Saturday, April 26, 2014

Путин спреман: Следи дедоларизација





Москва — Блиски сарадници председника Русије Владимира Путина ужурбано разматрају мере за заштиту домаће привреде од последица могућих нових, оштријих западних санкција.


А једна од најважнијих акција у том правцу треба да буде дедоларизација економије, објављено је у Москви.


Путинов саветник за економска питања, руски академик Сергеј Глазјев, већ је предочио радикални план за борбу против иностраних санкција.


Реч је о 15 практичних мера које би требало у догледној будућности домаћу привреду да ослободе зависности од Запада.


Глазјев је осим дедоларизације предложио да се изврше битне промене у руском финансијском систему тако што би та реформа обухватила не само државни сектор привреде, већ и операције које обављају приватна предузећа и грађани.


Држава би, како наводи у свом предлогу Глазјев, требало да се припреми за предстојеће, врло вероватно, замрзавање валутних рачуна Русије у иностранству. Због тога експерт сматра да се хитно морају трансферисати средства изражена у доларима и еврима из земаља-чланица НАТО у неутралне државе.


Идеје и предлози Глазејева су, углавном, сасвим супротни залагањима либералног блока у руској влади и сада је, како наводе аналитичари у Москви, питање да ли Силуанов, ранији министар економије Герман Греф, који је сада директор “Сбербанке”, и неки њихови истомишљеници могу направити неки прихватљив контра – план.


Истовремено треба обавити и продају вредносних папира САД и других чланица НАТО, а који су сада у поседу Русије, јер би могла да уследи и блокада тих средстава. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment