Wednesday, April 30, 2014

Оловка Папе Фрање за Хашима Тачија





(Глас Русије)


Став Свете столице према јужној српској провинцији у целини су уклапа у формулу Да можда не.


Једна од последњих изјава Ивана Мркића на дужности министра иностраних послова тицала се Ватикана који не намерава да признаје независност Косова, без обзира на то што последњих месеци Приштина активно ради управо у том правцу.


Став Свете столице према јужној српској провинцији у целини су уклапа у формулу Да можда не. На пример, у јуну 2008. године Ватикан је указао на озбиљно ограничавање права косовских Срба и скрнављење хришћанских светиња у покрајини, а такође изјавио да у скорије време не планира да признаје Косово. Истина, 2011. године један од високих представника Свете столице на Балкану обећао је да ће су ускоро вратити на Косово са добрим вестима, али до сада их није довезао.


Строго говрећи, Косово је за Ватикан већ одавно terra missionis, у крајњој линији од како је Свету столицу молио сада већ покојни косовски лидер Ибрахим Ругова. Почетком 2000-их Ругова, апостолски администратор у Призрену Марк Сопи и његов секретар Шан Зефи радили су на томе да докажу припадност косовских манастира и цркава Албанцима, и наравно, чињеницу српске окупације. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment