Tuesday, April 22, 2014

Албанци хоће да руше цркву Христа Спаса у Приштини





Дaрдан Гаши је за РТВ 21 изјавио да је овај објекат, из времена Слободана Милошевића, изграђен без дозволе и да ће као такав бити и третиран


Најаву косовског министра просторног планирања Дардана Гашија да ће бити срушена незавршена црква Христа Спаса, која се налази у простору Универзитета Приштине, данас је оштро осудила српска страна.


Гаши је за РТВ 21 изјавио да је овај објекат, из времена Слободана Милошевића, изграђен без дозволе и да ће као такав бити и третиран.


“То је осетљиво питање, али закон треба да буде исти за сваки објекат. То је објекат без дозвоље и биће третиран као сваки објекат који нема дозволу на Косову”, рекао је Гаши.


Епархија Рашко-призренска оценила је да је то отворена провокација која има за циљ да наруши међуетничке и међуверске односе на Косову и Метохији, поготово у време највећег хришћанског празника Васкрса, преноси РТК2.


Епархија истиче да је Гаши изнео неистините тврдње да је још незавршена црква Светог Спаса у центру Приштине подигнута нелегално и наводи да Епархија поседује сву потребну документацију које су издале надлежне институције када је црква грађена.


“Изјава поменутог косовског министра не може се другачије тумачити него као покушај етничке и верске дискриминације”, истиче се у реаговању Епархије рашко-призренске.


Грађанска иницијатива “Српска” наводи са су “овакве и сличне непромишљене и непримерене изјаве у прошлости нанеле велику штету православој културној баштини на Косову”.


ГИ “Српска” подсећа Гашија да је за време мартовског погрома 2004. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment