Thursday, April 24, 2014

Патријарх Иринеј: Шта је човек без душе и срца, то је Србија без Косова





Таково – Србија жели да буде у ЕУ, али не обезглављена без свога имена, историје и без свога Косова, рекао је поглавар Српске православне цркве, патријарх Иринеј.


“Шта је човек без душе и срца, то је Србија без Косова”, навео је Иринеј.


Он је на свечаности поводом 199. годишњице од почетка Другог српског устанка и стварања модерне државе Србије говорио под Таковским грмом где је на данашњи дан Милош Обреновић позвао у борбу за ослободјење од Османског царства.


“Ми се не можемо одрећи свога Косова и то влада Србије која се ових дана формира мора да има на уму, јер ми хоћемо у ЕУ, али са нашим Косовом”, рекао је патријарх Иринеј.


Он је подсетио, да је српски народ са “гуњем и опанцима” водјен неписменим кнезом створио данашњу државу и донео слободу после 500 година ропства.


На скупу је говорио и министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић који је истакао да се из Такова упућује позив на историјско помирење противника и да треба гледати у будућност и заједништво.


“Ратови треба да буду прошлост, а савремена Србија је опредељена за мир, демократију и заједнички развој”, рекао је министар Јовановић.


Он је позвао расуту младост и српску интелигенцију широм света да се врате у Србију и сви заједно допринесу њеном даљем развоју.


У Такову се налази меморијални комплекс посвећем догађајима из 1815. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment