Wednesday, May 07, 2014

НА ДАНАШЊИ ДАН: Председник Путин обележава јубилеј





Владимир Путин обележава 10 година као председник Русије


У среду је друга година трећег мандата Владимира Путина на месту председника Руске Федерације, годишњица што стиже усред бурног времена и тензија у Украјини, и све већег притиска са Запада на Русију а све веће популарности Путина код куће.


Путинова каријера на челу руске владе почела је 2000 године, када је вршио дужност председника после изненадне оставке Бориса Јељцина. Путин је исте године инаугурисан као председник а четири године касније поново је изабран за други мандат. Привремено је био премијер од 2008 до 2012, пре повратка у председништво 7. маја 2012.


Многи политички аналитичари се слажу да ће трећи мандат бити пун изазова за Путина, за кога се очекивало да ће водити земљу новим правцем развоја у наредним годинама.



Олимпијада, Крим, две поплаве


Првог дана на месту председника у 2012, Путин је издао мноштво председничких уредби, обично називаних Мајским уредбама, у којима су постављени дугорочни циљеви руске економије.


Мајске уредбе углавном сажимају Путинов манифест објављен током предизборне кампање, са дугорочним реформама у областима одбрамбене индустрије, војске, образовања, становања, здравства, науке и демографије.


На уредбе се гледало као на главни приоритет Путинове администрације и новоформираног кабинета, чија се ефикасност често мерила по томе колико је успешно успео да заживи Путинова опредељења.


Други Путинов мандат обележен је низом премештаја и оставки високог профила. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment