Sunday, May 11, 2014

Велики брат из Вашингтона посматра, прислушкује и прети





Немце је недавно веома непријатно погодило сазнање да се и они налазе под присмотром Вашингтона, а вероватно су посебно били изненађени чињеницом да савремена копија Великог брата из Орвеловог научно-фантастичног романа “1984” (који све посматра и контролише) стиже из Беле куће.


Америчка Национална безбедносна агенција масовно је прислушкивала (и прислушкује) немачке грађане, политичаре, чак и саму председницу Владе Ангелу Меркел. Немачка јавност била је огорчена што се њихови савезници и пријатељи из Америке према њима односе као и према могућим непријатељима, од којих непрестано зазиру и све предузимају како би на време дознали које су им намере и онемогућили их.


Како се показало, ни Немачка није сасвим невина. И она је, мада не у толикој мери, шпијунирала своје пријатеље и савезнике са друге стране океана. Када је Ангела Меркел крајем априла отпутовала у посету Вашингтону, немачка јавност је очекивала да ће се са Бараком Обамом договорити да се ово узајамно шпијунирање прекине, али се то није догодило. Бела кућа није прихватила предлог Ангеле Меркел јер то (као и обично) није било у њеном интересу. И не падајући им на памет да прекину прислушкивање, Американци су изјавили да ће водећи немачки политичари и убудуће бити под присмотром, али само у случају преке потребе, односно, ако то “национални интереси” Сједињених Америчких Држава захтевају (а што ће, разуме се, процењивати искључиво Бела кућа).


Немце је затим изненадила још једна непријатност. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment