Wednesday, May 14, 2014

ИНСТРУКЦИЈЕ СРПСКИМ ЗВАНИЧНИЦИМА: Не дижу руку против Русије





Представници владе и парламента, као и наше дипломате у иностранству, добиле су упутство да на свим састанцима и скуповима у међународним организацијама стриктно следе државну политику према дешавањима у Украјини, објашњавају специфичне позиције Србије и уздрже се од гласања за документа и резолуције које би угрозиле наше односе и са Бриселом и са Москвом.


Према незваничним сигналима из Брисела, притисци да Србија следи политику ЕУ према дешавањима у Украјини и уведе санкције Русији ће се наставити, посебно како буде одмицао процес интеграција, али наш државни врх одлучан је да не одступи од зацртаног курса неутралности.


Евентуална „казна“ за Србију може бити пролонгирање отварања првих преговарачких поглавља, али министар без портфеља задужен за ЕУ Јадранка Јоксимовић верује да ће међу чланицама Уније бити разумевања за специфичне позиције Србије и да неће бити последица по наше евроинтеграционе процесе.


И шеф скупштинског Одбора за ЕУ Александар Сенић каже за „Новости“ да верује да ће у ЕУ превагнути став да једино мерило за темпо нашег европског пута треба да буде брзина и квалитет реформи:


- До сада није било никаквих назнака да ће доћи до успоравања наших интеграција.


А управо ће српски парламентарци, који су и чланови делегација у многим европским институцијама – од Савета Европе, Интерпарламентарне уније, ОЕБС, до Парламентарне скупштине Црноморске сарадње и ОЕБС – бити под појачаном „баражном ватром“. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment