Tuesday, May 06, 2014

Америци прети климатска катаклизма





Глобално загревање рапидно претвара Америку у олујно и опасно место – од поплавама захваћене Флориде, до дивљих пожара на западу САД, оцењено је у најновијем извештају америчке Националне климатске службе.


Очекује се да ће непогоде изазване климатским променама “изузетно угрозити САД у овом веку и после”, додаје се у извештају на 840 страна и истиче да ипак није касно да се спрече њихови најгори ефекти.


У извештају чију је израду подржала Бела кућа која ће га употребити за развој политике заштите околине, указује се да ће САД и друге земље, уколико не промене начин коришћења енергије, остати на путу све веће штете и опасности од природних катастрофа.


“Климатске промене, које су некад сматране темом далеке будућности, сада су се чврсто ушанчиле у садашњости. Произвођачи кукуруза у Ајови, узгајивачи острига у држави Вашингтон и они који праве јаворов сируп у Вермонту, сви се суочавају са променама условљеним климом, које у недавном искуству нису забележене”, рекао је један од аутора студије.


Климатске промене много коштају


Оно што је посебно лоше су огромни трошкови климатских промена: по

најгорем сценарију, само поплаве би могле до 2100. године да коштају

САД 325 милијарди долара, од чега би 130 милијарди долара отпадало на

Флориду.


До сада су суше и таласи врућине у 2011. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment