Sunday, April 27, 2014

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 28. април (15.апр.): Побусни понедељак – Свети апостол Аристарх





ПОБУСАНИ ПОНЕДЕЉАК;

Дан посвећен упокојенима. Побусани понедељак је свој назив добио по народном обичају да се гробови покојника побусавају тога дана бусењем свеже зелене траве.


Побусани понедељак је, дакле, празник намењен упокојенима, и спада у један од задушних дана. Побусани понедељак увек пада у први понедељак после Недеље Антипасхе – Томине недеље, и за тај дан се на гроб износе свеже обојена црвена јаја из варзила који је сачуван од Васкрса. Та јаја која се куцају о споменик, и упокојени се поздрављају са “Христос Васкрсе”. ...



СРБИН.ИНФО


Уз прелепу песму, Последњи танго, желимо вам пријатну ноћ





Последњи танго,

(Пева: Тања Бошковић)


Играјмо најлепшу игру – нек радост ми испуни груд’.

Страсно, нежно ми шапни: да л’ не беше узалуд?!


Играјмо последњи танго,

наше игре већ гасне плам.


Живот се шали са нама.

Бићу сама. ...



СРБИН.ИНФО


СИРИЈА: Војска и јерменски добровољци до ногу потукли побуњеничке и турске снаге





Према последњим информацијама јединице Сиријске Армије, уз појачања Хезболаха и јерменских добровољаца, извршиле одлучујућ напад и продрле у центар Касаба, ослободивши цео град!


Овим је потпуно разбијен веома амбициозан и добро организован план џихадистичких формација да из правца Турске заузму цео тај плато уз Средоземно море, укљућујући ту и Латакију уз истворемен снажан притисак на Тартус.


У жестоким борбама током протеклих недеља, нападач је имао најтеже губитке од почетка рата у Сирији. Према различитим изворима убијено је неколико хиљада припадника ФСА, припадника разноразних исламистичких формација састављених од белосветских фундаменталиста итд.


Постоје многобројни подаци да су акције терориста обилато помагали припадници турских оружаних снага како у логистици тако и у артиљеријској подршци.


Током офанзиве на Касаб и околину почињена су и зверства према јерменском цивилном становништву и верским објектима који су вековима опстајали у овом крају.


СИРИЈСКА АРМИЈА УСПЕШНО ИЗВЕЛА СВОЈ ПРВИ ПОМОРСКИ ДЕСАНТ


Сиријска ратна морнарица први пут је учествовала у једној операцији против „побуњеничке интернационале”.


Први пут у двогодишњем сиријском рату владине снаге су извеле поморски десант.


Сиријске поморске снаге атаковале су прво „са воде” утврђени контролни пункт побуњеника између града Самра и границе са Турском. Удар је био изненадан и успешан, а затим је уследио десант сиријске поморске пешадије. ...



СРБИН.ИНФО


СРБИЈА добила владу Александра Вучића и ММФ-а

СРПСКА ИСТОРИЈА: Девојачка спрема извидала ране војнику током Церске битке?





Најтежа је ноћ Церске битке. Она између 14. и 15. августа 1914. године. Гранате падају на све стране, свуда мртви и рањени. Војници Другог прекобројног пука Комбиноване дивизије јуначки се боре око Текериша. Међу њима и Милета Милутиновић из Седлара код Свилајнца. Рањен, гелери му израњавили обе ноге. Саборцима не да да му помогну, имају важнија „посла“. ...



СРБИН.ИНФО


Српска звона се чују од Аљаске до Аустралије





Монашке заједнице Српска православна црква има у око 400 манастира. Највећи број њих је у Србији, Црној Гори и земљама региона. Српски се, међутим, говори и у двадесетак манастира расутих од Аљаске до Аустралије.


Међу српским светињама удаљеним на Земљином шару посебно се издваја манастир Светог Германа Аљаског у Калифорнији. На његовом челу годинама је био отац Герасим, Американац, чије је име пре монашења било Гордон Елијел. Игуман братства данас је јеромонах Дамаскин (Кристенсен), иначе Скандинавац који је једини „странац“ међу калуђерима. Без обзира на места рођења и националности, сви монаси овог манастира знају српски и руски језик. Овај српски манастир познат је по изузетним односима које његово братство негује са локалним Индијанцима.


Манастир Светог Германа је, званично, основан 1967. године. ...



СРБИН.ИНФО


РУСКИ НОЋНИ ВУКОВИ: А сад крећемо на исток Украјине!





Симферопољ – Бајкери чувеног клуба “Ноћни вукови” стигли су у Симферопољ како би подржали проруски покрет у том делу Русије.


“Ноћни вукови” су прокрстарили полуострвом, а онда су се спектакуларно зауставили испред зграде парламента Крима и проћаскали с демонстрантима и нвоинарима.


Вођа ове бајкерске групе Александар “Хирург” Залдостанов том приликом је поручио Арсену Авакову “новом украјинском министру унутрашњих послова, кога је немам појма ко поставио и признао” да “иде дођавола”.


Бајкери, познати највише по томе што су возили уз председеника Русије Владимира Путина, намеравају да прокрстаре истоком Украјине и однесу “хуманитарну помоћ” у Севастопољ. Погледајте како је изгледао њихов долазак на Крим.


(Курир/Раша тудеј)


...



СРБИН.ИНФО

ХТЕЛИ АЛБАНЦИ ДА ЈЕ ЛИНЧУЈУ: Нико не штити Наташу





Пре неколико дана једина Српкиња међу 1.000 Албанаца у Брежанику једва избегла линч дојучерашњих комшија.


Наташа Марковић из села Брежаник код Пећи пре десетак дана једва је избегла линч од стране Албанаца. О овој жени, хероју и симболу Српства у опустошеној Метохији, чује се тек кад новинари подигну глас и тада је се сете они на власти, било да је реч о Србима које је поставио Београд, о Приштини или о Еулексу, који упорно потенцира владавину права.


Живи у туђој, комшијиној кући, јер је њена у време рата 1999. године сравњена са земљом. Преживела је голготу са сестром Слободанком, која је, због небриге оних који би требало да брину, пре две године умрла, јер за њу није било инсулина, а храниле су се само млеком својих двадесетак коза.


Тугује Наташа за сестром, а уместо помоћи, свакодневно је нападају Албанци из села Лођа, из фамилије Шаља, чији је представник један од главних у полицији у Пећи.


– Кренула сам до шуме, потерала козе и наишла на заседу. Група младића, Албанаца, насрнула је на мене, почели су да ме туку, а ја сам, у немоћи, покушавала да се отргнем, па им је тако и моја јакна остала у рукама. ...



СРБИН.ИНФО


ДУШАН ПРОРОКОВИЋ: Украјина – уочи великог обрачуна

Народ Молдавије за Русију, а молдавска влада за ЕУ – ко побеђује?





Више од 60% становништва подржало је прикључење Царинској Унији. То је скоро двоструко више од присталица европског правца. За кога се у том случају труди Кишињев да Молдавију одведе на Запад?


Кишињеву, који је желео да нађе у руским ТВ каналима опасне за себе информације, ипак би вредело да проучи ситуацију у самој земљи, мада после опширног социолошког анкетирања ни то не мора. Оно је све показало. Више од 60% становништва иступа за прикључење Царинској Унији. То подсећа на историјски максимум. Током последњих неколико година у републици је однос проруског и прозападног првенства био на рубу паритета са малом предношћу у корист традиционалних веза.


Међутим, још никада није била њихова скоро двострука предност у односу на европски правац. И то, подићи ниво симпатија према њему није помогла ни одлука Брисела да од 28. ...



СРБИН.ИНФО


УКРАЈИНА: Проруске снаге дале ултиматум Кијеву; Кијев довезао тенкове и 15000 војника (Из часа у час)




Народна Република Доњецк почела је да штампа гласачке листиће за референдум о будућем статусу Украјине, јавља руска Правда. На листићу су два питања:1. Да ли сте за то да се Доњецка област присаједини Русији као субјекат Руске Федерације?2. Да ли сте за то да Доњецка област буде део Украјине?


23:00 Обновљено емитовање руске телевизије у Доњецку


Обласна државна ТВ компанија у Доњецку на југоистоку Украјине почела је од данас поново да емитује програм руске телевизије “Русија 24″.


Украјински телевизијски канали и даље несметано емитују свој програм у тој области. Раније данас, пристлице самопрокламоване Народне републике Доњецк заузели су зграду обласне телевизије захтевајући да поново емитује руске програме како би било омогућено непристрасно покривање догађаја у југоисточним украјинским регионима. ...



СРБИН.ИНФО


БЕРТОМЕУ, ПРВИ ЧОВЕК ЕВРОЛИГЕ: Тешко да ће Партизан добити вајлд-кард!





Извршни директор Евролиге, Ђорди Бертомеу, посматраће у “Комбанк арени” финални сусрет фајнал-фора АБА лиге између Цибоне и Цедевите, заједно са оперативним директором Едвардом Скотом.


Први човек најбољег клупског европског такмичења да не верује да ће Партизан, нити било који други клуб из АБА лиге, осим финалиста завршног турнира моћи да добије вајлд-кард за наредну сезону.


рно-бели нису успели да се пласирају у финале фајнал-фора, због чега су изгубили место у Евролиги, где су редован учесник протеклих 12 година.


- Евролига ће дати вајлд-карту, а њу добијају земље за које мислимо да помажу лиги да расте и где је кошарка популарна. Тешко је да ће неко из АБА добити вајлд-кард, али морамо да сачекамо крај осталих лига, па да видимо – рекао је Бертомеу, додајући:


- Тешко да ће неко из Србије добити.


Он је рекао да му је драго што је успео да издовији време да дође на завршни турнир регионалног такмичења.


- Имали смо раније проблема да дођемо због фајнал-фора Евролиге, али сада смо померили то, па смо дошли да будемо са пријатељима. АБА лига има са нама добре односе и драго нам је да то траје 13 година и да имамо одличну сарадњу – рекао је Бертомеу.


На питање шта ће се десити уколико Цибона због финансијских проблема не буде могла да буде учесник, извршни директор Евролиге је одговорио: ...



СРБИН.ИНФО


Велико срце српског кик боксера: Светски шампион даје појас за малу Нађу!





Вишеструки светски шампион у кик боксу Ненад Пагонис, укључио се у акцију сакупљања помоћи за лечење мале Нађе Новаковић, којој је хитно потребно 300.000 евра за транспантацију коштане сржи.


Српски шампион је понудио на аукцију свој појас професионалног првака света у категорији до 88.6кг, који је освојио у Милану 2010. године, против португалског борца Антониа Соузе, нокаутом у 3. рунди.


- У акцију сам се укључио јер једноставно не могу да гледам како нам деца умиру! Не могу да верујем да држава не може да утиче на то и да оснује фондове за помоћ оболелој деци. Људи су данас изгубили компас у том неком материјалном свету и изгубили су осећај за своје ближње, поготово децу – рекао је Пагонис и похвали акцију која је покренута како би се помогло малој Нађи.


- Свака част оном момку из Београда што је направио аукцију дресова из личне колекције. ...



СРБИН.ИНФО


ЗБОГОМ ЛЕГЕНДО: Преминуо Вујадин Бошков





Прослављени српски стручњак Вујадин Бошков преминуо је у Новом Саду у 83. години.


Највећи успех као тренер доживео је 1990. године када је освојио Куп победника купова са Сампдоријом. Такође је 1981. са Реал Мадридом дошао до финала Купа шампиона. Осим тога је као тренер освојио првенство Шпаније, два пута шпански куп, једном првенство Италије и два пута италијански куп, те једном првенство Југославије.


Као играч је одиграо 57 утакмица за југословенску репрезентацију.


Вујадин Бошков је рођен 16. 05. ...



СРБИН.ИНФО


ВЛАДА СРБИЈЕ продаје странцима само профитабилне државне фирме





Вучић је најавио да ће већина предузећа у државном власништву бити приватизована, а међу којима су Телеком и Електропривреда Србије (ЕПС). Он је најавио почетак приватизације Телекома у првих 100 дана владе, као и да би у ЕПС до краја следеће године могао да уђе мањински партнер.


Када су у питању Железнице Србије, будући премијер је казао да део предузећа који се бави превозом робе треба приватизовати, али да ће превоз путника остати у државном власништву.


За државно предузеће Лутрију Србије, Вучић је казао да већ постоје страни партнери који су заинтересовани да купе лиценцу за организовање игара на срећу. Према његовим речима, од продаје лиценце инкасирао би се добитак од 100 милиона евра.


Говорећи о Србијагасу, он је казао да за лоше резултате те компаније није криво само лоше руковођење, већ и објективне околности попуту цене гаса и ненаплативих потраживања.

- Под хитно треба извршити реструктурирање Србијагаса како би могла да постане профитабилна компанија – рекао је Вучић.


Према његовим речима, РТБ Бор је највреднија компанија у истчној Србији, али има проблем лошег менаџмента.


- Потребно је променити регулаторни оквири како би се извршила приватизација РТБ Бора и његова цена приликом продаје повећала – поручио је Вучић и додао да ће значај Бора потенцијално расти, због експлоатације руде у источној Србији.


Он је казао да до средине године треба да почне приватизација Дунав осигурања, као и почетак решавање проблема банака у државном власништву, за који очекује да се заврши до краја године. ...



СРБИН.ИНФО


Обраћање Вучића испред Скупштине: Неће постојати ни суботе ни недеље, тежак посао пред министрима





Премијер Србије Александар Вучић обећао је данас у окупљеним грађанима Србије да ће поштено водити Србију.


Вучић је рекао да неће обмањивати народ, али и да неће бити лако у наредном периоду.


- Али за неку годину бићете срећни што смо овај посао заједно обављали. Бићете поносни што сте учествовали у свему овоме. Србија је многе прилике прокоцкала зато што су се политичари додворавали народу, али то више неће бити случај – рекао је Вучић и додао окупљенима: “Не морам да вам кажем колико вас волим”.


- Желим вам много здравља и успеха и обећавам да ћу учинити све да земља напредује. Србија је много прилика прокоцкала јер су се полтичари удварали народу. Ја нећу да вам говорим оно што вам је лепо да чујете, али и кад будете незадовољни молим вас да знате да никада нећемо да крадемо и да све сто будемо радили радићемо јер мислимо да је тако најбоље за народ – навео је Вучић.


