Tuesday, May 06, 2014

Ништа од уласка Црне Горе у НАТО?





Иако су прве процене биле да би криза у Украјини могла олакшати улазак Црне Горе у НАТО на септембарском самиту, веома су мали изгледи да ће се то догодити.


Чак и да Вашингтон одлучи да лобира да се позив за чланство Црној Гори нађе на дневном реду самита, пишу ВИјести, интереси кључних европских чланица НАТО не иду на руку Подгорици. Лист наводи да је тренутно кључни проблем то што Немачка и остале велике НАТО земље из Европе не желе да позивом Црној Гори додатно ризикују односе са Русијом.


Према дипломатским изворима и изворима из НАТО-а, на које се позивају Вијести, додатна отежавајућа околност је то што би, ако би Црна Гора била тема самита шефова држава или влада 28 чланица НАТО, прибалтичке земље и Пољска инсистирале да се онда разматра позив и Грузији, што би недвосмислено значило прст у око Москви.


Како се све одлуке у НАТО доносе консенсусом, компликована ситуација на глобалној политичкој сцени, коју су произвели сукоби у Украјини, не наговештава да би Црна Гора ускоро могла да се нађе у најмоћнијем војном – политичком савезу.


Епилог вишемесечног интензивног лобирања челника власти на билатералном нивоу, уз свесрдну помоћ Словеније, као заступника Црне Горе у НАТО, требало би да буде познат 25. јуна, на састанку министара земаља чланица. Тада се утврдјује дневни ред НАТО самита у септембру. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment