Tuesday, April 22, 2014

Патријарх Иринеј служио литургију за усташке жртве конц-логора Јасеновац





МЛАКА – Патријарх српски Иринеј уз саслужење митрополита црногорског Амфилохија, епископа липљанског Јована и 20-так свештеника славонске епархије служио је јутрос свету архијерејску литургију у храму Светог Илије у селу Млака код Јасеновца.


Литургији служеној за упокојене душе јасеновачких мученика и страдалника у селу Млака у Другом светском рату, присустовао је представник Владе РС директор Секретаријата за вере Драган Давидовић, председник Српског народног већа (СНВ) у Хрватској Милорад Пуповац, универзитетски професор и бивши потпредседник хрватске Владе Слободан Узелац, председник СКПД Просвјета из Хрватске Чеда Вишњић и више стотина верника из Западне Славоније.


Обраћајући се присутнима патријарх је нагласио да се не сме заборавити страдање јасеновачких мученика, посебно истичући страдања деце са Козаре у Млаки. Патријарх Иринеј рекао је да српски народ велику захвалност дугује аустријској хуманитарки Дијани Будисављевић која је својим преданих и храбрим радом спасила на хиљаде деце у Независној Држави Хрватској. Поновио је изјаву патријарха Германа, да српски народ треба да опрости, али да не сме да заборави, јер би заборав био раван злочину.


Патријарх Иринеј захвалио се Републици Српској на иницијативи за обнову храма Светог Илије у Млаки и почетним средствима која је донирала како би црква била оспособљена за данашњу литургију. Митрополит Амфилохије даровао је храму икону Светог Ђорђа као поклон митрополије црногорско приморске.


Село Млака је пре Другог светског рата имала 1.500 становника. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment