Sunday, April 27, 2014

Јелена Гускова: „Србија освестила успавану Русију“





“Срби не треба да се стиде своје историје и својих поступака од 90-тих година 20. века до првих 10 година 21. века, јер су једини народ на свету који се супротставио насиљу, безакоњу и покушају владања светом из једног центра“, поручила је руски академик Јелена Гускова.


- Управо је Србија 17 година бранила границе православља и словенства пружајући могућност успореном медведу, као што је Русија, да постане свестан своје улоге, задатка и могућности пружању отпора негативним појавама – рекла је Гускова на промоцији својих књига „Косово и Метохија, рат и услови мира“ и „Балкански путеви и сумануто раскршће“ у Руском дому у Београду.


Она је истакла да су се управо у годинама кризе испољиле све основне црте српског карактера, међу којима су хуманост, племенитост, идеализам, бескомпромисност, част, храброст, хероизам, тежња ка слободи, солидарност и животна снага у условима сиромаштва и несреће.


Професор Урош Шуваковић на промоцији је рекао да је Гускова у својој књизи дала научно сагледавање балканског простора, између осталог, на основу руске архивске грађе од почетака косовске кризе све до бриселског споразума Београда и Приштине и да она објективно сведочи о југословенској и српској историји и злочинима НАТО.


Генерал Радован Радиновић оценио је да је узрок НАТО агресије била дуготрајна сведимензионална агресија НАТО према Југославији, која је почела крајем 1980-тих година у страственом антисрпском пројекту, који се зове разбијање Југославије.


- Агресија је била мотивисана искључиво геополитичким разлозима – требало је рашчистити терен за наступање на исток и инсталирање новог светског поретка – закључио је генерал Радиновић. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment