.




(Србин инфо, Правда)


...



СРБИН.ИНФО

Меркелова: Путин не може на Крим, ја сам против тога





БЕРЛИН – „Сматрам да је штета да тај дан буде искоришћен у контексту тензија … 9. мај је невероватно важан дан везано за победу над националсоцијализмом … Ја, лично, била сам у Москви пре четири године за 9. мај, јер ми је било важно да покажем да смо разумели историју“, изјавила је Ангела Меркел, немачка канцеларка, након сусрета са кипарским председником Никосом Анастазијадесом, коментаришући најаву да ће Владимир Путин посетити Крим 9. маја.


Према руским медијима, Путин ће посетити Крим први пут од припајања тог украјинског полуострва Русији како би присуствовао војној паради поводом 9. маја.


Меркелова је данас истакла значај дипломатских напора, док се Берлин залаже за одржавање нове међународне конференције у Женеви иако није примењен споразум постигнут средином априла, такође у Женеви, између Украјине, Русије, САД и Европске није.


„Један такав сукоб нећемо решити војним средствима и зато треба прибећи свим дипломатским средствима“, рекла је немачка канцеларка.


Она је, међутим, поново запретила додатним економским санкцијама Русији. ...



СРБИН.ИНФО


Америци прети климатска катаклизма





Глобално загревање рапидно претвара Америку у олујно и опасно место – од поплавама захваћене Флориде, до дивљих пожара на западу САД, оцењено је у најновијем извештају америчке Националне климатске службе.


Очекује се да ће непогоде изазване климатским променама “изузетно угрозити САД у овом веку и после”, додаје се у извештају на 840 страна и истиче да ипак није касно да се спрече њихови најгори ефекти.


У извештају чију је израду подржала Бела кућа која ће га употребити за развој политике заштите околине, указује се да ће САД и друге земље, уколико не промене начин коришћења енергије, остати на путу све веће штете и опасности од природних катастрофа.


“Климатске промене, које су некад сматране темом далеке будућности, сада су се чврсто ушанчиле у садашњости. Произвођачи кукуруза у Ајови, узгајивачи острига у држави Вашингтон и они који праве јаворов сируп у Вермонту, сви се суочавају са променама условљеним климом, које у недавном искуству нису забележене”, рекао је један од аутора студије.


Климатске промене много коштају


Оно што је посебно лоше су огромни трошкови климатских промена: по

најгорем сценарију, само поплаве би могле до 2100. године да коштају

САД 325 милијарди долара, од чега би 130 милијарди долара отпадало на

Флориду.


До сада су суше и таласи врућине у 2011. ...



СРБИН.ИНФО


Два батаљона добровољаца Козака и Чечена стигло у област Доњецка (ВИДЕО)





Козаци и Чечени стигли у Доњецк да пруже подршку федералистима



...



СРБИН.ИНФО

Епилог туче, новчане казне!





Душко Вујошевић, Жофре Ловерњ и Иван Смиљанић кажњени су новчано, а Слободан Дунђерски је суспендован.


То је епилог сукоба на мечу ФМП Железника и Партизана НИС, саопштено је на сајту Кошаркашке лиге Србије.


Вујошевић, Смиљанић и Ловерњ кажњени су са по 11.500 динара због техничке и 57.500 динара због искључујуће грешке.


Изречене су казне и за прошло коло, а у оквиру тога тренер Партизана Вујошевић кажњен је са115.000 динара због “неспортског коментарисања суђења после утакмице са Црвеном звездом“.


Вујошевић је у уторак изјавио да је директор лиге поступио кроектно иако је био под притиском. Вујошевић је опоменут и због скидања сакоа, уз напомену да ће бити кажњен ако се то понови. ...



СРБИН.ИНФО


Прети подела Европе, не само у Украјини





Шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер оценио је да би била нечувена грешка да се прекине дијалог са Русијом и да Европи сада прете нове поделе.


Он је нагласио да је данас, за разлику од 1914. године, Европа осуђена на дипломатију и да нема чланице ЕУ која би хтела да шаље војнике на источни фронт.


“Сукоб у Украјини поприма тако оштру форму каква нам је у Европи изгледала немогућа. Реална је претња нове поделе Европе. Немојмо имати илузије да се то односи само на Украјину”, казао је Штајнмајер.


У интервјуу који објављује пољска Газета виборча, немачки министар иностраних послова одбио је поређење са 1914. годином када је сукоб који ће се претворити у Први светски рат такође прво деловао само као локални. ...



СРБИН.ИНФО


Посланик Думе прети Црној Гори ракетама





Посланик руске Думе Михаил Владимирович Дегтјарев запретио је Црној Гори руским ракетама, ако би та држава ушла у НАТО.


Подгорички портал ИН4С пренео је изјаву посланика да би Црна Гора била “легитимна мета руских ракета”, ако би приступила Северноатлантском савезу.


Дегтјарев је ставове Црне Горе у вези са украјинском кризом означио као “срамотан чин”. Он је, такође, рекао да би Русија требало са Кином да формира

“војно-политички савез”.


Црна Гора је у последње време мета веома оштрих изјава представника Русије.


Руски амабасадор у Србији Алесандар Чепурин је раније оријентацију Црне Горе ка евро-атлантским интеграцијама означио као “мајмунску политику”. ...



СРБИН.ИНФО


Ништа од уласка Црне Горе у НАТО?





Иако су прве процене биле да би криза у Украјини могла олакшати улазак Црне Горе у НАТО на септембарском самиту, веома су мали изгледи да ће се то догодити.


Чак и да Вашингтон одлучи да лобира да се позив за чланство Црној Гори нађе на дневном реду самита, пишу ВИјести, интереси кључних европских чланица НАТО не иду на руку Подгорици. Лист наводи да је тренутно кључни проблем то што Немачка и остале велике НАТО земље из Европе не желе да позивом Црној Гори додатно ризикују односе са Русијом.


Према дипломатским изворима и изворима из НАТО-а, на које се позивају Вијести, додатна отежавајућа околност је то што би, ако би Црна Гора била тема самита шефова држава или влада 28 чланица НАТО, прибалтичке земље и Пољска инсистирале да се онда разматра позив и Грузији, што би недвосмислено значило прст у око Москви.


Како се све одлуке у НАТО доносе консенсусом, компликована ситуација на глобалној политичкој сцени, коју су произвели сукоби у Украјини, не наговештава да би Црна Гора ускоро могла да се нађе у најмоћнијем војном – политичком савезу.


Епилог вишемесечног интензивног лобирања челника власти на билатералном нивоу, уз свесрдну помоћ Словеније, као заступника Црне Горе у НАТО, требало би да буде познат 25. јуна, на састанку министара земаља чланица. Тада се утврдјује дневни ред НАТО самита у септембру. ...



СРБИН.ИНФО


ЗА СВЕ ПОСТОЈИ ЛЕК? У Библији се налазе рецепти за излечење свих болести!





Постоји лекар који тврди да „не постоје неизлечиве болести“. Такође, он тврди да једини људи који не оздраве од својих болести јесу они који не желе да мењају своје лоше животне навике. Веровали или не, овај лекар као основу у свом медицинском раду користи древне принципе хигијене и излечења који су записани пре више хиљада година у Библији, а о овим методама причао је у интервјуу за Вести.


Докторе Шулц, људи су једини болесни организми у природи. Зашто је то тако?


- Исправићу вас. Нису људи једини болесни, већ су болесне и биљке и животиње које су под утицајем болесног човека. ...



СРБИН.ИНФО


Помозимо поручнику Саши Миловановићу, хероју, да добије битку за живот!




Ово је још једна прича о јунацима нашег времена који су испунили дуг према отаџбини, али земља за коју су се борили и крварили према њима се понаша као маћеха. Заиста, горка је судбина бранилаца отаџбине и истинита је изрека: „Људи се Бога и војника сете када невоље дођу, а када невоље прођу Бога заборављају, а војника не поштују“.


Да ли је тaкав однос државе према ратним ветеранима случајан или намеран? Да ли немар према њима и њиховој жртви у ствари представља казну за њихово родољубље?


Саша Миловановић, 1971. годиште, је поручник Војске Србије. ...



СРБИН.ИНФО


Коминтерна и Тито: Верни пријатељи (Руски извори) (1)





(Глас Русије)


У мају у бившој Југославији често се сећају маршала Тита. Рођен је 7. маја 1892. године у хрватском градићу Кумровцу, а умро у престоници Словеније, Љубљани, 4. маја 1980. године. Јосип Броз Тито активно је радио за Коминтерну и направио је изузетну каријеру захваљујући својим верним пријатељима из Загреба — Јосипу Копинићу и Ивану Стеви Крајачићу. Са њима се Тито упознао у Москви средином 30-их година. Тито — Копинић — Крајачић преживели су стаљинске ”чистке” и доказали своју верност Коминтерни. ...



СРБИН.ИНФО


Невероватно: Храм из серије “Игра престола” рађен по моделу Храма Светог Саве?





Читалац “24 сата”, Милан Дуњић, очигледно има добру моћ запажања чим му је ова фотографија “запала за око”.


Фотографија ће сигурно развеселити многе љубитеље популарне ХБО серије “Игра престола”.


Наиме, утврђење на врху брда као да је “модификован” Храм Светог Саве. Сличност је очигледна па зато обратите пажњу.


(24 sata)


...



СРБИН.ИНФО

Комадант одбране Славјанска био добровољац у Војсци Републике Српске




Командант одбране Славјанска Игора Стрелков био је добровољац у Војсци Републике Српске током одбрамбеног рата у Босни и Херцеговини. Стрелков је био добровољац Другог руског добровољачког одреда и ратовао је код Вишеграда од новембра 1993. године до марта 1994. године.


Бранио Србе у Босни и Херцеговини


Рођен и одрастао у Москви . Године 1993 је дипломирао на Московском државном институту Историјског архива. ...



СРБИН.ИНФО


Убио се јер није могао да прехрани породицу





Драган Арнаутовић (49) из села Власеница код Владимираца убио се хицем из ловачке пушке јер, према незваничним информацијама, није могао да прехрани осморо малолетне деце, од којих је најмлађе беба.


Драган је у недељу поподне пуцао себи у срце из ловачке пушке за коју је како сазнајемо имао дозволу. Несрећан случај одиграо се иза његове породичне куће.


Када га је жена пронашла давао је знаке живота, а колима Хитне помоћи је пребачен у Шабачку општу болницу где је и преминуо. ...



СРБИН.ИНФО


Тајне операције Запада против Србије и Русије





(Борис Алексић)


Везе српског и руског народа су бројне и дубоке. Њих карактеришу заједничко словенско порекло и православље, али и заједничка борба и слична судбина. Блискост Срба и Руса је потврђена и у стратегији њихових највећих непријатеља. Западне елите су веома предано радиле на разбијању СССР-а и Југославије, држава чији су заштитници били руски и српски народ. У тим процесима Запад није бирао средства. Користио је најподлије методе и најгоре злочинце да би дошао до свог циља. Међутим нестанак Совјетског савеза и Југославије био је само почетак. Западна плутократија је желела коначни обрачун са српским и руским народом, а повампирени нацизам је постао њихова ударна песница.


Још 1991. ...



СРБИН.ИНФО


Украјина: У Одеси су дивљали припадници МУП-а Украјине прерушени у фудбалске навијаче (Из часа у час)





10:10 Нема извештаја о сукобима преко ноћи у Славјанску


Није било извештаја о сукобима преко ноћи у Славјанску, саопштава се из штаба Самоодбране. Град је под нападом четири узастопна дана од стране снага под контролом Кијева. Јуче су били најкрвавији.


Тензије остају високе, град је под блокадом, где су становници у страху од несташице хране и наставка непријатељстава.


10:00 У оквиру министарске седнице Савета Европе могући разговори о Украјини


Међународни контакти поводом Украјине могући су у оквиру сусрета министара спољних послова Савета Европе у Бечу, рекао је новинарима у Москви заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков.


Он је нагласио да се Русија залаже за то да ОЕБС игра активнију улогу у успостављању дијалога између такозване владе у Кијеву и југоисточних региона.


Дипломата је рекао да за регулисање украјинске кризе није потребно тражити нека нова места за сусрете и да је за решење конфликта потребно да се стране придржавају обавеза преузетих у Женеви 17. априла. ...



СРБИН.ИНФО


НАТО користи Украјину као монету за поткусуривање





(Глас Русије)


Генерални секретар НАТО-а Андрес Фог Расмусен позвао је колеге из алијансе да користе догађаје у Украјини као изговор за повећање војних трошкова. Према мишљењу експерата, идеја трансатлантске одбране преживљава ових дана друго рођење.


Социјална анархија и политичка деградација Украјине дају нову историјску шансу за НАТО. Постоје чак сумње да је сва ова трагична прича око распада украјинске државности биал започета управо да се испуни форма новим-старим садржајем, чија се суштина као и раније своди на конфронтацију са Русијом. Говори руководилац центра за евроатланстка истраживања Руског института за стратешка истраживања Јелена Хоткова.


Ако погледамо структуру буџета НАТО-а, видећемо да су у време хладног рата Американци и европљани трошили на одбрану по 50%. А у последње време на удео САД отпада 75%.


Земље чланице алијансе треба да троше на одбрану најмање 2% националног бруто производа. Али у последње време тог правила се нису придржавале све земље. ...



СРБИН.ИНФО


Јелена Гускова: Шта испада када одбијаш помоћ – пример Југославије (Део 1)





(Глас Русије)


У Русији је несумњиво означена нова етапа у спољној политици. Она постаје самосталнија, свеснија, полази, хтели бисмо то да верујемо, од сопствених националних интереса. За тај окрет биле су потребне 23 године. За то време избијале су и уз нашу пасивност беснеле многе кризе, не у нашу корист завршен је низ међународних интрига и лукавости.


Много тога је пропуштено. Посебно озбиљно без наше подршке подстрадао је Балкан. Сетимо се како је то било. Грешке је тешко исправљати, али корисно је извлачити поуке. ...



СРБИН.ИНФО


ЂУРКОВИЋ: Наши „западни пријатељи“ су у великом страху од руског продора на Балкану





Округли сто „Актуелна питања спољне политике Русије и Балкана” одржан је у Београду, у организацији Српског кода, Руског института за стратешка истраживања и Нове српске политичке мисли.


Уприличен је у конференцијској сали хотела „Москва” -непосредно после промоције књиге директора РИСИ др Леонида Решетњикова „Вратити се Русији”.


Говорили су: др Решетњиков, главни и одговорни уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић, заменик председника Одбора за науку и технологију Државне думе Руске Федерације Михаил Дегтјарјов, главни уредник портала „Факти” Ђуро Билбија, научни сарадници РИСИ др Петар Муљататули и др Никита Бондарјев, виши научни сарадник Института за европске студије Миша Ђурковић, саветник директора РИСИ Игор Пшењичников, црногорски политиколог и аналитичар Саша Марковић и директор Центра за стратешке алтернативе др Душан Пророковић.


Настављамо да објављују излагања учесника у целини. Ево шта је за округлим столом рекао Миша Ђурковић:


„Хтео бих да прво поздравим наше руске пријатеље, који су овде увек добродошли, као и наше пријатеље који су дошли из Подгорице, Бањалуке и осталих српских крајева.


У време када се цепа овај простор, ми се трудимо да сачувамо макар духовно и културно јединство српског народа. ...



СРБИН.ИНФО


Дојче веле: Незапамћена популарност Путина у Русији





Док ситуација у Украјини и даље ескалира, Путинова популарност у Русији астрономски расте. Већина Руса верује медијима које контролише Кремљ. Они сматрају да Москва мора да притекне у помоћ руској мањини у Украјини.


Офанзива трупа лојалних Кијеву на истоку Украјине и драматични догађаји у Одеси са преко 40 мртвих, по мишљењу многих Руса, показују једно: да фашисти у Украјини воде рат против дела становништва који говори руски. Наташа (59) из Москве каже: ...



СРБИН.ИНФО


Двоструки стандарди европских лицемера Кетрин Ештон и Штефана Филеа





(Глас Русије)


Европски званичници који ових дана наизменично посећују Србију и Украјину, чини се да су превазишли сами себе у измишљању дуплих стандарда. То се само у неколико дана временског размака на најбољи начин могло видети на примеру грофице Кетрин Ештон и Штефана Филеа, који су у својим најновијим изјавама изразили „забринутост“ и „застрашеност“ да ће Украјину задесити иста судбина коју је Запад већ одавно наменио Србији.


Наиме, иако би се од високорангираних бриселских дужносника могло очекивати да увек доследно примењују једнаке правне и моралне принципе без обзира у којој држави се налазе, изгледа да то ипак није тако. Напротив, поменути двојац из Брисела се нимало не устручава да заступа дијаметрално супротне ставове, а све у зависности од тога да ли пред собом имају за саговорнике „симпатичне“ проевропске пучисте и екстремисте у Кијеву, или по њиховом мишљењу мало мање симпатичне представнике власти из Београда, пише радио Глас Русије.


Шефица европске дипломатије је преко свог представника за штампу поручила да „искључиво право на примену силе има држава Украјина“, при чему је грађане те исте државе, који иначе траже само федерализацију земље на демократским основама, назвала „сепаратистима“ и позвала их да „сместа прекину незаконите поступке“.


Међутим, за грофицу Ештон таква правила не важе и за Србију, с обзиром да јој на пример поводом најављеног формирања такозване војске Косова, није пало ни на памет да понови исти став који има у вези Украјине и да изусти да – искључиво држава Србија има право да на својој територији, а то значи и на Косову, има војне структуре.


Исто тако, Кетрин Ештон није пре неколико дана након разговора са српским званичницима позвала Хашима Тачија да „сместа прекине незаконите поступке“, као што је то поручила људима на југу Украјине.


Али ни европски комесар за проширење Штефан Филе не заостаје много у лицемерству за својом колегиницом, и штавише – могло би се рећи да ју је чак и надмашио у недоследном заступању својих сопствених ставова. Ради се о томе да је он, мислећи на Украјину, дословно изјавио да је „забрињавајуће да се не поштују међународни правни акти, који говоре о територијалној целовитости држава“, а затим је још додао да је по његовом мишљењу непоштовање међународног права у тој земљи најгоре што се Европи догодило од Другог светског рата. ...



СРБИН.ИНФО


ЛАДА ИКС РЕЈ КОНЦЕПТ: Нема зезања са Русима!





Пошалицама на рачун “Ладиних” модела изгледа да је дошао крај. Руски произвођач после великих проблема лагано стаје на ноге, пре свега захваљујући позајмици од државе од око 500 милиона евра, а резултат тога је атрактивни концепт кросовера назван “икс-реј” (X-ray)!


Чини се и да је челницима легендарне руске марке “дојадило”, па су решили да прекину са својом “ружном прошлошћу” и коначно представе модерно и допадљиво возило, које, пре свега у визуелном смислу, неће бити предмет подсмеха. Томе је допринело и све захтевније руско тржиште, па је ствари било потребно променити из корена. ...



СРБИН.ИНФО