Wednesday, May 07, 2014

КАКО СУ НАС ИЗДАЛИ НАШИ: Шкотска и Каталонија нове (старе) европске државе





Мом народу мора да се призна демократско право да одлучи да ли жели независну државу, пише у ауторском уводнику у лондонском „Гардијану” Артур Мас, председник владе Каталоније.


Први човек шпанске аутономне провинције, која је за новембар заказала референдум о отцепљењу, са жаљењем констатује како је шпански парламент у априлу одбио да на Каталонију пренесе право за одржавање овог референдума. Лондон се, за разлику од шпанске владе, споразумео са Единбургом да се у Шкотској у септембру тамошњи становници изјасне о томе да ли желе да се отцепе од Велике Британије или да наставе да живе у заједничкој држави. Мас хвали британску владу што је „поступила демократски” и пристала на референдум о независности упркос жељи да Шкотска остане унутар Уједињеног Kраљевства.


Каталонија не жели да се угледа на Крим, чији референдум Мас назива нелегалним. Зато ће, како објашњава, у каталонском парламенту бити изгласан „закон о консултацијама”. Те консултације ће се затим обавити 9. новембра, тврди каталонски премијер, упркос томе што су, по виђењу шпанског парламента, оне неуставне.


Према најновијем испитивању, 47 одсто Каталонаца би гласало за отцепљење од Шпаније, једанаест одсто не би ни изашло на референдум, а само 19 одсто је за останак унутар Шпаније, док су остали неодлучни. Нешто више од половине Шкота (51 одсто) би се, према истраживању обављеном протеклог викенда, изјаснило против отцепљења и за останак у досадашњој држави. ...



СРБИН.ИНФО


No comments:

Post a Comment