Tuesday, April 29, 2014

Присуствујемо ли крају глобалног медијског монопола САД





Шта мучи Џона Керија, зар народи света не заслужују глобалну медијску демократију?


Тек појавом и масовним ширењем доступности интернета може се евентуално говорити о некаквим почецима медијске и информативне демократије. Све пре тога заправо је било мрачно доба. Као што је у Средњем веку постојала репресија према научним истинама и доказима, све донедавно постојала је глобална репресија против информације.


Ситуација је далеко од идеалне, и даље живимо у свету где се врши медијска дискриминација. Дискриминирајући државни подстицаји, пристраност оглашивачке индустрије, закони и бројни други фактори су на снази како би се једној подобној групи медија олакшао рад, док се други настоји угушити разним директним и индиректним методама.


Ипак, ширењем интернета сломиле су се поједине баријере које су биле на снази деценијама. Сама та чињеница ће неминовно у блиској будућности довести до покушаја цензуре и нових репресија. Довољно је само видети шта се тренутно догађа у једној Турској, где се чак и општеприсутни канали попут Twitter-а и Youtube-а блокирају на политичкој основи. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment