Monday, May 12, 2014

МАЈКА СРПСКИХ ГРАДОВА: Кад је наше Ново Брдо било веће од Лондона





СРБИЈА ЈЕ НЕКАД БИЛА ЦЕНТАР СВЕТА! Барем је тако турски историчар Дурсун-бег написао средином 15. века, описујући је као “средиште свих земаља” и “сву као један мајдан злата и сребра”. Ово није било претеривање.


У прилог томе најбоље сведочи податак да смо у време деспота Стефана Лазаревића и његовог наследника Ђурђа Бранковића задовољавали 20 одсто европске потребе за сребром, док је после припајања Сребренице тај удео порастао на чак 35 одсто.


Као привредни центар наше државе пре него што ће пасти у 350 година дуго ропство под Османлијама, посебно се као мајка свих српских градова издвајало Ново Брдо на Косову у близини Приштине, које је деспотима годишње доносило више од 200 хиљада дуката. Годишње се према томе није могло вадити мање од седам тона, а заједно са Сребреницом и Рудником Србија је производила годишње 15 тона сребра. Ова и оваква производња спасила је италијанску економију и угасила тамошњу монетарну кризу почетком 15. ...



СРБИН.ИНФО


КАКО ЈЕ ОСНОВАНА КОМАНДА ЧЕТНИЧКИХ ОДРЕДА: Дражину герилу Лондону открили телеграфисти!





Историја бележи да је пуковник Драгољуб Дража Михаиловић 11. маја 1941. године на Равној гори основао Команду четничких одреда Југословенске војске, први герилски покрет против нациста у окупираној Европи.


Заметак нове војске у отаџбини била је група од седам официра и 24 подофицира која је са својим командантом Брзог одреда (Дража га после назвао Горски) из Босне прешла у Србију. Међутим, мало је познато да су за Дражино именовање за команданта Југословенске војске у отаџбини заслужна и двојица наредника морнарице – Дејан Узелац и Фрањо Сеничар.


У време када се у Србији 1941. године палила искра отпора према окупатору, у шумама Србије било је више високих југословенских официра који су одбили да се предају 17. априла. ...



СРБИН.ИНФО


Свети Сава и данас спаја српски и руски народ





Мало наших људи зна да наш народ вежу дубоке духовне везе са далеком руском републиком Бурлатијом и градом Кјахтом, и то преко Светог Саве и грофа Саве Владиславића Рагузинског.


На Ђурђевдан су у српску престоницу стигла два госта из далеког Сибира са лепим поклоном за српску престоницу, тачније за СПЦ и српски православни народ. Протојереј Олег Матвејев, старешина Успенског храма у граду Кјахти, републике Бурлатије у Русији, у пратњи једног свог парохијана, днео је на дар храму Светог Саве копију чудотворне иконе «Споручница грешных» (Посредница за грешне). Ова чудотворна икона сматрана је уочи револуције за главну светињу Забајкалја и налазила се у Троицком храму Троицкосавска (данашња Кјахта) који је у свом саставу имао и капелу Светог Саве српскога. У смутним временима после револуције оригинална икона је нестала, а Троицки храм скоро потпуно порушен. Уз погачу и со, група српских верника на челу са о. Радивојем из цркве Светог Саве на Врачару, дочекали су на Ђурђевдан драге госте из далеке Бурлатије (руска република у Сибиру, на граници са Moнголијом) на Београдском аеродрому. Икона се тренутно налази у цркви Светог Саве покрај храма Светог Саве, у четвртак ће се у вечерњим часовима читати акатист икони Мајке Божије, а у петак 10. маја, на дан спаљивања моштију Светог Саве, на Светој Архијерејској Литургији отац Олег ће поклон предати у руке Његовој Светости Патријарху Иринеју.



Мало наших људи зна да наш народ вежу дубоке духовне везе са овом далеком руском републиком Бурлатијом и градом Кјахтом. ...



СРБИН.ИНФО


ДВЕРИ: Јефтини станови – уз помоћ српске државе пуне арапске џепове!





Покрет Двери подржава идеју Александра Вучића да се по ободима великих градова изграде јефтини станови али сматра да је реализација те идеје кренула у опасно лошем правцу и да ако се не промени, неће нимало покренути српску привреду, а једино што ће донети је даљи раст премијеровог рејтинга и нове профите за арапаске „инвеститоре“.


Пошто је увидео да су станови у Србији, сем тајкунима и политичарима, доступни малом броју грађана Србије, Александар Вучић је дошао на идеју да по ободима великих градова изгради јефтине станове приступачне свакоме. Чим је идеја објављена, најављено да ће ти станови имати по 80 квадратних метара уз цену квадрата од 350 до 450 евра. Инвеститори и/или извођачи радова би били ослобођени пореза и дажбина, што доприноси смањењу цене.


Међутим, медији затим преносе да је за изградњу тих станова зантересована арапска компанија „Араптек“, док се ниједна домаћа компанија не спомиње. У најновијим изјавама Вучић истиче да су поменути услови градње заправо захтев „Араптека“, а да ће ти услови тек накнадно бити понуђени домаћим инвеститорима!


Каква је то економска папазјанија! Прво, ако Вучић хоће да покрене тржиште некретнина као премијер, то онда спада у идеологију институционалног капитализма. У том случају, покреће се и тржиште и домаћа производња – упошљавају се радници, оживљавају предузећа, новац циркулише и на крају завршава у потрошњи и порезима, те су сви на добитку. Чињеница да су, међутим, ови услови понуђени од стране страног инвеститора, чињеница да Вучић говори да је „држава лош власник“, те да се она заправо „повлачи“ припадају идеологији неолибералног капитализма. ...



СРБИН.ИНФО


УКРАЈИНА КАО ПРЕКРЕТНИЦА: Која је будућност НАТО пакта? (Анализа)





(Н. Бабић)


Анализа: Која је будућност НАТО пакта? Украјина као прекретница, Чак Хагел најавио нове приоритете америчке одбране.


Украјинска криза је односе између Сједињених Држава и НАТО савеза с једне стране и Руске федерације и њених савезника са друге, довела до усијања. Вашингтон као да намерно минира све напоре Москве, неколицине лидера европских земаља и Организације за европску безбедност и сарадњу који се труде да пронађу какво – такво решење које ће довести до смиривања напетости у Украјини. У протеклих неколико недеља, увек када би Русија и Европа постигли било какав договор, службени или неслужбени, украјинска војска, праћена неонацистима којима су на брзину навучене униформе Националне гарде, на “савет” америчких душебрижника покреће појачане војне активности против цивила на југоистоку Украјине и изнова ситуацију врате на исходишну тачку када се “преговара” оружјем.


Нема сумње да ће се ситуација у том смислу све више да заоштри, што се види из излагања америчког министара одбране, Чака Хагела, који је 2.маја говорио о “потреби промене приоритета америчке војске”.


Говорећи о украјинској кризи Чак Хагел је пре десет дана у ” Вудро Вилсон Центру” рекао “како је деловање руске стране поново потврдило важност постојања НАТО савеза”. ...



СРБИН.ИНФО


МОМИР БУЛАТОВИЋ: Никад нећемо ући у ЕУ, не кајем се што сам увео Ђукановића у политику





Сумирање политичке историје Црне Горе, посебно када је реч о турбулентном времену деведесетих, не може да заобиђе једно име – Момира Булатовића.


Као најмлађи лидер једне републике у СФРЈ (имао је само 34 године када је постао председник) водио је Црну Гору кроз пакао југословенског распада од 1990. до 1997.


После пораза на председничким изборима 1997, од свог политичког пулена Мила Ђукановића – кога је сам довео на политичку сцену – прешао је на место председника Савезне владе СРЈ коју је предводио и у време агресије 1999, све до пада Милошевића 2000.


После тога се повукао из политике и предао се професури, јер, како каже „у мени чучи непоправљиви просвјетар и он је много јачи од властољубља које имам“.


Поред професорског стажа Булатовић је и предводник удружења „Слобода“ које се, како наводи, „бори за истину о времену у којем је Слободан Милошевић био икона српског народа“.


Један од најближих идејних и политичких сарадника Слободана Милошевића, Момир Булатовић живи је учесник и сведок готово свих важних догађаја који су потресли наше подручје – рат, распад СФРЈ, мировни преговори, Дејтон, Рамбује, агресија 1999. Последње речи Слободана Милошевића пред његову смрт у Хагу 2006. изговорене су управо Булатовићу. ...



СРБИН.ИНФО


У БЕОГРАДУ ВЕЛИКИ НАУЧНИ СКУП: Историјске поуке европске трагедије





Центар за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД), 30. и 31. маја, у Београду организује велику међународну конференцију поводом обележавања стогодишњице избијања Првог светског рата. Конференција под називом „Европска трагедија 1914. и мултиполарни свет 2014. године: историјске поуке”, окупиће неке од најугледнијих светских научника и политичара који ће током два дана Конференције дискутовати о стварним узроцима Првог светског рата, као и о актуелним међународним кризним жариштима, са циљем да се уоче паралеле са ситуацијом од пре сто година и извуку лекције из трагичног искуства 1914. године.


СРБИН.ИНФО


ВАДИТЕ КАПЕ И ШАЛОВЕ: У четвртак снег, пролеће тек од следеће недеље!





Након викенда, кад су високе температуре најављивале пролеће, ове недеље очекују нас захлађење и киша, а на планинама ће пасти и снег.


Пред нама је пет дана врло хладног и кишовитог времена, с јаким ветром. Максимална температура ових дана у Србији биће знатно испод просека, а осим велике количине падавина, очекује нас и јак ветар.


- Од среде па до петка у целој Србији биће облачно време уз обилне падавине. У среду и четвртак падавине ће бити интензивније, а уз њих треба рачунати и на умерен и јак северни ветар који ће у планинским пределима, на северу и истоку Србије, достизати олујну јачину, односно биће јачи од 17 метара у секунди – каже Слободан Совиљ, прогностичар Републичког хидрометеоролошког завода.


Иако ће сутра ујутру бити суво, већ после подне очекује се погоршање времена.


- Сутра ујутру и пре подне биће углавном суво време, с повременим сунчаним интервалима, али у другом делу дана очекује се променљиво облачно време, повремено с кишом, пљусковима и грмљавином. У поподневним и вечерњим сатима биће обилнијих падавина с јаким ветром, али и услова за град – додаје Совиљ.


Најхладнији дан биће четвртак, кад ће температура у већини места бити око 10 степени или нижа. ...



СРБИН.ИНФО


ПЛАНЕТА У ПЛАМЕНУ: Сви сепаратистички региони на свету! (ФОТО)





Ако сте мислили да једино европски народи воле да се деле и свађају око тога шта је чије, грдно сте се преварили. Сепаратизми можда цепају Стари континент уздуж и попреко, о чему смо већ као што добро знате писали, али наш крај света није ни по чему посебан што се тога тиче.


Напротив, он само прати добро устаљену формулу општељудског понашања које увек мисли да ће му бити боље ако се сам брине о себи, због свог богатства или посебног идентитета различитог или другачијег од остатка државе у којој живи.


Многи од вас вероватно памте да смо се у неколико наврата бавили регионима насељеним руском мањином који би у неком тренутку могли да траже припајање Руској Федерацији; када је стање у Украјини почело да се захуктава бавили смо се и регионима који се налазе само у тој земљи. Нисмо пропустили ни да се позабавимо ни самом Русијом: она у својим њедрима има мноштво области које би некада могле да крену самосталним путем, ако за то сазру околности.



Међутим, шта је са остатком света? Шта је са Африком, остатком големе Азије, шта је са Америкама, хладном северном и топлом јужном, шта је Океанијом, Полинезијом? ...



СРБИН.ИНФО


Сиријски МиГ избегава ватру са земље и разара базу Ал каиде!(Видео)




Пре два дана на Јутјубу освануо је снимак бомбрадовања положаја сиријских побуњеника од стране МиГ- 21.


Екипа побуњеника камером је снимала цео напад ловца-бомбардера кога су узалуд и безуспешно џихадисти покушавали да оборе.


Одједном камерман је забележио нагло понирање мига кога нису омели ни хици из аутоматског наоружања и противавионских топова да истресе свој убојни терет на положаје побуњеника.

Када су приметли нагло понирање мига побуњеници су према гласовима могло се закључити почели да спашавају живу главу, али безуспешно пошто је миг истоварио бомбе директно на њихове положаје уследила је стравична експлозија и густ црни дим.


(Ало!)



...



СРБИН.ИНФО

Исповест из Украјине: Мирне комшије постају убице





Ситуација у Доњецкој области на истоку Украјине сваким даном постаје све тежа. “Улице на којима сам одрастао, трчао и играо се као дете сада су у барикадама. Чује се пуцњава, многи су страдали. Људи остају без посла, фирме и радње се затварају, не знамо како ћемо сутра прехранити децу”, описао је ситуацију у Украјини за “Блиц” Михаил Консуков, инжењер из Доњецка.


Када су почеле прве демонстрације на кијевском Мајдану, ретко ко је од житеља источне Украјине мислио да ће се сукоби пренети и на њихове улице, а камоли да ће прерасти у прави рат. А грађани кажу да је у питању баш рат, и то онај најгори – грађански.


“Било је ситних комшијских несугласица, али смо сви годинама живели у миру. ...



СРБИН.ИНФО


СЛУЧАЈ СРЂАНА ШКОРЕ: Ратко Дмитровић је права мета, а не Вучић и цензура

Шта ће Украјина ако оде Донбас?

ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ: У Норвешкој одржан “дечји геј фестивал”! (ВИДЕО)





На фестивалу, за који организатори тврде да ће положити темеље за “безбедност, толеранцију и поштовање између деце и одраслих”, малишани певали песме о томе како изгледа живети са “два оца”.


Фестивал је одржан у знак подршке истраживању о дечјој хомосексуалности, као и у знак подршке књизи која је објављена као резултат ове студије.


Ево шта пише у предговору књиге и у уводу фестивалског сајта:


- “Геј деца” је књига о хомосексуалној љубави међу децом и младима. Али, одрасли, посебно наставници и родитељи, могу да имају велике користи од ове књиге.


Књига “Геј деца” пружа вам знања сакупљена на основу дугогодишњих истраживања у области хомосексуалности у Норвешкој.


Ова књига је прва те врсте. То је свеобухватан и обиман опис животних ситуација младих и одраслих који се заљубљују у особе истог пола.


“Геј деца” ће положити темеље за безбедност, толеранцију и поштовање између деце и одраслих – без обзира на њихову сексуалну оријентацију – пише између осталог.


Послушајте песму у којој дечак пева о своја два оца: ...



СРБИН.ИНФО


ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ: Учешће Срба на Тачијевим изборима зависи од правила самих избора





Председник Србије Томислав Николић изјавио је на састанку са шефом Унмика Фаридом Зарифом да ће учешће Срба на окупаторским шиптарским изборима на КиМ зависити од правила одржавања.


Николић је нагласио значај и одговорност целокупне мисије Уједињених нација на Косову и Метохији за ток изборног процеса, укључујући и њен трећи стуб – мисију ОЕБС-а на Косову и Метохији.


Председник Републике пренео је став Србије о потреби учешћа ОЕБС-а у организацији избора на Косову и Метохији.


Николић је рекао да је Србији остављен врло кратак рок да размисли о учешћу српског народа на тим окупаторским изборима, што је последица лоше одлуке приштинске администрације да се распишу превремени избори, уместо да се сачекају редовни.


Он је истакао како је убеђен да ће Влада Србије донети најисправнију могућу одлуку да ли ће позвати српски народ да на њима учествује или неће, а да ће то пре свега зависити и од правила по којима ће ти избори бити одржани, саопштила је прес служба председника Србије.


Ако српска заједница на Косову и Метохији сматра да би прихватање шиптарских окупаторских докумената значило признање независности, није логично да Приштина толико инсистира на томе, а да истовремено тврде да су добронамерни, рекао је председник Николић.


Николић је на састанку са Зарифом рекао да је Србија у протеклом периоду разговорима са администрацијом у Приштини постигла много тога што је у почетку деловало немогуће и да је у то уложила много труда.


Србија никада неће признати независност јужне покрајине, али је спремна да са Приштином разговара о свему што би допринело томе да се побољша живот грађана на Косову и Метохији, без обзира на њихову националну, верску и сваку другу припадност. До сада је остварен значајан резултат, али он није довољан, тако да обе стране морају уложити додатне напоре да се преговори не би зауставили, истакао је председник Николић.


Зариф је рекао да је међународна заједница препознала Србију као фактор који својом динамичношћу активно учествује у обликовању односа у региону. ...



СРБИН.ИНФО


РТС се извинула гејевима и транџама јер их је узнемирила и није подржала





Радио-телевизија Србије је данас објавила да жале уколико је коментарисање преноса финалне вечери Евросонга узнемирило трансродну популацију и ЛГБТ припаднике.


Геј лезбејски инфо центар (ГЛИЦ) осудио је јуче понашање коментатора РТС-а током преноса Евровизије, поготово за време наступа и гласања за представницу Аустрије Кончиту Вурст када је она добијала максималан број поена.


У саопштењу забавни програм РТС-а је, поводом протестног писма ГЛИЦ-а упућеног РТС-у у вези са коментарисањем преноса финалне вечери Евросонга, навео да “изражава жаљење уколико је дошло до узнемиравања транс популације и ЛГБТ припадника”.


“Музичко-забавни карактер Песме Евровизије сваке године одређује и тон коментарисања квалитета музичких нумера, извођача, као и укупни утисак наступа такмичара”, пише у саопштењу РТС-а.


Председник ГЛИЦ-а Предраг Аздејковић затражио је извињење од РТС-а, наводећи да ће у супротном бити приморан да поднесе притужбу повереници за заштиту равноправности и представку РРА-а, јер је недопуствио “смештање транс особе Кончите Вурст у домен бизарности, циркуса, фрик шоуа и зблажњавање када добија максималан број поена”.


И у суседној Хрватској поједини медији осудили су начин на који је ХРТ преносио финале Евросонга јер је водитељ наводно износио хомофобичне коментаре о победнику такмичења Кончити Вурст из Аустрије.


(Бета)


...



СРБИН.ИНФО

СКАНДАЛ: Црногорске власти „ухапсиле“ православну икону из Русије





Међународна фондација „ОКА“ из Москве допремила је данас православну икону Богородице Тихвинске у Црну Гору, али оно што се десило при самом уласку у земљу није нико очекивао.


Наиме, како објављује руска агенција „И.А. РЕКС“, у тексту под насловом „Провокација црногорских власти“, председница међународне фондације „ОКА“, Татјана Полоскова, и остали чланови делегације су ухапшени на аеродрому у Тивту и икона је запљењена, а тек после интервенције Српске православне цркве, Полоскова је пуштена на слободу и икони је дозвољено да буде унета у земљу.


Црногорска полиција је при томе одбила да обавести руског конзула у Црној Гори о задржавању делегације ове фондације, сва документа су им одузета, а били су испитивани од стране неуниформисаних лица уз образложење да уношење иконе представља кршење закона Црне Горе.


Ова руска фондација сарађује са „Матицом Српском“ из Црне Горе.


(Правда.рс)


...



СРБИН.ИНФО

Студенткиња Филолошког се убила скочивши кроз прозор факултета!





Девојка за коју се претпоставља да је студенткиња Филолошког факултета у Београду извршила је самоубиство скоком са прозора зграде Факултета.


Њено тело пронађено је у дворишту Филолошког факултета на Студентском тргу број 3, у центру Београда.


Утврђено је да се девојка попела на столицу, отворила прозор и скочила у амбис. У току је идентификација несрећне девојке и утврђује се мотив самоубиства.


(Телеграф.рс)


...



СРБИН.ИНФО

НАЈНОВИЈИ БИСЕР: ЦНН сместио Украјину усред Пакистана!





Америчка ТВ мрежа ЦНН, позната по слабој општој култури, испалила је последњи у низу бисера: извештавајући о референдуму на истоку Украјине, ставила је ту земљу усред Пакистана.


Можда би тај гаф прошао релативно незапажено да вести није пратио председник Чеченије Рамзан Кадиров, декларисани савезник Русије. Кадиров се наљутио и овековечио последњу у низу бламажа ЦНН-а на свом Твитеру, који вам преносимо. ...



СРБИН.ИНФО


Орбан тражи аутономију за Мађаре





Након што је трећи пут именован за премијера Мађарске Виктор Орбан је шокирао суседне земље тражењем аутономије за етничке Мађаре што ће, како је најавио, дефинисати његов политички мандат у наредне четири године, пише загребачки “Јутарњи лист”


Мађарска ће се, рекао је, борити за своја права унутар ЕУ, а између осталог, жели аутономију за етничке Мађаре који живе изван граница, и то питање, како је рекао, сматра европским.


Лист подсећа да је Орбан који је у суботу преузо свој други узастопни, а укупно трећи мандат премијера Мађарске у свом говору јасно дефинирао политичку платформу за следеће четири године. Великих изненађења није било, осим управо наведеног захтева који ће, сасвим сигурно, изазвати мргођење у бројним суседним земљама.


Лист указује да, на пример, у Хрватској живи мађарска мањина која обухвата око 17.000 људи, и то већином на простору Барање. Њихов је статус уређен Уставним законом о правима мањина, имају право на школовање, очување културног идентитета и заступника у Сабору.


Истиче се и да је током последњег рата у једном тренутку у неколико изјава тадашњих хрватских челника Барања није фигурирала као назив већ се говорило о источној Славонији, Барањи и западном Срему, а касније се то подручје звало хрватско Подунавље.


“Мађари, који су изузетно помагали Хрватској у оружаној борби – не треба заборавити да су у првој акцији ослобађања Барање 1992. ...



СРБИН.ИНФО


Путин иде у Кину по уговор деценије





Заменик руског министра енергетике Анатолиј Јановски каже да је дугоочекивани уговор о Гаспромовом снабдевању Кине гасом близу закључења.


“Надамо се да ће преговори бити завршени као што је предвиђено, јер је уговор 98 одсто спреман”, рекао је Јановски новинарима, уочи посете руског председника Владимира Путина следеће недеље Кини, а пренео је Ројтерс.


Гаспром, највећи руски произвођач природног гаса, више је од једне деценије у преговорима са Кином о снабдевању те земље гасом.


У априлу, руска компанија је саопштила да ће у мају финализовати овај уговор.


(Танјуг)


...



СРБИН.ИНФО

ЦРНА ГОРА: Америчке, албанске и косовске заставе могу, а руске не могу!





Двадесетак Руса који су у конвоју аутомобила и са истакнутим руским заставама мирно крстарили улицама Будве на Дан победе, 9. маја, привела је полиција због кршења Закона о јавном реду и миру, односно истицања заставе друге државе на јавном месту! Они ће морати да плате новчану казну до 500 евра или им следи 30 дана затвора. Истицање страних застава (америчке, албанске и косовске) није режиму засметало недавно када су се у Тузима окупили мештани тражећи да Малесија добије статус самосталне општине, али јесу српске тробојке у Беранама, после победе опозиције на локалним изборима у овој општини.


Иако је Црна Гора још далеко од чланства у ЕУ, њени званичници следе одлуке Савета ЕУ којима се санкционишу руски држављани тако што им се због догађаја у Украјини забрањује улазак у земље ЕУ и да располажу својим средставима у њима. Потези које повлачи кабинет Мила Ђукановића подигао је у народу тензије и емоције, због историјских, верских, културних и других веза Црногораца и Руса.


- Руси, Срби и православље очигледно су непожељни за режим у Подгорици – каже, за „Новости“, др Будимир Алексић, професор Цетињске богословије. – Државна власт жели да направи отклон од идентитетских питања окрећући се према Западу и Ватикану, иако је Русија гарант опстанка православне вере у свету. ...



СРБИН.ИНФО


Успешни (непознати) Срби




(Драган Коларевић)


Навешћу четири примера успешних Срба у ”свету” чија имена су непозната широј јавности у Србији. Они би младим људима могли да послуже као достижан узор.


Као студент треће године Машинског факултета у Београду, младић из једног старог града у Србији, аплицирао је за универзитет у Хјустону, САД. Примељен је, завршио је студије и постао стручњак за нафтне бушотине у мору. Запослио се у моћној компанији чије је седиште у Хјустону. Компанија има 14 нафтних платформи у морима широм света. Он је главни инжењер на бушотини, у хијерархији, изнад њега је само директор. Ради месец дана на платформи, месец дана на копну које је најближе бушотини. Од копна до бушотине хеликоптер лети најмање један час, толика је удаљеност. ...



СРБИН.ИНФО


БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Витез у копачкама





Један од првих озбиљних фудбалских клубова у Земуну, Витез, рођен је непосредно после Првог светског рата. Овај клуб, основан 1921. године, дуго је био у сенци локалних конкурената, најпре ЗАСК а затим Спарте, да би тим којег је 1937. године почео да тренира Андрија Вајс досегнуо зенит 1940, када је преузео примат у земунском фудбалу. Али, ту креће мучан, ратни период…


Како нам је објаснио историчар Земуна Бранко Најхолд, фудбалери Витеза су у сезони 1940-1941. били без конкуренције у такмичењу Првог разреда Београдског лоптачког подсавеза, па су доспели до прага Националне лиге, али је, нажалост, тада све морало да буде заустављено…


Ратнимечеви


- Одмах по окупацији, у свим спортским друштвима обустављен је рад – објашњава Најхолд. – Међу члановима је било доста оних који су се нашли на нацистичким тајним списковима, али их Немци нису дирали због гаранција које су за њих дали њихови саиграчи немачке националности, пре свих Јосип Герингер, који је одмах по окупацији ступио у редове немачке војске и добио официрски чин. ...



СРБИН.ИНФО


ПЕНЗИЈА ИЛИ МУНДИЈАЛ: Данас пресуда Јосипу Шимунићу за усташки поклич





Спортски арбитражни суд у Лозани (ЦАС) донеће данас одлуку о случају хрватског репрезентативца Јосипа Шимунића и усташког поклича “За дом спремни”.


У четвртак је одржано саслушање пошто се Шимунић жалио овом суду на пресуду ФИФА да га суспендује на десет утакмица играња за репрезентацију. Међународна кућа фудбала је хрватском фудбалеру забранила и приступ стадионима у Бразилу за време Светског првенства.


Шимунић и његов адвокат Давор Пртењача покушали су да докажу како фудбалер скандирањем “За дом спремни” после квалификационе утакмице с Исландом, није никога хтео да дискриминише. ...



СРБИН.ИНФО


ДВЕРИ: Сан о суверености мора постати стварност





Манифест правног патриотизма Покрета Двери je први програмски акт који ће законе приближити свим грађанима Србије.


Борба за српско право


У складу са начелом „да право постоји због људи“, Покрет Двери је први политички субјект који је објављивањем програмског акта под називом „Манифест правног патриотизма“, дана 7. марта 2014. године одлучно започео стратешки процес приближавања закона свим грађанима Републике Србије. На овом пројекту је радио Савет за законодавство Покрета Двери, а учешће у практичном и саветодавном раду на Манифесту су узели и еминентни стручњаци из више правних области, између осталих и др Зоран Чворовић. Основне руководне идеје овог програмског акта почивају на традиционалним историјско-правним искуствима вишевековне српске државно-правне баштине, као и на свим неспорним правним начелима и традицијама утемељеним у богатом наслеђу великих правних система који су битно утицали на садржину и развој домаћег права. Зато је и овај Манифест спој ваљаних државних и правних искустава, и то пре свега чисто српског, затим у преосталом делу претежно источног, али и оних решења која су дошла са запада, кроз слојевите процесе рецепције права и правних инстистута. ...



СРБИН.ИНФО


Звезда спрема дупло славље, ватерполисти и фудбалери дефилују Београдом





Фудбалерима Црвене звезде само је потребна једна победа да обезбеде титулу првака Србије, а прва прилика је гостовање ОФК Београда на Маракани у четвртак.


У случају да црвено-бели обрадују навијаче у Љутице Богдана, биће организован дефиле у отвореном аутобусу са ватерполистима, који су у суботу одбранили шампионску титулу.


Фудбалери су после победе над Слободом обукли мајице са поруком Сви на Маракану, а носили су их и ватерполисти након треће победе над Радничким за одбрану назива најбољег у Србији.


Екипа Дејана Савића је заказала двоструко славље, за шта је неопходно да изабраници Славише Стојановића крену њиховим стопама, а на Маракани верују да је четвртак дан за повратак титуле после 2007. ...



СРБИН.ИНФО


РЕПУБЛИКА СРПСКА: Савез за промјене у контексту обојених револуција





(Предраг Ћеранић)


Оснивање Савеза за промјене, опозиционог блока који на предстојећим изборима у Републици Српској треба да се супротстави Милораду Додику и СНСД-у, партији на чијем челу се налази актуелни предсједник Републике Српске, изазвало је приличну медијску пажњу.


Иако се у јавности спомиње 400 субјеката, односно партија и невладиних организација које чине поменути политички блок, издвајају се три најважније: Српска демократска странка (СДС), Партија демократског прогреса (ПДП) и Независна демократска партија (НДП). У сусједној Републици Хрватској постоји политичка партија под идентичним називом – Савез за промјене. Ради се партији чије сједиште је у Загребу а оснивач је Иван Пернар [1]. Специфичност ове политичке партије је у томе што је настала након тзв. „фејсбук револуције“, тј. протеста који су одржавани у Републици Хрватској током марта и априла 2011. године. ...



