Wednesday, April 30, 2014

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 01.мај (19. април) Преподобни Јован




Преподобни Јован

Ученик св. Григорија Декаполита. У време иконоборне јереси цар Лав Јерменин стави овога Јована на муке заједно са његовим учитељем Григоријем и са св. Јосифом Песмописцем.


Када Григорије сконча свој земаљски живот, Јован постаде игуман манастира Декаполитовог у Цариграду. Поставши игуман он усугуби свој подвиг ради царства Божјег. Скончао мирно око 820 год. А по смрти сахрани га св. ...



СРБИН.ИНФО


Уз песму, Како Ана решава укрштене речи, (Петар Краљ) желимо Вам лаку ноћ (Видео)





Како Ана решава укрштене речи


Какве су њене намере,

кад све друге сахрањује,

само мене оживљава?


Има ли, Ана, стварног разлога

да тако лепо спава?


Признајем Песника,

ал, знам:

нико не може

жешће да оправда ваздух

од њене тамне коже.


СРБИН.ИНФО


Леонид Решетников за „Србин инфо“: Само са Русијом можете да будете независна и јака држава





О српско-руским односима, као и актуелној политичкој ситуацији, редакција „Србин инфо“ је разговарала са др Леонидом Петровичем Решетниковим, који је ових дана боравио у Београду:


Шта очекује и жели Русија од Србије?


- Пре свега да се међусобно повежемо преко конкретних пројеката. Читао сам забелешке председника Путина са српским званичницима. Тема разговора су увек били конкретни пројекти на обострану корист – из области енергетике, саобраћаја, индустрије. То су биле конкретне ствари без икаквих идеолошких додатака и услова за српску страну и послови који би упослили српску и руску привреду и донеле обострану корист и профит. С друге стране, када Србија има контакте са европским званичницима, таквих пројеката је веома мало. И нажалост, у Србији нема политичке воље да се тада представницима Брисела каже: ...



СРБИН.ИНФО


Звезда добила Партизан, сукоб делија и Жандармерије у Пиониру





Кошаркаши Црвене звезде осамили су се на лидерској позицији српске Суперлиге, пошто су савладали Партизан пред око 4000 његових навијача са 75:72 (16:20, 12:23, 22:10, 25:19).


Иако су црвено-бели на полувремену имали чак 15 поена минуса, успели су да преко Марка Симоновића и Јаке Блажича упишу и трећу овосезонску победу против вечитог ривала, после два тријумфа у АБА лиги.


Капитен Звезде је са две тројке у самом финишу меча (једну убацио 18 секунди пре краја за плус четири црвено-белих – 74:70) омогућио саиграчима мирнију завршницу, док је словеначки интернационалац са тројком и поенима уз фаул после пресечене лопте довео Звезду до вођства први пут после уводних пет минута – 71: ...



СРБИН.ИНФО


ЦИА контролише Арсенија Јацењука помоћу сајентологије





МОСКВА – Иза украјинске кризе постоји тајни план групе верских култова и секти у којем учествује сам полтички врх Украјине – пре свега в. д. председника Александар Турчинов и премијер Арсениј Јацењук, пише Глас Русије


.Александар Турченов, на пример, је баптистички пастор повезан с неопентакосталским верским групама, а постоје тврдње да привремени премијер Арсениј Јацењук припада сајентолошком покрету. Осим тих група, истакнуту улогу у мајданском покрету имају грчки католици, који су, уз нис такозваних нових верских покрета, одиграли веома важну улогу.


Како је могуће да су различите религијске групе и секте ангажоване у истом политичком циљу?


Скривени религијски контекст мајданског покрета и украјинске кризе објашњава професор Александар Дворкин, руско-амерички борац против култова и потпредседник Евроспке федерације центара за истраживање секти.


Дворкин има информације и да у позадини украјинске кризе снажно делује неколико изузетно утицајних религијских група и и секти. Он наводи да се поуздано зна да је Јацењук, пре него што се упустио у политику, похађао сајентолошке курсеве и то поштено плаћао. ...



СРБИН.ИНФО


Моја отаџбина Србија – састав из српског језика





Годинама гледам и слушам како моја отаџбина пати. Гледам и патим и сам. Слушам а не могу да помогнем. Јер моја је отаџбина на удару сила споља и изнутра. Моја се отаџбина цепа. Моју отаџбину цепају, споља и изнутра.


Споља моју отаџбину цепају они који имају жељу да своју отаџбину прошире на рачун моје отаџбине. А изнутра се моја отаџбина цепа од оних који хоће да живе у другој држави. Јер, сви они људи и политичари који међу нама моју отаџбину дају другим земљама и народима, они немају отаџбину, они имају само државу. ...



СРБИН.ИНФО


Американци “сахранили” Кастра 154 пута





На вести о Кастровој смрти, које, откако је Фидел оболео, долазе са Флориде, а хроничари су израчунали да их је у ових последњих осам година било 154, кубански вођа је недавно овако одговорио:


- Заиста ме чуде ти моји гробари. Па зар они мисле да би за мене била лоша вест да сам умро! А сем тога, зар нису схватили да ја више нисам толико важан да би се неко бавио и мојом смрћу.


Без обзира на то колико је у тим духовитим опаскама садржано и отровне ироније кубанског вође, на америчком копну, преко пута кубанског острва, интензивно се прати стање његовог здравља и ишчекује се вест о његовој смрти. Десеторица америчких председника, од Ајзенхауера до Џорџа Буша, јуниора, радили су на томе да га уклоне са острва, силом или милом.


Млађи Буш се био понадао да ће он испратити Кастра. Оних дана, с краја јула 2006. године, када је кубански вођа тешко оболео, ондашњи „цар“ свих америчких обавештајних служби Џон Негропонте ушао је преко реда код Буша и саопштио му: „Кастро је тешко болестан, његова смрт је питање дана. ...



СРБИН.ИНФО


ЛДП и УРС праве нови ДОС





Идеја Чедомира Јовановића о стварању новог ДОС-а поново је оживела. Лидери Уједињених региона Србије и ЛДП разговарали су јуче о моделима удруживања, а зову и друге политичке странке да се прикључе.


- Ако се не удружимо у једну јаку политичку опцију, то неће бити добро ни за Србију, ни за СНС, који сада нема снажног контролора, али ни за наше странке. Разговара се са свима, из свих политичких партија. Наша заједничка идеја је наишла на разумевање. Треба само да се превазиђе сујета – рекао је јуче за „Блиц“ Бошко Ничић, један од лидера УРС из Зајечара.


Које странке су прихватиле идеју укрупњавања опозиције и прављења једног блока још није познато. Разговори су тек на почетку.


На колегијуму УРС-а, који је заказао градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, одлучено је да та странка настави са радом. Верољуб Стевановић је најавио да ће на локалном нивоу активирати странку “Заједно за Шумадију”. ...



СРБИН.ИНФО


Председник Думе Сергеј Наришкин у посети Србији 5. и 6. маја





Председник Државне Думе Сергеј Наришкин биће у посети Србији 5. и 6. маја.


Он ће 5. маја учествовати у Руско-српском округлом столу „Русија и Србија: заједничка сећања и братство народа“.


Том приликом ће познати српски историчари, сарадници музеја, архивисти и културни радници ће размотрити питања сарадње са Руским историјским друштвом.


Наришкин ће 6. маја 2014. године отворити форум „Балкански дијалог-2014“. ...



СРБИН.ИНФО


Ситуација никад гора, ове године улазимо у рецесију





Стање у буџету је никад горе него у прва три месеца 2014, а уштеда од 10 одсто у јавном сектору је ништа колико нам треба, каже уредник НИН-а Милан Ћулибрк.


„Дефицит је 620 милиона евра од јануара до марта, ако се тим темпом настави бићемо на неиздрживом дефициту од скоро 2,5 милијарде“, рекао је Ћулибрк у Кажипрсту.


Он је упозорио и да није немогуће да ове године Србија упадне у рецесију, јер већ годинама игра на ивици банкрота, а да сада све зависи од пољопривреде уздрмане поплавама и великим штетама.


Говорећи о најављеним реформама, он истиче да се о томе говори већ годинама, да је све речено сто пута и да сви практично знају шта треба радити, а да је питање само хоће ли то неко да уради. Најављено је и да ће мере бити тешке, а говорило се и о протестима. Уредник НИН-а у сусрет 1. мају каже да не верује да ће их бити.


„Сетимо се, било је довољно 2.000 радника да изађе да се заустави закон о раду и још три закона. То је могуће, али ја не верујем да ће се то десити. ...



СРБИН.ИНФО


Не разумеју српски: У Рашкој стизу уџбеници на “босанском” језику





Уџбеници за наставу на босанском језику ће на време бити обезбеђени за наредну школску годину, за други и шести разред основне школе и други разред средње школе, истакнуто је данас у Бошњачком националном већу, на састанку посвећеном тој проблематици.


На састанку је разговарано о току и реализацији наставе на босанском језику и о припремама за наредну школску 2014/2015. годину, саопштило је БНВ.


Председник Одбора БНВ за образовање Елијас Реброња је пренео директорима образовних установа у Новом Пазару, Тутину и Сјеници да ће сви родитељи који купују нове уџбенике за своју децу моћи и овај пут да то на време учине.


Он је додао да ће “наставници бити толерантни и у овом првом периоду дозвољавати да поједини ученици у настави на босанскоме користе и половне уџбенике на српском док на тржишту не буде и половних уџбеника на босанском”.


(Телеграф, Танјуг)


...



СРБИН.ИНФО

Ево како БУС ПЛУС краде од наших суграђана! (ВИДЕО)





Од пре неколико година, поново је уведена ригорозна контрола путника у аутобусима ГСП-а, а грађани су постали приморани да плаћају редовну месечну претплату или временске карте за вожњу, не би ли избегли високе новчане казне.


Међутим, неретко се дешава да контрола БУС ПЛУС-а оштети савесног путника.


У суботу ујутру, 26. априла, наш суграђанин Срђан Адамовић, кренуо је у викендицу која се налази близу Обреновца. Момак је ушао на задња врата аутобуса на линији 860 на стајалишту код београдског Сајма, носећи са собом повећи пртљаг. Срђан је заузео место за седење у задњем делу аутобуса, јер није желео да стоји са свим тим стварима, заборавивши да откуца карту. На истој станици где је ушао, у аутобус улази двоје контролора али на предња врата.


У конкретном аутобусу постоји само један БУСПЛУС апарат и то баш на супротном крају аутобуса од оног у којем је био Срђан. Након што је момак из контроле затражио карту на увид, Срђан им је показује неоткуцану уз молбу да му причувају место и ствари док се не врати.


На то му контролор одговара како њему није проблем да откуца карту уместо њега. ...



СРБИН.ИНФО


Владимир Путин опет туче рекорде – подржава га чак 77 посто грађана





Москва – Више од 77% грађана Русије одобрава поступке свог председника Владимира Путина, изјавио је први заменик шефа председничке администрације Вјачеслав Володин.


“Анкета показује да 77% грађана Русије одобрава поступке Владимира Путина. Претодно такво истраживање спроведено је у новембру прошле године, а резултат је сада бољи за 34%”, казао је Володин.


Путин је посебно популаран на Криму, где његове одлуке аминује 82,4% становника. У Симферопољу је тај проценат чак 92.


У престоници Моксви Путин има одобравање 78,4% становника, што је одлично у односу на 55,1% од новембра прошле године.


Повећан је и рејтинг странке “Јединствена Русија”.”Ако је у анкетама у новмебру прошле године изборни рејтинг ‘Јединствене Русије’ био 36,8%, сада је порастао на 49,2%, дакле за 12,4%”, закључио је он.


(Курир)


...



СРБИН.ИНФО

Чија је војна вежба у Кијеву?





Кијев – Украјинске власти немају јасан одговор на питање чије војне јединице су најавиле за вечерас вежбу у центру Кијева.


Данашње изјаве тамошњих званичника говоре да све теже контролишу ред на територији земље.


Градска управа Кијева најавила је да ће вечерас и током ноћи у украјинској престоници бити одржана специјална тактичка војна вежба, а Министарство одбране реаговало је саопштењем да најављене активности немају никакве везе са војском.


“Пажња становницима и гостима главног града! У ноћи између 30. априла и 1. маја у Кијеву биће одржане специјалне тактичке вежбе. У оквиру маневара претпоставља се кретање колона војних возила”, саопштила је Градска управа, пренела је “Раша тудеј”.


Министарство одбране навело је да вест о најави вежбе, коју је на свом званичном интернет порталу објавила Градска управа, нема никакве везе са активностима Министарства и Генералштаба.


Људство и војна техника градског гарнизона су у сталној дислокацији, па се њихово распоређивање у центру града не очекује”, саопштило је Министарство одбране. ...



СРБИН.ИНФО


Дачић: Нема смањивања пензија док то Вучић не каже





БЕОГРАД – Потпредседник Владе Ивица Дачић изјавио је данас да смањивања пензија неће бити док то не каже премијер Александар Вучић и да политику Владе може да води само њен председник, а не министри појединачно.


Дачић је, гостујући на РТС, поводом изјаве министра финансија Лазара Крстића да би крајем године могло да дође до смањења пензија, оценио да о томе не може да говори министар већ само премијер.


„Ако је премијер рекао да неће бити смањивања пензија, не може министар да каже да ће бити смањења пензија. Смањења пензија ће бити када премијер то каже и када влада то одлучи”, рекао је Дачић.


Политика је, како каже Дачић, струка као и свака друга и они који нису експерти у политици, треба да поштују оне који јесу експерти, а председник владе је експерт у тој области зато што је освојио 48 одсто гласова.


Дачић је оценио да министар финансија има право да износи ставове владе, а не своје ставове.


„Није на министрима да тумаче шта ће бити или неће бити, него на премијеру”, додао је он.


Он је, такође, рекао да „неће нико бити амбасадор док не добије сагласност премијера и владе”.


„Нема ту дискусије. ...



СРБИН.ИНФО


Лукшић у Вашингтону лобира за НАТО





Позив Црној Гори за чланство у НАТО на септембраском самиту у Велсу представљао би одличну прилику за унапређење стабилности и безбедности у региону и довршење пројекта слободне и целовите Европе, поручио је црногорски министар спољних послова и европских интеграција Игор Лукшић.


Из Министарства спољних послова и европских интеграција Црне Горе саопштено је да Лукшић учествује на дводневној конференцији “Целовита и слободна Европа” у Вашингтону, која се завршава данас, а повод скупа је обележавање значајних јубилеја за Европу и НАТО.


Првог дана конференције, током излагања на панелу “Консолидација југа Европе”, Лукшић је истакао да је Црна Гора остварила прогрес у четири кључне области у оквиру евроатлантских интеграција – владавина права, реформа војног и безбедносног сектора и јачање јавне подршке за чланство у НАТО.


Лукшић је закључио да до сада остварене реформе у међусобно комплементарним процесима европских и евроатлантских интеграција, веома активна улога у механизмима регионалне сарадње, допринос операцијама очувања мира широм света, између осталог, препоручују Црну Гору за коначну фазу интеграције у НАТО на самиту у септембру ове године, додаје се у саопштењу.


Он је оценио да је кредибилна политика “отворених врата” НАТО, али и ЕУ најефикаснији инструмент у процесу консолидације европског југа.


(Вести онлајн)


...



СРБИН.ИНФО

БОМБАРДОВАН ЈЕР ЈЕ СИМБОЛ БЕОГРАДА: Петнаест година од рушења Авалског торња





У ноћи између 29. и 30. априла навршава се 15 година од рушења телевизијског и телекомуникационог торња на Авали, који је погођен с неколико пројектила испаљених из НАТО авиона.


Срушен је, како бележе хроничари, 37. дана од почетка НАТО агресије на бившу СРЈ, у пролеће 1999. године.


Објекат импозантних димензија и архитектонске вредности, чија је висина била 204 метра, чим је изграђен постао је један од препознатљивих симбола Београда.


Градња Авалског торња на основу пројекта архитеката Угљеше Богуновића и Слободана Јањића, започела је 1961. године, завршена 1964, а за посетиоце је отворен 1965. године. ...



СРБИН.ИНФО


СРПСКА СРАМОТА: Најученијој жени Балкана и првој докторки наука нема ко да плати гроб




Никада није била лепа, али је имала женствени шарм и умела је да се отмено одене. Врло вижљива и слабачка, остављала је утисак даме која живи само за смисао и која је изнад чисто женских каприца и кокетерије, а уз то је врло природна и симпатична.


Овако је Милан Јовановић Стојмировић, новинар и дипломата, описао прву Српкињу доктора наука. Ксенија Атанасијевић ушла је у историју као прва жена која је, 1922. године, докторирала на Београдском универзитету.


Била је једна од наших највећих мислилаца, објавила је 400 научних студија и расправа, преводила је класична филозофска дела, борила се за права дама, добијала позиве да предаје у иностранству, али је њен рад у отаџбини све време оспораван. Јер је била жена.


Била је марљива гимназијалка, а потом студенткиња филозофије код професора Бранислава Петронијевића, који је важио за „страх и трепет”. И Ксенија се у једном писму жалила пријатељици да су његова предавања физиолошки неиздржива, па студенти падају у несвест. ...



СРБИН.ИНФО


СВЕ ЗА ЕВРОПУ: Вучић преломио – легализује ГЕЈ БРАКОВЕ!




Канцеларија за Људска и мањинска права Владе Републике Србије је 31. марта 2014. године објавила „Нацрт Акционог плана за спровођење Стратегије превенције и заштите од дискриминације за период од 2014. до 2018. године”. Овај Акциони план посебно је заинтересован за мере „превенције и заштите од дискриминације” лезбејки, гејева, бисексуалаца и трансродних особа (ЛГБТ). Чак 17 ставаки говори о њима.


1. ЛГБТ као поларни медведи


Акциони план налаже: ...



СРБИН.ИНФО


ТУЖНО: Човека коме је воз одсекао ногу опљачкали у току несреће!





– Страшно сам разочарана. Украли су му 37 хиљада динара које су биле у кожној јакни. Он је био свестан али не сећа се ко му је узео новац – жали се Милена.


Љубомиру Миловановићу, којем је воз јуче одсекао ногу на Главној железничкој станици, украли су целу плату коју је носио са собом у тренутку несреће, каже његова супруга Милена.


– Страшно сам разочарана. Украли су му 37 хиљада динара које су биле у кожној јакни. Он је био свестан али не сећа се ко му је узео новац – жали се Милена.


Она каже и да је њен супруг закаснио на воз због тога што се задржао на трафици, па је покушао да га сустигне. Страдао је када му је нога склизнула на шину.


– Стао је да купи новине и цигаре и док је куповао воз је кренуо – рекла је Милена Миловановић. ...



СРБИН.ИНФО


ПРИШТИНА: Жандармерија Србије на Косову





Приштински дневник ”Лајм” тврди да је српска жандармерија ушла на територију Косова код села Карачево.


Становници тог села су рекли да су жандарми прешли у Косово код једног од заселака и да су о томе ообавестили КФОР.


Припадници Жандамерије вратили су се у село Трпезе, код административне границе са Косовом, због упада Албанаца који су у неколико наврата пуцали на становништво.


Жандармерија је првобитно напустила базу, а Срби су, из страха на насиље Албанаца, организовали сеоске страже.


(Агенције)


...



СРБИН.ИНФО

Списак Срба за робију? Ма, нема проблема




(Миодраг Зарковић)


Мада је била силно потресена пописом противнародних и противдржавних делатника, овдашња јавност никако да се огласи о једном много злослутнијем и опаснијем списку, о којем се навелико прича међу непокорним Србима на северу Косова и Метохије.


Изгледа да спискови Срба нису довољан разлог да се узнемири јавност у Србији, која је са крајњом равнодушношћу пропратила вест да Еулекс полиција припрема хапшење 16 виђенијих појединаца са севера Косова и Метохије, односно, из четири непокорне општине чије становништво одбија да се повинује злочиначком режиму у Приштини. Од како је вест објављена, нити једна од установа или невладиних скупина или јавних личности, које су се у протеклом раздобљу бавиле управо списковима на изразито осуђујући начин по све који их праве, није нашла за сходно да се огласи на било који начин.


Истини за вољу, Еулексов списак о којем је овде реч одиста је знатно другачији од осталих спискова који су на сва уста разматрани протеклих седмица. Понајпре, Еулексов попис је необјављен, па онда неминовно погађа шири круг људи. Онда, место на Еулексовом списку је много опасније него на било којем другом који се појавио у нашој јавности. Оно, свакако да није пријатно када се неко нађе на списку дежурних делатника против сопственог народа и државе; тешко је саосећати са онима који збиља нештедимице раде све што могу и не могу како би допринели даљим недаћама Србије и Српства, а онда се буне када их неко због таквог, непријатељског деловања јавно и прозове, али, хајде де, мора бити да тај осећај није нимало пријатан; но, тај осећај не може ни да се упореди са угроженошћу са којом се неминовно суочава сваки и један Србији одан становник на Косову и Метохији, а поготово неко ко има разлога да сумња да му Еулекс припрема хапшење.


Сви ови „јунаци“, што се намртво преплашише само због тога што их је неко родољубиво удружење уврстило међу противдржавне и противнародне чиниоце, само би требало да покушају да замисле шта би им пролазило кроз главу када би о њиховој слободи одлучивала стварно непријатељска, тј. окупаторска служба, као што је Еулекс, па би схватили чијој би невољи требало да буде посвећен сав онај телевизијски и новински простор који је припао њима.


СВЕОПШТА РАВНОДУШНОСТ


Наравно, дамама и господи са списка противсрпских делатника не пада на памет да макар један секунд посвете бризи за неког другог. ...



СРБИН.ИНФО


АРАПИ СТИЖУ СРБИЈУ: Хоће да купе све!





Три компаније из УАЕ, РАК керамикс, Јулфар и Чаудари група, желе да улажу у индустрију керамике, лекова и тестенина, као и приватизацију хотела и великих јавних система у Србији.


Председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић који борави у радној посети Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ), је са Акрамом Фатхијем, водећим менаџером продаје РАК керамикса размотрио могућности изградње нове фабрике за производњу керамичких плочица и санитарија или приватизације постојећих.


Делегација ПКС посетила је производне погоне РАК керамикса, водећег произвођача керамичких плочица, санитарија и керамике за хотеле, који запошљава око 10.000 радника у оквиру Емирата.


Са Ајман Салијем, извршним директором фармацеутске компаније Јулфар, најпознатије у свету по производњи кристалног инсулина, председник ПКС је разговарао о иницијативи те фирме за инвестирање у постројења за производњу лекова у Србији, објављено је на сајту ПКС.


Изградња фабрике за производњу инстант тестенина и приватизација хотела у процесу реструктурисања, била је тема састанка делегације ПКС са Нирвана Чаударијем, генералним директором Чаудари групе и руководством корпорације Циноватион (део Чаудари групе).


Представници три компаније из емирата Рас Ал Каима, једног од седам који конституишу УАЕ, прихватили су позив ПКС да буду део велике привредне делегације УАЕ која ће 19. маја посетити Србију како би се упознала са економским потенцијалима наше земље.


Договорено је да се, уз подршку ПКС, организују билатерални разговори са представницима српских компанија које су у фокусу интересовања пословне заједнице УАЕ.


Делегација ПКС у оквиру посете УАЕ промовише Србију као атрактивну инвестициону дестинацију, предности улагања и нове пословне могућности. ...



СРБИН.ИНФО


Исланд опрашта грађанима дугове и постаје непријатељ број један светских банкара





Исландска влада недавно је потврдила да ће се сваком домаћинству отписати дуг по хипотеки у висини до 24.000 евра. еуриТиме испуњава једно од својих кључних предизборних обећања, упркос жестоким критикама које стижу из међународних финансијских институција.


Меру је предложио исландски премијер, Сигмундур Давид Гунлаугсон, лидер Прогресивне Странке која је на власти, понајвише захваљујући обећању да ће растеретити дужне грађане.


ММФ против ове мере


Према информацијама на страницама исландске владе, у просеку ће се дуг сваког домаћинства смањити за 13%. Из владе истичу како ће се мера почети проводити средином 2014. године. Процењује се како ће укупни трошак износити 1,2 милијарде УСД. Постепено смањење дуга грађана трајаће укупно четири године. Исланд је мала држава (око 320. ...



СРБИН.ИНФО


Како је Први мај постао дан роштиља и печења

Записи Енглеза и Немаца о Србима из 1918-те





Непријатељи су платили свој данак главним одликама Срба. “Два су чиниоца, по мом мишљењу, била од одлучујућег значаја у победама српске војске”, пише дописник Франкфуртер цајтунга, “универзално патриотско усхићење и физичка снага српских војника. Сведоци патриотског усхићења су сви они примери саможртвовања, они који су дали своје породице и сву своју имовину и ставили се на располагање својој домовини.”


Не треба доказивати патриотизам и оданост војске која је прошла кроз оно кроз шта је српска војска прошла. ...



СРБИН.ИНФО


РУСКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ: Руска армија би за највише три дана стигла до Кијева!





Високи официри Оружаних снага РФ који више нису у активној служби објаснили су московском су листу ВЗГЉАД како би могла да изгледа мировна операција руске војске у Украјини.


Бивши начелник обавештајне групе Министарства одбране РФ у Чеченији, генерал-мајор у пензији Сергеј Канчуков, сматра да је за блокаду Донбаса од напада бојовника потребно свега четири-пет јединица: две до три бригаде за специјалне намене (спецназ ГРУ, „фини људи” – прим. ВЗГЉАДА) ради блокаде и одбијања напада кијевских снага и једна до две моторизовано-стрељачке бригаде које би чувале обод заштићених области. ...



СРБИН.ИНФО


Они ће сада владати Србијом из сенке





Александар Вучић и Ивица Дачић, премијер и први потпредседник, изабрали су нове шефове кабинета. Вучићева десна рука биће Ивица Којић, а Дачићев најближи сарадник Зорана Влатковић.


Шефови кабинета министара најчешће су непознати широј јавности, а неретко се за њих прича да се ради о веома моћним људима из сенке. Они располажу свим информацијама којима брифују своје шефове и повезују рад свих његових сарадника. ...



СРБИН.ИНФО


Криптографски геније из Београда: Има 16 година, а разбија шифре као од шале





Београђанин Стефан Црнојевић има 16 година и разбија компјутерске шифре и кодове као од шале. Овај млади програмер и математички генијалац не може много да нам открива своје методе јер је криптографија наука под велом тајни.


Откако се појавило писмо, настала је и потреба да се одређене поруке сакрију од непожељних погледа. Тада се и родила криптографија – наука која се бави шифровањем и дешифровањем информација да би оне сачувале своју тајност. Како се она у почетку углавном користила зарад чувања војних тајни, тако је и један од првих криптографа и сам Јулије Цезар, који је својим војсковођама слао шифроване поруке. Тако би и наш Стефан због свог умећа кроз историју вероватно био врстан војсковођа, а разбијање Енигме (немачке машине која је шифровала поруке током Другог светског рата) за њега би било мачји кашаљ.


- Криптографија је свуда и сваког дана нас чува из сенке. Уколико сте данас проверили електронску пошту, сурфовали интернетом, обавили телефонски позив или пак гласали, користили сте услуге које вам криптографија пружа. ...



СРБИН.ИНФО


Оловка Папе Фрање за Хашима Тачија





(Глас Русије)


Став Свете столице према јужној српској провинцији у целини су уклапа у формулу Да можда не.


Једна од последњих изјава Ивана Мркића на дужности министра иностраних послова тицала се Ватикана који не намерава да признаје независност Косова, без обзира на то што последњих месеци Приштина активно ради управо у том правцу.


Став Свете столице према јужној српској провинцији у целини су уклапа у формулу Да можда не. На пример, у јуну 2008. године Ватикан је указао на озбиљно ограничавање права косовских Срба и скрнављење хришћанских светиња у покрајини, а такође изјавио да у скорије време не планира да признаје Косово. Истина, 2011. године један од високих представника Свете столице на Балкану обећао је да ће су ускоро вратити на Косово са добрим вестима, али до сада их није довезао.


Строго говрећи, Косово је за Ватикан већ одавно terra missionis, у крајњој линији од како је Свету столицу молио сада већ покојни косовски лидер Ибрахим Ругова. Почетком 2000-их Ругова, апостолски администратор у Призрену Марк Сопи и његов секретар Шан Зефи радили су на томе да докажу припадност косовских манастира и цркава Албанцима, и наравно, чињеницу српске окупације. ...



СРБИН.ИНФО


ТАЈНИ РУЧАК: Михајловић поново селектор Србије!?

Чепурин: Верујем да ће Вучић јачати везе с Русијом





Верујем да је нова влада Србије сасвим одлучна да ради на даљем јачању односа Београда и Москве. Врло добро смо сарађивали са многим министрима у прошлој влади и не видим зашто се та пракса не би наставила и с новим кабинетом. Можда нећемо имати исте ставове по свим питањима у свету, али је у обостраном интересу да што више гранамо наше везе. Верујем у њихову добру будућност, као и у добру будућност Србије.


Овако руски амбасадор у Србији Александар Чепурин види перспективу односа двеју земаља после устоличења новог министарског тима у Немањиној 11. Он ту своју тезу поткрепљује тако што на почетку интервјуа за „Новости“ парафразира премијера Александра Вучића:


- Србија је пријатељ Русије – тако је било, тако јесте и тако ће бити.


СРБИН.ИНФО


Украјина: Масовна туча на Мајдану, пуцњеви и експлозије (Из часа у час, Видео)





10:45 Путин: Пирошкама на Мајдану поплочан пут у кризу


Руски председник Владимир Путин позвао је власти у Кијеву да успоставе дијалог у земљи, а не да „траже кривце са стране“. Он је ово јуче изјавио новинарима у Минску.


„Тим пирошкама у Украјини је поплочан пут ка кризи“, нагласио је председник, истакавши да у Украјини „нема руских инструктора, ни специјалних јединица, нити трупа“.


Путин је изразио наду, да ће конфликт у вези са приведеним у Славјанску посматрачима ОЕБС-а бити решен, и они ће несметано моћи да напусте Украјину.


Према председниковим речима, овако нешто се не би ни догодило да су се „они, који себе називају украјинском влашћу“ договорили о посети војних посматрача истоку Украјине са „онима који тамо контролишу ситуацију“.


10:35 Путин: Сами су закували ту кашу, а сада желе да све решавају нашим рукама


СРБИН.ИНФО


ПРОЧИТАЈТЕ: О чему ексклузивно Новости пишу у празничном броју





У троброју Вечерњих новости који ће на киосцима бити 30. априла прочитајте интервју са Александром Чепурином, амбасадором Русије у Београду и кантаутором Арсеном Дедићем. Издвајамо и текст о Фиделу Кастру који још одолева смрти, упркос дугогодишњој болести


* Чепурин: Верујем да ће Вучић јачати везе с Русијом


Амбасадор Русије у Београду Верује да је нова влада Србије одлучна да ради на даљем јачању односа Београда и Москве.


- Врло добро смо сарађивали са многим министрима у прошлој влади и не видим зашто се та пракса не би наставила и с новим кабинетом -навео је Чепурин и додао да можда нећемо имати исте ставове по свим питањима у свету, али је у обостраном интересу да што више гранамо наше везе.


- Такође, верујем у добру будућност Србије.


Упитан дали можемо и убудуће да рачунамо на подршку Русије у решавању косовског проблема, руски амбасадор нас уверава да Србија може да рачуна на Русију у свим међународним институцијама по питању Косова. ...



СРБИН.ИНФО


Пропагандни рат за Украјину





Украјински премијер Јацењук пребацује Москви да изазива Трећи светски рат. Руски председник Путин њега пак назива фашистом. У украјинског кризи сви покушавају да наметну своју верзију догађања.


„У рату прво страда истина“, тврдио је грчки песник Есхил још пре 2.500 година. И у сукобу у Украјини, у којем све стране тврде да желе да спрече рат, већ дуго бесни битка за интерпретацију збивања. ...



СРБИН.ИНФО


Неслагање Вашингтона и Берлина у вези са Украјином





Сједињене Државе упорно подстичу кијевски режим на коришћење војне силе против Донбаса који се дигао на протест. У вези с тим појављује се сумња: зар је то Вашингтон стварно забринут за судбину кијевске хунте? А да можда САД не провоцирају напрегнутост на украјинско-руској граници како би постигли неке друге циљеве, који нису толико везани за односе са Русијом, колико на америчке односе са европским савезницима, у првом реду са – баш Немачком.


Да подсетимо да су октобра 2013. Немачко друштво за истраживања у спољној политици (StiftungWissenschaft und Politik) и амерички Маршалов фонд објавили заједнички извештај под називом „Нова снага, нова одговорност: елементи немачке спољне политике и политике безбедности у свету који се мења“ («NewPower, New Responsibility: Elements of a German Foreign and Security Policy for a Changing World»). ...



СРБИН.ИНФО


АНА ФИЛИМОНОВА: Амерички удар на Републику Српску




У Бања Луци је 26. априла одржана међународна научно-практична конференција “Обојене Револуције као инструмент геополитичке трансформације”, посвећена критичној анализи феномена “обојених револуција” у конкретно примењивом аспекту разраде препорука за спречавање покушаја насилне смене власти и предузимања ефикасних мера по питању заштите уставно-правног поретка Републике Српске.


Организатори конференције били су Фонд Стратешке Културе (Москва) и “Историјски пројект Сребреница” (Холандија). Конференција је одржана у згради Академије наука и уметности Републике Српске. Међу учесницима конференције били су: Диа Надер де ал-Андари – амбасадор Венецуеле у Србији у чијој надлежности се налази и простор Босне и Херцеговине, затим Александар Павић – политиколог из Београда, Џевад Галијашевић – члан стручне комисије за југо-источну Европу за борбу против тероризма и организованог криминала, Предраг Ћеранић – професор права и безбедносних наука, Стефан Каргановић – руководилац “Историјског пројекта Сребреница”, Мануел Оксенрајтер – уредник немачког часописа «Зуерст», Срђа Трифковић – професор политике и међународних односа (Универзитет у Бања Луци) и други.


Учесници конференције пре свега су истакли рањиву геополитичку позицију Републике Српске, која ремети планове “западног фактора” по питању анулирања Дејтонског споразума и унитаризације Босне и Херцеговине, са перспективом стварања јединствене муслиманске Босне и Херцеговине. Самим тим би био ликвидиран у овом тренутку најстабилнији и најчвршћи стуб српског националног корпуса на Балкану и истовремено поуздан савезник Русије на Балкану. Очигледно да ово последње представља један од главних аргумената “западног фактора” за започињање следеће етапе напада на српско национално пространство. ...



СРБИН.ИНФО


Невидљива власт, светска влада и мали људи праведници





Оно што ми мислимо да је стварност, само је магла и предрасуда, што намерно а што спонтано створена од актуелних центара моћи, јер ко озбиљније изучава историју, види да оно што као историја пише у уџбеницима и што се дешава у главама људи, нема много везе са оним што стоји записано у историјским белешкама. А и те историјске белешке су увек делом манипулативне, јер је било мало њих који су историју поштено и објективно записивали, јер је сваки историчар имао неки вредносни став. Тако да је читава историја и савременост само једна илузија о стварности у којој живимо.


Наше идеолошко сврставање и вредносни став одређује и наш поглед на историју. ...



СРБИН.ИНФО


Србија пре Немањића, 6. део: Часлав Клонимировић (927 — око 950)




Бугарски цар Симеон умире 927., што изазива велики обрт на Балкану. Симеона наслеђује његов син Петар који је у поређењу са својим оцем био само бледа сенка, додуше у поређењу са Симеоном који је био господар Балкана многи би били само сенке,али праву промену изазива чињеница да је био под утицајем византијског цара тако да Византија поново постаје најјача сила на Балкану.


Смрт Великог Жупана Часлава Клонимировића, око 950.године (бачен је у Саву)


Око 927. Часлав успева да пребегне из Бугарске у Србију. ...



СРБИН.ИНФО


Апел: Током првомајских празника само трезни за воланом





Агенција за безбедност саобраћаја данас је возаче позвала да за време првомајских празника не седају за волан ако су пили алкохол.


Сваке године у саобраћајним незгодама које су изазвали возачи под дејством алкохола, погине више десетина људи, док више хиљада бива повређено, саопштила је данас Агенција за безбедност саобраћаја.


„Било да идете на излет, празник обележавате у дворишту своје куће, посећујете пријатеље или било коју масовну манифестацију, апелујемо на вас да унапред испланирате свој повратак”, упозорава агенција.


У том смислу, кључни савети за све возаче су избегавање конзумирања алкохола ако особа планира да вози, у друштву треба одредити возача који неће пити, већ ће бити одговоран да све одвезе кући, или припремити неки други план за превоз до куће.


Ако у друштву нема трезног возача који ће друштво одвести кући, треба позвати такси, пријатеља или неког члана породице да дође по друштво.


Пријатељу који је пио не треба дозволити да седне за волан, обавезно треба везати сигурносни појас, јер је још увек најбољи начин да се особа заштити од других возача који не поштују прописе и возе пијани.


Такође, агенција посебно истиче да је поштовање прописа, пре свега оних који се тичу брзине кретања, претицања и извођења других радњи возилом на путу, предуслов за правилно и безбедно учешће у саобраћају, наводи се у саопштењу.


(Политика)


...



СРБИН.ИНФО

Спор станара око руске заставе




Велика застава Русије коју су навијачи Црвене звезде пре пет дана окачили између два солитера у блоку 21 вијори се и даље, иако се поједини станари противе томе.


Застава Русије постала предмет комшијске “свађе”


Заставу висине три спрата и дужине око двадесетак метара поставиле су присталице црвено-белих и то у знак добродошлице навијачима Спартака из Москве са којима већ годинама гаје братске односе.


Навијачи руског клуба стигли су у престоницу Србије прошле недеље да би присуствовали дербију и од тада је блок 21 украшен на овај не баш уобичајени начин. Станари у ове две вишеспратнице имају подељено мишљење о застави.


- Не смета ми застава, поготово зато што волим Русију. Реч је о нашој братској земљи, а и налази се на месту где никога не угрожава. ...



СРБИН.ИНФО