Thursday, April 24, 2014

Како је испало да је и Република Српска гласала за санкције Русији





(Вања Савићевић)


Свима је познато да су Република Српска и Муслиманско-хрватска Федерација две конститутивне “федерално-конфедералне” јединице, зване ентитети, односно два дела вештачке творевине која се зове БиХ. Спољна политика ове две федералне јединице је сведена на ниво БиХ, а на којем постоје анимозитети и неслагања, као и између ове две федералне јединице.


Република Српска је имала Министарство спољних послова као и самоталну спољну политику до 1998. године, а на чијем челу је био Алекса Буха. Ово министарство је укинуто. Данас се спољно-политички глас Републике Српске консумира у гласу БиХ заједно са гласом Муслиманско-хрватске Федерације БиХ, јер је спољна политика Републике Српске оличена у спољној политици БиХ.


Пре неколико дана у ПССЕ (Скупштина Савета Европе) изгласано да је да се уведу санкцији Руској Федерацији, односно суспендује право гласа Руске Федерације као и учешеће у избору мониторинга мисија, а све као облик казне због анексије Крима.


За ову одлуку је гласала и делегација БиХ, а која представља формално-правно и Републику Српску. Делегат из Републике Српске Милица Марковић, која је из непознатих разлога напустила заседање пре гласања, саопштила је да је осталим члановима делегације раније рекла да ће гласати против и да сматра да би они у најмању руку требало да буду уздржани. Она је додала да су се муслимански делегати с тим сложили, али да су после њеног одласка са заседања ипак гласали за резолуцију против Русије. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment