Wednesday, May 07, 2014

СРПСКА ШКОЛА: Ако је неко смислио да нас уништи, боље није могао да смисли





Више немам право да опоменем дете које преписује кад видим како се добијају универзитетске дипломе.


Недавно се у издању Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) појавио зборник Колико коштају илузије / Либерализација образовања у Србији ( већ седма књига у издању овог веома активног синдиката још један је покушај да се укаже на убрзани пут у пропаст који чека српско школство). Зборник је на основу реферата са скупа одржаног 1. јула 2013. у просторијама Удружењу књижевника Србије приредио Драган Матијевић, професор филозофије у Гимназији у Чачку и председник УСПРС, који се од многих синдикалних вођа разликује по томе што није напустио своју службу и бирократизовао се, него и даље ради са ђацима. Био је то повод за разговор са професором Матијевићем.


Откуда да се један синдикат бави тако крупним темама као што је неолиберализам, глобализација, интегративни техноглобализам?


— Не ради се ни о каквој интелектуалној знатижељи, већ пре свега о оној Блоховој (Ернста Блоха) да нужда човека учи мислити. ...



СРБИН.ИНФО


ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 8. мај (25.апр) Свети апостол и јеванђелист Марко – Марковдан




Свети апостол и јеванђелист Марко

Беше Марко сапутник и помоћник апостола Петра, који га у посланици својој првој назива сином својим, не сином по телу него сином по духу. Када Марко беше с Петром у Риму, умолише га верни, да им напише спасоносну науку Господа Исуса, Његова чудеса и живот Његов.


Тако Марко написа Свето Јеванђеље, које виде и сам апостол Петар и посведочи као истинито. Од апостола Петра би Марко постављен за епископа и послат у Мисир на проповед.


И тако св. Марко би и први проповедник Јеванђеља и први епископ у Мисиру. Мисир сав беше притиснут густим мраком незнабоштва, идолопоклонства, гатарства и злобе.


Но с помоћу Божјом св. Марко успе да посеје семе науке Христове по Ливији, Амоникији и Пентапољу. ...



СРБИН.ИНФО


ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ У БЕОГРАДУ: Гејеви! Стижем на вашу Параду!





Овогодишња “Парада поноса” трајаће готово две недеље, а шетња улицама Београда заказана је за 31. мај. Централном догагађају претходиће низ скупова, од којих ће први бити одржан 19. маја. И док организаторима “Прајда” стиже подршка из Европе, у домаћој јавности све су гласнији заговорници отказивања овог скупа.


“Параду поноса” у среду је јавно подржао шеф делегације Европске уније Мајкл Девенпорт, који је најавио своје учешће у шетњи градским улицама. Он ће бити само један од више страних гостију који ће да подрже окупљање ЛГБТ особа.


“У потпуности разумем важност свих догађаја које организујете, а који подижу видљивост ЛГБТ особа у Србији. Људска права припадају свима и укључују и грађане који припадају ЛГБТ заједници. У складу са Уставом као и са одлукама Уставног суда поводом забране претходних парада, надам се да ће се овогодишња ‘Недеља поноса’ реализовати у потпуности онако како је планирано”, пише у Девенпортовом писму подршке организаторима “Параде поноса”. ...



СРБИН.ИНФО


Звонце међу Српчићима у Немачкој





Као што пастир добри води рачуна о своме стаду, тако је и Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, исказујући своју очинску брижност за наше најмлађе, њихово васпитање и духовно очување, подржао мисионарске активности Светосавског звонца. Са његовим благословом Звонце се запутило у посету нашим српчићима на југу Немачке у покрајну Баден-Витенберг.


Радосно ишчекујући сусрет са нашим најмлађима у Немачкој, Светосавско Звонце је најпре посетило град Фридрихсхафен. У овом месту, на обалама Боденског језера, живи око 400 српских породица. Старешина парохије, протонамесник Слободан Тијанић, срдачно је испред храма посвећеног Светим српским новомученицима дочекао делегацију Звонца.


Недалеко од Боденског језера, ушушкани између малих уличица Фридрихсхафенских, Храм и његова малена порта убрзо су били испуњени дечијом грајом и њиховим веселим и насмејаним лицима који су заједно са својим родитељима жељно ишчекивали почетак дружење са Звонцем. Пред знатижељним лицима у препуној сали црквеног дома, Звонце је почело свој програм монодрамом: ”Ми смо њихови потомци” који је извео глумац дечјег позоришта из Земуна Борко Сарић. Након тога, под руководством свога вероучитеља и духовника проте Слободана, представила су се и деца парохије Фридрихсхафенске са песмом и рецитацијама. ...



СРБИН.ИНФО


СЛУЧАЈ КРИСТИЈАН ГОЛУБОВИЋ: Србин којег воле (мрзе) Срби





Посебно је занимљиво и индикативно у раду српских медија да оно што је и де јуре и де факто установљено од стране државе и озваничено медијским путем као девијантност и тежак криминал, поприма, паралелно једну сасвим другу конотацију званично, такође кроз популаризацију телевизијских ток-шоу емисија најнижег облика хедонистичке тривијализације и парадирајућег конзумеризма.


Редуковањем озбиљне друштвене патологије и аномије на ниво забаве, ироније, или пак, наводно озбиљном приступу проблематичном и несхваћеном појединцу; улизивачким фразама га сагледавати са “боље” стране и подстицати његове “врлине” исти проблем не само да бива потиснут, већ се тиме јавно представља као успех, тако што му се кроз забаву даје симболички легитимитет.


Све већа популарност Кристијана Голубовића је еклатантан пример како медијско кривотворење реалности и инструментализација јавног сервиса могу позиционирањем дискурса лошег момка, довести дотле да управо то лоше, може бити и добро. Врло добро.


Наиме, поменути Кристијан се јавно оглашава и представља као момак “тешке руке” али и “меког срца”. Све више се обавештавамо о томе да сва та повика на њега као на криминалца и човека са интернационалним затворским искуством, и нису баш тако довољан разлог за квалификацију, те самим тим могу бити и основ за једну предрасуду. Његови цртежи које је показивао гледаоцима телевизија са националном фреквенцом то јасно потврђују, као и његова поезија. Озбиљност и снисходљива сервилност водитеља који са њим воде “метафизичке” расправе о уметности, правди и смислу живота, ваљда су довољан индикатор препознавања једног, до сада, неправедно скривеног и маргинализованог уметника и хуманисте.


Поводом медијске кристијанизације огласио се социолог Ратко Божовић рекавши да је све ово заправо: “наставак праксе из деведесетих година, а у којој је обезвређен људски живот и унижено достојанство људи”. ...



СРБИН.ИНФО


„Бронзани” човек из Мокрина био би бржи од Јусеина Болта





Кости – Анализирајући 300 скелета са гробља у Мокрину, који датирају из периода 2100-1800. пре нове ере, а који се чувају у Народном музеју у Кикинди, професорка др Софија Стефановић из Лабораторије за биоархеологију на Филозофском факултету, дошла је до закључка да би на телесној грађи и мишићној маси тадашњем просечном мушкарцу позавидели и многи данашњи атлетичари.


- Готово сви мушкарци били су врло физички активни, а понекад је интензитет посла доводио до тога да се и тела костију закриве. Код појединих мушкараца, трагови припоја указују на значајну мишићну масу како на горњим тако и на доњим удовима, за чији развој би и врхунском спортисти биле потребне године упорног и интензивног вежбања – наводи Стефановићева.


Насупрот мушкарцима, живот у праисторији за жене није подразумевао обављање било каквих тежих физичких послова.


- Људски скелет у себи чува огроман број драгоцених информација о томе како су људи некада изгледали, чиме су се хранили, од чега су боловали, али и које физичке активности су обављали. Трагови припоја мишића на костима показују да жене, вероватно као последица вишег друштвеног положаја, нису имале никакве физички захтевне обавезе пре око 4.000 година. Жене бронзаног доба биле су високе око 155 центиметара, а биле су тешке између 55 и 74 килограма – додаје Стефановићева. ...



СРБИН.ИНФО


Уз дивну духовну песму, Бисер многоцени, желимо вам лаку ноћ





БИСЕР МНОГОЦЕНИ

(Пева: Пирг)


Ја пронађох бисер многоцени,

Спазивши на тргу његов сјај,

Међу многим накитом и благом,

Срцем ја препознах бисер тај.


Гледајући блистање његово,

Запевах му песму душом свом,

И ту радост похраних у груди,

Вративши се брзо у свој дом.


Где пресабрах све своје имање,

Намерен за бисер да продам,

И све што је од овога света,

За тај бисер, бисер, да имам.


СРБИН.ИНФО


КАКО СУ НАС ИЗДАЛИ НАШИ: Шкотска и Каталонија нове (старе) европске државе





Мом народу мора да се призна демократско право да одлучи да ли жели независну државу, пише у ауторском уводнику у лондонском „Гардијану” Артур Мас, председник владе Каталоније.


Први човек шпанске аутономне провинције, која је за новембар заказала референдум о отцепљењу, са жаљењем констатује како је шпански парламент у априлу одбио да на Каталонију пренесе право за одржавање овог референдума. Лондон се, за разлику од шпанске владе, споразумео са Единбургом да се у Шкотској у септембру тамошњи становници изјасне о томе да ли желе да се отцепе од Велике Британије или да наставе да живе у заједничкој држави. Мас хвали британску владу што је „поступила демократски” и пристала на референдум о независности упркос жељи да Шкотска остане унутар Уједињеног Kраљевства.


Каталонија не жели да се угледа на Крим, чији референдум Мас назива нелегалним. Зато ће, како објашњава, у каталонском парламенту бити изгласан „закон о консултацијама”. Те консултације ће се затим обавити 9. новембра, тврди каталонски премијер, упркос томе што су, по виђењу шпанског парламента, оне неуставне.


Према најновијем испитивању, 47 одсто Каталонаца би гласало за отцепљење од Шпаније, једанаест одсто не би ни изашло на референдум, а само 19 одсто је за останак унутар Шпаније, док су остали неодлучни. Нешто више од половине Шкота (51 одсто) би се, према истраживању обављеном протеклог викенда, изјаснило против отцепљења и за останак у досадашњој држави. ...



СРБИН.ИНФО


РУСКИ ДОМ (УЛАЗ СЛОБОДАН): Дођите драга браћо и сетре! Свечани концерт поводом Дана победе!





Прелепа музика, још лепше руске песме и игре и врхунски уметници директно из Москве.


Поводом Дана победе 8. маја 2014. у Великој сали „Руског дома“, Караљице Наталије 33, са почетком у 19:00 сати, одржаће се свечани концерт уз учешће реномираног ансамбла руске песме „Губернија“ из Русије. Гости концерта „Руски хор“.


Ансамбл «Губернија» основан је 2002. године при Тверском Дому народног стваралаштва. У првобитном саставу ансамбла од инструмената били су заступљени: балалајка прима, балалајка контрабас, домра алт, виолина, хармоника бајан, удараљке. ...



СРБИН.ИНФО


Oбама: Планирам да избацим Русиjу из програма преференциjалне трговине





ВAШИНГTOН – Aмерички председник Барак Oбама jе данас званично обавестио Kонгрес да планира да избаци Русиjу из програма коjи омогућава да поjедине земље извозе у СAД одређену робу без царине, познатог као Oпшти систем преференциjала (ГСП), саопштила jе данас Бела кућа.


Русиjа jе “економски довољно напредна” и више jоj не треба специjални третман, наводи се у саопштењу Беле куће, пренео jе Роjтерс.


“Иако то ниjе у директноj вези са одлуком председника у вези Русиjе и ГСП-а, због акциjа Русиjе током украjинске кризе jе оваj корак председника Oбаме дошао у право време”, изjавила jе портпарол Савета Беле куће за националну безбедност Kеjтлин Хеjден.


У саопштењу америчке администрациjе се наводи да ће од сада роба коjу Русиjа буде извозила у СAД бити оцарињена по уобичаjеним стопама.


(Танјуг)


...



СРБИН.ИНФО

Побуњеници положили оружје и напуштају Хомс





Сиријска армија је на само пола корака до потпуног ослобађања Хомса – трећег по величини града у земљи.


Данас је, по претходно постигнутом споразуму, из квартова Хомса који припадају његовом старом, историјском језгру, изашла прва група побуњеника која је положила оружје и одустала од даље борбе. Превезена је у пет аутобуса до града Дер-ел-Кабиру који се налази 20 километара северније.


Аутобуси са разоружаним побуњеницима кренули су у пратњи чланова мисије Уједињених нација у Сирији, а гаранције је дала и амбасада Ирана у Дамаску.


Из старих четврти Хомса треба да буде извезено укупно око две хиљаде људи, али нису сви побуњеници, нити су сви ратовали.


Биће евакуисано и 45 сиријских хришћана које су побуњеници држали као таоце.


Чим цела група напусти град – Хомс ће се, први пут за протекле две године, наћи у потпуности под контрола владиних снага и моћи да се врати нормалном и мирном животу.


Дамаск је пристао да пусти остатке побуњеничких снага из Хомса из два разлога. Прво зато што није желео да у даљим борбама буде разорен стари, историјски део града. ...



СРБИН.ИНФО


ПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ДУМЕ: САД због својих геополитичких интереса саботирају Јужни ток





Председник Државне думе Руске Федерације Сергеј Наришкин, који је јуче и прекјуче боравио у Београду у званичној посети, спада у круг најближих сарадника руског председника Владимира Путина, са којим се дружи већ 35 година, откада су заједно студирали на обавештајној академији КГБ-а. Наришкин, човек „број два” у државној хијерархији, део је такозваног петербуршког тима руског председника, коме припадају и премијер Дмитриј Медведев и многи други највиши руски функционери са којима је Путин радио деведесетих година у градској управи Санкт Петербурга.


Зато и не чуди што је Наришкин био међу првима, од укупно педесетак руских држављана, кога су САД и ЕУ ставили на „црну листу” Путинових сарадника, којима је забрањен улазак у већину европских земаља. Због тога је морао да одложи и посету Бугарској, раније планирану од 6. до 8. маја. Члан Наришкинове делегације, посланик Михаил Јемељанов пре два дана изјавио је агенцији РИА Новости да су САД вршиле притисак на Србију да се председнику Думе не дозволи улазак, али је он у Београду ипак дочекан на највишем нивоу.


Можете ли прецизирати ко је вршио притисак на српске власти?


Не могу рећи, јер то не могу знати. Осећања су различита, али пре свега осећам жаљење према онима који доносе одлуке о таквим санкцијама. ...



СРБИН.ИНФО


Преживео пад са 1. 500 метара





ЛИМА – Припадник перуанских ваздухопловних снага Амасифуен Гамара, чији се падобран није отворио за време падобранске вежбе, преживео је пад са висине од чак 1. 500 метара без иједне сломљене кости, објавили су локални медији.


“Право је чудо што је жив. Била је Божја воља да он преживи”, изјавио је лекар хитне службе Гиљермо Пачеко, а пренела агенција АФП.


Према његовим речима, водник Гамара (31) је после пада био подвргнут детаљном медицинском прегледу, након чега је утврђено да нема ниједну сломљену кост.


Доктор је објаснио да је Гамара скочио из војног авиона са висине од 1.500 метара, али када је хтео да отвори падобран, конопци су му се омотали око врата и он је изгубио свест.


“Не знамо шта је ублажило његов пад, али остао је жив. То је право чудо”, рекао је Пачеко. ...



СРБИН.ИНФО


Прорадио НАТО ракетни штит у Републици Српској





Српски народ у Републици Српској није упознат да је НАТО на Јахорини поставио радар и да довршава пратећу инфраструктуру која ће бити у склопу НАТО-вог ракетног штита на Балкану.


НАТО програм БРААД (Балкан Регионал Аппроацх то Аир Дефенце – Балкански регионални приступ ваздушној одбрани) је програм који укључује постављање четири НАТО радара у Босни и Херцеговини (Јахорина), Црној Гори (Врсута), Македонији (Туртел) и Албанији (Фуше). Тај програм је усвојен на НАТО засједању у јуну 2011. године у Њемачкој када су министри одбране ове четири државе прихватили да се радари поставе на одабране локације у циљу контроле ваздушног простора, као и да ће сву потребну опрему набављати НАТО.


Дакле, уз потпуну сагласност тадашњих представника Републике Српске у органима БиХ, члана предсједништва Небојше Радмановића и тадашњег предсједавајућег Вијећа министара БиХ Николе Шпирића, а такође уз пристанак Владе РС и предсједника Милорада Додика. Иако се о овоме никада није изјашњавала Скупштина РС нити народ.


Споменимо да је у априлу 2010. године БиХ потписала са НАТО план МАП (Мемберсхип Ацтион План – Радни план чланства) након чијег извршења слиједи улазак у НАТО. Исти горе наведени представници власти РС ни тада нису имали ништа против. ...



СРБИН.ИНФО


Легенда Звезде: Како сам избегао клање у Задру





Звезде Љубодраг Дуци Симоновић тврди да се Југославија распала још 1971. године када су екипу црвено -белих једва спасили од руље у Задру која је хтела да их линчује.


Легендарни југословенски кошаркаш Љубодраг Дуци Симоновић изјавио је да је распад некадашње СФРЈ предосетио још 1971. године када је на католички Божић у Задру са Црвеном звездом доживео да 8.000 људи скандира “Цигани” и “Србе на врбе”.


- Након утакмице једва смо успели да побегнемо у свлачионицу. Више од пет сати слушали смо како усташка руља настоји да нас се дочепа. Да ниси стигли полицајци на коњима и војна полиција били бисмо поклани – казао је Симоновић у исповести за нови број НИН-а.


Он је за репрезентацију некадашње СФРЈ одиграо 109 утакмица и освојио златну медаљу на Светском првенству 1970. ...



СРБИН.ИНФО


Распуштена окупаторска Тачијева влада, следе шиптарски ибори





Нелигитимна влада Косова је представила Парламенту амандмане путем којих би снаге Косова промениле име, мисију и обавезе и тако постале Оружане снаге Косова.


СРБИН.ИНФО


Руске машине на српским пругама од краја јуна






Први контингент од 29 најсавременијих нових машина из Русије, од укупно 100, које ће бити ангажоване на ремонту и изградњи српских пруга по руској технологији, Железнице Србије представиле су данас у Руми.




Ове машине ће бити ангажоване прво на деоници Рума-Голубинци на Коридору 10, где би радови требало да почну већ крајем јуна, најавио је приликом пријема и промоције руских машина у железничкој станици Рума генерални директор Железница Србије Драгољуб Симоновић.


Према његовим речима, крајем јуна би требало да почну радови и на деоници Коридора 10, Сопот Космајски-Ковачевац, и на обе те деонице радови би требало да буду завршени крајем јануара 2015.


У јулу и августу очекује се да ће стићи и преосталих више од 70 машина.


Реч о најсавременијим машинама компаније Руских државних железница “РЗЗД Интернешенал, која је задужена реализацију руског кредита намењеног желеници у износу од 800 милиона долара, навео је Симоновић.


Машине ће убрзати радове на шест деоница Коридора 10 укупне дужине 112 километара за чак 50 посто.


Представници компаније Руских државних железница РЗЗД “Интернешнал”, су најавили да ће због употребе тих машина и најсавременије руске технологије, трајање радова на тих шест деоница Коридора 10. бити скраћени са 41 на 27 месеци.


Реч је о механизацији руске компаније “Ремпутмаш”, која је предвиђена за демонтажу и монтажу колосека према руској технологији и прописима српских железница. ...



СРБИН.ИНФО



Синдикати просвете најавили штрајк због плата






Репрезентативни синдикати образовања затражили су данас од Владе Србије да просвета буде изузета од планираног смањивања плата у јавном сектору и за понедељак, 19. мај, најавили штрајк упозорења.




На конференцији за новинаре председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић је рекао да ће се штрајк упозорена одвијати тако што неће бити одржан први час у првој и у другој смени.


Репрезентативни синдикати образовања, према његовим речима, траже и што хитније доношење закона о платама у јавном сектору, односно платних разреда, уз учешће синдиката.


Павловић је истакао да се рачуна да ће у штрајку упозорења учествовати око 80 одсто запослених просветних радника у основним и средњим школама у Србији који су чланови четири репрезентативна синдиката, али да очекује да ће се прикључити и чланови мањих синдиката.


“Ситуација је јако лоша. Оно што влада планира за запослене у образовању је јако лоше”, оценио је Павловић и истакао да ће се синдикати образовања борити свом снагом да буду изузети од најављеног смањивања плата у јавном сектору од 10 одсто.


Договор о заједничком штрајку упозорења данас су постигли Синдикат образовања Србије, Унија синдиката просветних радника Србије, Грански синдикат просветних радника Србије (ГСПРС) “Независност” и Синдикат радника у просвети Србије.


Павловић је рекао да су синдикати имали позив од министра просвете Србије Срђана Вербића, али је истакао да су га одбили јер је хтео да са синдикатима разговара појединачно. ...



СРБИН.ИНФО



Гашић: Србија нема новца за мигове, али добијамо нове школске авионе





Београд — Нови министар одбране Братислав Гашић изјавио за “Блиц” да Србија не одустаје од куповине нових авиона за Војску, али да тренутно нема новца за ту намену.


Гашић каже да треба ”имати у виду стварне могућности државе“. Према његовим речима, времена нису лака, тако да куповина авиона није планирана из буџетских средстава за ову годину, али они остају део плана о коме ће одлучивати држава.


”Ми ове године настављамо започете модернизације борбених средстава и њихов ремонт, имаћемо значајна опремања и инфраструктурна улагања, а приоритети су даље опремање јединица Војске Србије које се упућују у мировне мисије, набавка опреме за јединице Војске Србије по моделу М-21, ваздухопловство треба да добије нове школске авионе ‘Ласта’, настављамо развијање нашег телекомуникационог система, а побољшаћемо и услове за безбедно складиштење убојних средстава”, каже Гашић.


Предузећа из наменске индустрије су међу највећим пореским дужницима, а министар Гашић каже да је разговарао са свим директорима и да ће врло брзо сагледати реалне извештаје и билансе, а самим тим и могућности.


“Намера је да поправимо ситуацију јер се обавезе према држави морају извршавати”, поручује он.


Гашић каже и да је наставак активности на санацији зграда ”А“ и ”Б“ Генералштаба, али да још увек не постоји коначно решење.


“Јавности су позната ограничења законске природе, код таквог решења уважићемо и мишљења урбаниста и архитеката, а на решење ће сигурно утицати реално остварив план са обезбеђеним финансирањем, кога сада нема и зато ће коначно решење сачекати”, наводи министар одбране. ...



СРБИН.ИНФО


ЦИА користи Загреб као шпијунску базу одакле организују слање оружја





Хрватска је један од најприврженијих америчких савезника у Европи и те две државе имају дугогодишњу квалитетну обавештајну сарадњу.


Тридесет припадника америчке ЦИА прошле недеље није слетело у Сплит због неке тајне операције у Хрватској него су у Хрватску слетели на пропутовању за Велику Британију, преносе хрватски медији.


У Сплит су слетели авионом боеинг 757-200 са идентификационим бројем 24452 који припада америчком Министарству домовинске сигурности.


Према сазнањима до којих су дошли хрватски медији да су агенти ЦИА у Хрватску дошли након обављене мисије. Према речима истог извора слетање авиона ЦИА на хрватске аеродроме све је учесталије па је Хрватска постала својеврсна кључна тачка за њихове авионе. Та слетања посебно су учестала у последње три и по године, с почетком арапског пролећа.


Углавном се користе аеродроми у Сплиту и Дубровнику као војни аеродром у Удбини. У том контексту је посебно занимљиво коришћење аеродрома у Удбини који Американци користе за пребацивање својих специјалних снага.

На тај аеродром могу без проблема да слете велики амерички транспортни авиони као што је Херкулес Ц-130. ...



СРБИН.ИНФО


МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Србијо! САД нуклеарне ракете су на 200 км од Београда! (Видео)





Веома сам забринут што су постављене америчке нуклеарне ракете у Румунији, у близини српске граници, изјавио је познати војни и спољнополитички аналитичар и коментатор Мирослав Лазански.


Шта је још Мирослав Лазански рекао у вези ове теме погледајте у наредном видео прилогу:


(СРБИН.ИНФО)


...



СРБИН.ИНФО

Синиша Ковачевић оснива Српску отаџбинску странку





Драмски писац Синиша Ковачевић потврдио је данас Танјугу да оснива странку која ће се звати Српска отаџбинска странка, која ће бити кохезиони фактор и стављена на располагање “располућеном бирачком телу између еврофанатизма и евроскепсе” и која ће, уверен је, имати неколико хиљада чланова.


Иако је планирано да јавност о томе обавести на јесен, Ковачевић каже да нема разлога да се крије намера о оснивању странке.


Очекује да у странци буде 150, 200, можда и 300.000 људи, а оснива је, каже, са истомишљеницима, међу којима има и његових пријатеља, јер постоји заједничка потреба да то буде демократска странка, на фону нечега што ће се једног тренутка можда претворити у покрет по снази свог замаха, идеји и потреби.


Непросвећена десница је талог, левица је увек талог


- Србији недостаје нешто што је кохезиони фактор у домену нечега што представља просвећену десницу. Десница, ако није просвећена, онда је талог, левица је талог увек – и када је просвећена и када је непросвећена – каже Ковачевић и додаје да ће странка садржати све основне елементе и све тако важне и недостајуће демократске принципе.


Према његовим речима, у просвећеној десници атрибитрира и врло приметно отаџбинско или родољубно стање које у себи баштини све компаративне предности традиционалних вредности, али је истовремено спремна и да прихвати модерне вредности савремене цивилизације.


- То је странка каква недостаје Србији. То морате признати. У том располућеном бирачком телу између еврофанатизма и неке дефинисане евроскепсе готово да не постоји странка која би била мало дисонантна у односу на овај хорски крешендо који кличе – Европа нема алтернативу, претварајући то полако у мантру и не више у идеологију, него фанатични или религијски предзнак – каже Ковачевић. ...



СРБИН.ИНФО


Валенсија освојила Еврокуп!





Кошаркаши Валенсије освојили су Еврокуп пошто су и у реваншу савладали Уникс у Казању са 85:73.


Екипа Велимира Перасовића је ретходно била боља и у првој утакмици одиграној у Шпанији са 80:67.


Шпански тим фантастично је отворио дуел у Русији, сјајном одбвраном дозволио је домаћину само четири поена и пракитчно већ после прве деонице обезбедио је трофеј – 16:4.


Уникс је у наставку покушао да уради исто што је урадио и у Валенсији када је за 10 минута минус 33 спустио на минус 13, али Валенсија је била прејака.


Шпански тим је овим тријумфом обезбедио и учешће у Евролиги наредне сезоне без обзира на резултате и домаћем шампионату.


Џастин Долман био је најзаслужнији за тријумф са 26 поена, 5 скокова, 4 крађе и индексом 34. ...



СРБИН.ИНФО


УЧЕНИК ИЗБОДЕН НОЖЕМ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ!





Ученик једне основне школе на Медаковићу 3 избоден је ножем у школи!


Ученик Основне школе “Милан Ђ. Милићевић” на Медаковићу 3 избоден је ножем у школи.


Мајка је одвела дечака на преглед у Дом здравља јер јој је рекао да се посекао на стакло.


Лекари су утврдили да су повреде настале од ножа.


Лекари су истог тренутка позвали полицију која се овог тренутка налази у школи у Улици Боривоја Стевановића 27а.


Повреде дечака нису опасне по живот.


Истрага је у току.


(БЛИЦ)


...



СРБИН.ИНФО

Никола Вучевић посетио Звезду





Кошаркаш Орландо Меџика и црногорски репрезентативац Никола Вучевић посетио је фудбалере Црвене звезде током кратког боравка у Београду.


Вучевић је више пута истицао да је велики навијач ’црвено-белих’, а приликом посете на „Маракани“ се упознао са фудбалерима и стручним штабом Црвене звезде, а Милош Нинковић му је поклонио дрес и уручио мајицу Делија.


„Пратим и волим Звезду откад знам за себе. Рођен сам 1990. године, и имао сам свега једну годину када је Црвена звезда постигла највеће успехе у својој историји, па наравно немам у сећању тај период, али једна од омиљених утакмица којој сам присуствовао је она против Роме, када смо славили головима Николе Жигића. Њега сам увек волео да гледам, можда због тога што сам и сам био доста висок, и сама његова појава на терену, окруженог нижим играчима ми је била чудна и занимљива“, рекао је Вучевић.


Црногорски репрезентативац је рођен у Швајцарској, а како каже, љубав према Звезди му је пренео отац Бора, који је такође био познати кошаркаш.


„Јако ми је драго што сам добио прилику да се упознам са фудбалерима Црвене звезде. Био сам овде и претпрошлог лета, током квалификација за Лигу Европе, али потпуно је другачији утисак овде испред свлачионица где сам имао прилику и да попричам са фудбалерима. ...



СРБИН.ИНФО


МОГУ ДА СЕ „НАМЛАТЕ ДЕБЕЛЕ ПАРЕ”: Млади Србин направио јединственог робота! (Видео)




У времену када велики број младих користи сваку прилику да оде из Србије и своју будућност гради на неком другом месту, прави изузетак и светао пример је Никола Цвејин, млади научник из Жабља који је решио да и поред бројних понуда из иностранства, ипак остане овде.


Никола има чак пет заштићених изума, бројне награде и признања, а уз то је и председник удружења техничке културе из Жабља.


Последњи патент који је осмислио је робот за прскање воћњака.


“У плану ми је да за последњи патент нађем неку приватну фирму са којом бих могао да сарађујем и да направимо робота, јер је он јединствен у свету. Не постоји ништа слично и верујем да је тржиште за тако нешто изузетно повољно и да би постојала потражња”, истакао је Цвејин.


Он је додао да га је много људи питало да ли је патент робота за прскање воћа у продаји и када ће бити.


“Ја не могу да га произведем. У томе је проблем”, поручио је Цвејин.



СРБИН.ИНФО


ЗА ТРУДНИЦЕ НЕМА ПАРА, АЛИ ЗА ЧУВАЊЕ ХОМОСЕКСУАЛАЦА ИМА: Геј парада у Београду 19. маја





ФОТО: Мрко Тодоровић



Први човек престонице поручио да ће њено одржавање зависити од процене безбедности МУП-а Србије.


Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је данас да је Парада поноса у главном граду заказана за 19. мај, а да од процене надлежних органа зависи да ли ће тад бити и одржана.


Мали је најавио да ће од понедељка и у градским службама бити промењено радно време пошто је данас потписао одлуку да рад почиње у 7.30.


Градоначелник Београда је навео и да ће уговор са Етихадом о куповини ЈАТ-а бити објављен након објављивања уговора са Фијатом, како је раније најавио премијер Александар Вучић.


(Бета)


...



СРБИН.ИНФО

ВЕСНА ПЕШИЋ: Ова Влада формирана је под кључним утицајем Москве





Социолог Весна Пешић указује на опасност од могућег дисбаланса у спољнополитичкој оријентацији Србије која званично прокламује равнотежу између Запада и Русије.


Док Запад Србију полако препушта самој себи, истовремено расте све више заинтересованост Русије за Србију, односно Балкан. Ова Влада формирана је под кључним утицајем Москве, каже Весна Пешић у разговору за РСЕ и указује да док ЕУ измиче јер успорава процес проширења па се чланство Србије помера у све даљу будућност.


Пешић : Откако је направљена ова влада, односно са истим челним људима, може се видети појачан руски утицај и то због два фактора: зато што традиционално бивши радикали који се сада зову напредњаци, а и Милошевићеви социјалисти, српске националне интересе повезују са Русијом као спасиоцем. То су русофили који су склони проруској политици. Подсетила бих да је Николић једном приликом у Скупштини рекао да би волео када би Србија била руска губернија. Ту постоји линија дуготрајног утицаја на одређене странке, у које спадају данашњи социјалисти и радикали. ...



СРБИН.ИНФО


САМО ЈЕ ПРОБА: Овако маршира руска војска! (Видео)





Широм Русије биће одржане војне параде поводом Дана победе у Другом светском рату.


МОСКВА – Тенкови, хаубице и друга војна возила прелазе, а војни хеликоптери и авиони прелећу преко Црвеног трга током вежбе за велику војну параду која се традиционално одржава 9. маја на Дан победе.



Широм Русије тог дана биће одржане војне параде поводом Дана победе у Другом светском рату.


На генералној проби на Црвеном тргу у Москви учествовало је 11.000 војника и 200 комада тешке технике.



(КУРИР)


...



СРБИН.ИНФО

ИРАНСКИ АДМИРАЛ АЛИ ФАДАВИ: “Амерички носачи су лака мета у случају сукоба”





Иранска морнарица вежба гађање на репликама америчких бродова – адмирал Али Фадави: “Амерички носачи су лака мета у случају сукоба”.


Командант Иранске Револуционарне Гарде рекао је како су њихове снаге одржале поморске војне вежбе користећи реплике америчких ратних бродова. Док иранске снаге вежбају са репликама, прави амерички ратни бродови и даље круже Персијски залив.


Ирански адмирал Али Фадави рекао је у разговору за медије како се америчка војна снага примарно ослања на ловце који се налазе на носачима авионима. Фадави тврди како је управо то америчка “Ахилова пета” те како би елиминација америчких носача био “лак посао за иранску морнарицу” у ​​случају рата.


“Природно је да за време тренинга и вежби стављамо нагласак на то… да будемо припремљени, а Американци, као и цео свет, знају да је један од оперативних циљева иранске морнарице уништење америчке морнарице”, рекао је адмирал Фадави.


У разговору је такође истакао да када амерички ратни бродови пролазе Персијски залив и Хормушком мореузом, морају да контактирају иранску морнарицу, представити свој идентитет, разлог доласка и руту – “Уколико амерички бродови одбију да одговоре, ускоро ће да схвате да их је окружио већи број наших бродова, те како их циљају наше ракете”, истакао је те додао : “Ово се, наравно, не догађа често”.


Тврди како би потапање америчких бродова било лако изводљиво за иранску морнарицу – “Имамо изузетно прецизне анализе њиховог дизајна, конструкције и структуре, знамо како деловати”. ...



СРБИН.ИНФО


БАЛКАНСКИ ДИЈАЛОГ: Наришкин – Кустурица – Глишић (Видео)





Трећи човек Русије, председник Думе Сергеј Наришкин, на скупу “Балкански дијaлог 2014″ рекао је да Србија и Русија морају повезати искуства прошлости и садашњости да би боље одговориле на изазове које ће будућност донети, а што се већ види на примеру Украјине.


Почињући говор тезама о балканском наслеђу, Наришкин је посебно подвукао културне и економске везе Србије и Русије. У том смислу, потребно је да Србија и Русија и даље развијају различите моделе подршке у тешким тренуцима, јер заједно ће лакше преживети.


Како Наришкин примећује, једини светски фактор који годинама крши међународно право су САД: њихова армија крива је за смрт преко 100 милиона људи широм света. Бомбардовали су СРЈ, Ирак, Либију, Авганистан, извозе „револуције“ као концепт, а иза себе остављају само хаос.У фебруару, хаос је стигао у Украјину, а сада, после револуције, спроводе казнену експедицију против непослушних.



Председник Думе посебно је нагласио: ...



СРБИН.ИНФО


ЧЕШКИ ВОЈНИ ПРОМАТРАЧ ОЕБС МИСИЈЕ: “Украјинска војска је пуцала на нас”





Чешки војни посматрач ОЕБС мисије након пуштања из Славианска: “Украјинска војска је пуцала на нас”.


Један од војних посматрача ОЕБС мисије, чији су припадници прошле недеље пуштени из Славианска, након што су претходно били заробљени под оптужбом да су шпијуни, испричао је у разговору за чешке медије како су снаге одане властима у Кијеву пуцале на њих након ослобађања.


Чешки пуковник, Јосеф Преровски, истиче како су на њих ватру отворили на путу према Доњецку где су кренули након пуштања у Славиански.


“Изашли смо из Славианска и упутили се према Доњецку. Прво смо прошли поред прве линије украјинских јединица, која се састојала од оклопних возила, те смо кренули према Краматорск. Тамо смо стигли на идући украјински војни пункт који нам је одбио пролаз. Отворили су ватру на нас. Тада је ситуација постала јако лоша”, испричао је Преровски.


“Успели смо дозвати Кијев телефоном, али то није помогло. ...



СРБИН.ИНФО


Срби треба да уче од Јевреја

НА ДАНАШЊИ ДАН: Председник Путин обележава јубилеј





Владимир Путин обележава 10 година као председник Русије


У среду је друга година трећег мандата Владимира Путина на месту председника Руске Федерације, годишњица што стиже усред бурног времена и тензија у Украјини, и све већег притиска са Запада на Русију а све веће популарности Путина код куће.


Путинова каријера на челу руске владе почела је 2000 године, када је вршио дужност председника после изненадне оставке Бориса Јељцина. Путин је исте године инаугурисан као председник а четири године касније поново је изабран за други мандат. Привремено је био премијер од 2008 до 2012, пре повратка у председништво 7. маја 2012.


Многи политички аналитичари се слажу да ће трећи мандат бити пун изазова за Путина, за кога се очекивало да ће водити земљу новим правцем развоја у наредним годинама.



Олимпијада, Крим, две поплаве


Првог дана на месту председника у 2012, Путин је издао мноштво председничких уредби, обично називаних Мајским уредбама, у којима су постављени дугорочни циљеви руске економије.


Мајске уредбе углавном сажимају Путинов манифест објављен током предизборне кампање, са дугорочним реформама у областима одбрамбене индустрије, војске, образовања, становања, здравства, науке и демографије.


На уредбе се гледало као на главни приоритет Путинове администрације и новоформираног кабинета, чија се ефикасност често мерила по томе колико је успешно успео да заживи Путинова опредељења.


Други Путинов мандат обележен је низом премештаја и оставки високог профила. ...



СРБИН.ИНФО


Лопта из 1936. на аукцији





Лопта којом је играно прво олимпијско финале у кошарци, у Берлину 1936. године, биће стављена на продају, саопштила је породица Стјуарт у чијем се власништву лопта налази.


Лопта се налази у власништву породице Стјуарт од како је Мери, супруга кошаркаша Џимија Стјуарта, након утакмице однела лопту, сакривену испод ћебета.


Син легендарног кошаркаша, Џими Стјуарт јуниор, каже да је имао жељу да лопту задржи у власништву породице, али да нико од њених чланова није показао интересовање за њу, па је ангажовао промотера Кита Зимермана да је прода.


Зимерман верује да је та лопта “изванредан примерак” који ће моћи да прода за велику суму новца, попут медаље Џеса Овенса из 1936. године, која је прошле године продата за 1,4 милиона долара.


( СК )


...



СРБИН.ИНФО

Црна Гора: И Рогозин на “црној листи”





Влада Црне Горе подржала је одлуку Савета ЕУ, којом се за још 12 руских и украјинских држављана забрањује улазак у земље ЕУ и располагање средствима.


Међу “непожељнима” је и председник руске Думе Сергеј Наришкин, пишу подгоричке “Вијести”.


Најзвучнија имена на листи “непожељних” су председница руског Савета Федерације Валентина Матвијенко, која важи за најмоћнију жену Русије, затим Димитриј Рогозин, заменик руског премијера Дмитрија Медведева, као и Сергеј Глазјев, саветник руског председника Владимира Путина.


Одлуку којој се влада придружила 27. марта, Савет ЕУ донео је шест дана раније, а реч је о “мерама ограничавања, с обзиром на деловања којима се подривају или угрожавају територијална целовитост, суверенитет и независност Украјине”, наводе “Вијести”.


Забрана уласка сада важи за укупно 53 руска и украјинска држављанина. Црногорска влада још није подржала последњу одлуку Савета ЕУ, донету 28. априла којом је листа санкционисаних особа проширена за 15 имена. ...



СРБИН.ИНФО


Албанци, а српске војводе





У конацима манастира Девич на Косову спавао је Албанац. Монаси су га називали војводом и заштитником, а игуман му је даривао кече.


Како су Срби и Албанци живели на истој земљи у времену када није било криза и сукоба? Jесу ли се негде спајале њихове жеље и надања? Kоје су биле тачке њиховог сусретања? Ово су само нека од питања којима се публицисти ни научници нису много бавили. Антропогеограф др Марк Краснићи је својевремено отварао низ тема значајних за традицију и друштво Косова и Метохије. Његов научни рад о „манастирским војводама“ приказује један сегмент из прошлости два народа, подједнако необичан и непознат. ...



СРБИН.ИНФО


Првотимац Радничког 1923 ухапшен на вечитом дербију?!





На друштвеним мрежама пронела се прича да је Никола Ковачевић иза решетака завршио јер је палио бакље на северу, а он сам каже да је разлог тај што је ушао на терен да помогне девојчици на атлетској стази


Рођен у Крагујевцу, али навија за Црвену звезду? Првотимац Радничког 1923 Никола Ковачевић ухапшен је на 146. вечитом дербију што је Црвеним ђаволима тешко пало па је 20-годишњи задњи везни већ на утакмици са Чукаричким морао да истрпи прозивке са трибина. Иако, како каже да, није заслужио критике.

Наиме, навијачи Радничког су чули верзију са друштвених мрежа – да је Ковачевић иза решетака завршио јер је на северној трибини палио бакље са најватренијим навијачима београдских црвено-белих.

“Да, тачно је да сам био на дербију. Само, нисам био на северу како се прича” и признаје да се нашао на мети органа јавног реда и мира.

“Јесте, приведен сам, али зато што сам ушао на терен да помогнем једној девојчици која се нашла на атлетској стази. После тога сам провео неко време у полицији… Признао сам све, само како би ме што пре пустили”. ...



СРБИН.ИНФО


Јелена Гускова: Шта испада када одбијаш да помогнеш: Пример Југославије (Део 2)





(Глас Русије)


Руска дипломатска мисија на Балкану 90-их је нанела велику штету руско-југословенским односима, традиционалном престижу и утицају Русије у том региону. Југославија је очекивала од Русије подршку, а Русија је само имитирала своју активност у балканском правцу. Резултати ове политике били су: пад угледа Русије међу југословенским народима, њено истискивање из зоне традиционалних интереса, проширивање политичког, економског и војног присуства САД у Европи.


Истовремено прва половина 90-их година показала је постојање историјског сећања у народу. У тешким тренуцима наше историје препорођени су политички и јавни покрети руског друштва, пориви добровољаца међу омладином, војницима и козацима. Догађаји на Балкану су пробудили одавно заборављене идеје словенства, духовне блискости, неопходности братске помоћи. Средином 90-их већ читава Русија је знала о томе шта се дешава на Балкану. И антинационалним средствима масовног информисања све теже је било дезинформисати јавност. ...



СРБИН.ИНФО


Украјина: У току борбе за телевизијски предајник у Славјанску (Из часа у час)





11:00 Славјанск ноћас није нападнут, у току борбе за телевизијски предајник


Самоодбрана Славјанска целу ноћ је била спремна за одбрану града, али до напада није дошло, преноси РИА Новости. Гласине о томе да ће украјинска војска сваког часа отпочети напад, шириле су се целу ноћ.


Информације на друштвеим мрежама биле су противречне, говорило се чак о тома да су борбена возила ушла у град. Истовремено украјински медији су јутрос објавили да се на периферији Славјанска воде борбе.


Снаге самоодбрне Славјанска покушавају да поново преузму контролу неколико објеката, које су раније морали да напусте због напада кијевске војске и полиције. Међу њима је и телевизијски предајник у селу Андрејевка, са кога се опет емитују украјински канали. Борбе су настављене јутрос после спокојне ноћи и на неким контролним пунктовима. Нема информација о повређенима и погинулима.


Ситуација се искомпликовала касно синоћ у још једном граду у Донбасу, у Мариупољу. ...



СРБИН.ИНФО


Озбиљна упозорења о штетности модерних пелена





Захваљујући огромном новцу који се врти у промету токсичних пелена за једнократну употребу, информације о томе тешко допиру до родитеља, који им дају предност упркос последицама које остављају по здравље.


Земља није за једнократну употребу, упозоравају заштитници природе који се боре против коришћења пелена за једнократну употребу, једног од опасних и веома отпорних отпада. Међутим, токсичне хемикалије које улазе у састав тог широко коришћеног производа, по тврдњама истраживача широм света, остављају озбиљне последице и на најосетљивији део становништва планете, на бебе.


Педијатри указују на бројне опасности којима су изложени мали корисници једнократних пелена, а које се крећу од исушивања коже, па све до могућег стерилитета у будућности. ...



СРБИН.ИНФО


Прекинута шиптарска седница скупштине, јер нема Срба

Из цркве Светог Николе украдено звоно тешко 285 килограма





Цело село Вражегрмци дигло се на ноге након што је неко са Цркве Светог Николе скинуо и однео звоно тешко 285 килограма! Црква је удаљена од првих кућа и у близини је шуме, а лопови су искористили лоше време које је ових дана владало у крају смештеном испод острошких греда. Поред украденог, налазило се и мање звоно, али оно није однето.


Нико у селу не може да схвати како је било могуће скинути са цркве тако тешко звоно, као и како је крадљивцима пошло за руком да га пренесу до возила. Јер, да је дошла механизација, мештани би видели.


Окупили су се мештани и у уторак испред цркве и упутили братски позив крадљивцу да се покаје за своје дело и врати звоно. ...



СРБИН.ИНФО


Македонске владике траже слободу за Јована





Пошто је претходно послао писма патријаршијама у Београду, Москви и Цариграду, врх канонски непризнате Македонске православне цркве (МПЦ) упутио је и појединачне сигнале да жели ослобађење из затвора поглавара Охридске архипископије СПЦ Јована.


Двојица владика МПЦ заложила су се за ослобађање утамниченог архиепископа. Портпарол Синода МПЦ Тимотеј је изјавио да би он лично, „ако је до њега“, одмах ослободио Јована.


- Залажем се да се он ослободи пре истека затворске казне – изјавио је Тимотеј за скопски провладин лист „Дневник“, објашњавајући такав став неопходношћу да се одстрани највећа препрека за наставак преговора са Српском православном црквом (СПЦ) о решавању канонског статуса МПЦ. – Такав категоричан услов поставиле су нам све цркве: и Српска, и Васељенска патријаршија, и Бугарска православна црква. ...



СРБИН.ИНФО


Војсковође и команданти који су ослобађали Београд (3)





Крвава мета у 115 ратова најразличитијих војски, освајача, бранитеља и ослободилаца, Београд је био битно, или најбитније место у биографијама команданата војних јединица које су учествовале у овим сукобима.


Рушен до темеља чак 44 пута, Београд је свакако био врхунац најдеструктивнијих војних завојевачких каријера. Ослобађан, да би поново био престоница живота и слободе Србије и Југославије, био је, с друге стране, врхунац најплеменитијих војних каријера. Изузетан град који су ослобађали изузетни људи, ратни команданти и војсковође који су га тиме увек враћали тамо где му је и суштинско одредиште – на пиједастал слободарства.


Треће ослобођење Београда 1944.


Припремајући се за „Београдску офанзиву“, једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату, непосредно пре почетка операције за ослобођење Београда, наредбом маршала Тита, снаге Народноослободилачке војске Југославије биле груписане у две армијске групе – Прву под командом генерала Пеке Дапчевића, коју су сачињавали Први пролетерски и Дванаести корпус НОВЈ и која је дејствовала директно према Београду, и Другу под командом генерала Коче Поповића. ...



СРБИН.ИНФО