Friday, May 16, 2014

Православни календар 17. мај (04.мај) Света мученица Пелагија Тарсијска




Света мученица Пелагија Тарсијска

Рођена у граду Тарсу, од родитеља незнабожних, но знаменитих и богатих. Чувши од хришћана за Христа и за спасење душе, она се разгори љубављу према Спаситељу и у души беше сва хришћанка. У то време беше страшно гоњење хришћана.


Догоди се, да се сам цар Диоклецијан заустави у Тарсу, и да се за време његовог бављења у том граду његов син, царевић, заљуби смртно у Пелагију, и хтеде је узети за жену.


Одговори Пелагија преко своје зле мајке, да се она већ обрекла своме небесном Женику, Христу Господу. Бежећи од сквернога царевића и од своје зле мајке, Пелагија потражи и нађе епископа Клинона, човека знаменита због своје светости.


Он је поучи у вери хришћанској и крсти. Тада Пелагија раздаде своје раскошне хаљине и много богатства, врати се дому и исповеди мајци, да је она већ крштена. Чувши за ово царев син, и изгубивши сваку наду, да ће моћи добити ову свету девицу за жену, прободе самога себе мачем и умре. ...



СРБИН.ИНФО


Уз предивну песму, Молитва, желимо вам пријатну ноћ





Молитва

(Пева група Легенде)


Боже, шта се то дешава,

Све је прекрио мрак.

Шта ме то тако искушава,

Колико сам јак…


Боже, зашто не погледаш,

Барем само на трен.

Замахни мачем истине,

Да звери буду плен.


Не дај да буде заблуда,

Све што смо учили.

Не дај семену блуда,

Све што су одлучили.


Покажи знамење победе,

Кажи нам прави пут.

Растерај хорде бездушне,

Прими нас под свој скут. ...



СРБИН.ИНФО


РАТКО ДМИТРОВИЋ: Џуџо, ако си од Срба и српског корена глупо је …?





Није Србија окупирала већ је ослободила Санџак, односно Рашку област. Тај простор је неколико векова био под окупацијом Отоманске империје.


Есад Џуџевић из Новог Пазара, чули сте, планира да Бошњацима, муслиманима у Србији, скине оно „вић“ и „ић“ с краја презимена. Звучи српски, није наше, наметнуто је силом након Првог балканског рата, вели Есад, уз опаску да је Србија у том рату окупирала Санџак. Нема друге него пут под ноге па у историју. И шта налазимо?


Није Србија окупирала већ је ослободила Санџак, односно Рашку област. Тај простор је неколико векова био под окупацијом Отоманске империје. Ко је ту живео пре доласка Турака и њихове вере, ислама? Срби. ...



СРБИН.ИНФО


ОВО ЈЕ НАШ ХЕРОЈ: Памтимо његово име, његов подвиг да нам је пример!





Целу ноћ је спасавао људе. Без одмора. Није се бојао тог кобног дана да уђе у набујалу Јасеницу.


Он је ушао у реку да би спасао човека који се на дрвету склонио од подивљале реке. То је наш херој, то је ватрогасац Дејан Лазаревић (44) из Тополе, вредан радник, добар отац, брижљив супруг… Сад га нема.


Супруга Драгана јуче је непомично стајала на мосту, занемела од туге. Гледа у реку. Нада се да је жив, нада се да син и ћерка неће расти без оца. Нада се…


Надају се и колеге, надају се спасиоци, траже га.Узалуд. ...



СРБИН.ИНФО


Вода из водовода добра, из бунара загађана, а поједници се понашају као стока! (Видео)





Квалитет воде за пиће у Београду је добар и поплаве нису изазвале негативне последице, кажу у Београдском водоводу и канализацији.


Без воде су тренутно насеља: Бели поток, Пиносава, Зуце, Рипањ, Степашиновац, делови Врчина и врха Авале, као и Лазаревац и Барич.


И у Институту за јавно здравље Батут потврђују да је вода из београдског водовода исправна и апелују на суграђане да не пију воду из неконтролисаних извора и индивидуалних бунара, као и да посебну пажњу обрате на хигијену руку, како би се спречиле могуће епидемије.


- У „Београдском водоводу” од пре десет дана, када су почели да расту водостаји на ободу града, почеле су и ванредне контроле квалитета воде на рубним подручјима. У условима када долази до изливања река, као што се догађа сада, и када због нестанка струје дође до прекида снабдевања водом, пре него што се вода пусти, ради се ванредно испирање водоводне мреже, затим контрола и тек онда се пушта вода.Дакле, сасвим је други режим уколико дође до прекида водоснабдевања у оваквим условима.


Таква ситуација је у Рипњу. У овом насељу је прекинуто водоснабдевање због струје и других ситуација. Пре него што се настави са испоруком воде, мора да се испере цевовод, да се преконтролише кавлитет воде и тек онда се цевовод пушта у функцију – објаснио је Веселиновић. ...



СРБИН.ИНФО


АПСУРД: Повуците полицију из Обреновца и обезбедите Геј журку у Београду





Полицијски синдикат Србије тражи да се хитно забране сва јавна окупљања којима је потребно полицијско обезбеђење, како би сви капацитети били усмерени на спашавање људи са поплављених подручја.


- Колеге из Полицијске бригаде ангажовани су у Лазаревцу и Обреновцу на спашавању људи, а сада се од њих тражи да се неколико десетина врати и вечерас буде ангажовано на обезбеђењу ЛГБТ журке у Београду. Тотални је апсурд да полицајци обезбеђују манифестације за које у овом тренутку нема потребе, уместо да помажу угроженима.


Зато Полицијски синдикат Србије тражи да се у ситуацији ванредног стања обуставе све манифестације које нису приоритет, како би полицајци били тамо где је помоћ угроженима најпотребнија – каже Вељко Мијаиловић, председник ПСС.


НСПМ


...



СРБИН.ИНФО

Кина одлучно одбила ултиматум Америке: Уговор са Русијом ће бити потписан





Кина планира да потпише уговор вредан неколико милијарди долара којим ће куповати руски гас.


Уговор ће се потписати током посете председника РФ Владимира Путина следеће недеље, упркос притиску САД да се подрже санкције поводом украјинске кризе.


Вашингтон је позвао Пекинг да избегне било какво пословање са Русијом, иако амерички званичници признају велике енергетске потребе Кине.


Преговори који трају скоро деценију а застали су због цене, сада ће бити окончани јер је Русија направила уступке у замену за подршку око украјинске кризе.


Кина је на путу да претекне САД као највеће светске економије и истиче и све већу војну силу.


Путин ће се састати са кинеским председником током дводневне конференције о азијској безбедности која почиње у уторак у Шангају.


(Вестинет.рс)


...



СРБИН.ИНФО

Евролигашке занимљивости!





ЦСКА је играо на 11 завршних турнира Евролиге у последњих 12 година, само није учествовао, када је на клупи Московљана седео Душко Вујошевић. Наваро је најбољи стрелац у историји Евролиге са 3.473 поена


* Први фајнал фор одржан је 1988. у белгијском граду Генту, а освојио га је Филипс из Милана. МВП је био легендарни Боб Макаду.


* Највише титула има Жељко Обрадовић, који је подизао пехар осам пута


* ЦСКА је играо на 11 завршних турнира Евролиге у последњих 12 година, само није учествовао у сезони 2010/2011. када је на клупи Московљана седео Душко Вујошевић.


* Бек Барсе Хуан Карлос Наваро је најбољи стрелац у историји Евролиге са 3.473 поена. ...



СРБИН.ИНФО


УКРАЈИНА: Украјинска војска саопштила да је три пута гађан контролни пункт код Славјанска (Из часа у час)





Влада у Кијеву решила је да појача операцију против проруског становништва на истоку Украјине тако што је у прве линије фронта послати искусне борце који су ратовали по свету – у Ираку на пример.


“Дошли су људи који су се прекалили у Ираку, то нису кабинетски и салонски генерали, него војници који су се стварно борили, што буди нову наду”, изјавио је Лигу Новости шеф Центра за војно-политичке студије Дмитриј Тимчук.


Тимчук каже да је активирање официра који су ратовали у Ираку важно и у светлу одржавања председничких избора – у Ираку су три пута одржавани избори у ратним условима.


13:17 МСП РФ: Извештај УН о ситуацији у Украјини необјективан


Састављачи другог извештаја посматрачке мисије Високог комесаријата за људска права УН, коментаришући догађаје на Криму, изашли су из оквира дозвољеног Повељом УН, изјавио је званични представник руског МСП-а Александар Лукашевич.


Према његовим речима Високи комесаријат за људска права УН признаје право народа на самоопредељење, утврђено у међународним актима о људским правима, само онда када то диктира политичка конјунктура.

Он је такође додао, да се у извештају не спомиње чињеница да је Украјина Криму затворила доток слатке воде.


12:24 Украјинске војска саопштила да је три пута гађан контролни пункт код Славјанска


Министарство одбране Украјине саопштило је да је током протеклих 24 часа три пута гађан контролни пункт код Славјанска. ...



СРБИН.ИНФО


ОБРЕНОВАЦ: Потпуна евакуација, стигли Руси, Чепурин на лицу места





Београд — Премијер Вучић, који је стигао у тренутно најугроженији место, каже да ће Обреновац морати у потпуности да се евакуише. Хеликоптер кренуо да спасе бебу.


“Ситуација је катастрофална и биће још тежа. Очигледно је да ће морати да буде потпуна евакуација града”, рекао Вучић новинарима. Он је на мосту у Обреновцу, који се још држи, разговарао са руским амабасадором Александром Чепурином и министром полиције Небојшом Стефановићем.


Вучић је претходно, по доласку у Обреновац, чамцем обишао град и упознао се са ситуацијом.


Пре њега у Обреновац је стигао и тим од 60 руских спасилаца. На терену су Жандармерија, Војска, све хитне службе. На хиљаде људи је угрожено. ...



СРБИН.ИНФО


СЛАВА МУ: Пронађено тело ватрогасца хероја





Беживотно тело ватрогасца из Тополе пронађено је у 15:00 сати у мутној води реке Јасенице.


На око 400 метара низводно од места на коме је нестао, био је заплетен у грање, а открили су га припадници Горске службе за спашавање који су дошли из Сталаћа.


Код села Жабари су стигле увиђајне екипе полиције и суда, и увиђај је у току.


Више од стотину трагало је за ватрогасцем Дејаном Лазаревићем (44), који је јуче нестао у набујлој реци Јасеници док је покушавао да спасе мештанина суседног села са дрвета.


Како је раније изјавио Игор Ћирковић, који предводи тим добровољаца, „окупили су се ловци из околине Тополе и кренули да траже ватрогасца низводно од моста у селу Жабари“


Ватрогасца Дејана Лазаревића је однела бујица док је, држећи се за сајлу, уз помоћ свог колеге покушавао да помогне Љубиши Јовићевићу, раднику ливнице у Тополи, да сиђе са дрвета. Љубиша је ујутро бициклом пошао на посао, али га је код моста у Жабарима однела вода, и он се спасао тако што сепопео на дрво.


Ватрогасци су дошли на позив Месне заједнице, али је бујица била јача од њих.


Доделите му Медаљу за храброст


Полицијски синдикат Србије предложио је председнику Србије Томиславу Николићу да се ватрогасцу Дејану Лазаревићу, председнику Синдикалне групе ватрогасаца ПСС у Тополи, несталом у набујалој реци Јасеници, додели Медаља за храброст “Милош Обилић”, саопштио је данас тај синдикат. ...



СРБИН.ИНФО


СРАМОТА: Трговци подигли цене воде, хране и чизама и до 400 одсто





Добар део Србије је под водом, у многим градовима, попут Обреновца и Крупња, ситуација је толико драматична да су људски животи угрожени, али то не смета некима од нас да брутално подижу цене и тако покушавају да ушићаре од оних који немају!


Наиме, према извештајима с терена, готово у сваком месту које је поплављено водом, јављају се такозвани трговци, који по вишеструко већим ценама продају најосновније намирнице, воду и храну, али и чизме!


Тако се може чути да је цена сендвича код Лајковца скочила на суманитих 800 динара, док се флашица воде продаје по 200 динара!!! Слична је ситуација и у Ваљеву, где је, према речима мештана, цена чизама скочила скочила са 1.700 на 3.200 динара!


Све ово натерало је надлежне да се огласе и најоштрије упозоре да се престане с овом праксом.


Министар трговине Расим Љајић наложио је појачану инспекцијску контролу трговина због притужби о неоправданом подизању цена основних намирница у условима ванредне ситуације.


- Несавесни трговци на тај начин најдиректније крше Закон о трговини и све одлуке Владе о отклањању последица насталих катастрофалним поплавама. ...



СРБИН.ИНФО


Пожар и детонације у термоелектрани надомак Лазаревца





Детонације и густ дим се може видети над термоелетраном у Великим Црљенима, надомак Лазаревца. Екипа Блица налази се са спасилачким екипама у Степојевцу, где је ситуација више него критична, јер је око 300 људи заробљено у својим кућама.


Сви прилази ка Лазаревцу су затворени, а већ 200 људи из села се налази у основној школу у Сепојевцу, где су евакуисани.


У тренутку док је екипа Блица била са спасиоцима зачуле су се мање детонације из правца термоелектране Никола Тесла у Великим Црљенима.


Према најновијим информацијама, експлодирала је излазна трафостаница која се налази у склопу термоелектране Никола Тесла.


“Екипе су на терену. У ТЕ је дошло до пожара када је из трафоа искочио главни осигурач”, кажу у МУП.


Термоелектрана има свој тим ватрогасаца који ради на гашењу пожара.


Додатна паника је завладала међу грађанима, пошто се боје да неће успети да се евакуишу. ...



СРБИН.ИНФО


Следи промена односа снага великих сила на Балкану





Округли сто „Актуелна питања спољне политике Русије и Балкана” одржан је у Београду, у организацији Српског кода, Руског института за стратешка истраживања и Нове српске политичке мисли.


Уприличен је у конференцијској сали хотела „Москва” -непосредно после промоције књиге директора РИСИ др Леонида Решетњикова „Вратити се Русији”.


Говорили су: др Решетњиков, главни и одговорни уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић, заменик председника Одбора за науку и технологију Државне думе Руске Федерације Михаил Дегтјарјов, главни уредник портала „Факти” Ђуро Билбија, научни сарадници РИСИ др Петар Муљататули и др Никита Бондарјев, виши научни сарадник Института за европске студије Миша Ђурковић, саветник директора РИСИ Игор Пшењичников, црногорски политиколог и аналитичар Саша Марковић и директор Центра за стратешке алтернативе др Душан Пророковић.


Настављамо да објављујемо излагања учесника у целни. Ево шта је за округлим столом рекао Саша Марковић:


Падом Берлинског зида и колапсом СССР-а, Џорџ Буш старији је у обраћању нацији пред оба дома Конгреса, јануара 1991. године најавио изградњу новог свјетског поретка, тог давно зацртаног циља англоамеричке елите, постављеног крајем 19 вијека.


Према Хенрију Кисинџеру, Америка је три пута покушавала изградити нови свјетски поредак. ...



СРБИН.ИНФО


Вођа украјинских Јевреја – тајкун Коломојски – организовао масакр у Одеси?





Губернатор Дњепропетровске области постављен од стране кијевске хунте, тајкун Игор Коломојски, рекао је у телефонском разговору вођи украјинског покрета „Југоисток“ Олегу Царјову да је за његову главу обећано милион долара.


Он је „посаветовао“ Царјову да напусти Украјину заједно са рођацима, „зато што ћемо вас вешати директно на тргу“.


Председник Европског јеврејског друштва Коломојски претио је Царјову у име дњепропетровске јеврејске заједнице.


Телефонски разговор догодио се 9. маја касно увече, а пресрели су га бивши припадници Службе безбедности Украјине, који себе тренутно зову Уједињени сајбер устаници Доњецке, Луганске и Харковске области.


Олег Царјов је изјавио да се тај разговор заиста догодио и да је снимак аутентичан.


Исти извори су објавили и други телефонски разговор, до којег је дошло 10. маја, из кога проистиче да иза крвавих догађаја у Одеси 2. ...



СРБИН.ИНФО


Да ли ће Немачка стати на ратну позицију САД?





Од 22 до 25. маја одржаће се избори за 751 посланичко место у двадесетосам држава чланица ЕУ. Избори у Великој Британији и Холандији биће одржани 22. маја, 23. маја у Ирској и Чешкој, 24. маја у Летонији и Словачкој, а 25. маја у осталим чланицама Европске уније.[1]


Двадесетпетог маја у Украјини се одржавају превремени председнички избори, не случајно. ...



СРБИН.ИНФО


КОСМЕТ: Срби разједињени на Тачијевим изборима





Удружена српска листа, која још припрема кандидатуру за косметске опште изборе 8. јуна, неће бити једина српска опција у јуришу на десет загарантованих мандата.


Листу је, наиме, већ предала коалиција „Српске косовско-метохијске странке“ и „Савеза независних социјалдемократа“, а није искључено да ће закључно са сутрашњим даном, када истиче рок за пријаву, на врата Централне изборне комисије покуцати још кандидата.


Сразмерно снази коју покажу 8. јуна, они ће међу собом разделити 10 гарантованих места, а листе које пређу цензус (око 35.000 гласова) моћи ће да уберу и додатне мандате. ...



СРБИН.ИНФО


Латинска Америка све ближа Русији





„Велика Британија подржава право на самоопредељење на Малвинима и на основу изјашњавања тамошњег малобројног становништва, путем референдума, одржава окупацију ових острва која припадају Аргентини. Сличну логику примењује на Косово, и признаје га као независну државу. Али сасвим различит критеријум има када је у питању припајање Крима Русији на основу резултата референдума. Право на самоопредељење за Велику Британију престаје да важи на Криму, али и даље је неприкосновено и на Косову и на Малвинима”, каже за „Политику” професорка Силвија Алварес Товар, декан аргентинског универзитета у Баија Бланки. ...



СРБИН.ИНФО


ПРАВОСЛАВНА ПОУКА: Библијски потоп и Нојева барка





Према Библији, односно по књизи Постање из Старог Завета, Нојева барка је саграђена по Божијој заповести да би Ноје спасао себе и своју породицу као и животиње од надолазећег Потопа. Библијски потоп је наступио услед Божијег гнева због нагомиланог греха људи. Нојева барка је у себи имала све познате врсте животиња и по легенди зауставила се у Турској на планини Арарат.


СРБИН.ИНФО


ПРОТЕРУЈУ СРБЕ: Приштина продаје срце Грачанице




Косовска агенција поново продаје земљу у власништву друштвеног предузећа Ратар која се налази у срцу општине Грачаница. Након што је у јуну прошле године спречена продаја око 300 хектара обрадивог земљишта, овога пута Агенција (која је у центру скандала због злоупотреба за које се сумњиче бивши чланови управљачког борда) је расписала тендер за 120 хектара (од тога се 100 налази у општини Грачаница) најобрадивије земље на пет локација. То су Лапље Село, Чаглавица и Ветерник. Уз магистрални пут на излазу из Приштине налази се локација на којој из месеца у месец ничу нове стамбене зграде (пројекат изградње Нове Приштине).


Косовска агенција поново продаје земљу у власништву друштвеног предузећа Ратар, која се налази у срцу општине Грачаница


Та места су насељена Србима, и отуда и страх становника да ће се преко ноћи променити етничка структура. Агенција за приватизацију одлуку о тендеру донела је сасвим изненада и објавила у понедељак, у време када је сва пажња јавности окренута ка колапсу владе Хашима Тачија и новим парламентарним изборима. ...



СРБИН.ИНФО


Удба планирала атентат на Тита!




Словеначки истраживач Роман Лељак, који је изнео откриће да је 180 Аустријанаца, укључујући официре Генералштаба и људе из врха политике те земље радило за југословенску Удбу, ексклузивно за “Вести” објашњава и да је та тајна служба планирала атентат на Јосипа Броза Тита у Бечу 1967. године.


Планиран атентат на Тита у Бечу 1967. године: Лељак


Лељак је истраживао око 300 докумената колико је остало од архива словеначке Удбе која је садржала 17.000 извештаја. ...



СРБИН.ИНФО


Београдски ђаци не пуштају Србију у ЕУ





(Глас Русије)


Ако би референдум о ступању у ЕУ требало спровести међу омладином управо сада, онда би Србија летела као “иверица преко Брисела”.


А још београдска омладина зна где се налази седиште ЕУ, а многи сматрају да Хашки трибунал спада под компетенцију ове организације, у коју, сматра трећина, ипак не би требало ући. Ово су неки од резултата анкете коју је спровела студентско удружење BEUM уз подршку невладиних организација и европских структура у Србији.


Резултати су нас изненадили, – говори координатор истраживања, подпредседник BEUM Ђорђе Ђорђевић. А за све постоји логично објашњење:


Зато што је то генерација која је читав свој живот провела под европским интеграцијама и до сада су имали прилику да се сусретну углавном са негативним стварима.


То је главни разлог због чега је овај проценат овакав какав је: 38% београдских средњешколаца је против ступања у ЕУ и скоро исти проценат је неутралан по питању ЕУ. И преко медија су ишли ствари које су ученици перципирали негативно: ...



СРБИН.ИНФО


Ово је ватрогасац из Тополе кога је однела бујица





Дејан Лазаревић (42), ватрогасац из Тополе, нестао је јутрос око шест сати у бујици реке Јасенице док је покушавао да спаси живот човека који се од набујале реке склонио на дрво. Потрага за ватрогасцем је тешко изводљива због налета ветра и непредвидиве реке. Несрећа се одиграла крај моста којим се из правца села Горович стиже у село Жабаре и Тополу.


Милан Ђорђевић из села Жабари нашао се на мосту у тренутку нестанка ватрогасца и један је од мештана који су покушали да га спасу из бујице.


- Око шет сати су стигли Дејан Лазаревић са још једним ватрогасцем и председником општине Драганом Јовановићем. Проблем је настао када је Љубиша Јовичић из Горовича кренуо бициклом на посао у ливницу у Тополи. ...



СРБИН.ИНФО


Република Српска: Ванредно у неколико општина





Ванредна ситуација проглашено је у градовима Добој и Бијељина, те у општинама Прњавор, Зворник, Братунац, Сребреница, Пелагићево, Шековићи, Челинац, Котор-Варош и Теслић саопштено је из Управе Цивилне заштите Републике Српске.


На подручју града Добој водостај ријеке Босне износи 670 центиметара што је 220 центиметара изнад коте ванредне одбране од поплава. Вода је ушла у град и у току је евакуација становништва у мјесној заједници Усора и евакуисано је десет пацијената и особља из Дијализног центра.


Поплаве у Добоју


Сви путни правци магистрални и регионални путеви који воде у и из града су у прекиду тако да је град Добој у тоталној блокади.


Евакуисане су четири породице у чије је стамбене објекте вода продрла на други спрат, а њихово спашавање и евакуација је у току. Још око тридесетак породица у Доњој Пакленици чека на евакуацију.


Ангажовано је 20 војника Оружаних снага и једна машина инжењерије “УЛТ” из гарнизона Добој, а помоћ у људству и механизацији понудио је и командант инжењеријског батаљона из Дервента. ...



СРБИН.ИНФО


ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ: Обреновац под водом, сирене пробудиле грађане (Из часа у час)





Вода је поплавила центар Обреновца, а има индиција да је у том граду нестала једна старија особа. Јутрос око пет сати су се огласиле сирене за узбуну. Колубара је прешла насип и вода је ушла у град. Под водом су већи делови Обреновца, а ниво воде константно расте. ...



СРБИН.ИНФО