Thursday, April 24, 2014

Уз песму, За мене не постоји друга, желимо вам пријатну пролећну ноћ





За мене не постоји друга

(Пева: Драган Стојнић)


Светла се пале, играју сенке чудних боја

Плаво је вече и успомене, плава је песма моја

Свуд око мене живот се врти, нема краја

Неком је судбина срецу дала и кључ од раја

А где смо сада ми, да ли смо тужни или срећнији

Једина љубави, за мене не постоји друга, само ти


Има једна тајна док света буде

Шта је то љубав што веже срца, многе људе

Некад су љубави болне, приче неке

Некад су тако тихе, ко мирне реке

А где смо сада ми, да ли смо тужни или срећнији

Једина љубави, за мене не постоји друга, само ти


Има једна тајна док света буде

Шта је то љубав што веже срца, многе људе

Некад су љубави болне, приче неке

Некад су тако тихе, ко мирне реке

А где смо сада ми, да ли смо тужни или срећнији

Једина љубави, за мене не постоји друга, само ти

На овом света знам има и добра а и зла

И није исто сад да ли сам с тобом или сам



...



СРБИН.ИНФО

Да ли се спрема VIII ВАСЕЉЕНСКИ САБОР?

Како је испало да је и Република Српска гласала за санкције Русији





(Вања Савићевић)


Свима је познато да су Република Српска и Муслиманско-хрватска Федерација две конститутивне “федерално-конфедералне” јединице, зване ентитети, односно два дела вештачке творевине која се зове БиХ. Спољна политика ове две федералне јединице је сведена на ниво БиХ, а на којем постоје анимозитети и неслагања, као и између ове две федералне јединице.


Република Српска је имала Министарство спољних послова као и самоталну спољну политику до 1998. године, а на чијем челу је био Алекса Буха. Ово министарство је укинуто. Данас се спољно-политички глас Републике Српске консумира у гласу БиХ заједно са гласом Муслиманско-хрватске Федерације БиХ, јер је спољна политика Републике Српске оличена у спољној политици БиХ.


Пре неколико дана у ПССЕ (Скупштина Савета Европе) изгласано да је да се уведу санкцији Руској Федерацији, односно суспендује право гласа Руске Федерације као и учешеће у избору мониторинга мисија, а све као облик казне због анексије Крима.


За ову одлуку је гласала и делегација БиХ, а која представља формално-правно и Републику Српску. Делегат из Републике Српске Милица Марковић, која је из непознатих разлога напустила заседање пре гласања, саопштила је да је осталим члановима делегације раније рекла да ће гласати против и да сматра да би они у најмању руку требало да буду уздржани. Она је додала да су се муслимански делегати с тим сложили, али да су после њеног одласка са заседања ипак гласали за резолуцију против Русије. ...



СРБИН.ИНФО


НАЈМОЋНИЈА ВЛАСТ У СРБИЈИ: Стране банке – њих се боји и Вучић





(Богдан Живковић)


Сад, ваљда, има опет неког те му помаже да тргује с главом шећера … Сирочад Раданова потуцају се по најму; а жена му некако убрзо пресвисла од тешка јада … Ето, мој Пајо, како може човек да страда! …


Петар и Јелена Петровић су типичан српски брачни пар. Ни бољи ни гори од других. Имају двоје деце – ћерку Јовану, одличног ђака једне београдске гиманзије, и сина Милоша, одличног ђака завршног разреда једне београдске основне школе и победника републичког такмичења из физике. Јелена је била студент генерације, и данас је педијатар у једном београдском дому здравља. Петар је професор биологије у једној београдској средњој школи.


После година и година подстанарског живота, Петар и Јелена одлучују да подигну кредит и купе стан. Почетком 2008. проценили су да су услови за тако нешто сазрели, да су камате колико-толико разумне, а када већ плаћају кирију, боље да тај новац плаћају банци, и да деци након 30 година оставе некретнину. Логично, зар не? ...



СРБИН.ИНФО


Патријарх Иринеј: Шта је човек без душе и срца, то је Србија без Косова





Таково – Србија жели да буде у ЕУ, али не обезглављена без свога имена, историје и без свога Косова, рекао је поглавар Српске православне цркве, патријарх Иринеј.


“Шта је човек без душе и срца, то је Србија без Косова”, навео је Иринеј.


Он је на свечаности поводом 199. годишњице од почетка Другог српског устанка и стварања модерне државе Србије говорио под Таковским грмом где је на данашњи дан Милош Обреновић позвао у борбу за ослободјење од Османског царства.


“Ми се не можемо одрећи свога Косова и то влада Србије која се ових дана формира мора да има на уму, јер ми хоћемо у ЕУ, али са нашим Косовом”, рекао је патријарх Иринеј.


Он је подсетио, да је српски народ са “гуњем и опанцима” водјен неписменим кнезом створио данашњу државу и донео слободу после 500 година ропства.


На скупу је говорио и министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић који је истакао да се из Такова упућује позив на историјско помирење противника и да треба гледати у будућност и заједништво.


“Ратови треба да буду прошлост, а савремена Србија је опредељена за мир, демократију и заједнички развој”, рекао је министар Јовановић.


Он је позвао расуту младост и српску интелигенцију широм света да се врате у Србију и сви заједно допринесу њеном даљем развоју.


У Такову се налази меморијални комплекс посвећем догађајима из 1815. ...



СРБИН.ИНФО


Ово су министри нове владе Србије? (Кога нема?)





Нова влада Србије требало би да буде формирана до недеље у 19 часова, најавио је мандатар Александар Вучић. Он је најавио да ће се о саставу који ће предложити сутра у Новом Саду најпре изјаснити Главни одбор СНС. Како је најављено, осим чланова СНС и Социјалистичке партије Србије у влади ће бити и нестраначких личности. “Блиц” доноси састав будућег кабинета Александра Вучића.


Премијер Александар Вучић (СНС)


Лидер СНС Александар Вучић сада у ситуацији да самостално одлучује о сваком појединачном члану владе.


Министар просвете и науке Срђан Вербић (ванстраначки)


Запослен је у Заводу за вредновање квалитета образовања, ангажован у Петници, цењен у научним круговима.


Министар финансија Лазар Крстић (ванстраначки)


Био је најављиван као велико појачање, вундеркинд, дипломац чувеног Јејла, стручњак из Мекинсија.


Министар правде Никола Селаковић (СНС)


По Вучићевој оцени добро је водио ресор, мада је по оцени стручњака стање у правосуђу горе него пре две године.


Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић (СНС)


Дуго му је Александар Вучић тражио адекватно место будући да је сматрао да у извршној власти може више да уради него као председник Скупштине.


Министар одбране Небојша Родић (СНС)


Човек је од поверења председника Србије Томислава Николића и компромис између две напредњачке струје. ...



СРБИН.ИНФО


НИШТА НИЈЕ СЛУЧАЈНО: Папа, који је није волео Русе и Србе, и мртав „убио” недужног младића!





Незгода се догодила само три дана уочи канонизације Јована Павла Другог у Ватикану. Тада ће за свеца такође бити проглашен и папа Јован XXIII.


Џиновско распеће направљено у част папе Јована Павла Другог усмртило је данас једног мушкарца пошто је пало на њега током церемоније уочи канонизације покојног папе.


Дрвено распеће висине 30 метара срушило се током церемоније у близини места Чево у италијанским Алпима и на месту убило 21-годишњег Марка Гузминија, пренео је АФП.


“То је необјашњива трагедија, посебно пошто је један млади живот уништен”, казао је локални градоначелник.


Незгода се догодила само три дана уочи канонизације Јована Павла Другог у Ватикану. Тада ће за свеца такође бити проглашен и папа Јован XXIII, подсећа АФП.


Распеће је дело скулптора Енрика Јоба и направљено је поводом посете папе Јована Павла граду Бреша 1998.


...



СРБИН.ИНФО

ПРОСЛАВИО ТИТУЛУ КАКО ДОЛИКУЈЕ: Марковић се провозао са српском тробојком и подигнута три прста





Српски репрезентативац и бивши фудбалер Партизана Лазар Марковић је на својствен начин прославио титулу шампиона Португалије.


Два кола пре краја португалског превенства фудбалери Бенфике постали су нови прваци државе.


Играчи, стручни штаб и навијачи прослављали су нову, 33. титулу у историји клуба.



Српски репрезентативац и бивши фудбалер Партизана Лазар Марковић је на својствен начин прославио титулу шампиона Португалије.


Марковић се у кабриолету провозао улицама и булеварима Лисабона са подигнута три прста, а изнад аутомобила вијорила се и српска тробојка.


(Курир)


...



СРБИН.ИНФО

ТРАГ ПОСТОЈАЊА, ГИМНАСТИКЕ УМА: „Библиографијa српске енигматике”




Мало је земаља које се могу похвалити оваквим капиталним делом. Преко 4000 одредница о српској енигматици и енигматичарима.


Ако уметност схватамо као део духовне културе човекове, енигматика или загонеташтво је област културног стваралаштва, вид новинарства, грана уметности чији је превасходни циљ стицање знања кроз разоноду и забаву. То је веома широко поље мудрости којим се голица ум, побуђује машта, скраћује доколица.


Готово да нема народа који нема своје загонеташтво, а нити једног културног народа који не негује ауторску енигматику. Ретки су појединци, или их уопште нема, који бар једном у животу нису покушали да реше неку загонетку. Укратко, то је животна играрија духа.. Енигматике је свуда око нас и у нама самима, али је треба знати препознати.


И можда баш зато, Енигматски савез Србије, у сарадњи са нишким удружењем енигмата је крајем прошле године издао дуго припреману књигу, нишког енигматског истраживача и историчара Марјана Радаковића „Библиографију српске енигматике” . ...



СРБИН.ИНФО


АБА: Блесингејм срушио Звезду!





Екипа из Загреба била је аутсајдер пред овај меч, али је одиграла сјајно против најбоље екипе у сезони и сасвим заслужено је прошла у финале.


Од почетка до самог финиша екипа Славена Римца знала је шта хоће и потпуно је надиграла фаворизованог домаћина који је очигледно пао под великим притиском.


Већ у првој деоници Цибона је дошла до двоцифрене предности, у трећој деоници имала је и +19, али у финишу је ипак било драме. Звезда је у последњих десет минута у неколико наврата правила серије, у самом финишу је имала два пута прилику да стигне до изједначења, али Цибона је остала довољно мирна и прошла је у финале.


Џералд Блесингејм био је играч утакмице са 28 поена и 9 асистенција, а уз њега је најбољи био Дарио Шарић са 21 поеном и 15 скокова. На другој страни, Јака Блажич био је једини расположени играч са 25 поена и 6 скокова, а Џенкинс и Нелсон додали су по 12 поена.


Звезда је за три шутирала очајних 2-32, промашила је 11 слободних бацања (26-27) и уз такву статистику није могла да се нада бољем резултату.


Овом победом екипа из Загреба обезбедила је играње у Евролиги наредне сезоне, док ће Звезда вероватно у квалификације. Ривал Цибони у финалу у недељу (20х), биће победник дуела Партизан – Цедевита који се игра у петак (20х).


Ток меча: ...



СРБИН.ИНФО


НЕИЗБЕЖНОСТ ДЕЛОВАЊА: Развој украјинске кризе води директно ка увођењу руске војске





После напада на Славјанск, ситуација на Украјини је дошла до тачке када увођење руске војске постаје практично неизбежно. Изјаве Путина и Шојгу фактички значе, да мировна операција може почети у сваком тренутку. Шанси да се разни грађани Украјине, без оружја у рукама договоре о суживоту у заједничкој држави, скоро да није остало.


Русија не жели нити да уводи војску у Украјину, нити да присаједини себи део њене територије – и када Путин и Лавров говоре о томе, они не лажу.



ПЕТАР АКОПОВ



Али логика украјинских догађаја, нам практично не оставља шансу да се уздржимо од коришћења, последњег који нам је преостао, начина да утичемо на разбуктавање пожара у братској држави – војног.


Све остале начине смо већ пробали за ових пола године украјинске кризе – и они, на жалост нису довели до поправљања ситуације на терену. Напротив, она је постајала све гора и гора – и ако се првих месеци евромајдана, који је почео у новембру, она погоршавала из месеца у месец, онда се после фебруарског преврата – погоршавала сваке недеље.


Данас рачун већ иде од дана до дана. Остати по страни већ више ни физички није могуће – без директног мешања Русије, грађански рат који је почео у Украјини, попримиће катастрофалне размере. ...



СРБИН.ИНФО


СРПСКА: Под водом путеви и усјеви, угрожене и куће





(Фото: Независне)


Бањалука, Градишка – Набујале ријеке изазивају хаос у више општина РС, а најдраматичнија ситуација је у Градишци, гдје су под водом бројни сеоски путни правци, тако да ученици данас нису могли ићи на наставу.


Паника међу мјештанима влада и у околини Бањалуке, у мјесту Карановац, гдје вода уништава усјеве и улази у подруме, а слично је стање и у појединим подручјима Лакташа и Челинца.


Због обилних вишедневних киша, излиле су се поткозарске ријеке Јабланица, Врбашка, Јурковица, Лубина, као и мањи потоци и ободни канали који пролазе кроз мјесто Машиће, код Градишке, а сва села од Чатрње до Горњих Подградаца су под водом, тако да су угрожена и домаћинства и оранице.


Истовремено, готово сви путеви у Турјаку су непроходни, а у прекиду је био и саобраћај преко регионалног пута Градишка – Турјак. Бошко Пуцар, начелник Цивилне заштите у Градишци, истиче да је ситуација драматична и најтежа у овом подручју у посљедње двије деценије.


“Све рјечице и потоци су подивљали. Путна мрежа је угрожена, тако да велики број ученика није могао ићи у школу”, рекао је Пуцар.


На терену су биле екипе градишке Цивилне заштите, које чамцима пружају помоћ угроженом становништву Турјака, Драдеља, Лужана, Врбашке, Чатрње и других села. О проблемима који владају, свједочи и податак да су надлежни спремни за евентуалну евакуацију становништва. ...



СРБИН.ИНФО


ЕУ преиспитује Јужни ток кроз Србију





Секретаријат Енергетске заједнице Европске уније затражио је од Савета ЕУ да испита законитост билатералних уговора о изградњи гасовода Јужни ток, који је Србија закључила са Газпромом.


Секретаријат се на ову меру одлучио након што Србија није одговорила на поновљене захтеве из Брисела да преиспита пословање компанија Србијагас и Југоросгас, које су носиоци посла на деоници Јужног тока кроз Србију, навоси се у јуче издатом саопштењу Секретаријата ЕЗ.


Према мишљењу ЕЗ, уговори које је Србија склопила са Газпромом крше такозвано “правило невезивања” које важи у ЕУ, а које каже да једна фирма не може бити истовремено и произвођач и дистрибутер природног гаса.


Стога је Секретаријат, након што је Београд игнорисао њихове примедбе, затражио мишљење од Министарског савета ЕУ, додаје се у саопштењу.


Уколико процени да је Србија у прекршају, Савет може да донесе политичку одлуку о даљим корацима у вези са овим проблемом.


Европски комесар за енергетику, Гинтер Етингер, до сада је у неколико наврата упозорио да билатерални уговори које је Газпром склопио са неколико земаља, укључујући и Србију, нису у складу са прописима ЕУ и да се морају преиспитати.


Ова тема требало је да буде на дневном реду самита ЕУ-Русија у Москви, али су преговори о енергетици тренутно у застоју због украјинске кризе.


Брисел до данас није одговорио на јучерашњи предлог руског председника Владимира Путина да се преговори о снабдевању ЕУ руским гасом одрже 27. априла у Москви.


(Новости)


...



СРБИН.ИНФО

Марко Јаковљевић сахрањен уз песму “Тихо ноћи, моје злато спава”, његовог оца однели до ковчега





Више од хиљаду људи, родитељи, родбина, пријатељи, комшије, а највише садашњи и бивши ученици Основне школе “Алекса Шантић” и Хемијске школе, коју је до недавно похађао и Марко Јаковљевић, испратило је у четвртак на последњи пут свог сина, унука, брата, друга…


После опела које је одржано у породичној кући Јаковљевића, непрегледна колона кренула је пут сеоског гробља у Калуђерици. Бол, неверица, сузе на лицима свих који су изашли да одају последњи поздрав шеснаестогодишњем дечаку.


Улаз на сеоско гробље, на чијем је самом почетку Марко касније требало да буде сахрањен, био је премали да прими све оне који су хтели да оставе цвет на његов гроб. Очајни родитељи после три дана туге и проливених суза, у четвртак више нису издржали.


Отац Горан само је клонуо. Двојица рођака морали су да га однесу до сандука да последњи пут види и пољуби свог мезимца. Мајка Мирка тек је смогла снаге да тихо закука: “Марко, душо мамина, мамина сива птицо”.


Након што су се родитељи последњи пут поздравили са својим чедом, Марко је у белом ковчегу спуштен у раку уз звуке песме “Тихо ноћи, моје злато спава”. На крају, присутнима се обратио свештеник речима: ...



СРБИН.ИНФО


ЗАГАЂЕНИ БЕОГРАД: Ово су најотровније зоне у главном граду!





Загађење ваздуха је константно актуелан проблем, за који се чини да трајно решење није могуће. Пораст регистрованих возила је само један од показатеља да високофреквентан саобраћај у Београду прети озбиљним загађењем животне средине.


Порастом броја аутомобила у главном граду, повећале су се и све просечне годишње вредности отвора у ваздуху који воде порекло од издувних гасова аутомобила. Вредности отрова који се испуштају које уносимо у себе су изнад дозвољених, па самим тим, из дана у дан, расте и број људи који обољевају од озбиљних болести дисајних и дигестивних органа. Најугроженији слој друштва су старија лица и деца.


Када је реч о саобраћају који има веома агресивно дејство по нашу животну средину, издвајамо најпроблематичније саобраћајне тачке: раскрцница код Лондона, Нушићева и Цвијићева улица, зоне око Зеленог венца, Градске болнице, Железничке станице, Славије, Дома Народне скупштине, Вуковог споменика. Као и насеља: Карабурма, Аутокоманда, Баново брдо, Нови Београд и Земун.


Стручњаци наглашавају да је неопходно што пре смањити број возила у центру града, као и да је измештање тешког саобраћаја из градског језгра неопходно. ...



СРБИН.ИНФО


Ћосић: Косово је политички изгубљено





Београд – Књижевник и председник некадашње СР Југославије Добрица Ћосић изјавио је да је косовско питање „решено”, да је 1999. године „политички изгубљено” и да не треба више ни атом снаге трошити на то питање.


„Ми смо у рату са Албанцима изгубили Косово. Да ли је то коначно, о томе данас не можемо да судимо, јер нико не зна како европска и балканска историја могу да се исфабулирају у наредним вековима. Или веку”, рекао је Ћосић у интервјуу за београдски „Недељник”.


На питање да ли види Србију у Европској унији, Ћосић одговорио негативно:


„Не видим. Очекујем више разумевања за Србију из ЕУ, али она стално шаље ултиматуме. Дипломатија ЕУ према Србији је дипломатија уцена, што вређа нашу земљу, али показује и кратку памет вођа ЕУ”, рекао је Ћосић. ...



СРБИН.ИНФО


Ко може политичарима да забрани да лажу





Докле сеже слобода говора у САД и да ли она обухвата и право политичара да слажу, питање је на које ће Врховни суд још једном морати да одговора. Пред судијама у Вашингтону се ове недеље нашао нови случај који покреће управо ове дилеме. Једна организација затражила је од њих да неуставним прогласе закон из савезне државе Охајо који политичарима забрањује да износе неистине током кампање.


Закон из Охаја је, према оцени већине америчких медија, противан слову Првог амандмана који Американцима гарантује неограничену слободу говора. Према извештајима са првог дана суђења, са овом оценом се, изгледа, слажу и судије Врховног суда. Неки медији чак пишу да су тумачи америчког устава једва чекали да оборе овај и сличне законе у укупно 15 америчких држава и да је само требало да неко изнесе први случај.


А како је овај предмет, уопште, стигао дао Вашингтона? За све је „крива” организација „Сузан Б. Антони” која је током избора за Конгрес 2010. ...



СРБИН.ИНФО


Синиша Мали градоначелник Београда





БЕОГРАД – Одборници Скупштине града Београда изабрали су вечерас Синишу Малог за новог градоначелника Београда.


За Малог, кога је кандидовала СНС, гласало је 79 одборника од 94 који су учествовали у гласању.


За његовог заменика изабран је Андреја Младеновић из Демократске странке Србије. Мали је од 18. новембра прошле године био на функцији председника Привременог органа Београда.


Бивши градоначелник Беоограда Драган Ђилас честитао је данас кандидату за градоначелника Београда Синиши Малом и након тога напустио седницу Скупштине града.


Ђилас је на седницу градске скупштине стигао нешто пре почетка расправе о избору градоначелника, али није учествовао у расправи и након што је Мали изложио свој програм, а неколико се одборника укључило у расправу, напустио Скупштину града.


Он је новинарима у холу рекао да се неће враћати на седницу.


”Шта ја ту имам да причам, говориће одборничка група”, рекао је Ђилас одговарајући на питање зашто се није укључио у расправу. ...



СРБИН.ИНФО


Црна Гора “прети” Русији: Санкције ће покварити наше “пријатељске” односе





Евентуална одлука Москве да укине безвизни режим и трговинске олакшице Црној Гори била би контрапродуктивна и отежала би добре односе на политичком, привредном и културном плану, оценио је бивши црногорски шеф дипломатије Бранко Луковац.


Кометаришући писање поједини руских медија да Москва спрема одговор на одлуку Црне Горе да подржи санкције Европске уније (ЕУ) према Русији, Луковац је рекао да се нада да се ради о новинским нагађајима и да руска влада неће прибећи таквим мерама.


Руски владин лист “Росискаја газета” објавила је јуче да Москва разматра одговор Подгорици поводом одлуке да се придружи санкцијама против Русије имајући у виду да значајан део БДП-а Црне Горе чине руске инвестиције и потрошња руских туриста који чине трећину свих иностраних гостију.


Према писању тог листа „упркос вишевековном пријатељству са руским народом и већинском противљењу грађана Црне Горе ступању у НАТО, руководство у Подгорици придружило се санкцијама САД и ЕУ против Москве”, истакавши високо кандидатуру за чланство у Северноатлантској војној алијанси.


Санкције би, истакао је Луковац, отежале добре односе на политичком, привредном, културном плану, за несметано кретање роба, услуга и грађана.


“Оне би имале контрапродуктиван ефекат, отежале би напоре многих искрених пријатеља Русије да и даље негују развијене, вишевековне пријатељске односе Црне Горе и Русије и покажу да црногорски пут према итеграцијама није на уштрб таквих односа, већ да и у саставу ширих интеграција, Црна Гора може да буде поуздан пријатељ Русије”, рекао је Луковац агенцији Мина, пренели су подгорички медији.


Он сматра да добри односи Русије и Црне Горе треба да остану, упркос европским и евроатланским интеграцијама које су, у Декларацији о независности Црне Горе, 3.јуна 2006. године, истакнуте као њен стратешки циљ. ...



СРБИН.ИНФО


Погледајте како да преварите радар и избегнете казну (ВИДЕО)





Ова креативна идеја је направљена само да би се избегле казне за прекорачење брзине и тиме игнорисали мере безбедности и никако није препоручљива

радар


У Русији је све могуће. Уколико желите да преварите саобраћајног полицајца ово је можда најбоља метода, али свакако није препоручљива.


Нажалост, ова креативна идеја је направљена само да би се избегле казне за прекорачење брзине и тиме игнорисали мере безбедности у саобраћају које постоје да заштите грађанство.



(Курир)


...



СРБИН.ИНФО

Чомски: “Да” за независност Шкотске





Један од најугледнијих светских интелектуалаца и политичких аналитичара Ноам Чомски рекао је да му интуиција нагиње ка позитивном одговору на предстојећем референдуму о независности Шкотске, који треба да буде одржан 18. септембра.




“Моја интуиција упућује на независност”, истакао је Чомски, преносе РИА Новости.


Он је рекао да наставља да проучава детаље и последице потенцијалне шкотске независности и потврдио да “са интересовањем прати дебату”.


Чомски је, такође, изразио наду да ће широм Европе доћи до већег преноса власти са централних на локалне структуре.


“Нико, очигледно, не жели ново Османлијско царство, али је оно у извесном смислу имало исправну идеју: пустимо да људи управљају сопственим питањима, са кооперативним федералним споразумима и што мање препрека”, изјавио је он.


С обзиром на међународну репутацију коју Чомски ужива, његова оцена је значајан подстицај кампањи за позитиван глас на референдуму, оцењује руска агенција.


Професор Хју Пенингтон са Универзитета у Абердину, који је међу академицима истакнути противник независности Шкотске, рекао је да је “изненађен и разочаран” залагањем Чомског за независност. ...



СРБИН.ИНФО



Путин: Били смо у праву у вези са Кримом, у Кијеву је на власти хунта





Москва – Путин изјавио да, уколико је тачно да су украјинске власти послале војску у Славјанск, то представља озбиљан злочин званичног Кијева против сопственог народа.


Председник Русије је акцију Кијева окарактерисао као “казнену меру” против проруских присталица, која ће несумњиво имати последице и по међусобне односе две државе. Он, међутим, није прецизирао какве би могле да буду те последице.


Путин је, преноси АФП, назвао актуелне прозападне власти у Кијеву хунтом.


“Догађаји у источној Украјини још један су доказ о исправности руске одлуке да подрже становништво Крима”, изјавио је још Путин и додао да би у супротном они би били суочени са истим и још горим догађајима као у источној Украјини. “Дакле, ово је још један доказ да смо правилно и на време деловали”, рекао је Путин на медијском форуму руског Народног фронта, пренела је агенција АФП.


Он је критиковао актуелне украјинске власти због тога што нису разоружале радикалну организацију “Десни сектор” у складу са споразумом из Женеве и оценио да би Кијев требало да отпочне дијалог у земљи, уместо што легализује екстремисте. “Учествовали смо на разговорима у Женеви и потписали одређене споразуме који предвиђају да обе стране разоружају своје људе и да напусте управне зграде. Шта се дешава? ...



СРБИН.ИНФО


Идеологија Запада – Свет без Русије!





(Ранко Гојковић)


Пре извесног времена Србија је још једном могла да види све “благодати” промене свести за коју се тако упорно залажу наши властодршци. У престоном српском граду, испред амбасаде Русије, окупиле су се “жене у црном”, да пруже подршку младој украјинској демократији и да јасно кажу “Стоп тиранину Путину!”.[1] Када погледате тај видео снимак, просто сте у недоумици да ли да се више дивите лепоти или мудрости тих створења. Ове прелепе и премудре персоне са дубоком европском свешћу, вероватно су својим именом желеле да укажу на узвишене идеале велике европске културе која се специјализовала за завијање Срба у црно.


Шалу на страну, свакако да је овако инфантилан поглед на свет стран великом делу српског национа, али пројави овако агресивне русофобије и србофобије допринела је и потпуна концептуална јаловост најпре српских историчара (иако често праћена обимном фактографијом), јер ко не извлачи истинске поуке из историје, осуђен је на њено понављање. Исто се може рећи и за добар део српског академског миљеа с краја ХIХ века, па до наших дана. Управо због тога, неопходна је свест да је свака смутња (по мени је ова реч много изражајнија од речи криза, па ту реч и користим у тексту) пре свега само спољашња манифестација унутрашњих духовних садржаја у народу, потребно је указивати на истинске узроке свих смутњи, како у Украјини тако и у Србији. А сличности су такве да изгледају као пресликане, па ћемо у даљем тексту понегде указивати и на такве процесе код нас. ...



СРБИН.ИНФО


ЦИА знала да се Павелић крије у Ватикану




Ни Американци ни Британци нису желели да ухапсе поглавника тзв. Независне Државе Хрватске Анту Павелића 1947. године, иако су знали детаље о његовом боравку у Ватикану, пише хрватска штампа.


Крио се уз благослов Запада: ...



СРБИН.ИНФО


Дугује 11 плата радницима, а спонзорише Цецу!





Власник “Фармакома” Мирослав Богићевић, који радницима дугује четири милиона евра, платио је 50.000 евра рекламу на концерту Цеце Ражнатовић.


Ова необична пословна одлука фактурисана је 17. јуна прошле године у време када је Богићевић држави за порезе дуговао осам милиона евра. ...



СРБИН.ИНФО


Православни народи и Запад





(Владимир Димитријевић)


Ових дана, православни људи широм света не могу а да не осете радост због буђења Русије, која је високо подигла заставу хришћанских вредности и позива људе и народе под њу. Ипак, зар је Русији оволико требало да се пробуди кад је Запад опет дошао до њених граница? Зар је заборавила Русија Наполеона, Кримски рат (када је Запад подржавао Турке), Руско-јапански рат (кад су амерички банкари хушкали Јапан против Русије), вероломни напад Немачке и Аустро-Угарске 1914, бољшевичку револуцију, коју су финансирали из Ситија и са Вол Стрита, Хитлера и његову зликовачку солдатеску, амерички хладни рат?


Зар се Србија, коју је Запад разарао три пута у 20. веку, не освешћује, него верује у „евроатлантске интеграције“? Први светски рат су против Србије водили Немци и Аустријанци, Други опет Немци и Аустријанци (а он је донео и крвава бомбардовања англо-америчких „савезника“ 1943. и 1944. ...



СРБИН.ИНФО


Украјина: У току је напад на Славјанск, има убијених и рањених (Из часа у час)





10:30 У току је напад на Славјанск, има убијених и рањених


На прилазу граду Славјанск, на путу који је јуче заузела унутрашња војска Украјине, отворена је ватра на снаге Народне самоодбране Славјанска, саопштили су за РИА Новости у штабу самоодбране.


У централној градској болници су потврдили да је „у току озбиљан окршај, и да настављају да доносе убијене и рањене“.


„Пре 40 минута на путу из Свјатогорска у Славјанск примећена је група наоружаних људи. У њихов правац се упутио мобилни одред. Али из шуме је отворена ватра на припаднике самоодбране. Према нашим подацима, један човек је рањен, један је убијен“, – преноси локално издање Краматорск.ИНФО, позивајући се на представнике штаба самоодбране Славјанска.


09:47 Лавров: ...



СРБИН.ИНФО


ГОРАН ТЕШИЋ ЗА „СРБИН ИНФО“: Од исхода битке за Украјину зависиће и даља судбина света





Редакција „Србин инфо“ разговарала је са Гораном Тешићем, оснивачем покрета Евроазијска Србија у Русији:


Како коментаришете најаву НАТО војних вежби у Украјини?


- Бандеровска хунта која је тренутно на власти у Кијеву се прерано порадовала мислећи да је незаконитим државним ударом који је извршила и збацивањем Јануковича са власти завршила посао. Међутим, као што смо видели уследио је одговор југоистока земље који се огледа у отвореном непризнавању нове пучистичке власти, демонстрацијама и митинзима, самоорганизовању народа у наоружане одреде, заузимању објеката локалне администрације и проглашењу аутономија.


Све што се догодило потпуно је дестабилизовало Украјину као државу. Показало се да је пројекат Украјина заснован на врло крхким темељима. А циљ пројекта је био одсећи Украјину из историјског руског савезничког блока. Пошто резултати мирне украјинизације за време колико Украјина постоји као независна држава нису дали жељене резултате, односно југо-исток земље је остао на суштинским културним про-руским позицијама, после извршеног пуча хунта је кренула у “блицкриг” са намером да силом покори те делове земље, одузимајући руском језику статус који је имао за време претходне власти и хапшењима нових вођа који су се појавили. Услед свега тога тренутно стање је веома напрегнутно и земља се налази на самој ивици катастрофе, јер последњи догађаји чак могу да се квалификују и као почетак грађанског рата. ...



СРБИН.ИНФО


Аустралијски премијер честитао Хрватима и Хрватској дан стварања НДХ!





(Глас Русије)


МИП Хрватске позвало је „на тепих“ амбасадора Аустралије у Загребу. Питање је било једно: чиме су изазване симпатије премијера Тонија Ебота према фашистима? И из ког разлога је он одједном решио да честита аустралијским Хрватима годишњицу формирања нацистичке државе у Хрватској 1941. године?


Амбасадор је морао да саслуша много непријатности и да успут прође кратки курс историје Балкана у време Другог светског рата.


Овај случај би можда остао непримећен у Загребу да о њему није говорило аустралијско-хрватско интернет-издање Boka Cropress. Загреб се запањио када је чуо да је окупљене у хрватском клубу Сиднеј 16. априла посетио парламентарац владајуће либералне странке Крег Кели и прочитао честитку премијера Ебота: ...



СРБИН.ИНФО


АМЕРИЧКА УЦЕНА: Узмите ГМО или цркните од глади





(Глас Русије)


Легендарни амерички политичар Хенри Кисинџер једном је рекао: “Контролишући нафту, ви контролишете државе. Контролишући храну, ви контролишете становништво”.


Почетком 2000.-их амерички Конгрес је усвојио закон по којем се тражи од америчких хуманитарних агенција да у својим програмима пружања помоћи у храни страним земљама укључе и ГМО-производе. С тим у вези, америчка агенција USAID посебну пажњу поклања агробизнису. САД су искористиле програме USAID за превазилажење глади, како би прогурале ГМО-кукуруз у Јужну Африку. Афричке земље су биле суочене са избором – или да прихвате ГМО или да пусте да велики број становништва умре од глади. Неке земље, као што су Мозамбик и Зимбабве, одбиле су ГМО-кукуруз због ризика по екологију, али су биле приморане да прихвате ГМО-брашно. ...



СРБИН.ИНФО


ГУБИМО СРПСКИ ЈЕЗИК: Ђаци читају одломке уместо лектире





О романима „Сеобе“, „Дервиш и Смрт“ и „На Дрини ћуприја“ ђаци у огледним одељењима медицинских школа уче само два часа. Дела Ђуре Јакшића, Јована Дучића, Милана Ракића, Радоја Домановића или Лазе Лазаревића обрађују само један час током четири године школовања. Уместо лектира, читају одломке из „Читанке“. Ако се нешто хитно не предузме, од септембра ће ученици свих, не само експерименталних одељења медицинских школа у Србији остати ускраћени за основна знања из књижевности и српског језика.


Школама је од Министарства просвете, науке и технолошког развоја стигао допис о „превођењу“ огледа у систем, што значи да се недељни фонд часова српског језика смањује са три на два. Представницима Друштва за српски језик и књижевност и Завода за унапређивање образовања и васпитања министар просвете проф. ...



СРБИН.ИНФО


Истанбулу прети потоп 2100. године





Уколико се обистини предвиђање научника и у случају топљења глечера порасте и ниво Мраморног мора, јужну обалу Истанбула прекриће вода, пренела је Турска радио-телевизија.


Научници су упозорили да ће, уколико се настави глобално затопљење изазвано људским фактором, због топљења леда на половима раст нивоа мора до 2100. године достићи 80 центиметара.


Ниво мора у свету се од 1880. године на овамо повећао за 20 центиметара. Мартин Варгиц из Словачке, који се аматерски бави графичким дизјаном, припремио је мапу о томе како ће свет изгледати када ниво воде порасте за 80 цм. ...



СРБИН.ИНФО


Јоханесбург: Српски језик изборни предмет у свим школама





Да српски језик постане званичан у Јужноафричкој Републици изборила се наставник српског језика Виолета Павловић Мариновић. Већ две године наш језик је изборни предмет у свим основним и средњим, државним и приватним школама. Наша деца сада могу високим оценама из матерњег језика да повећају укупан просек, а то им олакшава проходност до изабраног факултета. Међутим, осим што се поред 10 званичних језика у Јоханесбургу, равноправно чује и српски, најважније је да, сматра Виолета, наша деца која живе у дијаспори не забораве корене.


Виолета тренутно има 30 ђака, а до сада је са сертификатом положеног српског језика из њених клупа изашло више од 80 малишана.


- Српска школа „Свети Сава“ у највећем граду Јужноафричке Републике основана је 2009. ...



СРБИН.ИНФО


Мехур звани СНС




Карикатура Слободан Срдић


(Даница Поповић)


Вест за Гинисову књигу рекорда, почујте: „Од почетка изборне кампање до данас у Српску напредну странку (СНС) учланило се 60.000 људи (град величине Краљева), то јест близу хиљаду људи дневно”, јављају медији. Од кад су победили на парламентарним изборима 2012. године, чланство им се учетворостручило. Сада, кажу, броје преко четири стотине хиљада чланова.


Какво се то чудо дешава? ...



СРБИН.ИНФО


Србија пре Немањића, 3. део: Петар Гојниковић (892-917)




Петар потискује Прибислава (сина кнеза Мутимира) са власти након једва годину дана и он бежи у Хрватску. Пошто се Петровом узурпацијом престола пореметио редослед наслеђивања јавили су се и други српски принчеви са жељом да постану врховни кнежеви.


Границе Србије у 9.веку, у време ширења Карла Великог на западу и Авара на истоку


Три године после узурпације, дакле 895, на Петра креће, из Хрватске,средњи Мутимиров син Бран, али Петрова војска односи победу, а Бран пада у заробљеништво где бива ослепљен, по Петровом наређењу, са циљем да га онемогући да се бори за престо.Стројимиров син Клонимир 897 креће из Бугарске на Петра. У неколико борби успео је да победи Петрову војску и да заузме престони град Достинику, али освајањем престонице сукоб још није био решен у Клонимирову корист јер Петар још увек није положио оружје због чега су сукоби настављени. Приликом једног сукоба Клонимир гине, а Петар као једини живи принц у Србији поново долази на власт.


СРБИН.ИНФО


Путин, нови руски цар (6): Милосрдни диктатор




Владимир Путин је сушта супротност Борису Јељцину, човеку који га је одредио за свог “наследника”. За време Јељцина, владала је девиза “Нека свако узме колико може”. Тада је Русија била цепана и пљачкана. Путин је успео да сачува “у комаду” оно што му је остало од претходника.


За разлику од Јељцина, Путин чврсто држи “узде” спољне политике у својим рукама: Владимир Путин и Ангела Меркел


Док је Јељцин губио савезнике, био извргнут подсмеху и презиру, Путин савезнике проналази. ...



СРБИН.ИНФО


”Да је Србија прихватила НАТО базу, сачувала би Косово”




”Наш преговарачки тим, због нереалне процене политичара, одбио је у Рамбујеу захтев да се формира војна база на аеродрому Слатина код Приштине. Да је то прихваћено, Косово би остало у саставу Србије”, рекао је у интервјуу за НИН Момир Стојановић, председник Анкетног одбора Скупштине Србије.


Узалудне жртве: Момир Стојановић


Стојановић је рекао и да злоупотреба у трошењу буџетских средстава за 12 година није могла да се одвија без политичке подршке. ...



СРБИН.ИНФО


Заплене фрижидер и продају га за 10 евра





По принципу “док једном не смркне, другом не сване“ одузете ствари на јавним аукцијама по знатно нижим ценама од тржишних могу да купе сви – од препродаваца до оних који нову робу не би себи могли да приуште.


Крагујевчанин Ранко Б. ...



СРБИН.ИНФО