Wednesday, April 16, 2014

НА ДАНАШЊИ ДАН СУ ЉУДИ БОГА ОСУДИЛИ НА СМРТ: Данас је Велика Среда

Ruganje-Hristu


Православне цркве и верници данас обележавају Велику Среду, један од најзначајнијих дана у Недељи страдања. Према предању, на данашњи дан јеврејска скупштина Синедрион осудила је Исуса Христа на смрт распећем. Велика Среда је и дан строгог поста.


Све православне цркве и верници обележавају данас Велику Среду, један од најзначајнијих дана у Недељи страдања, када је, према предању, јеврејска скупштина Синедрион осудила Исуса Христа на смрт распећем.


У Четворојеванђељу је записано да је вест о васкрсењу Лазаревом “озлобила првосвештенике” који су Исуса осудили као лажног пророка и лажног спаситеља људског рода.


Велика Среда је стога и дан строгог поста за православне вернике, а они који поштују канон Цркве, посте у среду и петак током целе године, у дане изрицања пресуде и смрти Христове.


Према предању, Исус је на Лазареву суботу у Витанији дигао из мртвих Лазара Четвородневног, починивши последње чудо пред Недељу страдања, смрт и Васкресење.


Исус Христос је наредног дана, на Цвети, ушао у Јерусалим свечано и јавно обзнанивши своју веру, свестан стардања које му предстоји.


У току Страдалне недеље у православним храмовима се обележавају и Велики Четвртак, успомена на Последњу или Тајну Вечеру Исуса Христа и његових ученика, а потом Велики петак и Велика Субота, дани Христовог распећа и смрти.


Круна празновања је Васкрс, који ће ове године све православне цркве обележити у недељу, 19. априла.


Тај празник у коме је суштина хришћанске вере све православне цркве обележавају истовремено уједињене у чувању православне догме хришћанства.


Православни Васкрс се слави увек после пролећне равнодневнице, и то у прву недељу пуног месеца после јеврејске Пасхе и не зависи од званичних календара – Јулијанског или Грегоријанског, који су прихватиле неке православне цркве.


Према званичним календарима одређују се “непокретни” празници, док су “покретни” празници везани за Васкрс, чији је датум условљен “природним календаром”.






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1j0prZK

No comments:

Post a Comment