Он је додао и да жели да им захвали сто ће на том путу бити заједно, упозориивши да ће се притисци на Србију настављати, али да је она много јача после избора. ...



СРБИН.ИНФО


Ким Џонг Ун: Председница Јужне Кореје је проститутка, а Обама њен макро





Пјонгјанг је сасуо лавину увреда на рачун председнице Јужне Кореје, Парк Гун хје, називајући је ”проститутком која је роб свом макроу Бараку Обами”.


Портпарол севернокорејског Одбора за мирно уједињење двеју Кореја издао је саопштење у којем напада Обаму да нема ни мало морала, с обзиром да се усудио да не откаже своју посету Сеулу упркос незапамћеној трагедији када се трајект са ученицима потопио.


”Амерички господар и његова слушкиња су изрекли увреде, претње и уцене упућене Северној Кореји током криминалног Обаминог обиласка Јужне Кореје, не обазирујући се на тугу наших јужних суседа. Све је то служило само једног сврси – завери против Северне Кореје”, рекао је портпарол.


Затим је прозвао јужнокорејску председницу Парк Гун хје, за коју је рекао да је ”каприциозна курва”.


”Оно што је Парк извела пред Обамом подсећа на индискретну девојку која преклиње гангстера да премлати некога или на каприциозну курву која свог љубавника моли да не науди трећој особи којој нуди сексуалне услуге”, јасан је био у својој изјави потпарол.


У наставку саопштења тон портпарола није био нимало блажи. Он је прозвао је јужнокорејску председницу и оптужио је да не жели мирно уједињење две Кореје, већ да се отворено залаже за рат и да намерно прећуткује америчке нуклеарне бомбе. ...



СРБИН.ИНФО


Удовичић: Потребна приватизација спорта





Министар омладине и спорта Вања Удовичић најавио је стварање јасног система финансирања спортских клубова у Србији и већу контрола трошења буџетског новца, са повлачењем државе из финансирања.


„Очекује нас велики посао – увођење реда кроз измену Закона о спорту и његова примена, стварање јасног система финансирања спортских клубова и већа контрола трошења буџетских средстава. Неопходно је рационалније и одговорније трошење новца пореских обвезника, пре свега у финансирању клубова”, рекао је Удовичић Танјугу.


Он је додао да је потребна приватизација и увођење здравог приватног капитала, са повлачењем државе из финансирања.


„Такође је неопходно унапређење дечјег, школског и рекреативног спорта и стварање бољих услова за врхунске спортисте од којих очекујемо више медаља”, казао је Удовичић.


(Танјуг)


...



СРБИН.ИНФО

Изабрана нова влада – 198 посланика гласало за њен избор





Народна Скупштина је изабрала нову Владу Србије на чијем челу је Александар Вучић. За Владу је гласало 198 народних посланика.


Нова влада Србије има 16 министарстава и два министра без портфеља. Претходно је Александар Вучић посланицима изложио експозе у којем је представио програм Владе а потом су посланици расправљали о том програму.


Премијер и чланови његовог кабинета положили су заклетву пред посланицима у Народној Скупштини. Полагању заклетве присуствововао је и председник Републике Томислав Николић. У Дому Народне Скупштине интонирана је и државна химна.


У тренутку гласања у Скуштини је било присутно 228 народних посланика. За избор Владе гласало је 198, против 23, шест посланика било је уздржано а један није гласао. ...



СРБИН.ИНФО


Годишњица смрти војводе Степе Степановића






Полагањем цвећа и венаца данас су у Чачку представници Владе РС, Министарства одбране , Војске Србије , чачанске локалне самоуправе, Моравичког округа, организација за неговање традиција ослободилачких ратова и бројни грађани обележили 85. годишњицу смрти Војводе Степе Степановића.




Церемонији, која је почела интонирањем државне химне присуствовао је и начелник генералштаба Војске Србије , генерал Љубиша Диковић.


“Постоје људи који су бесмртни, чије идеје и дела остају златним словима уписани у нашој и светској историји, заувек присутни у свести потомака које зуб времена не нагриза, а један од њих је и Степа Степановић”, поручио је он.


Према његовим речима, овај велики војсковођа је све своје духовне, моралне и физичке способности уградио у слободу и част свог народа. Од 1874. године када је обукао униформу па до 1919. када се повукао из службе постојано је ишао трновитом, али вечном славом овенчаним стазама српске војске, истакао је Диковић.


Он је, такође, подсетио на све ратове у којима је Степа учествовао почев од оног против Турака па до Првог светског рата, нагласивши да је он један од највећих војсковођа које је Србија имала. ...



СРБИН.ИНФО



УНС: СНС застрашује РТС






Удружење новинара Србије (УНС) дубоко је забринуто због данашњег саопштења Српске напредне странке (СНС) у којем се тврди да РТС служи као свакодневни полигон за прљаве нападе на председника СНС Александра Вучића.




Таква оптужба, без навођења било ког примера наводне прљаве кампање, представља класичан вид притиска на РТС и слободу медија у Србији, као и застрашивања новинара, упозорава УНС


У саопштењу УНС се јавно пита ако најмоћнија политичка странка у Србији овако реагује на врхунцу популарности, колико ће током мандата бити толерантна према критикама?



(РТВ)



...



СРБИН.ИНФО

Чанак: Вучић је испунио све моје снове





Почетак скупштинске дебате после експозеа мандатара Александра Вучића и предлога састава његовог кабинета обележила је полемика представника СДА и СДПС, пошто је лидер СДА Сулејман Угљанин изнео низ оптужби на рачун кандидата за министра трговине Расима Љајића.


„Имамо оне Бошњаке који су повлашћени и све остале Бошњаке који су од рођења сумњива лица. Не можемо да дозволимо да се једним Бошњацима полиција клања, а да други не могу ни куће да граде”, рекао је Угљанин, наводећи да је поновним предлагањем Љајића за министра у влади послата порука – бирајте кога хоћете, ми ћемо да вам одредимо газду.


Он је навео да Љајић од владавине ДОС-а „ведри и облачи Санџаком” и извинио се грађанима Србије и Санџака што је морао да изнесе ту „ружну истину”.


Угљанин тврди да су неки „блиски сарадници министра Љајића сведочили о његовој умешаности у тешка кривична дела, али да на то нико није реаговао”.


Ипак, како је рекао, СДА неће бити против избора владе, већ ће бити уздржана, јер сматра да није у реду да „чамац од 18 часних људи потопе због једног”.


„Мањине у овој држави желе да имају правну сигурност и као крајњи циљ виде европску будућност и чланство у ЕУ. Потрудићемо се да дамо максималан допринос остварењу програма владе”, рекао је Угљанин. ...



СРБИН.ИНФО


Република Српска: Дан сећања на жртве усташког злочина у Доњој Градини





БАЊА ЛУКА – На гробном пољу „Храстови” у Спомен-подручју Доња Градина, у Републици Српској, данас је служен парастос за жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.


За покој душа невино страдалих жртава усташког злочина из православног народа, молитву је говорио епископ бањалучки Јефрем, док је молитву Калиш на хебрејском језику упутио рабин Исак Асијел, објавила је телевизија РТРС. Молитву за све страдале Роме говорио је председник Светског парламента Рома Драгољуб Ацковић.


Након парастоса, окупљенима се обратио председник Републике Српске Милорад Додик, који је рекао да жртве усташког злочина не смеју да буду заборављене.


Парастосу и помену у Доњој Градини присустовали су премијерка РС Жељка Цвијановић и председник Парламента РС Игор Радојичић, делегације из Републике Српске и иностранства, преживели логораши, потомци жртава Јасеновца, представници верских, културних, политичких и других институција и организација из Републике Српске и окружења.


Претходно су бројне делегације положиле венце као знак сећања на жртве усташког злочина на гробном пољу „Тополе”.


(Танјуг)


...



СРБИН.ИНФО

Ходорковски истеран из скупштине Доњецка: „Продао си домовину“





ДОЊЕЦК – Гневни проруски активисти у Доњецку, у источној Украјни, нису пустили бившег руског тајкуна Михаила Ходорковског да уђе у градску скупштину где је хтео да им се обрати.


Ходорковски, који је провео 10 година у руском затвору и сада живи у Швајцарској, дошао је у источну Украјину да се „лично увери шта се тамо догађа”, изјавила је његова портпаролка Олга Писпанен за АФП.


Он је хтео да се обрати људима у градској скупштини, али су га проруски активисти одбили, рекавши му да није добродошао.


„Видели смо вас на телевизији. Како можемо да разговарамо са вама?”, повикао је један човек испред зграде скупштине.


„Продали сте своју земљу, своју домовину”, повикао је други гневни Рус 50-годишњем бившем генералном директору нафтне компаније „Јукос”.


„Управо о томе сам хтео да говорим”, одговорио је Ходорковски, покушвајући да остане миран, пре него што му је један други активиста рекао да оде.


Писпаненова је рекла да је бивши нафтни тајкун јуче посетио Харков, где је разговарао са студентима, активистима и бизнисменима. ...



СРБИН.ИНФО


Павелић српским златом купио слободу





Да није било Католичке цркве, али и директне и индиректне помоћи савезника, усташки поглавник Анте Павелић засигурно се не би дочепао јужне Америке. Док недавно објављени документи америчке обавештајне агенције ЦИА показују какав су пинг-понг водили Американци и Британци око Павелића, допустивши му да побегне из Ватикана, ниједном речи се не спомиње усташко злато које су Павелић и дружина однели из Загреба. А реч је о огромној количини злата одузетог Јеврејима и Србима у НДХ које је у великим сандуцима усташка врхушка понела са собом бежећи у Аустрију, а затим у Италију.


Кључни човек који је организовао Павелићево бекство из Ватикана према јужној Америци био је поп Крунослав Стјепан Драгановић, изасланик НДХ при Светој Столици. Он је био алфа и омега Завода светог Јеролима у Риму, сигурне куће за усташке злочинце, а добро је знао и што се догодило са опљачканим златом. По неким информацијама Павелић је са собом однео злато вредно 80 милиона тадашњих долара. Део злата, око 1.338 килограма, је још годину дана пре рата усташка Хрватска државна банка пребацила у Швајцарску, а остатак блага у 13 сандука однео је лично Павелић. ...



СРБИН.ИНФО


Путин одлучио: Обами се до даљњег не јавља на телефон!





Председник Русије, Владимир Путин, је донео одлуку да до даљњег не жели да се чује са председником Сједињених Амеиричких Држава, Браком Обамом. Како је открио извор из врха Кремља, Путин сматра да је сваки разговор са Обамом бескористан, а тим путем су кренули и остали руски званичници.


САД се спремају да заједно са још неколико европских држава уведу санкције Русији већ у понедељак. Када је чуо за планове Запада, Путин је рекао “доста”. Како пише “Тхе Даилy Беасту”, који се позива на извор у врху руске валсти, Кремљ је до даљњег обуставио сваку комуникацију руског лидера са америчким председником, што је прилично јак дипломатски ударац.


Обама и Путин су се чули последњи пут 14. априла, а до тада су практиковали да телефонским путем разговарају бар једном седмично. Том приликом Обама је упозорио Путина да би требало да ускрати подршку наоружаним проруским сепаратистима јер ће га то “скупо коштати”. ...



СРБИН.ИНФО


Украјина: У Доњецкој области ухапшена тројица официра специјалних снага СБУ (Из часа у час)





13:27 Представници ОЕБС-а и Црвеног крста нису могли да посете Губарева


Представнике Црвеног крста и ОЕБС-а без објашњења нису пустили до народног гувернера Доњецка, Павла Губарева који се налази у кијевском притвору, иако је, дан раније, Кијев дозволио њиховим представницима посету политичком затворенику, објављују данас медији.


Почетком марта Губарева су ухапсили припадници Службе безбедности Украјине (СБУ). Против њега је подигнута оптужница у којој се он оптужује за сепаратизам. Он је објавио штрак глађу, на неодређено време, у знак протеста против ”убиства цивила у Славјанску”.

Министарство спољних послова Русије изразило је забринутост због судбине и здравља Губарева и званично се обратило ОЕБС-у како би њихова мисија у Украјини одмах могла да посети Губарева.


12:56 Обама позива свет на увођење санкција Русији


Вашингтону и Бриселу следи ”заједничко увођење санкција” Русији, изјавио је данас председник САД, Барак Обама на прес конференцији у Куала Лумпуру (Малезија), где борави у званичној посети.


Према његовим речима, донете мере ће имати већи ефекат уколико Америка не делује сама.


Обама је критиковао Русију због неактивности јер она, према његовом мишљењу, није урадила ништа како би помогла решавању конфликта у Украјини. ...



СРБИН.ИНФО


Овако “Путеви Србије” варају странце на путарини





„Путеви Србије“ на наплатним рампама наплаћују скупљу путарину странцима него домаћим возачима.


Путарине за домаћа и страна возила изједначене су пре пет година одлуком Владе Србије. У пракси је, међутим, другачије. На наплатној рампи на аутопуту Београд – Нови Сад истакнута је табла са ценовником за домаћа и страна возила. ...



СРБИН.ИНФО


Анонимно писмо из седишта НАТО-а руководиоцима групе Г-7





(Дмитриј Седов)


Поштована господо! Обраћају вам се сарадници јединице која се бави питањима стратешког планирања, из седишта НАТО пакта у Бриселу. Сви ми имамо борбено искуство у различитим регионима света које нам дозвољава да изјавимо следеће.


Још нисмо видели тако некомпетентних и кратковидих политичара по питању војне стратегије, као што сте ви уз руководства Г-7. Сви ваши поступци у односу према Русији, посебно у украјинској кризи, довешће до потпуног подривања војних могућности блока, а касније и до њеног колапса.


Под руководством Председника САД Барака Обаме који је побркао светску политичку арену са кошаркашким тереном, ви из дана у дан правите нове грешке. Судећи по вашим поступцима, ви можете играти само улогу ситних провокатора, због чијих ће дејстава искијати читави народи. Хтели би да своје мишљење поткрепимо следећом аргументацијом.


Нас не интересује како сте ви водили преговоре са Москвом о Европској противракетној одбрани (ПРО). ...



СРБИН.ИНФО


Србин направио невероватан помак у науци, створио кожу од матичних ћелија





Предводећи тим истраживача, др Душко Илић је у лабораторијама Кингс Колеџа у Лондону успео да од матичних ћелија одгаји слој људске коже која по особинама веома подсећа на праву.


О томе је у опширном чланку известио британски Би-Би-Си, наводећи да ће ова кожа имати велику улогу не само у помоћи унесрећенима већ би широку примену могла да нађе и у тестирању лекова и козметике, где би досадашње експерименте на животињама учинила сувишним. ...



СРБИН.ИНФО


МОГУ ЈОШ ДА ГУБЕ: Звезда нема 3 већ 4 бода предности у односу на Партизан!





Фудбалери Црвене звезде упркос поразу у 146 вечитом дербију од Партизана (1:2) и даље чврсто држе лидерску позицију у Јелен Супер лиги и сами одлучују о титули првака Србије. Иако је сваки пораз, а поготово онај у дуелу са вечитим ривалом болан, може се рећи да и црвено-бели имају делимично разлога за славље јер сада практично немају три већ четири бода предности.


Наиме, према пропозицијама, уколико Црвена звезда и Партизан на крају првенства буду имали исти број бодова, шампион ће бити екипа из Љутице Богдана због бољег међусобног скора. Црвена звезда је јесенас у првом овосезонском вечитом дербију славила са 1:0 аутоголом Милана Обрадовића, па јој и пораз од 2:1 у том смислу одговара. Црвено-бели тренутно имају 62 бода, а црно-бели 59. ...



СРБИН.ИНФО


СРПСКА КОШАРКА: Хвала лепо мистер Смит





Гробна тишина прекрила је „Арену“ када је шут бека Цедевите Нолана Смита завршио кратку плесну тачку у Партизановој мрежици. Одјекнуо је хор загребачког тима и неколико десетина његових симпатизера, с призвуком реквијема за српску кошарку која се у два дана финалног турнира АБА лиге на неодређено време опростила од Евролиге.


Да ли су господин Смит и претходне вечери Цибонин вундеркинд Дарио Шарић заиста положили у земљу нашу спортску мезимицу? Не изговарајмо тешке оптужбе без ваљаних доказа. Српска кошарка већ дуго води загробни живот, али је читуља грешком остала у фиоци. Осумњичени су само исправили административну грешку и публиковали је пред необавештеним навијачима Црвене звезде и Партизана. ...



СРБИН.ИНФО


Путин није Јељцин, па да прети прстом





Акцијом на Криму Владимир Путин је показао да је Русија променила значајно своју војну доктрину у односу на ону после распада СССР-а, не само на папиру већ и на делу. Његови симпатизери су минулих дана често постављали питање својим познаницима: са ким се граничи Русија? Одмах су и одговарали: са ким Путин хоће!


За разлику од Бориса Јељцина који је знао пред ТВ камерама да запрети подигнутим прстом онима који не уважавају став Русије, његов наследник Владимир Путин не воли да маше рукама или, како народ каже, „не прети празном пушком“. Јељцинова реторика је била жестока али све остало је било у стилу немоћног посматрача. Путин много брже реагује него што јавно полемише и прича. ...



СРБИН.ИНФО


Ведрана Рудан: Много је српских цивила смакнуто на језив начин





Нисам само хрватска „писачица“ коју воле Срби, каже за себе ријечка књижевница Ведрана Рудан, жена оштрог језика и још оштријег пера, која је, бар у нечем, ујединила Србе и Хрвате. И једни и други воле да је читају, упркос томе што је неки обожавају и дижу до небеса, а други презиру и одбацују. За ову даму у најбољим годинама, која живи између прошлости и будућности, а најоштрије критикује садашњост, може слободно да се каже да је вратила веру у књижевну реч већ по томе што, за разлику од многих људи од пера, не ћути, већ се храбро бори са ветрењачама.


* Кажу да сте најконтроверзнија хрватска књижевница, која се усудила да проговори о ономе о чему други ћуте, о трулости либералног капитализма, односу Хрвата и Срба, Американцима, цркви. Јесу ли ти насртаји на табуе храброст или лудост или напросто бол због неправди које сви видимо, али мало ко диже глас? ...



СРБИН.ИНФО


ЗМИЈА НА ВЕЧЕРИ: Византијски цар и словенски врховни Бог




Када је византијски цар Василије Први у 9. веку заузео Неретвљанску област, у којој су живели Срби, покрстио је народ, порушио њихове многобожачке храмове, а највећи међу њима прочистио и претворио у цркву посвећену Светом Виду. На основу тог податка и великог српског празника Видовдана може се претпоставити да је Световид био врховни бог Срба.


Василије, син Константин и друга супруга Еудоксија Ингерина


Међутим, на фасади жупне цркве Усељења блажене Девице Марије из 8. века, у Жрновици код Сплита, пронађен је приказ другог бога, Перуна, у борби са медведом, а медвед је животињски лик другог словенског бога Велеса.


Тако ни врховни бог Срба из доба док су били многобошци до данас није са сигурношћу утврђен јер су једини извори о древној религији народне легенде и песме. Византијски хроничар Прокопије каже да су Словени у време насељавања Балканског полуострва веровали у једног главног бога, и то бога муње, коме су била подређена божанства нижег реда.


Како јужно од Дунава у географским именима постоје многи трагови имена Перуна, може се претпоставити да је код јужних, као и код источних Словена, Перун био врховни бог. ...



СРБИН.ИНФО


Србија и ЦГ на различитим странама гвоздене завесе коју би Запад да створи око Русије





(Никита Бондарјев)


Испоставило се да су март и април 2014. за Србију изузетно богати политичким догађајима, и без претеривања, судбоносни.


Одржани су парламентарни избори и избори градоначелника у низу принципијелно важних градова и општина, укључујући и српску престоницу, Београд.


Као што су претпостављали експерти РИСИ, и на парламентарним и на регионалним изборима убедљиво је победила Српска напредна странка (СНС). Лидер странке, Александар Вучић, аутоматски постаје први човек новог владајућег кабинета и, што је још значајније, читава вертикала власти – председник, премијер, кључни министри и градоначелници великих српских градова – постаје једнопартијска.


Тога није било од времена Милошевића.


При том, на парадоксалан начин – гледаност и читаност српских медија открива веће интересовање друштва за догађаје у Украјини него за сопствену политичку кухињу. Портрети Владимира Путина, речи „Крим“, „Севастопољ“, „Донбас“ не силазе са првих страница српских новина, а иницијативе лидера напредњака, Вучића, у најбољем случају доспевају на другу страницу. ...



СРБИН.ИНФО


Душан Батаковић: Кренуће нова офанзива за укидање Српске





Обновљена је политика о преиспитивању одговорности за Велики рат каква се водила у међуратној Немачкој, посебно 1930-их, а с циљем да се, прикривањем или фалсификовањем докумената као и тенденциозним тумачењима, терет одговорности у целости пренесе на Србију и Русију.


Рекао је то у интервјуу “Гласу Српске” директор Балканолошког института Српске академије наука и уметности (САНУ) Душан Т. Батаковић.


- У Русији данас не брину много о томе. За Србију и Србе уопште, оклеветане и омаловажаване, то је, међутим, питање на које се мора одговорити аргументима и чињеницама, јер се прави некаква лажна аналогија између Србије краља Петра и Милошевићеве Србије, између Сарајева 1914. и оног што се десило у Сребреници на крају прошлог столећа. ...



СРБИН.ИНФО


Дилетантизам као урбанизам – Београд на води





(Бранко Бојовић)


Истина о „Београду на води“ гласи: У питању је урбанистички дилетантизам који није добро промишљен и неће добро донети српској економији, производњи и науци.


Најновија иницијатива око пројекта Београд на води започела је, за јавност, пре скоро две године, у време претпрошлих избора. Тај пројекат се и данас налази у некој врсти полуилегале – о пројекту нема квалификованих стручних информација. С времена на време појаве се доста површни новинарски текстови са похвалама инвеститорима и панегирицима генијалном пројектанту. Појавиле су се и неке електронске анимације, као и слике неких политичара који са удивљењем гледају оно што не разумеју. ...



СРБИН.ИНФО


Јелена Гускова: „Србија освестила успавану Русију“





“Срби не треба да се стиде своје историје и својих поступака од 90-тих година 20. века до првих 10 година 21. века, јер су једини народ на свету који се супротставио насиљу, безакоњу и покушају владања светом из једног центра“, поручила је руски академик Јелена Гускова.


- Управо је Србија 17 година бранила границе православља и словенства пружајући могућност успореном медведу, као што је Русија, да постане свестан своје улоге, задатка и могућности пружању отпора негативним појавама – рекла је Гускова на промоцији својих књига „Косово и Метохија, рат и услови мира“ и „Балкански путеви и сумануто раскршће“ у Руском дому у Београду.


Она је истакла да су се управо у годинама кризе испољиле све основне црте српског карактера, међу којима су хуманост, племенитост, идеализам, бескомпромисност, част, храброст, хероизам, тежња ка слободи, солидарност и животна снага у условима сиромаштва и несреће.


Професор Урош Шуваковић на промоцији је рекао да је Гускова у својој књизи дала научно сагледавање балканског простора, између осталог, на основу руске архивске грађе од почетака косовске кризе све до бриселског споразума Београда и Приштине и да она објективно сведочи о југословенској и српској историји и злочинима НАТО.


Генерал Радован Радиновић оценио је да је узрок НАТО агресије била дуготрајна сведимензионална агресија НАТО према Југославији, која је почела крајем 1980-тих година у страственом антисрпском пројекту, који се зове разбијање Југославије.


- Агресија је била мотивисана искључиво геополитичким разлозима – требало је рашчистити терен за наступање на исток и инсталирање новог светског поретка – закључио је генерал Радиновић. ...



СРБИН.ИНФО