Saturday, May 10, 2014

Пучистички Кијев и проруски федералисти – дан пре референдума (Анализа)





Дан пред референдум из Кијева поручују: “Глас за отцепљење био би глас за катастрофу, понор у бездан”.


Као и у случају референдума на Криму који је одржан у марту, неизабране пучистичке власти у Кијеву од почетка тврде како неће да признају легитимитет најављених референдума у источним украјинским регионима Доњецк и Луганск, који би се требали одржати сутра.


Но, из Кијева данас очигледно – упркос чињеници да не признају референдуме – сугеришу становницима да гласају против отцепљења источних региона од Украјине. Пучистички председник, постављен након државног удара у Кијеву, Александар Турчинов, рекао је како би глас “ЗА” био катастрофа.


Турчинов позива на преговоре са локалним представницима по питању веће аутономије за источне регије, но у исто време истиче како наоружани побуњеници, које назива терористима, не могу бити део тих преговора.


Подсетимо, на такве преговоре позвао је и руски председник Владимир Путин јавно поручивши антипучистичким снагама на истоку земље да не одржавају референдум сутра, тј да га “одложе до даљњег”. Но, побуњеници су се ипак оглушили на захтев Москве те истичу како ће референдум сутра бити спроведен.


О легитимитету референдума би се свакако дало да говори, но чињеница јесте како ни власт у Кијеву нема демократски легитимитет. Сутрашњи референдум, ако буде спроведен коректно, ипак ће у овој хаотичној ситуацији рефлектовати вољу народа. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment