Friday, May 02, 2014

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 03. мај (20.апр) Свети Николај Жички и Охридски






Свети Николај Жички и Охридски


Свети Николај је рођен 4. јануара 1881 (23. децембар 1880. по јулијанском календару – тада важећем у Србији) од простих али благочестивих родитеља, Драгомира и Катарине Велимировић.


Већ на Богословији у Београду истакао се великим беседничким даром. Најшире образовење свог времена стекао је у Европи и Русији. Својим снажним религиозно-црквеним и националним иступима у јавном животу ондашње Србије, изазвао је дивљење и поштовање код многих, али и завист код других. У време Првог светског рата, у Енглеској и Америци је ширио истину о српском народу. ...



СРБИН.ИНФО


Уз предивну песму, Имам једну жељу, желимо вам пријатну ноћ






Имам једну жељу


Имам једну жељу

да ти твоја медна уста

још једном пољубим

па да се никада

из сна не пробудим


Ништа ме не боли

само ми се срцу

рана позлеђује

стара јер ме ти не волиш

срце из недара


Када будем умро

на мом срцу

остаће ми једна жеља

пуста што ти ја никада

не пољубих уста



I Have One Wish


I have one wish

to kiss your honey lips

once again

and then never to

wake up from the dream


I have no pain

but, in my heart,

an old wound reopens

because you don’t love me

my true love


СРБИН.ИНФО


СРБИЈА ЋЕ, УЗ ПОМОЋ РУСИЈЕ, војним путем вратити Косово и Метохију





Немачки амбасадор у Приштини Питер Бломајер поручио је Албанцима да је статус Космета и даље недефинисан и да ће такав бити све док га не признају Србија и Русија. Немогућност учлањења Приштине у УН подсећа на статус Тајвана, земље која је прогласила независност, али међународно је још део Републике Кине.


Очевици смо завршнице злочиначких намера чупања срца из груди српског народа, Косова и Метохије, свете земље Светога Саве и Кнеза Лазара, са преко 1300 цркава и манастира подизаних и обновљених од дванаестог до двадесетог века. У прошлости Космет и Србија су бивали често освајани и гажени од стране оних који су са Истока надирали на Запад, и од оних који су са Запада марширали ка Истоку. Косово и Метохија је опет окупирано, али неће то трајати вечно. Проблем Космета за Србију је решив. То није држава нити ће икада бити, већ легло мафије која нема капацитет да од те наше покрајине створи државу у којој ће постојати владавина права и закона јер се то крши са основним принципима деловања мафије. Главна и готово једина „привредна грана“ данашњег Космета је шверц и трговина дрогом. Косово никада не може бити самостално све док се и Србија са тиме не буде сложила.


По свој прилици Космет ће се поново решавати оружјем. ...



СРБИН.ИНФО


Русија ће учествовати у војно-морским вежбама са Кином





Војне вежбе Русије и Кине, под називом “Морска интеракција-2014″, биће одржане у трећој недељи маја, када ће Пекинг посетити руски председник Владимир Путин. У исто време, “Гаспром” планира да потпише уговор о испоруци 38 милијарди кубних метара гаса Кини.


“Војно-морски маневри, који су постали традиционалне војне вежбе руских и кинеских морнаричких снага, имају за циљ продубљивање практичне сарадње међу војскама и јачање њихових капацитета за заједничко супротстављање претњама на мору,” – наводи се у саопштењу кинеског Министарства одбране.


Заједнички војно-морски маневри руске и кинеске ратне морнарице биће одржани по трећи пут.



„Летњи штит” у Естонији


НАТО вежбе ”Summer Shield” (Летњи штит) су се одржале на полигону Адажи у Летонији. Ова вежба се одвијала у периоду од 12. до 16. априла ове године у склопу НАТО програма милитаризације источне Европе и у њој је учествовало преко 700 војника из САД, Летоније и Естоније.


Припадници оружаних снага Литваније учествовали су само у својству војних посматрача. Снимак са вежбе можете погледати овде: ...



СРБИН.ИНФО


ЈЕДИНСТВЕНИ У ЕВРОПИ И СВЕТУ: Стара планина – национални парк диносаурија





На Старој планини налази се јединствено налазиште фосила, каквог нема у Европи, али и у свету због чега српски геолози проф.др Александар Грубић и Михајло Галечић у својој научној студији сматрају да Стару планину треба прогласити за српски национални парк диносаурија, заштитити, детаљно истражити и резултате тог истраживања представити светској јавности.


Научну студију под називом “Фосилни трагови старих диносаурија у доњем тријасу Старе планине” чији су аутори геолози Грубић и Галечић, Завод за заштиту природе Србије публиковао је још 2001. године, али је она мало позната широј јавности.


У овој студији аутори су описали налазе фосилних трагова ногу текодонтосауруса који су пронадјени у Горњем Високу на Старој планини, а претпоставља се да су стари око 250 милиона година.


Како се наводи у овој научној студији, први фосилни трагови пронадјени су још осамдесетих година прошлога века.


“На горњим површинама слојева утврдјени су многобројни трагови ногу са отисцима два, три, четири или пет прстију и према томе несумњиво припадају тетраподним кичмењацима. На терену је констатовано да постоје три врсте трагова и то ситни, дужине од два до три центиметара, средњи, од три до шест центиметара и велики код којих само један прст може бити дугачак 10 центиметара и дебео два центиметара”, каже се у студији.


“Боље очувани трагови и њихов изглед упућују на сигурно двоножно кретање животиња од неких група Тхецодонтосауруса, који су живели у доњем тријасу, а можда већ и у перму. Налазак фосилних трагова Тхецодоната у доњем тријасу Старе планине је јединствен у овом делу Европе, а и у свету. ...



СРБИН.ИНФО


Од Вучића траже да клечи у Сребреници





Бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић одмах по изгласавању поверења Влади Србије у парламету позвао је премијера Александра Вучића да посети Сарајево. Званичан позив још није стигао, али медији у Сарајеву препуни су бурних, углавном негативних реакција разних појединаца и невладиних организација који поручују Вучићу да на путу за главни град Бих прво мора да сврати у Сребреницу и у Поточарима клекне и ода почаст сребреничким жртвама.


По мишљењима из Републике Српске, реч је о популистичком потезу који за циљ има ново дизање тензија, нарочито зато што се приближава годишњица злочина у Сребреници. Према ставовима из РС, они који темама из прошлости, условљавају долазак Вучића у Сарајево где намерава да прича о будућности, не мисле добро ни Босни, ни Србији.


Подсетимо, Амор Машовић, члан Института за нестале, рекао је да Вучића треба позвати у Сарајево, али да он треба да дође 11. јула у Поточаре, као и на ‘све друге манифестације које се одржавају поводом суђења за злочине који су почињени, а у којима је Србија несумњиво учествовала што је утврђено и низом пресуда, па и пред Међународним судом правде”.

Сарајевски медији су се оркестрирано придружили овој негативној кампањи, па неки од њих не пропуштају прилику да српског премијера називају и “бившим портпаролом вође србијанских радикала Војислава Шешеља”.


Председница Удружења Мајке Сребренице Хатиџа Мехмедовић дотакла се политичких конотација целе ситуације, па је рекла да је Вучић у Сарајево добродошао само под условом ако ће бити искрен у настојањима да помогне БиХ на путу њеног напретка.


Заменик шефа посланичког клуба владајућег СНСД-а у Народној скупштини РС Никола Баштинац за “Вести” је оценио да некима у Сарајеву ништа није довољно када је понашање Београда у питању. Ипак, он истиче да међу бошњачком политичком елитом полако сазрева мишљење да не треба ићи у сукобе са суседима, већ се окренути животним стварима. ...



СРБИН.ИНФО


Берлину потребан „Јужни ток”





„Јужни ток” би могао да добије нови приоритет у снабдевању Европе руским гасом, а уз јаку подршку Немачке и њених европских савезника – насупрот настојању Брисела да се овај пројекат маргинализује. На такав закључак наводи састанак руског председника Владимира Путина, бившег немачког канцелара Герхарда Шредера и шефа руског енергетског џина „Гаспрома” Алексеја Милера прошлог понедељка увече у Санкт Петербургу.


Као повод за састанак Путина, Шредера и Милера наведена је приватна прослава седамдесетог рођендана бившег шефа немачке владе. Постоје, међутим, елементи који недвосмислено указују на други карактер састанка.


Шредер је, наиме, прославио рођендан 7. априла, када је и Социјалдемократска партија Немачке свечаним актом у Берлину обележила рођендан бившег шефа. Са друге стране, тешко је објаснити како је руски председник нашао времена да због Шредерове рођенданске журке, стицајем околности приређене у Санкт Петербургу, допутује из Москве у некадашњу царску престоницу на Неви – усред украјинске кризе која је свела односе Истока и Запада на најнижи ниво од епохе хладног рата. Путин се, уз то, запутио у Санкт Петербург непосредно после одлуке САД и ЕУ о пооштравању санкција Русији због наводне подршке сепаратистима на истоку Украјине.


Извори у кулоарима Бундестага и парламента у Бечу указују да би састанак у Санкт Петербургу требало посматрати у светлу претходних, али и најављених догађања.


После прошлонедељног пољског предлога да чланице ЕУ договоре заједничку стратегију у снабдевању руским гасом и пред саопштење из Брисела да је састанак на ту тему у припреми, у Бечу су се састали генерални директор аустријског мултинационалног енергетског концерна ОМВ Герхард Ројс и први човек „Гаспрома” Алексеј Милер. ...



СРБИН.ИНФО


Александар Вучић (за Financial Times) : Србија спремна за нову будућност





Амерички теолог и борац против ропства из 19. века једном је написао: „Политичар мисли на следеће изборе, државник на следеће генерације. Политичар жели успех своје странке, а државник своје државе.“


Речи Џејмса Фримена Кларка важне су за мене, а његово мишљење о недавним догађајима у Југоисточној Европи сигурно би ускомешало духове.


Док међународна заједница наставља да се бори са ситуацијом у Украјини, мало западније, Србија је кренула у мирну, али темељну политичку трансформацију


Резултати парламентарних избора одржаних 16. марта показали су нову еволуцију у демократској историји Србије. Они су показали да је читава наша нација сада уједињена иза нове визије – „Србија у срцу Европе“.


Уз снажно лидерство, подржано мандатом добијеним од српског народа, и храбрим одлукама, предодређени смо за скок у нову и изазовну будућност.


Ова Влада нема илузија када је реч о обиму задатака са којима се суочава, али нећемо губити из вида наше циљеве. ...



СРБИН.ИНФО


„Крим” руши проевропску политику Србије





Основна и највећа разлика спољне политике Србије 1990-их и у периоду од 5. октобра 2000. до данас је у томе што је у првом периоду то била спољна политика суверене земље, а у другом – земље која је изгубила суверенитет.


Ако се та разлика нема стално на уму, свака расправа о „успесима и неуспесима” наше спољне политике је нереална и некоректна.


Детерминишући спољни фактори од утицаја на нашу спољну политику могу се описати овако: читав период, од 1990. до данас карактерише се агресивним приступом од стране Запада на челу са САД, према Србији и српском фактору, са циљем његовог дробљења, слабљења, демонизације и елиминиције. Дакле, циљ Запада је све време – ишчезавање српског фактора у државнополитичком, економском, војном и духовном смислу.


С друге стране, једини крупан природни савезник Србије у тој неравноправној борби, Русија, била је 90-их у најтежем економско-социјалном положају у својој историји, и сама изложена истим таквим тежњама Запада. Помоћ Русије у то време била је мала, симболична и непоуздана. ...



СРБИН.ИНФО


Напад на Москву завршиће се у Вашингтону





„Ми Руси смо навикли да све ратове завршавамо у престоницама непријатеља који нас је напао. Наполеонов напад на Русије се завршио у Паризу, а Хитлеорв – у Берлину. Ако буде потребно – то ће схватити и Вашингтон и(ли) Лондон“, рекао је заменик председника Одбора за науку и технологију Државне думе Руске Федерације Михаил Дегтјарјов.


„Уважене колеге, изнећу лично мишљење и поглед на догађаје, с обзиром да овде говоре веома искусни експерти.


Све чињенице током последње деценије говоре да главни фактор нестабилности у свету нису никакав међународни тероризам или неке националне државе или групе, већ – Сједињене Америчке Државе. Дакле, то напросто потврђују чињенице.


Чак и недовољно образован човек може на основу прелиминарне анализе може доћи до тог закључка.


Хаос и нестабилност у свету – то је циљ САД и то је за све паметне људе очигледан постулат. Док су ред и мир у свету – циљ остатка света, укључујући и Русију.


Полазећи од та два постулата, можемо анализирати и политику на Балкану и другим регионима света. ...



СРБИН.ИНФО


Вулин: Протести запослених у јавном сектору неће решити проблеме





Београд — Појачањем дисциплине у сопственом дворишту, Влада је одлучна да рационализује јавни сектор.


Ресорни министар Александар Вулин запосленима поручује да ће разумети евентуалне протесте али да проблем тиме неће бити решен.


“Постоје ствари које смо некритички прихватили из великог света. Један од њих је радно време од 9 до 5. Знате, у тим деловима света дан мало дуже траје и климатски услови су другачији. Географија је другачија. Ово је радно време које одговара нашем поднебљу”.


Овако министар задужен за радничка питања објашњава одлуку Владе да радно време државних служби помери на пола 8. То значи да грађани више неће морати да узимају слободан дан како би завршили неке административне обавезе, а Вулин верује да ће се државни службеници временом навићи да раније устају. ...



СРБИН.ИНФО


Група НАТО бродова стигла у литванску луку Клајпеда





У луци Клајпеда стигао је миноловац НАТО, сталне ратне спремности.


Група бродова, стационирана у региону Балтичког мора, побољшаће ниво безбедност и осигураће НАТО спремност у региону. Њу чини пет бродова: Норвешке, Холандије, Белгије и Естоније – 4 миноловца и један брод за снабдевање.


Бродови НАТО јединице налазиће се у региону Балтичког мора како би учествовали у интензивном програму поморских операција. Улазиће у различите луке, учествоваће у међународној операција разминирања Open Spirit, која ће бити одржана у мају у Летонији.


(Глас Русије)


...



СРБИН.ИНФО

СПИН ДОКТОРИ НОВОГ ПОРЕТКА: Од Југославије до Украјине – крвави траг ратне пропаганде (1)





Када је председник Русије, Владимир Владимирович у скоро троипо сатном обраћању На директној линији грађанима света, рекао: Погледајте шта су урадили са Југославијом-исекли су је на ситне комадиће и сада манипулишу свим оним чиме се може манипулисати. А тамо већ може практично свачим да се манипулише. У принципу, то исто желе неки да ураде, очигледно, и са нама“[1] – све је требало да буде потпуно јасно.


Међутим, да ли је? Ко данас, чак и на Балкану, заиста зна шта се заправо дешавало током дугог и крвавог процеса разбијања Југославије крвавим грађанским ратовима? Или, да ли је после свега било кога заиста брига? Данас, грађани бивше Југославије становници малих и осиромашених државица живе на ивици егзистенције, достојанства и сваке наде да ће једнога дана бити боље. Из ове перспективе, рекло би се да су архитекте Новог корпоративног поретка света обавили свој посао.


С друге стране, сви јако добро знамо да људи притисак могу да трпе само до једне тачке, а онда попут опруге коју савијате дуго и све дубље одскоче у вис када се то најмање очекује. ...



СРБИН.ИНФО


РАДИТЕ ЗА ДРЖАВУ? Проверите колика ће вам бити плата




Осам платних разреда који ће бити уведени у комплетан јавни сектор, многима ће, уз умањење плата за десет одсто, значити додатно ниже приходе.


Већ од првог јула плате које се исплаћују из државне касе биће мање за десет одсто. За разлику од досадашњег модела по којем су солидарним порезом биле оптерећене зараде веће од 60.000 динара, нова мера умањиће примања свима коју примају више од 21.000 динара.


Опорезоваће се само основица, а не, као до сада, и додаци за дежурства, прековремени или сменски рад.


С друге стране, они који су имали плате много веће од просека, уз линеално смањивање зарада моћи ће да одахну. Јер, умањење зарада биће мање од солидарног пореза који се, рецимо, односио на зараде веће од 115.000 динара.


Тако би, на пример, директору “Железница” Драгољубу Симоновићу новом мером плата била умањена за 16. ...



СРБИН.ИНФО


НОВИ ИСПАД МРЖЊЕ ХАШИМА ТАЧИЈА: Православна црква у дворишту Универзитета је ужас!





Упитан каква ће бити судбина те цркве, Тачи је рекао сада имамо значајне послове да урадимо, али ће и то доћи на ред.


Хашим Тачи рекао је да је објекат православне цркве у дворишту Универзитета Приштине “ужасно дело”.


Тачи је, гостујуци у емисији Радио Косова, додао да је то објекат – “споменик који је направио Слободан Милосевић”.


Упитан каква ће бити судбина те цркве, Тачи је рекао: ” сада имамо значајне послове да урадимо, али ће и то доћи на ред”.


(Танјуг)


...



СРБИН.ИНФО

УЖИВО: Крвави сукоби и туче у Одеси између проруских снага и навијача (Видео)





Док у источној Украјини траје напади кијевских фашиста и страних плаћеника око града Славјанска, на југу, у лучком граду Одеса, сукобили су се навијачи који су и различито политички опредељени: једни су присталице фашистичког Десног сектора и подржавају пучисте у Кијеву, док су други проруски федералисти и захтевају референдум о статусу региона у коме доминира руско становништво.



ВИШЕ О КРИЗИ У УКРАЈИНИ ПРОЧИТАЈТЕ: ОВДЕ.



(RT, Србин.инфо)


...



СРБИН.ИНФО

УЖИВО: Пратите како проруске снаге организују борбу против фашиста у Украјини (Видео)





Пратите уживо како проруске снаге и федералисти организују борбу против прозападних фашиста и страних плаћеника у источној и јужној Украјини.


Имате прилику да сазнате како се руски и украјински нараод организје и бори против западног окупатора који хоће да њихову земљу преда НАТО трупама и западним банкама.








СРБИН.ИНФО


Путин објавио рат Мекдоналдсу





Председник Русије Владими Путин позвао је руске регионе да развијају индустријску производњу на основу најбољих примера националне кухиње.


Како успоставити индустријску производњу бољег квалитета него што имају потенцијални конкуренти, међу којима и Мекдоналдс, а нижих цена, запитао се Путин на заседању Одбора за законодавство у Петрозаводску, главном граду Репулике Карелије на северозападу Русије. Он је тако реаговао на изјаву председника скупштине Републике Северна Осетија Аланија Алексеја Мачнева, да су “осетински пироги снажна конкуренција производима Мекдоналдса и италијанској пици”.


Председник је признао да је више пута пробао осетинске пироге.


- Наравно, свидело ми се, па сам поновио… И не само осетински пироги, ми имамо укусну разноврсну кухињу на Северном Кавказу, у Поволожју – указао је руски председник и поменуо јело од теста чак-чак, као и татарске бељаше и карељске калитке.


Проблем није у томе. Питање је како организовати индустријску производњу бољег квалитета и јефитинију него код конкуренције.


- Треба постићи да изгледају као домаћи, али да буду израђени на принципима индустријске производње – указао је председник. ...



СРБИН.ИНФО


Да ли је пучистичка влада у Кијеву пред сломом?





Војска покреће војне вежбе у центру Кијева, на улице излазе оклопна возила, Турчинов признао пораз на истоку.


Ако је сукоб између црнокошуљаша и локалних “бранилаца Мајдана” у уторак на централном тргу у Кијеву био донекле мистериозан, онда би се за актуалне вести могло рећи да су наставак тренда. Према последњим информацијама, украјинска војска потврдила је да ће у среду увече одржати “војне вежбе” у центру Кијева. У вјежбама би требало да учествују и оклопна возила, тврди се из кабинета градоначелника.


Вест долази дан после поменутог сукоба на Мајдану и пошто је пучистички председник Александар Турчинов објавио да је војска на “високом степену приправности због стварне претње од руске војне инвазије”. У исто време признао је да Кијев више не контролише ситуацију на истоку Украјине. У изненађујуће искреном говору на састанку са регионалним гувернерима Турчинов је истакао: “Беспомоћни смо”. ...



СРБИН.ИНФО


Запад има планове да балканизује Украјину и Евроазију





Сталне провокације против Русије од стране САД и њених европских лакеја, могу довести до нежељених последица за Запад. Грађански рат, који покушавају да испровоцирају у Украјини, може гурнути цео регион у крвави рат, који се може раширити и планути под самим носом Европе. Његова ватра може да опржи и Стари Свет.


Изазивање кризе у Украјини је постао одличан начин, а овде су укључени најразноврснији интереси. ...



СРБИН.ИНФО


Годину дана од Бриселског (не)споразума





(Јован Алексић)


Можда је Бриселски споразум био једино могуће решење у датом моменту, можда наши преговарачи заиста нису имали избора, али оно што остаје је осећај да је ипак могло и морало другачије.


Ових дана се медији у Србији, као и целокупна јавност, углавном баве саставом нове владе и ситуацијом у Украјини. Оно што је упадљиво је то да се данас, годину дана након потписивања, Бриселски споразум готово и не помиње. Громогласна тишина која влада о овом питању може говорити сама за себе. Да ли је у питању незаинтересованост српске јавности за питање Косова и Метохије, нелагода оних који су тај споразум потписали или уређивачка политика наших медија, процените сами.


Подсетимо, 19. априла 2013. године у Бриселу је потписан споразум између председника владе Републике Србије Ивице Дачића и председника владе самопроглашене тзв. ...



СРБИН.ИНФО


ПОСЛЕДЊИ БЕОГРАДСКИ ШМЕКЕР: Прича о правом џивџану (Видео)





Многи ће за њега рећи да је „последњи београдски шмекер“. Био је огледало неког другог Београда.


Душан Прелевић Преле. Човек који је обележио један период у историји Београда. Многи ће за њега рећи да је „последњи београдски шмекер“. Петар Божовић га је назвао „правим београдским џивџаном“. Тешко је наћи примере попут њега, мало је људи који су толико стварали и толико рушили. Сваки текст је прекратак да би се написало све о Прелету. ...



СРБИН.ИНФО


„Ђукановић је издајник, Украјина је црвена линија, без Русије нема Србије“





(Глас Русије – Ратко Паић)


Није сасвим уобичајено да представљање неке књиге изазове толико велику пажњу јавности као што је то успело Леониду Решетњиковом, који је у уторак у београдском хотелу „Москва“ представио своје дело под називом „Вратити се Русији“.


Иначе, снажни говори учесника презентације су само потврдили да је огромно интересовање било у потпуности оправдано, јер се тако упечатљиве речи, и на моменте историјске изјаве, ретко када могу чути у прилично стерилном српском медијском простору. Поред аутора су говорили изузетно угледни гости, а све значајне личности које су се налазиле међу бројном публиком, тешко би било и набројати.


У свом обраћању присутнима, владика Амфилохије је подсетио на завештање Светог Петра Цетињског, који је дословно поручио Црногорцима: „Ко не буде веран једноверној, једнојезичној и једнокрвној Русији – да Бог да живо месо од њега отпадало, био проклет три пута и хиљаде пута од мене“, рекао је владика Амфилохије и закључио да би било добро да те речи прочита и садашњи председник Владе Црне Горе након оног што је изрекао у Сједињеним Државама и што потврђује ових дана у име своје владе.


Затим је бурне реакције публике изазвао Михаил Дегјартов, посланик у руском државном парламенту, који је између осталог изрецитовао стихове чувеног руског песника Тјутчова из давне 1867. године, који гласе: „Ћути срамотна Европо, и не намећи своја права, за Русију си задњица, а мислиш да си глава“. А сам аутор књиге „Вратити се Русији“ Леонид Решетњиков је дао читав низ изјава које су често биле прекидане аплаузима публике. ...



СРБИН.ИНФО


Планета под водом




Сваки континент на планети у последњој деценији је претрпео већи или мањи поремећај под утицајем климатских промена, али ако је веровати научницима, последице глобалног загревања Земље могле би да буду и катастрофалне: лед са Гренланда би могао потпуно да нестане, чиме би се повећавао ниво мора за више од 30 стопа, кишна шума Амазон постала би савана, а Аустралија би већ до 2020. године, могла да доживи губитак Великог коралног гребена, уколико се корали не буду адаптирали на топлије воде. Највећем делу Африке за око 30 година биће ускраћена вода, а топљење снега на Алпама погодиће и три петине дивљег света, коме прети ишчезавање.


Бројни светски научници предвиђају катаклизму планете изазвану глобалним отопљавањем


Да ли је глобално отопљавање планете највећа опасност 21. века нико са сигурношћу не зна, али чињеница је да превисоке температуре, циклони и друге временске непогоде већ праве озбиљне проблеме у пољопривреди, а ако је веровати упозорењима научника, ускоро би могао да страда и цео ланац производње хране, те би добар део човечанства могао да остане без хране. ...



СРБИН.ИНФО


Карађорђев завичај прекрио заборав





Поранио, пре сунца, Александар Поповић, овдашњи професор географије. Пензионер. Дохватио брезову метлу да почисти плато, прилазе вајатима и качарама. Да их откључа и проветри. Скине паучину са разбоја, млинова, бачви… Отресе прашину са везених кошуља, пешкира и ћилима. Умије ликове устаника, на старим фотографијама…


Чекао је, Поповић, екскурзију из Војводине. ...



СРБИН.ИНФО


Српско црквено благо из Мађарске изложено у Русији





(Глас Русије)


На овај начин,приказавши црквену уметност Срба у Мађарској, желели смо симболично да покажемо да наши народи, заправо већ вековима живе не само као добри суседи, већ живе „под једним кровом“, у једној држави и узајамно обогаћују културе- речи су Андраша Барањија директора Мађарског културног центра у Москви.


У Музеју Андреја Рубљова у Москви, 23.априла је отворена изложба „Српска црквена уметност у Мађарској“. Отварању изложбе су присуствовали Епископ Будимске епархије СПЦ Лукијан, амбасадор Мађарске у Русији Ференц Нађ-Ребек, кустос изложбе Коста Вуковић, као и Генадиј Попов, директор Музеја Андреја Рубљова. На отварању је била присутна и заменица директора Галерије Матице српске из Новог Сада Данијела Королија-Црквењаков, коју питамо како је уопште дошло до организовања ове веома занимљиве изложбе:


Цела ова иницијатива има своју историју коју је важно поменути, да би се боље разумело како је ова изложба дошла до Москве. Наиме, пројекат српска црквена уметност у Мађарској започео је 2011. ...



СРБИН.ИНФО


Шта ће рећи НАТО: Заједничке морнаричке вежбе Русије и Кине





Кина и Русија одржаће заједничке морнаричке вежбе у Источном кинеском мору крајем маја, саопштило је кинеско Министарство одбране.


Вежба под називом “Заједно на мору 2014″ биће одржана недалеко од Шангаја. У тексту се додаје да је ово најновија у серији вјежби с циљем да се “продуби практична сарадња и појача способ ност заједничког рада да би се одговорило на претње на мору”, пренео је АП.


У Источном кинеском мору налази се низ ненасељених острва која контролише Јапан, а право на њих полаже и Кина, која редовно шаље патролне чамце у подручје у којем се налазе бродови јапанске Обалске страже. ...



СРБИН.ИНФО


ВОЈНА ИНДУСТРИЈА: Радници „Првог партизана ”не дају директора





Ко и зашто жели да нам промени директора кад овако добро послујемо, питају се гласно ових дана радници ужичког „Првог партизана”, најуспешнијег од шест предузећа наше одбрамбене индустрије.


То питање овде је покренуто поводом актуелног конкурса за избор директора, при чему је одлука о томе у надлежности Министарства одбране, будући да је држава већински власник „Првог партизана”. Али запослени (укупно их је 1.492), на основу одлагања одлуке о избору па и прича које чују о могућим „закулисним радњама”, сумњају у то да ће се предност дати најбољем од три кандидата те страхују да уместо пословних не превагну какви други интереси. ...



СРБИН.ИНФО


МОСКВА: Србија у мом срцу





(Глас Русије)


Узајамно разумевање руског и српског народа преко поезије – такав је задатак конкурса српске поезије Србија у мом срцу који је одржан последњих дана априла у Москви.


Ученици млађих, средњих и старијих разреда, као и студенти, рецитују стихове српских песника на два језика. Најбољи од њих су добили награде. Пред микрофоном је главни организатор конкурса, руски слависта и преводилац са српског Иља Числов.


Треба рећи да ниво професионализма расте из године у годину. Ако су раније деца просто рецитовала стихове, сада они улазе у оно што се може назвати суштином српске традиције, најављујући своје наступе утисцима о земљи. Веза два братска народа постаје сада за њих нешто живо. ...



СРБИН.ИНФО


Украјина: Почеле борбе у центру Славјанска, оборена два хеликоптера (Из часа у час, Видео)




09:30 Оборена два Ми-24 и оштећен један Ми-8


Два хеликоптера Ми-24 су оборена у Славјанску, док је један хеликоптер Ми-8 оштећен и био је принуђен да слети, саопштило је украјинско Министарство одбране, преносе РИА Новости. Министарство додаје да су два припадника украјинских снага погинула, а неколико рањено.



09:25 Лансирање једне од ПВО ракета



09:20 Снаге Самоодбране на положајима у граду



09:15 МУП Украјине: ...



СРБИН.ИНФО