Monday, April 21, 2014

НАЈАВЉЕНИ ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У СИРИЈИ: Опозиција у егзилу остати ће без свега





Након свих понуда Дамаск креће са одбацивањем “политичког решења”: Најављени председнички избори у Сирији – про- западна опозиција у егзилу остати ће без свега.


Од почетка рата у Сирији про- западна опозиција (СНЦ), која се налази у суседној Турској, имала је у више наврата прилику да искористе актуелно стање. Уступци су се нудили, па и за време последње конференције у Женеви – но одбили су све, очигледно подстакнути жељама својих спонзора, инсистирјући да председник Асад мора прво да сиђе с власти.


Сада, када се ситуација у великој мери окренула у корист војске и власти, због тог става би могли да остану без ичега – наиме, сиријски парламент у Дамаску је објавио како ће се председнички избори одржати 3. јун, а на изборима ће се моћи да кандидују само они који живе на територији Сирије.


Башар ал – Асад није се још изјаснио хоће ли се да кандидује или не, но очекује се да хоће и притом је његова победа заправо већ сада зацементирана. Овај потез има дубље значење – овиме се заправо про- западној опозицији јасно даје до знања да је време истекло, уступака више неће бити и остати ће без ичега.


Реакција из СНЦ – овог седишта у Цариграду је, очекивано, гневна. Истичу како је Асад “одвојен од стварности”, како је ово “пародија од демократије” те како ће овај потез ” да уништи преговоре око мирног решења”. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment