Saturday, April 26, 2014

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА: Дан пробоја јасеновачких логораша






Његова светост патријарх српски Иринеј, митрополит црногорско-приморски Амфилохије и владика липљански Јован служили су Свету архијерејску литургију у обновљеном храму Светог Илије у селу Млака код Јасеновца поводом обележавања Дана пробоја јасеновачких логораша – 22. априла.



У обраћању, српски патријарх Иринеј је рекао да храм Светог Илије у Млаки лежи на мученичкој земљи на којој је страдало стотине хиљада мученика само зато што су били Срби и православци.


“Порука је овоме народу који је много пострадао, на жалост, од руку хришћанских, да се врате и обнове живот, и да има ко да се сећа оних који су овде пострадали. То је била њихова једина кривица, а зликовци су мислили да збришу с лица ове земље сав српски род и православни народ”, рекао је патријарх Иринеј.


Он је додао да је тешко објаснити шта је те људе мотивисало на такав злочин. Према његовим речима, то је злочин већи од животињског и злочин који ни ђаво није чинио.


“Страдали су људи, жене и народ, а најтрагичиније је што су страдала невина деца. Племенита Дијана Будисављевић спасила је више од 12.000 деце, а колико је тек деце страдало то ће за народ и историју остати вечно тајна коју ће многи желети да ублаже”, рекао је патријарх српски. ...



СРБИН.ИНФО




No comments:

Post a Comment