Friday, April 18, 2014

ДВЕРИ: Мала матура – Нови проблеми

mala-matura-test-generalna-proba-tanjug


Неопходно је да се у идућој школској години припрема полагања мале матуре обави студиозније, са освртом на све битне детаље како се ученици не би доводили у заблуде, страховали и на крају лоше урадили тест.


Организација полагање мале матуре у основним школама последњих година привлачи велику пажњу јавности. Још није избледео прошлогодишњи скандал изазван крађом тестова. Поред бојазни да нешто слично може да се понови, ове године се појавио нови проблем. Наиме, поред тестова из српског језика и математике, сада се уводи трећи, тзв. композитни тест састављен од питања из пет предмета. Током школске године било је више расправа о том тесту, што у медијима, што између родитеља и представника Министарства просвете јер су родитељи у страху да би то могао да буде превелики терет за децу.


Полагање завршног испита је свакако потребно због великог броја „вуковаца“ и због потребе да се сагледа знање ученика, али би ове године, због обезбеђења регуларности, требало да се организује мало другачије. Тренутно постоје два велика проблема:


- Постоји више уџбеника из свих предмета, а не зна се да ли ће питања бити постављена на основу градива из свих уџбеника или само из појединих;


- Београдски ученици су морали да враћају уџбенике из претходних година на крају школске године, пошто су их добили на „реверс“ од градских власти. Тако сада немају уџбенике из ранијих разреда који су им неопходни да би поновили градиво.


Да би се ови проблеми превазишли, и да би први већи животни испит генерације рођене 1999. године био регуларан, потребно је да се хитно донесу следеће мере:


Да питања буду састављана на основу градива које се сигурно налази у свим одобреним уџбеницима;

Да се за ову годину за мале матуранте у Београду обезбеде уџбеници из претходних разреда, само за припрему полагања.


Уколико ово није могуће, потребно је да се из пет нових предмета постављају позната питања, из већ одштампане збирке задатака.


Неопходно је да се у идућој школској години припрема полагања мале матуре обави студиозније, са освртом на све битне детаље како се ученици не би доводили у заблуде, страховали и на крају лоше урадили тест.


(Двери)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1eHaHlo

No comments:

Post a Comment