Saturday, April 26, 2014

На оптужници и кандидат за Нобела?





Косово је тешком муком донело одлуку о формирању специјалног суда за ратне злочине који су починили бивши припадници ОВК. Ту одлуку су сви актери у Приштини, осим албанских политичара поздравили, а научни саветник у Институту друштвених наука Душан Јањић подсећа да велики број утицајних људи треба да буде процесуиран.


Од око 200 случајева осумњичених за ратне злочине, у којима су укључени борци и команданти ОВК данас су многи од њих политичари, а неки се после ОВК баве организованим криминалом. Како каже, од тог броја предвиђеног за процесуирање “само десет се односи на Србе, а сви остали се тичу Албанаца”.


- Информација да постоје и Срби чија се умешаност истражује процурила је у медије још у септембру, а сада је све то актуелно због суда који се неће бавити само случајевима из истраге на основу извештаја Дика Мартија, већ и другим злочинима. Очекујем да ће се судити и за убиства новинара, војника, полицајаца – каже Јањић.


Ипак, суђење у случајевима где су директно укључени челници странака које су на власти на Косову неће бити лако.


- Биће велика борба и велики отпори. Уосталом, то је и у Београду случај, на пример с Мишковићем, где је Вучић само загребао, а није смео да настави. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment