Friday, May 09, 2014

У Москви одржана ПАРАДА ПОБЕДЕ, а у Београду најављена ГЕЈ-ПАРАДА

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Војска Косова – топовско месо Запада





Подмосковске вечери


Не чује се ни шуштање у врту,

Све је замрло до јутра.

Кад би знали ви, како су драге ми

СРБИН.ИНФО


СРБИЈА ТРЕБА ПРИЈАТЕЉЕ И ПАРТНЕРЕ, НЕ ЗАПАДНЕ КОМАНДАНТЕ: Русији “да” Западу “не“

„Да сачувамо Центар за црквене студије од побеснелих вукова за будућност”




О томе шта је значајно у вези црквене историјске прошлости и садашњости Косова и Метохије за истраживање, управник Центра за црквене студије у Нишу, др Драгиша Бојовић, каже: Све је актуелно и све је важно. Ако желимо да тражимо везу између прошлости и садашњости лако ћемо је наћи без обзира што ће постојати све већи глобални и локални притисак да се тиме не бавимо.


Центар за црквене студије у Нишу основан је 2002. године са благословом тадашњег Епископа нишког, а садашњег патријарха Иринеја, окупивши велики број доктора и магистара наука, који се баве научним проучавањем православне духовности. Један од основних циљева оснивања овог центра је окупљање бројних сарадника ради научног истраживања из области православне духовности и културе.


О најзначајнијим резултатима рада Центра за црквене студије на чијем је челу, др Драгиша Бојовић каже:


- Центар је остварио важне резултате у бројним областима. Организован је велики број научних скупова са намером да се осветле многе теме из црквене историје и афирмишу трајне хришћанске вредности. ...



СРБИН.ИНФО


СРПСКИ ВЕТЕРАН ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА: Сањали смо о сусрету са Русима





“Моји Козарчани су били упорни као Руси, док су Руси, замислите, стално питали: у ком је правцу Берлин? Циљ им је био само један – главни град Немачке”, – сећа се у интервјуу за “Глас Русије” српски ветеран Другог светског рата, носилац медаље “Партизанска споменица 1941. године” Раде Кевић.


Раде Кевић је рођен у Пискавици, сада је то територија Републике Српске, близу планинског ланца Козара. Од почетка рата он се налазио у редовима Народно-ослободилачке армије Југославије. Његов пут је повезан са 1. Крајишком пролетерском ударном бригадом.


21. маја 1942. ...



СРБИН.ИНФО


СРС положила венце поводом Дана победе (Видео)




Делегација Српскe радикалне странке поводом Дана победе положила је венце на Споменик ослободиоцима Београда и Споменик руском војнику.


„Српски народ не сме заборавити своју херојску прошлост, као ни велике жртве које је Србија поднела током учешћа у антифашистичкој борби. Дан победе за нас је врло значајан, јер тада је извојевана победа против фашизма и немачких окупатора, а Србија је постала део велике слободарске традиције. Овај дан нам служи као подсећање да идеологија фашизма не сме доживети препород, не само у Европи, већ и у целом свету,“ изјавио је заменик председника Српске радикалне странке Немања Шаровић.



...



СРБИН.ИНФО

УДАР НА ЂИЛАСА: Пајтићеви потпредседници – Чомићева, Николић и…





Захуктава се кампања у Демократској странци пред изборну скупштину 31. маја. Двојица ривала за првог човека демократа Драган Ђилас и Бојан Пајтић формирали су изборне штабове, а војвођански премијер је у Крагујевцу, на састанку са председницима локалних страначких одбора, и званично обелоданио да улази у трку за председника ДС, те је представио своју визију плана и програма политике демократа и вођења странке.


Шеф Ђиласовог изборног штаба је, како Данас сазнаје, Љубан Панић, економиста из Вршца, док ће Пајтићев штаб водити Дејан Николић, актуелни потпредседник ДС из Сокобање. Николић ће бити и један од кандидата Бојана Пајтића за потпредседника странке, а ту су, према тврдњама његових сарадника, још Гордана Чомић и Наташа Вучковић. Међутим, према последњим информацијама, такође незваничним, Вучковићева ће се ипак наћи у тиму Драгана Ђиласа. Међу потпредседничким адутима Бојана Пајтића требало би да буде и још један актуелни потпредседник – Јован Марковић из Ужица.


“Осим мене, Ђиласови кандидати за потпредседнике су још Горан Јешић и Драган Шутановац”, потврдио је претходно за Данас Борислав Стефановић и додао да је Драган Ђилас већ кренуо у страначку кампању, а да ће овог викенда обићи велики број општинских одбора. Стефановић је навео да су Ђиласову кандидатуру подржали општински одбори у Бору и Баточини, али и у Крагујевцу, одакле је Пајтић почео своју кампању. ЂиИасову кандидатуру на територији града Београду за сада је извесно да ће подржати Младеновац и Лазаревац. ...



СРБИН.ИНФО


НАРОДНИ БУНТ (УКРАЈИНА): Житељи Херсона хтели да претуку кијевског губернатора (Видео)





Херсонски губернатор, Јуриј Ордаченко, кога су поставили пучисти из Кијева је током говора на празничној свечаности помислио да је данашњи дан право време да говори о Хитлеру.


Диктатору и најстрашнијем убици у историји човечанства, кијевски губернатор је одлучио да захвали за покушај да ослободи Украјину из „комунистичког ропства“.


„Ако читате историју, ми видимо да се он, пре свега, залагао за ослобођење људи од комунистичког ропства, ослобођење људи од тирана Стаљина,“ изјавио је Јуриј Ордаченко.


Након тих речи, окупљени људи су почели да вичу на украјинском „срамота“.


Губернатору је одлучно пришла жена са дететом на рукама и разбила микрофон. Људи су почели са одобрењем да аплаудирају.


Одарченко је потом кренуо ка другом микрофону, покушавајући да настави говор. Међутим, настала туча га је у томе омела.



СРБИН.ИНФО


ОКРУГЛИ СТО: Косово и Крим – сличност и разлике (Видео)

Центра за развој међународне сарадње


Говоре: доц. др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње Њ. Е. Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији мр Драгомир Анђелковић, извршни директор Центра за развој међународне сарадње Мирослав Лазански, новинар и коментатор Политике др Драган Петровић, виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду Милован Балабан, уредник часопоса „Видовдан” Бранко Радун, политички аналитичар и главни уредник портала „Видовдан” Миломир Мандић, Форум за одговорну политику Дане Чанковић, НВО “Избор је наш”, Република Српска.



...



СРБИН.ИНФО

ФОНДАЦИЈА АНЕ И ВЛАДЕ ДИВАЦ започела изградњу нових станова за избеглице (Видео)





Завршетак кампање “Да сви помогнемо” обележен је свечаним почетком изградње четврте зграде за социјално становање у заштићеним условима, у Великом Мокром Лугу.


Пројекат социјалног становања у заштићеним условима се од 2010. године спроводи на територији Београда захваљујући иницијативи Фондације “Ана и Владе Дивац”, а у сарадњи са УНХЦР, Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и Градом Београдом, који је обезбедио земљиште са комплетном инфраструктуром за изградњу четири објекта, саопштено је из Фондације “Ана и Владе Дивац”.


- На предлог наших запослених ”Saint-Gobain” фондација је донирала 100.000 ЕУР за пројекат “Да сви помогнемо” и на тај начин подржала ову хуману акцију “Дивац фондације” – рекла је Лана Почуча, маркетинг директорка компаније “Saint-Gobain Weber”.


“Саинт-Гобаин Инитиативе” је фондација “Саинт-Гобаин групе” коју у Србији представљају три компаније, “Isover”, “Rigips” i “Weber”..


Свечаном обележавању почетка радова на објекту у Великом Мокром Лугу присуствовали су Синиша Мали, председник привременог органа Града Београда, Масафуми Куроки, амбасадор Јапана, Мицхаел Кирби, амбасадор Сједињених Америчких Држава, Лана Почуча из компаније “Saint-Gobain Weber” Србија, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Србије, представници Међународне организације за миграције (ИОМ) који су и извођачи радова, као и Владе Дивац, оснивач Фондације “Ана и Владе Дивац”.


У току годину дана трајања кампање “Да сви помогнемо” прикупљено је укупно око 500.000 ЕУР индивидуалних и донација компанија, а значајна средства донирале су и јапанска и америчка амбасаде.


Социјално становање у заштићеним условима је намењено најугроженијим избеглим и расељеним породицама које су и даље смештене у колективним центрима на територији Београда. ...



СРБИН.ИНФО


УДАРИ У КАМЕН: Деца са колодвора Пинк

Р.ДМИТРОВИЋ (главни уредник Вечерњих новости): НАТО рат против Русије (Србије)

Сукоби полиције и демонстраната у Сарајеву

Српски дизач тегова Тамаш Кајдочи освојио 3 медаље на Европском првенству!





Тамаш Кајдочи, репрезентативац Србије и члан КТД “Спартак”, предвођен националним тренером Стипаном Вертом, освојио је три медаље за нашу земљу на Европском првенству за младе до 17 година. Ово су уједно и прве медаље за Србију у овом спорту.


Тамаш Кајдочи, члан Клуба дизача тегова “Спартак”, са националним и клупским тренером Стипаном Вертом, на Европском првенству за младе до 17 година које је одржано у Чеханову (Пољска), од 27. априла до 3. маја 2014. године, у категорији +94 кг, освојио је једну сребрну и две бронзане медаље, које су уједно и прве медаље за Србију у овом спорту.


У дисциплини трзај Тамаш је освојио сребрну медаљу са подигнутих 155 кг. У избачају је подигао 185 кг и освојио бронзану медаљу.


У укупном пласману, у тоталу је укупно подигавши 340 кг, освојио још једну бронзану медаљу. ...



СРБИН.ИНФО


Звезда неће узети ни динар од друштвених предузећа да би платила дуговања!





Видим да се занимају много на који начин можемо да дођемо до средстава. Моја им је препорука да нас оставе на миру – истиче потпредседник црвено-белих


Поводом бројних дешавања последњих дана на тему регуларности шампионата потпредседник Црвене звезде Ивица Тончев сматра да не треба коментарисати „празне приче” и полемисати без доказа.


- Домаће такмичење је слабо и серија успеха Звезде је нормална пошто је квалитетнија од осталих. Бавимо се глупостима. У то сам се уверио када смо чекали вести из УЕФА јер многима та вест није била потаман – прича за “Спорт” Тончев.


Једном од челника Звезде посебно смета „брига” душебрижника да његов клуб нема решење да пронађе новац за европску лиценцу.


- Видим да се занимају много на који начин можемо да дођемо до средстава, а треба да сви ваљда буду срећни што има излаза. Моја им је препорука да се не баве Звездом и нека нас оставе на миру. Ми у клубу смо одговорни људи и тврдим да нећемо узети ни динара од било ког друштвеног предузећа у Србији. ...



СРБИН.ИНФО


ЗАПАД У ШОКУ: Кина постаје први страни инвеститор на Криму (Милијарде долара)





Политичка подршка знатно већа од новца


Први међународни инвеститор заинтересован за улагање на Криму, откако је полуострво постао део Руске Федерације након проведеног референдума, је Кина. Руски лист Комерсант пише како кинески државни и приватни инвестициони фондови намеравају да учествују у финансирању изградње транспортног коридора са руског копна према Криму. Спекулише се како пројекат вреди око 1,3 милијарде УСД.


Они упознати са ситуацијом истичу у разговору за Комерсант како је ово пре свега политички потез, демонстрација све бољих односа између Москве и Пекинга уочи тензија између Русије и Запада.


Руско министарство транспорта планира да потпише меморандум са кинеским компанијама о пројекту који ће спајати Крим са руском регијом Краснодарском. Још увек није познато о каквом се тачно пројекту ради – дв су могуће опције, или ће градити мост на којем ће бити жељезничка пруга и путева за аутомобиле или ће се пак градити комбинација моста са подморским тунелом.


Ова сарадња, која је за Русију изузетно политички важна, могла би Кини да отвори приступ и другим великим пројектима у региону, што пак забрињава поједине руске инвеститоре који се боје да би притом они могли изгубити предност. Но, баш због тога што се ради о политичком потезу, Пекинг може да рачуна на повољне услове у Русији.


Политика и економија су данас посве испреплетене, а Кина схвата те односе сасвим добро. Подсетимо и на податак како ће кинеске грађевинске компаније бити кључне у обнови ратом разрушене Сирије, што је засигурно резултат – између осталог – и кинеско улагање вета, заједно са Русијом, на све резолуције УН Вијећа Сигурности које су садржавале претњу војних интервенција у Сирији. ...



СРБИН.ИНФО


Љубомир Фејса не игра против Севиље!





Лазар Марковић неће играти за Бенфику у финалу ЛЕ због суспензије, а Љубомир Фејса неће бити у тиму због повреде


Лисабон – Фудбалер Бенфике и српски репрезентативац Љубомир Фејса пропустиће финале Лиге Европе против Севиље, пошто се није опоравио од повреде.


“Фејса и Силвио неће успети да се опораве до финала са Севиљом. То је велика штета, али мислим да имамо добар тим и праве играче, па се нећемо много жалити и кукати. Имамо праве замене за одсутне”, рекао је тренер Бенфике Жорж Жесус.


Лисабонски клуб ће бити знатно ослабљен пошто у финалу неће бити српског нападача Лазара Марковића. Он је добио црвени картон на реванш мечу полуфинала Лиге Европе против Јувентуса. Марковић је био у стартној постави, а замењен је у 86. минуту. Он је три минута касније добио црвени картон због вербалног сукоба са нападачем Јувентуса Мирко Вучинићем. ...



СРБИН.ИНФО


Унмик отписао отете Србе





Саветодавна комисија за људска права УН на Косову поново је у три одвојена мишљења од Унмика затражила да јавно призна одговорност за свој пропуст да спроведе ефикасну истрагу, и да се јавно извини и за наношење патње и душевног бола породицама несталих. Комисија од Еулекса тражи да размотри поновно отварање и наставак кривичне истраге. Реч је о случајевима нестанка косовских Срба, о којима је по пријави родбине, Комисија је након вишегодишњих истрага недавно донела закључак.


Један од њих је случај нестанка младића, чија судбина ни поред неколико сведока до данас није позната. Млади Слободан Пејчиновић живео је у Ђураковцу. Крајем марта 1999., тројица комшија А. Б, Б. ...



СРБИН.ИНФО


Срби међу ВИП звездама!





Пета сезона Дијамантске лиге почиње вечерас (18.00) митингом у Дохи. Шпановићева креће у Шангају, учествују још Колашинац, Бекрић и Терзићева


Бисери српске “краљице спортова” могли би да засијају и у Дијамантској лиги. Ивана Шпановић (скок удаљ), Емир Бекрић (500 м препоне), Асмир Колашинац (кугла) и Амела Терзић (1.500/3.000 м) учествоваће на појединим надметањима атлетске Лиге шампиона, која почиње данас (18.00, Арена спорт 2) у Дохи, а завршава се 5. септембра у Бриселу.


На 14 митинга одржаће се окршаји у 32 дисциплине, које су на програму по седам пута. ...



СРБИН.ИНФО


Смењен уредник Новости који је на РТС-у критиковао Вучића и Владу (ВИДЕО)





Шеф деска Вечерњих новости, Срђан Шкоро, смењен је са те функције након јавног изношења критика на рачун нове владе и Александра Вучића. Независно удружење новинара Србије изражава протест због те одлуке наводећи да је “индикативно да се директор и главни уредник ‘Новости’ одлучио на овакав потез након Шкоровог гостовања у Јутарњем програму РТС-а у којем је говорио о саставу нове Владе Србије.”


Шкоро је 27. априла, гостујући у Јутарњем програму РТС-а током прелиставања штампе, изнео неколико оштрих кртика на рачун нове владе и Александра Вучића. Јавност је његову изјаву примила са одушевљењем под паролом “Истина на РТС-а”.


Убрзо након његовог гостовања, огласила се и Српска напредна странка напоменувши да РТС “служи као полигон за прљаве нападе на председника СНС-а Александар Вучића”.


Новинарска удружења и бројне опозиционе странке критиковали су тада Српску напредну странку због угрожавања слободе говора. Пар недеља касније читав случај добио је епилог. Срђан Шкоро смењен је са места шефа деска Вечерњих новости, саопштио је НУНС. ...



СРБИН.ИНФО


ШЕШЕЉ КРИТИЧНО: Одбија хемотерапију, смршао 23 килограма





Лидер Српске радикалне странке и хашки оптуженик Војислав Шешељ налази се у веома лошем здравственом стању, опасном по живот. Он је одбио да прима хемотерапију и за шест месеци је смршао преко 23 килограма!


Здравствено стање Шешеља из дана у дан у затворској јединици Хашког трибунала је све лошије, због чега лекари упозоравају да је лидер радикала животно угрожен. Он је, према речима њему блиских особа, изложен правој тортури у Шевенингену и једини је затвореник који нема право на посете пријатеља, већ код њега могу да дођу само чланови породице и особе из његовог правног тима Немања Шаровић и Милан Терзић. Због свега тога Шешељ је одбио да прима хемотерапију и храни се само куваним поврћем.


Лидер радикала је због карцинома на дебелом цреву морао да се подвргне лечењу хемотерапијом, али је примо само једну дозу, након које је одустао због јако лошег третмана који има у болници.

Шешељ је, када је кренуо на третман хемотерапијом, био одлуком Трибунала у Хагу, тотално изолован, иако поседује писани документ да није претња по друге затворенике и људе.


Одведен је тада без најаве у болницу за коју нико није знао и у њој је подвргнут хемотерапији под туђим именом, а држан је у соби “три са три” у којој има само један кревет. У исто време, његовој породици је било забрањено да га види! ...



СРБИН.ИНФО


Расмусен: Спречили смо геноцид на Косову, Путин крши међународно право





ТАЛИН – Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је данас, током посете Естонији, да је интервенција НАТО у косовској кризи имала за циљ да спречи геноцид и да је била у складу са повељом Уједињених нација.


“Покушавајући да одбране противзакониту анексију Крима, руски лидери су напали легитимитет НАТО операција у Либији и на Косову”, рекао је Расмусен у говору студентима универзитета у Талину.


Генерални секретар је оптужио Русију да изврће чињенице, наводећи да је операција у Либији била изведена уз сагласност Савета безбедности УН.


“На Косову је циљ био да се спречи геноцид, што је у складу са Повељом УН”, рекао је Расмусен студентима.


Највећи део говора генералног секретара односио се на текућу украјинску кризу, за коју је оптужио руског председника Владимира Путина.


“Путин и његова влада показују потпуни презир према међународном праву”, констатовао је Расмусен и најавио узвратне мере НАТО.


Те мере ће, како је објаснио, обухватити ревизију старих и стварање нових одбрамбрених планова на источним границама НАТО, појачане вежбовне активности и распоређивање нових трупа у региону између Црног и Балтичког мора.


“Поручујем Русији: одступите са ивице”, пренео је Расмусен студентима, истичући да је НАТО непоколебљиво решен да одбрани све своје чланице. ...



СРБИН.ИНФО


Путин: Повратак Крима у Русију је историјска истина





СEВAСTOПOЉ – Руски председник Владимир Путин, поздравио jе данас повратак Kрима Русиjи као, како jе рекао, историjску истину, током прве посете полуострву од када га jе Mосква припоjила у марту.


„Година 2014. ће ући у историjу, као година када jе народ коjи овде живи чврсто одлучио да буде заjедно с Русиjом, што потврђуjе његову лоjалност историjскоj истини“, поручио jе Путин окупљенима у луци Севастопољ.


„Mного тога остаjе да се уради, али ћемо превазићи све тешкоће, jер смо заjедно. A то значи да смо jош jачи“, додао jе руски председник, преноси франс прес.


Нешто раниjе, Путин jе обишао бродове у луци Севастопољ, а руска државна телевизиjа уживо jе пренела снимак председника, коjи на белом бродићу пролази испред 10 брова, заустављаjући се испред сваког од њих, честитаjући воjницима Дан победе.


Путин jе раниjе данас слетео на аеродром у Севастопољ, седиште Црноморске флоте, да би присуствовао великоj воjноj паради коjа се одржава поводом победе Русиjе над нацистима у Другом светском рату.


Председник Русиjе jе jутрос већ присуствовао традиционалноj воjноj паради на московском Црвеном тргу поводом обележавања 69. годишњице победе у Другом светском рату. ...



СРБИН.ИНФО


Дачић: Са Вучићем је лакше до „геј параде“





БЕОГРАД – Ивица Дачић, шеф српске дипломатије, рекао је да ниjе питање да ли ће бити одржана Парада поноса, већ да то, као и раниjих година, зависи од безбедносних процена, истичући да је то што је СНС већинска странка у влади позитивно и за циљ одржавања „геј параде“ у Београду.


„Хвала Богу да се више не бавим унутрашњим пословима. Aли, ни прошле године проблем ниjе био у томе да ли треба да се одржи, већ jе било питање безбедности. Tако ће бити и сада“, рекао jе Дачић.


Упитан шта би нови сазив владе мога да уради по том питању и шта се променило у односу на претходну владу, Дачић jе одговорио:


„Па променило се то да jе огромна већина грађана подржала владу, да jе СНС освоjио 48,35 одсто гласова, а да jе коалициjа коjу jа предводим освоjила 14,05 одсто гласова. Сада су политички другачиjи услови.“, рекао jе Дачић и jош jедном нагласио да jе то само питање безбедности.


Извор: ...



СРБИН.ИНФО


Милорад Додик: Ко не воли држављанство РС има БиХ





Бањалука — Милорад Додик каже да је јасно да је Босна и Херцеговина заглављена у немогућност свог постојања и да није успела да крене ка Европи испуњавајући услове.


У решавању тих услова РС је дала конструктиван приступ, али остали део БиХ није имао потенцијал и капацитет да осигура решења која би БиХ довела до статуса кандидата за ЕУ.


Председник Републике Српске (РС) сматра и да ће БиХ, с обзиром на начин на који је створена и функционише, имати све тежи европски пут, јер унутрашњи конфликт спречава и лакше унутрашње повезивање.


Он је новинарима казао и да је зато за њега примарније држављанство РС, него БиХ, које је изведено.


“Онима којима се не свиђа држављанство РС, могу да узму држављанство БиХ”, поручио је Додик, а преноси агенција Фена.


Нећемо повући владину одлуку о пребивалишту


Додик је изјавио данас да одлука Владе РС о пребивалишту неће бити повучена, без обзира на упозорења међународних званичника и одлуку Уставног суда БиХ.


Он је поручио да ће, ако Уставни суд БиХ поништи владину одлуку, истог дана бити донета нова, тако да неће бити прекида у њеној примени.


“Ако Уставни суд, који није суд, већ политичко место за егзекуције, буде реаговао, истог дана ћемо донети нову одлуку. Они је могу рушити, ми ћемо је доносити и осигурати континуитет те врсте”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци. ...



СРБИН.ИНФО


ЕУ, Енглеска и Француска траже да Србија осуди “агресију” Русије на Украјину





БЕОГРАД – Иако је висока представница ЕУ Кетрин Ештон недавно поручила да Брисел неће тражити од Србије да се опредељује између Уније и Русије, данашње изјаве британског премијера Дејвида Камерона, шефа Делегације ЕУ Мајкла Девенпорта и амбасадора Француске Франсоа Гзавије Дениоа сугеришу да се очекује да Београд очигледније подржи ЕУ у ставу према украјинској кризи.


За Србију је “важно да се усклади са широм спољном политиком ЕУ”, оценио је председник Владе Велике Британије Дејвид Камерон, у честитци премијеру Србије Александру Вучићу поводом преузимања дужности.


“Поступци Русије у Украјини представљају изазов за међународно право, и претњу по европску стабилност. Надам се да ће се Србија ускоро придружити ЕУ и осудити незаконите поступке Русије”, навео је Камерон.


И Девенпорт поручује да Брисел жели да сви европски партнери, укључујући Србију, подрже јединствен став Уније по питању украјинске кризе.

“Кризна ситуација око Украјине је веома забрињавајућа. Напори ЕУ и високе представнице (за спољну политику и безбедност Кетрин) Ештон пре свега су усмерени ка мирном решењу ове кризе”, рекао је Девенпорт на конференцији за новинаре у резиденцији амбасадора Француске поводом Дана Европе.


Девенпорт је подсетио да ЕУ има јединствен став по том питању, наведен у закључцима Европског савета. Савет ЕУ је најоштрије осудио кршење украјинског суверенитета и територијалног интегритета од стране руских оружаних снага и позвао Русију да хитно повуче оружане снаге. ...



СРБИН.ИНФО


Гудељ: Србија је моја земља!





Холандски медији већ месецима упоррно „спајају“ Немању Гудеља са селекцијом“ лала“, а српски репрезентативац демантује њихове спекулације.


Тако је било и овог пута. Наводно је Гудељ Холанђанима рекао да још увек бира, Србија или Холандија, јер према прописима ФИФА може да промени селекцију иако је одиграо пријатељски меч за „орлове“. Гудељ каже да нема истине у томе, јер је његов избор Србија и тако ће остати, чак и ако добије позив „лала“. – Нисам прочитао, али су ми рекли шта су писали Холанђани.


Причао сам са медијима после меча са Херевеном и истина је да су ме питали са репрезентацију. Рекао сам им да играм за Србију и поред тога што сам одиграо само један пријатељски меч. Добио сам позов и за америчку турнеју. Наравно да ћу бити ту за „орлове“ – рекао је Гудељ. ...



СРБИН.ИНФО


ОДРЖАНА ПАРАДА У СЕВАСТОПОЉУ: Путин први пут на руском Криму (ВИДЕО)





СЕВАСТОПОЉ – Председник Русије Владимир Путин борави на Криму у оквиру прослава Дана победе.


Ово је прва посета председника Русије Криму откако је то полуострво, са градом Севастопољем, 18. марта ушло у састав Руске Федерације. Наравно, тај закон потписао је Владимир Путин лично.


Путин учествује у обележавању 69. годишњице победе у Великом отаџбинском рату и 70. годишњице ослобођења Севастопоља од фашиста.



Руска државна телевизија уживо је пренела снимак Путина, који на белом бродићу пролази испред 10 бродова у луци, заустављајући се испред сваког од њих, честитајући војницима Дан победе, пренео је Франс прес.


СРБИН.ИНФО


Михајловић први кандидат за тренера Тотенхема!





Италијански медији тврде да је шеф стручног штаба Сампдорије главни кандидат да преузме лондонски клуб


Тренер Сампдорије Синиша Михајловић први је кандидат да од лета преузме енглеског премијерлигаша Тотенхем, преноси данас италијански Спорт Медијасет.


Како се наводи, тренер Ајакса Франк де Бур спомињао се као наследник одлазећег менаџера “певаца” Тима Шервуда, али су се челници енглеског клуба наљутили на њега због тога што је отворено причао за медије да преговарају.


Тотенхем се због тога окренуо Михајловићу, којем уговор са Сампдоријом истиче на крају сезоне, а још није договорио наставак сарадње.


Михајловић је у новембру прошле године преузео тим из Ђенове који се налазио у зони за испадање из лиге и одвео га у средину табеле.


У каријери је самостално водио Болоњу, Катанију Фиорентину, а био је и селектор репрезентације Србије.


( Моззарт )


...



СРБИН.ИНФО

НОВИ САД: Декици прете да ће га заклати јер пева косовске песме





Гуслару Мирославу Матићу хулигани прете “да ће га заклати” ако не престане да свира косовске песме у Војводини. Он на гуслама и фрули у центру Новог Сада већ две године зарађује као улични свирач, а већ дуже време је на мети групе хулигана који му прете ножем јер им смета што „у равној Војводини свира на гуслама косовске песме“.


Напали су ме ножем, поцепали ми јакну, отимају ми новац који сам скупио, а добри грађани, пролазници, увек зову полицију када ме нападну. Међу њима има и омладине огрезле у некој мржњи коју не разумеју ни они сами, али и старијих људи. Дођу пред мене, почну да ме псују, пљују, па ме физички нападају. Кажу ми да се вратим у Шумадију, да им овде не требам – прича Марић (70), гуслар из Трбосиља, села крај Лознице. ...



СРБИН.ИНФО


Цибона банкротирала, ништа од Евролиге?





Плејмејкер Цибоне Џерал Блесингејм рекао је да неће играти за ‘Вукове’ док не добије свој новац.


“Кад је на пола сезоне екипа остала без неких играча, постојала су нека обећања којих се клуб није држао. Ми смо упркос томе направили сјајну хемију између себе и стигли до резултата које је мало ко очекивао. Заслуге за то иду тренеру и екипи. Но, ствари се не поправљају, чак ни након што смо освојили АБА лигу. Још ми више смета што се нико од оних који би требали бити одговорни за наш новац не појављује”.


После нових финансијских проблема наступ Цибоне у Евролиги је под све већим знаком питања, а уколико би Загребчани одустали Црвена звезда Телеком би преузела њихово место, док би Партизан НИС играо квалификације.


“Нисмо заслужили да се овако односе према нама и не желим то да трпим више. Стигао сам на време на меч са Загребом, али нисам желео да играм. ...



СРБИН.ИНФО


Украјина: Кијев употребио хемијско оружје у Мариупољу (Из часа у час)





12:37 Доњецк прославља Дан победе ватрометом и изложбом војне технике


На свечаној церемонији је учествовало неколико хиљада људи. Ветерани су ишли од споменика до споменика кроз шпалир људи, који су им аплаудирали уз речи „Честитамо!“.


У Доњецку се данас одржавају свечаности поводом 69. годишњице победе у другом светском рату. Становници града су за ветеране организовали ватромет, полицијски марш и изложбу војне технике.


У 9.00 (10.00 по мск) ветерани су заједно са градоначелником Доњецка Александром Лукајнченком положили венце на споменик Кузми Гурову (генерал-потпуковнику, учеснику одбране Стаљинграда и ослобођења Донбаса, који је погинуо 1943) и Францу Гринкевичу (командиру тенковске бригаде, који је погинуо 1943. ...



СРБИН.ИНФО


Трговина људским органима: Симболизам и Велика Албанија





(Ана Филимонова)


Тек у светлу догађаја у Украјини постаје нам много јаснија и схватљивија трагедија српског народа на постјугословенском простору. Дошло је време да ствари назовемо правим именом: казнена операција западног фактора, цинична и подла, почела је са Србима. Западни фактор је победио уз помоћ вештачки исценираних грађанских ратова, глобалне антисрпске пропаганде, ваздушних удара НАТО пакта (српске позиције у БиХ, Косово и Метохија) и субверзивних терористичких акција против српског цивилног становништва, армије и полиције, од стране наоружаних садиста под вођством натовских инструктора. Србија је претворена у протекторат високог степена неоколинијалне потчињености, а део њене територије Запад и албански фактор су добили на потпуно располагање.


Сукоби на Косову и Метохији почели су после вишедеценијског принудног исељавања Срба. Потом су уследила систематска убијања српских цивила, војника и полицајаца. Да ли су ти злочини истражени, да ли су злочинци добили заслужене казне? Одговор је апсолутно негативан. ...



СРБИН.ИНФО


УКРАЈИНА: Русија увела санкције САД и Канади; Кијев забранио параду за Дан победе (Из часа у час)






Самопроглашена Доњецка Народна Република одржаће референдум о независности по плану у недељу 11. маја, без обзира на апел руског председника Владимира Путина.
Референдум ће у недељу одржати и представници локалних власти у Луганску и Славјанску.


Нешто раније,пучистичке власти су објавиле да ће наставити са војним операцијама на истоку земље, чак и уколико проруске снаге одлуче да одложе референдуме, на шта је јуче позвао Кремљ.


Истовремено, пучисти у Кијеву су навели да су спремни на разговор с политичким партијама и регионалним званичницима у источним регионима, али не с “терористима”. На другој страни, и представници самопроглашене републике у Доњецку су позвали на дијалог.


21:30 ОЛАНД: ПУТИН ЈЕ ДОБРОДОШАО


Председник Русије Владимир Путин биће добродошао гост на обележавању 70. годишњице савезничког искрцавања у Нормандији, рекао је председник Француске Франсоа Оланд. ...



СРБИН.ИНФО


Гебелс у Варшави уочи Дана победе





(Александар Павић)


Дан уочи Дана победе, Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен поручио је из Варшаве да својом агресијом на Украјину Русија „подрива мир и безбедност у Европи“, и да ће НАТО прилагодити тој тобожњој „новој реалности“ своје „одбрамбене“ планове, као и планове о размештању трупа на својој источној граници.


“Руска агресија на Украјину подрива мир и безбедност на старом континенту. Русија тврди да су наше активности непријатељске. То није истина. То је апсурдно. Наш одговор је солидарност савезника“,изјавио је Расмусен 8. маја после сусрета са председником Пољске Броњиславом Коморовским.[1]


Поштенији приступ цинкароша који је тајно снимао свој разговор са Владимиром Путином[2]и није се могао, нити се може очекивати. Јер НАТО, који је легитимно у очима многих некад представљао симбол „слободе и демократије“, па и „одбране од тоталитаризма“, претворио се, падом Берлинског зида, у сушту супротност те симболике. ...



СРБИН.ИНФО


ГЛИШИЋ: И да није обојених револуција, време је за православну цивилизацију





Карл фон Клаузевиц је рекао: „Рат је наставак политике другим средствима”, што значи да је и политика наставак рата другим средствима.


Први светски рат је започео објавом рата, па је чак и у Другом рат понегде објављиван. Али, после искуства ових разарајућих ратова, Повељом ОУН 1945. године, одлучено је да је вођење, а самим тим и објављивање рата, ратни злочин.


Стога, империјална сила која је после 1945. године водила на десетине ратова, САД, више није била у прилици да објављује ратове, већ их је све подводила под такозване „хуманитарне интервенције”.


Али, најделотворније и најефектније је када се без рата смењује режим у држави и на власт доводе марионетске владе. ...



СРБИН.ИНФО


ДУГИН: Ђаво је увек био јак на Западу, битка за Украјину зато је – Свети рат





Историјска ситуација у вези са развојем догађаја у Украјини дошла је до критичне тачке.


То више није ексцес и виша сила. То је крај, тренутак резултанте. Као што се често дешава у руској историји, улог је стављен одмах на све.


Ова ситуација може да се посматра на другачији начин. Узмимо религијску будућност.


Суштина Русије је у Православљу: ...



СРБИН.ИНФО


У Москви одржана Парада Победе (Видео)





У Москви на Црвеном тргу одржава се војна парада поводом победе у Другом светском рату, уз учешће око 11.000 војника, тенкова, ракетних бацача, и ратних авиона. Паради, коју је отворио министар одбране Сергеј Шојгу, присуствовао руски председник Владимир Путин и премијер Дмитриј Медведев, као и хиљаде ратних ветерана.


У традиционалној паради на Црвеном тргу учествује више од 11.000 војника и официра оружаних снага, полицајаца, кадета војних колеџа и академија, као и кадета војне и морнаричке школе.


Парадом командује генерал-пуковник Олег Саљуков који је главни командант копнених снага, наводи Итар-Тасс. ...



СРБИН.ИНФО


Ђаци изумели роботичку руку





Ради у три смене и то најдосаднији, рутински посао, не пита за плату, а може да се репрограмира и да ради сложеније послове. Реч је о “роботичкој руци”, идеји ученика Електротехничке школе “Михајло Пупин” из Новог Сада која је у четвртак представљена на Сајму ученичког предузетништва у Крагујевцу. Пројект ученика из Новог Сада већ меркају и стране компаније.


Ово идејно решење изазвало је највише интересовања посетилаца, мада не заостају ни идејна решења и бизнис планови њихових вршњака из других градова.


На овом сајму своје бизнис идеје, пословне планове, мање-више примењиве и у стварним предузећима, представило је четрдесет ђачких компанија из дванаест средњих школа из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Шида, Јагодине, Параћина и других места.


- Роботичка рука, вишеструке намене, може се користити у магацинима мањих или већих предузећа на пословима пребројавања производа, њиховог сортирања, ударања печата на одређене производе. ...



СРБИН.ИНФО


НАЈСТАРИЈА СРПКИЊА: Бака Крстиња прославила 105. рођендан





Прославивши ових дана 105. рођендан, бака Крстиња Шупљеглав из требињског села Увјећа ушла је у историју као једна од најстаријих житеља Требиња.


И данас доста добро чује и види, до недавно је и плела, а највише жали што су је издале ноге.


Нема рецепт за добро здравље, али има рецепт за продужетак живота. Пазећи је и угађајући јој, доводећи доктора када је требало, живот су јој, вели, продужила – деца, њих седморо, од којих данас има дванаесторо унучади, осамнаесторо праунучади и шеснаестеро чукунунучади.


Тврди се да је она данас “убедљиво најстарији становник источне Херцеговине”. ...



СРБИН.ИНФО


Босански рецепт за Украјину?





Дипломатски извори у Берлину и Бечу са оптимизмом гледају на могућност реализације немачко-руског предлога о одржавању друге женевске конференције о Украјини која би требало да допринесе коначном решењу кризе у тој земљи.


„Избор тема и циљеви друге конференције, представљени у нацрту идеје немачког министра спољних послова Франка Валтера Штајнмајера, далеко су конкретнији од оних који су разматрани на првом састанку у Женеви, 17. априла”, неодређено се истиче у немачком министарству спољних послова.


У Спољнополитичком одбору Бундестага, међутим, „Политици” је предочено шта би жељене одлуке конкретно могле да подразумевају. ...



СРБИН.ИНФО


Занимљивости у вези нове владе Србије које српски медији прећуткују

Новак Ђоковић: Породица мора да буде јака и јединствена





“А, јел’ играш ти и фудбал?”, упитао је деветогодишњи Јован нашег најбољег тенисера Новака Ђоковића, покушавајући да сакрије узбуђење што се сусрео са својим идолом.


„Играм”, није се дао збунити први рекет Србије. „А играм и кошарку кад се сретнем са другарима из краја”, додао је Ноле. ...



СРБИН.ИНФО


Војсковође и команданти који су ослобађали Београд (4)





Крвава мета у 115 ратова најразличитијих војски, освајача, бранитеља и ослободилаца, Београд је био битно, или најбитније место у биографијама команданата војних јединица које су учествовале у овим сукобима.


Рушен до темеља чак 44 пута, Београд је свакако био врхунац најдеструктивнијих војних завојевачких каријера. Ослобађан, да би поново био престоница живота и слободе Србије и Југославије, био је, с друге стране, врхунац најплеменитијих војних каријера. Изузетан град који су ослобађали изузетни људи, ратни команданти и војсковође који су га тиме увек враћали тамо где му је и суштинско одредиште – на пиједастал слободарства.



Јединице Црвене армије, борци и њихови команданти су пресудно учествовали у ослобођењу Београда 1944. од Немаца, пре свега вишегодишњим искуством фронтовског и урбаног ратовања са Немцима, као и техничким капацитетима.


СРБИН.ИНФО