СРБИН.ИНФО


Руси посвађали Црногорце: Публика дала 12 поена а жири их прецртао

ФРАНЦУСКИ АМБАСАДОР: Србија није неутрална око Украјине





Амбасадор Француске у Србији Франсоа Гзавије Денио рекао је да позиција Србије у вези са кризом у Украјини и санкцијама ЕУ према Русији није неутрална.


Упитан до када ће Србија моћи да задржи неутралну позицију према увођењу санкција Русији у вези са украјинском кризом, Денио је рекао да “хвала богу, не сматра да је позиција Србије неутрална”. “Премијер и министар спољних послова Србије су јасно ставили до знања да Србија подржава територијални интегритет Украјине. То је и позиција ЕУ”, каже Денио.


Он је навео да је питање санкција “помало другачије”.


“То још није законска обавеза, али ако желите да се прикључите клубу, нормално је да примењујете правила клуба. Разумемо да из одређених разлога Србија није у позицији да примени сва правила у овом случају, мада очекујемо да све земље кандидати за чланство у ЕУ то ураде”, нагласио је француски амбасадор.


Премијер Србије Александар Вучић рекао је у интервјуу ТВ Пинк да запад тражио од Србије да уведе санкције Русији због украјинске кризе. ...



СРБИН.ИНФО


Анкета немачке ТВ: 89% гледалаца подржава Владимира Путина





(Глас Русије)


Немачки ТВ канал N-TV је одлучио да у директној емисији својим гледаоцима постави питање: Да ли подржавате курс Владимира Путина? На чуђење сарадника канала 89% гледалаца је одговорило позитивно на ово питање.


Немачки ТВ канал N-TV је 9. маја организовао анкету међу својим гледаоцима. Гледаоци су могли да позову на два различита телефонска броја и да одговоре позитивно или негативно на питање Да ли подржавате курс Владимира Путина?, преноси ИноТВ.


Они који схватају и подржавају курс Путина је било 89%. „То је мало неочекивано“, прокоментарисала је резултате анкете водитељка Роми Арндт. ...



СРБИН.ИНФО


Украјина: Кијевске снаге гранатирају Славјанск (Из часа у час)





09:30 Славјанск после синоћњег напада



09:00 Кијевске снаге гранатирају Славјанск


Кијевске снаге су почеле да гранатирају Славjанск у Доњецком региону, извештава дописник РИА Новости на терену. Гранате падају на позицију једног од пунктова на периферији града у правцу места Андрејевка.


Последњи пут на удару кијевских снага Славјанск је био минуле ноћи. Тренутно је опкољен јединицама под контролом Кијева. Током напада на град они су већ употребљавали авијацију и оклопну технику.


08:50 За независност Луганске области према прелиминарним резултатима гласало између 94% и 98%


Државну самосталност проглашене Луганске Народне Републике на референдуму подржало је према прелиминарним подацима између 94% и 98% бирача, саопштио је председник Централне изборне комисије Александар Малихин. ...



СРБИН.ИНФО


Лијевче поље – друго Косово





Историја је скрила Лијевче поље у заборав. Мало ко зна да је оно, попут Косова, једно од крвљу натопљених српских поља.


Лијевче поље се налази на сјеверу Републике Српске, у близини Бања Луке. Омеђено је планином Козаром и ријекама Савом и Врбасом. Захваљујући одличном географском положају, ова плодна равница, изузетене природне љепоте, дом је великом броју становника.


Становништво Лијевче поља се у већој мјери населио након Првог свјетског рата и слома Аустроугарске. Спустили су се са гудура и врлети планина Мањаче и Козаре. Након oдбрамбено-отаџбинског рата у Лијевче се населио велики број избјеглих Срба са простора Републике Српске Крајине. ...



СРБИН.ИНФО


УЖАС: Зоран Станиморовић у притвору дуже од 14 година!





Зоран Станимировић (42) је од свих грађана Србије вероватно најдуже у притвору – скоро 14 година. Тачније, у притвору је био од 2001. до правоснажне пресуде 2006, коју је Европски суд за људска права оборио, да би од 2011. практично поново био притвореник, не напуштајући за све то време Забелу. Због њега, Србија ће се ускоро наћи под лупом Комитета министара СЕ због непоштовања одлука Суда у Стразбуру!


Ухапшен је 10. ...



СРБИН.ИНФО


Ко неће да врати дипломатски пасош?




Министар иностраних послова Ивица Дачић покренуо акцију за враћање дипломнатских пасоша, али се многи нису одазвали на препоручене поштанске позиве.


Незванично им је у МИП-у речено да поред бившег министра финансија и економије Млађана Динкића и министра за просторно планирање и заштиту животне средине Оливера Дулића, позиву да врате дипломатски пасош нису се одазвали некадашња министарка омладине и спорта Снежана Марковић, ни Небојша Ћирић, некадашњи министар за економију и регионални развој.


Привилегија при путовањима нису се одрекли ни некадашњи државни секретари у министарствима: Надица Момиров (Министарство културе), Миодраг Јакшић (Министарство за дијаспору) и Душко Радаковић (Министарство за државну управу и локалну самоуправу).


Иако према владиној уредби дипломатски и службени пасоши морају да се врате по истеку функције, њих су задржали и бивши посланици Немања Шаровић (Српска радикална странка) и Бранимир Дјокић (Српска напредна странка).


Да се досад није водило рачуна о дипломатским и службеним пасошима, односно о томе ко их све поседује, говори и чињеница да своју путну исправу није вратила ни смењена директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић, која није на тој функцији више од годину и по дана.


Дипломатске пасоше после истека функције могу да задрже само председник Републике, председник Народне скупштине, председник Владе и министар спољних послова.


Министар Дачић је изјавио да је од јуна 2009. до априла 2014. ...



СРБИН.ИНФО


ИСПРЕД И ИЗА ЕВРОПЕ: Српска наука на светским ранг листама





Србија се добро држи у невидљивом царству. У одмеравању с Европском унијом налази се и испред и иза њених чланица. Како је то могуће, ако један од темељних закона физике искључује да се истовремено буде на два места?


У објављивању научних чланака из нанонаука лане је претекла чак седам од 28 земаља под плавим стегом прошараним жутим звездицама. ...



СРБИН.ИНФО


Вучић: Запад је тражио да уведемо санкције Русији





Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да је запад тражио да Србија уведе санкције Русији због кризе у Украјини, тачније да усклади своју спољну политику са спољном политиком Европске уније.


“Тражили су”, рекао је Вучић упитан да ли је запад притискао Србију да уведе санкције Русији, али и додао да је замолио да се поштује и став Србије, који је, кад је реч о Русији, заснован на моралним, традиционалним и јаким економским везама, који је правичан и поштен, мада, додао је, то је на за нас веома тешка позиција.


Подсетивши да смо у Србији прошли све кроз шта сада пролазе људи у Украјини, Вучић ће рекао да би и за народ тамо, али и нашу позицију било најбоље да се пронађе неко мирољубиво решење.


” С друге стране мислим да је Србија показала да има своју политику која је најбоља за нас, која држи до морала, до евроинтергација, али и до поштовања својих пријатеља који нам нису уводили санкције и нису нас помбардовали, и што је веома значајно, с којима имамо изузетно успешне економске односе”, рекао је Вучић.


Вучић је изјавио да се са шефом делегације ЕУ у Србији Мајклом Девенпортом договорио да заједно покушају да обезбеде услове за одржавање геј параде, али да ће одлуку о томе донети држава, у складу са безбедносним проценама.


Вучић је истакао да нема ништа против припадника геј популације, али да не жели да буде премијер у земљи у којој ће слике разрушеног Београда обићи свет. ...



СРБИН.ИНФО


Аномална места на Криму са знаком „строго поверљиво“





(Глас Русије)


За време СССР Крим се сматрао свесавезном бањом, где је сваке године мноштво совјетских грађана поправљало своје здравствено стање. Опори мирис четинара у комбинацији с морским лахором пуним јода чудесно је утицао на цео огранизам.


Међутим, није само локална клима у стању да побољша здравствено стање. Кримско полуострво се с правом сматра местом извесних сила где људи често долазе у потрагу за просвећењем и духовном праксом. Изузетну популарност ужива у различитим школама јоге и медитације.


Вероватно је једна од најпознатијих аномалних зона на Криму, где долазе бесконачне бујице ходочасника, рт Меганом између градова Судак и Теодосија. Вадим Журављов, учитељ јоге, дели с нама своје утиске после свог боравка на сакралном месту прошлог лета: ...



СРБИН.ИНФО


НАТО ЕКСПЕРТИ: Русија се отела контроли





(Глас Русије)


Тврда позиција Русије у вези са државним ударом и политичком кризом после њега у Украјини је изазвала мноштво дискусија у САД и у самом североатлантском блоку, чији руководиоци одлучују како у таквој ситуацији бранити западне интересе истовремено у источној Европи, на Блиском истоку и у другим деловима света, пише у свом чланку у Associated Press политички аналитичар Џон Тор Далбург.


Јан Лесер, директор за међународне односе и безбедност немачког фонда Маршала у САД, саветује НАТО да не заборавља глобалне проблеме, као што су сајбер тероризам, енергетска криза, исламски екстремизам. Ипак, чини се да је НАТО сада усмерио све снаге на велику игру, која почиње у источној Европи, пише аутор чланка. Ради се о позицији Русије према Украјини.


„Данас имамо ситуацију када је врло тешко прогнозирати потезе Русије и њеног руководства. Ова криза нам говори да је Русија држава која се отела контроли и све то плаши наше савезнике“, цитира Ласер аутор чланка.


НАТО је збуњен и не зна како да реагује на садашњу ситуацију у Европи, имајући у виду да је НАТО до сада био сконцентрисан на Блиском истоку, у Африци и Авганистану, где су и биле главне операције, пише Далбург. ...



СРБИН.ИНФО