Tuesday, April 22, 2014

Црна Гора, Русија и НАТО – ко је овде државни непријатељ?





Влада Републике Црне Горе била је, уз албанску, једна од првих изван ЕУ, која је након референдумског присаједињења Крима Русији увела санкције за руске државнике и припаднике елите ове земље. Овакав потез изазвао је опречне реакције не само у Црној Гори, већ и у читавом региону.


Ипак, владајући режим у суседној држави није се зауставио на овоме. Током посете Сједињеним Америчким Државама црногорски премијер Мило Ђукановић је недавно изјавио да је реално очекивати да Црна Гора до краја године након самита НАТО у Кардифу добије позив за прикључење организацији северноатлантског уговора. Потези које влада у Црној Гори спроводи су, према свим истраживањима, у супротности са жељама јавности и целокупног народа у овој држави, између осталих и српског.


Да је такво понашање Црне Горе неприхватљиво, показује и реакција Министарства иностраних послова Руске Федерације, које је изразило „дубоко разочарaње“ понашањем црногорске власти. Оцењено је да је Мило Ђукановић у својим наступима приликом посете Вашингтону исказао „непријатељске ставове према Русији, који су у директној вези са увођењем санкција против Русије“. Истакнуто је и да су „овакви иступи у супротности са дубоком традицијом пријатељства и узајамног поверења између народа двеју држава, која се заснива на три века дугим руско-црногорским односима“. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment