Wednesday, April 30, 2014

АНА ФИЛИМОНОВА: Амерички удар на Републику Српску




У Бања Луци је 26. априла одржана међународна научно-практична конференција “Обојене Револуције као инструмент геополитичке трансформације”, посвећена критичној анализи феномена “обојених револуција” у конкретно примењивом аспекту разраде препорука за спречавање покушаја насилне смене власти и предузимања ефикасних мера по питању заштите уставно-правног поретка Републике Српске.


Организатори конференције били су Фонд Стратешке Културе (Москва) и “Историјски пројект Сребреница” (Холандија). Конференција је одржана у згради Академије наука и уметности Републике Српске. Међу учесницима конференције били су: Диа Надер де ал-Андари – амбасадор Венецуеле у Србији у чијој надлежности се налази и простор Босне и Херцеговине, затим Александар Павић – политиколог из Београда, Џевад Галијашевић – члан стручне комисије за југо-источну Европу за борбу против тероризма и организованог криминала, Предраг Ћеранић – професор права и безбедносних наука, Стефан Каргановић – руководилац “Историјског пројекта Сребреница”, Мануел Оксенрајтер – уредник немачког часописа «Зуерст», Срђа Трифковић – професор политике и међународних односа (Универзитет у Бања Луци) и други.


Учесници конференције пре свега су истакли рањиву геополитичку позицију Републике Српске, која ремети планове “западног фактора” по питању анулирања Дејтонског споразума и унитаризације Босне и Херцеговине, са перспективом стварања јединствене муслиманске Босне и Херцеговине. Самим тим би био ликвидиран у овом тренутку најстабилнији и најчвршћи стуб српског националног корпуса на Балкану и истовремено поуздан савезник Русије на Балкану. Очигледно да ово последње представља један од главних аргумената “западног фактора” за започињање следеће етапе напада на српско национално пространство. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment