Sunday, April 27, 2014

ЗМИЈА НА ВЕЧЕРИ: Византијски цар и словенски врховни Бог




Када је византијски цар Василије Први у 9. веку заузео Неретвљанску област, у којој су живели Срби, покрстио је народ, порушио њихове многобожачке храмове, а највећи међу њима прочистио и претворио у цркву посвећену Светом Виду. На основу тог податка и великог српског празника Видовдана може се претпоставити да је Световид био врховни бог Срба.


Василије, син Константин и друга супруга Еудоксија Ингерина


Међутим, на фасади жупне цркве Усељења блажене Девице Марије из 8. века, у Жрновици код Сплита, пронађен је приказ другог бога, Перуна, у борби са медведом, а медвед је животињски лик другог словенског бога Велеса.


Тако ни врховни бог Срба из доба док су били многобошци до данас није са сигурношћу утврђен јер су једини извори о древној религији народне легенде и песме. Византијски хроничар Прокопије каже да су Словени у време насељавања Балканског полуострва веровали у једног главног бога, и то бога муње, коме су била подређена божанства нижег реда.


Како јужно од Дунава у географским именима постоје многи трагови имена Перуна, може се претпоставити да је код јужних, као и код источних Словена, Перун био врховни бог. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment