Wednesday, May 14, 2014

САД: Срби не верују у демократију, само 30% мисли да је добра





Београд — Истраживање америчке невладина организација НДИ и ЦЕСИД-а показало да само 30 одсто грађана Србије сматра да је демократија најбољи тип владавине. Програмски директор ЦЕСИД-а Ђорђе Вуковић је, на представљању резултата истраживања рађеног непосредно уочи последњих парламентарних избора, рекао да је пре седам година број оних који су фаворизовали демократију и оних који су предност видели у неким другим политичким системима био изједначен.


“Данас половина сматра да демократија није сама по себи привлачна и да постоје други системи који би могли да одговарају Србији. Најчешћи одговор је ‘све једно ми је у каквом систему живим, већ је битно да ли имам довољно новца’”, рекао је Вуковић. У складу са таквим опредељењем грађана је и њихов однос према петооктобарским променама 2000. године, јер убедљива већина данас мисли да је то почетак пропадања Србије, док само 15 одсто верује да је то почетак демократског преображаја.


У истраживању су, такође, добијени одговори којима је могуће објаснити убедљив успех Српске напредне странке на последњим изборима.


Вуковић је, интерпретирајући добијене одговоре грађана, објаснио да уочи избора та странка бележила највеће поверење међу својим традиционалним бирачима, али и да јој је подршку најавио и знатан проценат пређашњих гласача Демократске странке, Социјалистичке партије Србије и других странака, као и велики број оних који на претходним изборима нису гласали.


Ипак, са становишта односа према демократији и изборима као демократској тековини, најречитији је податак да већина испитаних жели да се промена изборног система креће у правцу персонализације, односно ка могућности да грађани гласају више за особе а мање за политичке странке. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment