Wednesday, April 30, 2014

Лукшић у Вашингтону лобира за НАТО





Позив Црној Гори за чланство у НАТО на септембраском самиту у Велсу представљао би одличну прилику за унапређење стабилности и безбедности у региону и довршење пројекта слободне и целовите Европе, поручио је црногорски министар спољних послова и европских интеграција Игор Лукшић.


Из Министарства спољних послова и европских интеграција Црне Горе саопштено је да Лукшић учествује на дводневној конференцији “Целовита и слободна Европа” у Вашингтону, која се завршава данас, а повод скупа је обележавање значајних јубилеја за Европу и НАТО.


Првог дана конференције, током излагања на панелу “Консолидација југа Европе”, Лукшић је истакао да је Црна Гора остварила прогрес у четири кључне области у оквиру евроатлантских интеграција – владавина права, реформа војног и безбедносног сектора и јачање јавне подршке за чланство у НАТО.


Лукшић је закључио да до сада остварене реформе у међусобно комплементарним процесима европских и евроатлантских интеграција, веома активна улога у механизмима регионалне сарадње, допринос операцијама очувања мира широм света, између осталог, препоручују Црну Гору за коначну фазу интеграције у НАТО на самиту у септембру ове године, додаје се у саопштењу.


Он је оценио да је кредибилна политика “отворених врата” НАТО, али и ЕУ најефикаснији инструмент у процесу консолидације европског југа.


(Вести онлајн)


...



СРБИН.ИНФО

No comments:

Post a Comment