Thursday, May 15, 2014

Дачић: Нећемо подржавати одлуке ЕУ пред УН јер нисмо њихов члан





Београд – Србија ни убудуће неће аутоматски подржавати резолуције, декларације и друге одлуке Европске уније пред Уједињеним нацијама, упркос статусу кандидата за чланство и почетку преговора о приступању.


Како је за Данас изјавио први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, осим „жеље да будемо чланови ЕУ“, приликом изјашњавања у међународним институцијама држава ће се водити „и нашим националним интересима“.


Упитан када ће Србија аутоматски прилагођавати своју спољну политику са кључним становиштима и одлукама ЕУ, Дачић је одговорио: „То ћемо тек када будемо пуноправни чланови“.


С обзиром на приступне преговоре са ЕУ, који подразумевају и испуњавање стандарда из поглавља 31 „Спољна, безбедносна и одбрамбена политика“, питали смо министра спољних послова када би, по његовом мишљењу, могло да се очекује отварање тог дела процеса и да ли ће Србија онда почети да у потпуности усклађује спољну политику са европском.


„За сада о отварању поглавља 31 није било речи. Актуелна су поглавља 32, 35, 23 и 24. Међутим, и када будемо отворили то поглавље, нећемо одмах почети са аутоматским усклађивањем наше спољне политике. Односно, не тако брзо“, одговорио је Ивица Дачић. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment