Wednesday, May 14, 2014

Предизборна кампања у скупштини Војводине





Скупштина АП Војводине је јуче усвојила нови статут са 99 од 120 гласова.


Нови Сад – Посланици скупштине Војводине изгласали су предлог Статута покрајине у којем је по налогу Уставног суда, измењено две трећине текста. За практично нови текст гласало је 99, од укупно 120 покрајинских парламентараца. Против су била четири посланика ДСС и два радикала, док је 11 посланика ЛСВ било уздржано.


Међутим, усвајањем Статута за који су гласали посланици владајуће коалиције, без ЛСВ-а, и посланици опозиције без ДСС-а и СРС-а, чини се да је затворено поглавље мира у покрајинском парламенту. Са једне стране, усвајањем текста Статута спречено је урушавање дела правног система Србије, док је са друге стране, означен почетак нове рунде битне за ванредни излазак на биралишта у покрајини.


„После усвајања новог Статута, наставићемо још интензивније да тражимо формирање нове владајуће већине и превремене покрајинске изборе”, најавио је шеф посланичке групе СНС-а Предраг Матејин, истакавши да компромис који су постигли око Статута ни на који начин не ублажава њихове захтеве за расписивањем избора.


За СНС је свако решење боље од садашњег – владе на челу са Бојаном Пајтићем коју скоро свакодневно због разних финансијских малверзација оптужује и новосадски одбор те странке. Напредњаци су, поручио је Матејин, свесни чињенице да није нимало једноставан пут до ванредних покрајинских избора и зато пристају на сва друга решења попут прекомпоновања власти и оставке премијера, која би довела до провере политичке воље грађана.


Чанак је уочи гласања о Статуту рекао да у Војводини мора да се догоди или реконструкција владе, или нови избори, јер власт коју Демократска странка има у тој покрајини апсолутно не одговара подршци коју има у бирачком телу. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment