Saturday, May 17, 2014

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 18. мај (5.мај) Света великомученица Ирина




Света великомученица Ирина

Живела у времена апостолска на Балкану, у некоме граду Магедону где њен отац Ликиније беше малим царем. Неки мисле, да је била Словенкиња. Рођена као незнабошка од родитеља незнабожаца.


Пенелопа – тако јој беше име незнабожачко – поучи се вери хришћанској од учитеља јој Апелијана. Свети Тимотеј, ученик апостола Павла, крсти њу и њене дворкиње, и доносе јој посланице апостола Павла на читање. Одрицањем да се уда, она разгневи свога оца, и отац је хтеде мучити, али чудесним начином она обрати свога оца у Хришћанство.


Још од четири цара, осим њенога оца, стављена на разне муке, но Бог је преко својих ангела спасаваше. Цар Седекија закопа је до главе у јендек напуњен змијама и скорпијама. ...



СРБИН.ИНФО


Уз предивну песму, Химна за живот Србије, желимо вам пријатну ноћ





„Химна за живот Србије”


Драга драгом шапнула

Синоћ сан сам уснула:

Ратник неки велики

крсташ барјак виори


Застава је ватрена

Из борбе донета

Окрете се ка мени

Твој ме поглед скамени


Устај драги време је, Србија те сад зове

Ја ћу кућу чувати, ти се немој плашити


Твоје речи љубави,

Тињају и у мени

Идем, драга, не брини

Србију ћу бранити


Децу нашу чувај ми

Истину им пренеси

Живот нећу жалити

Србију ћу спасити


Ново време долази, време праве љубави

Устали су сви Срби, дају живот Србији


С њиве сељак говори

Србију ћу хранити

А и радник прозбори

Окове ћу разбити


СРБИН.ИНФО


Стране агенције и медији о “поплавама века” на Балкану





Западни и руски медији данас опширно извештавају о поплавама које су задесиле многе градове у Србији као и у БиХ, истичући да је реч о најгорим поплавама на Балкану у последњих више од 100 година.


ЛОНДОН, МОСКВА – Западни и руски медији данас опширно извештавају о поплавама које су задесиле многе градове у Србији као и у БиХ, истичући да је реч о најгорим поплавама на Балкану у последњих више од 100 година.


Ројтерс, АП, АФП и ББЦ су своје извештаје о ситуацији у Србији и БиХ “покриле” великим бројем фотографија са погођених места.


И руски електронски медији извештавају о “поплави века” у земљама Балкана, у којој су се због обилних падавина излиле реке, изазвавши људске жртве, евакуацију хиљада људи из угрожених подручја и проглашавање ванредног стања.


Први канал руске ТВ извештава да је у Србији и БиХ уведен режим ванредног стања, да су у борби са стихијом ангажоване све снаге и да су се спасилачким напорима прикључили и руски тимови.


“Због киша које су почеле у среду, излиле су се Сава и Колубара. Под водом су се нашла села и градови, многа насеља одсечена – без струје, воде за пиће и залиха прехрамбених производа”, наводи та ТВ.


Први канал наводи да су у Србију стигли припадници одреда руског Министарства за ванредне ситуације и цивилну заштиту “Центроспас” и “Лидер” и преноси изјаву главног војног експерта Министарства Едуарда Чижикова да ће се “остати толико колико буде потребно”. ...



СРБИН.ИНФО


РАЗГРАДЊА ИСТОРИЈСКЕ СВЕСТИ: Србија и годишњица Првог светског рата





(Маринко М. Вучинић)


Што више одмиче ова година, све је очигледније да не постоји јасно одређен план на нивоу државе Србије о обележавању стоте годишњице Првог светског рата. Иако је пре годину дана, 12. априла 2013. године, Влада Србије донела одлуку о образовању организационог одбора за обележавање ове изузетно значајне годишњице, не постоји ниједна информација шта је до сада овај одбор урадио нити шта планира да уради.


Можда још увек траје његово конституисање и позиционирање јер у нашим околностима све зависи од тренутног распореда политичких снага и не постоји дугорочна стратегија у слављењу великих годишњица, о чему смо се осведочили и у току прошле године, када је обележавано двеста година од рођења највећег српског песника Његоша.


Наша влада сада има много важнија посла јер треба напорно радити на промени свести нашег народа како би он могао да коначно нађе своје место међу цивилизованим народима. Ту пре свега спада промена историјске свести, нашег схватања и доживљавања традиције, заступања националног интереса и обликовања националног идентитета. Интересантно је и веома поучно погледати на какав се организован и промишљен начин годишњица Великог рата обележава у земљама Европске уније којој ми тако истрајно и здушно тежимо. ...



СРБИН.ИНФО


ЗБОГ ПОПЛАВА: Апел Светог Архијерејског Сабора и Патријарха Иринеја (Видео)





Апел Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве свему свештенству, монаштву и верном народу, као и свим људима добре воље.


Са великом забринутошћу и болом у души, али и са непоколебивом вером у љубав и милост Божју, обраћамо се свему свештенству, монаштву и верном народу наше свете Цркве, као и свим људима добре воље, поводом катастрофалних поплава и страшног страдања толиких породица у Србији, Републици Српској и читавом региону, и позивамо све, а у првом реду наше свештенство, да покажу хришћанску и људску солидарност са свима пострадалима и угроженима, да активно и пожртвовано учествују у одбрани насељених места и витално важних објеката од разорне стихије, и да пруже уточиште, помоћ у храни, одећи и лековима, материјалну и сваку другу подршку својим ближњима.


Посебно апелујемо на браћу свештенике и свештеномонахе да умноже молитве, да током идућих дана свакодневно врше молебан у време безведрија и да буду међу првима у редовима оних који сведоче љубав Христову притичући у помоћ пострадалој браћи и сестрама.


Као пример за углед наводимо даноноћну акцију спасавања народа коју спроводе државни врх и државне службе (војска, полиција, жандармерија и друге), као и сви наши суграђани који добровољно учествују у тој богоугодној и племенитој акцији, често излажући опасности и сопствени живот.



Апел Патријарха српског г. ...



СРБИН.ИНФО


МОЖЕ ЛИ ОДВРАТНИЈЕ? Ово је твит због којег Биљану Србљановић презире цела Србија! (ФОТО)





Скандалозном поруком у којој се неумесно шали на рачун угрожених у поплавама српска књижевница је изазвала толики гнев твитераша да је на крају морала да угаси свој Твитер профил.


Усред највеће природне катастрофе која је задесила Србију, књижевница Биљана Србљановић је на свом Твитер профилу објавила скандалозан твит у којем се грубо шали на рачун људи угрожених поплавама а након праве лавине негативних коментара згрожених људи, она је угасила свој профил!



У стотинама коментара, огорчени твитераши су Биљани поручили да треба да је буде срамота због онога што је написала, а нису изостале ни бројне псовке.


(Телеграф)


...



СРБИН.ИНФО

КРУПАЊ: Река се претворила у алу која гута све пред собом! (Фото галерија)





Гробну тишину у центру Рађевине нарушава само хук река које се повлаче и које су иза себе оставиле праву пустош у Крупњу, до ког смо се пробили у поподневним сатима. Људи неми од бола и шока у неверици гледају шта их је снашло.


- Бујица је кренула у среду и за пола сата је поплавила све. Река Змајевац претворила се у алу која гута све пред собом. Када је прешла и са друге стране куће схватио сам да следи пропаст. Све што сам стицао три деценије гледао сам како одлази и нестаје за пола сата. Нисам ништа изнео из помоћне зграде коју је река однела. Ту ми је била радионица, дневни боравак, гаража, сушара, а у поткровљу стамбени простор. ...



СРБИН.ИНФО


ПРЕД ИЗБОРЕ НА КОСОВУ: Што им смета црква Христа Спаса





(Јања Гаћеша)


Да шаљемо децу у “војску Косова”, чији је корен терористичка ОВК? Јадна ли нам мајка!


Избори за окупаторски шиптарски парламент одржаће се 8. јуна. Гласање за оснивање такозваних Оружаних снага Косова и за укидање резервисаних места за мањине остаће у аманет новом парламенту.


О изборима на Косову и Метохији прича се од почетка године. То ће бити први окупаторски шиптарски парламентарни избори од проглашења такозване државе Косово на којима би требало да учествују Срби, са јавним позивом и благословом званичног Београда.


У условима какви тренутно јесу у Покрајини, реалност из угла Срба који у њој живе изгледа овако: ...



СРБИН.ИНФО


КОСТОЛАЦ: Волонтери више нису потребни – одзив огроман!





Волонтери за Костолац више нису потребни.


Одазив је био толико велики да су сви околни путеви блокирани.Не могу да продју ни кола хитне помоћи.


Наиме, у раним вечерњим часовима јављано је да је преливао насип код села Брадарац, где су ангажовани представници војске, мештани и запослени у ПД ТЕ-КО Костолац и осталим привредним друштвима у Костолцу.


Ситуација на одбрани од поплава од реке Млаве у последњих шест сати била се погоршала. Млава је пробила насипе код Братинца, Маруљевца и Брадарца.


“Прелива насип код села Брадарац, где су ангажовани представници војске, мештани и запослени у ПД “ТЕ-КО Костолац” и осталим привредним друштвима у Костолцу. На овом месту се бране површински коп “Дрмно” и термоелектрана “Костолац Б”. ...



СРБИН.ИНФО


ВАЖНО: Обуставе и измене режима саобраћаја на државним путевима (17/18.05.14.)





Обавештавамо Вас да је дошло до следећих обустава саобраћаја:


Обустава саобраћаја на државном путу ИИ А реда број 187, деоница Варварин-Обреж.


Обустава саобраћаја на државном путу ИИ А реда број 161, деоница Салаковац-Петровац.


Обустава саобраћаја на државном путу И Б реда број 23, деоница Крушевац – Појате.


Обустава саобраћаја на државном путу И Б реда број 23, деоница Чачак – Пожега.


Обустава саобраћаја на државном путу И Б реда број 23, деоница Прељина-Чачак (код места Коњевићи), саобраћај се одвија уз наизменично пропуштање возила.


Обустава саобраћаја на државном путу И Б реда број 34, деоница Пожаревац-Велико Градиште, због изливања реке Млаве.


Обустава саобраћаја на државном путу И Б реда број 26, деоница Мали Зворник – Лозница. ...



СРБИН.ИНФО


МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Како нам се догодио „Потоп”





Док је око њега текла бујица подивљале воде један је директно угрожени грађанин Србије, онако резигнирано за телевизију констатовао: „Важно је да смо спасили животе наших породица и комшија, материјална штета јесте велика, али штету ћемо поправљати после рата”.


Можда му се омакло, можда је грађанин несвесно упоредио ову поплаву са ратом, али је очито погодио суштину проблема. Наиме, Србија из године у годину неспремно дочекује рат са елементарним непогодама. Не говорим о земљотресима, већ о пожарима и поплавама.


Стално смо изненађени. Докле више?


Да ли се знају токови, односно корита наших река и речица? ...



СРБИН.ИНФО


ЗАСТРАШУЈУЋИ СНИМАК: Пукао насип на 4 места у Бијељини, евакуација 10.000 људи! (Видео)




Насип на Сави између Батковића и Раче пукао је на четири места, види се на снимцима из хеликоптера, које је вечерас објавила бијељинска БН Телевизија.


Ако ниво реке настави да расте, на подручју Бијељине би могло бити евакуисано између 6.000 и 10.000 људи, потврдио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.


“Најугроженија су села која се налазе у непосредној близини Саве и из њих смо већ евакуисали 600 људи. Уколико Сава настави да расте та села би могла бити потпуно потопљена. Евакуација угрожених људи и даље траје, практично смо тек почели с њом”, казао је Мићић.



БРАВО КРАГУЈЕВЧАНИ: Огроман одзив, напуњен магацин хуманитарне помоћи!





Поред Црвеног крста, прикупљање помоћи за угрожене од поплава организују и студентске организација на факултетима у Крагујевцу, странке, спортски клубови, културне установе…


КРАГУЈЕВАЦ – У акцији Црвеног крста Крагујевца за прикупљање помоћи угроженима од поплава одазвао се огроман број Крагујевчана, па је за само пет сати прикупљено око 400 килограма гардеробе.


“Помоћ доносе појединци, компаније, синдикалне организације и други”, рекла је Тањугу финансијски руководилац Црвеног крста Милосава Милекић.


Она је нагласила да гардеробе, за сада има довољно, и да сви заинтересовани до 19 часова у просторије Црвеног крста, могу да донесу средства за хигијену, пелене за децу, тоалет папир, флаширану воду, новачани прилог. Поред Црвеног крста, прикупљање помоћи за угрожене од поплава, организују и студентске организација на факултетима у Крагујевцу, странке, спортски клубови, културне установе…


Двориште крагујевачког Црвеног крста тесно је да се у њему мимоиђу возила којима Шумадинци доносе брашно, воду, конзервирану храну, одећу.


Јован Лековић из Црвеног крста каже да је до 14 сати њихов магацин од око 70 квадратних метара крцат.


- Тек треба да стигне помоћ која се прикупља у другим деловима града. Од вечерас, па целе ноћи, запослени и волонтери сортираће робу која се онда шаље где је потребна. Млекара “Мегле” и “Житопородукт” су нам дали велике донације, грађани само пристижу – каже Лековић. ...



СРБИН.ИНФО


Погледајте како се брани Сремска Митровица! Почела евакуација болница (Видео)





Штаб Владе Војводине за ванредне ситуације наложио је данас евакуацију пацијената из болница у Сремској Митровици, и евакуација је започета око 18.30.


“С обзиром на то да је водостај Саве у Сремској Митровици достигао висину при којој евакуација здравствених установа мора бити извршена, штаб Владе Војводине за ванредне ситуације усвојио је план евакуације пацијената из болнице у Сремској Митровици у друге медицинске установе у покрајини”, наводи се у саопштењу за јавност.


Додаје се да је евакуација, према усвојеном плану, већ започела, а прво су евакуисани пацијенти који су у животној опасности. Након тога, следи евакуација непокретних болесника, а затим и покретних, пише у саопштењу.


Водостај реке Саве код Сремске Митровице и даље расте и у 17 сати, он је износио 861 центиметар а ојачани насипи одолевају, саопштило је данас Јавно водопривредно предузеће Воде Војводине.


Највећи икада измерени водостај Саве код Сремске Митровице био је онај из 1974. године и износио је 801 центиметар. ...



СРБИН.ИНФО


ЂОКОВИЋ ПОРУЧИО СВЕТУ: У Србији је катастрофа библијских размера





Новак Ђоковић се после пласирања у финале тениског турнира у Риму, победом над Милошем Раонићем од 6:7(5), 7:6(4), 6:3, медијима обратио и поводом своје поруке коју је исписао на ТВ камери по завршетку напетог дуела.


Најбољи српски тенисер је тада написао на енглеском “Подршка Србији”, а на српском “Волим вас”, као део своје емотивне реакције на језиве поплаве које су задесиле Србију.


“Ово је тотална катастрофа, библијских је размера. Пола земље је у опасности да остане без струје”, рекао је Ђоковић новинарима.


Када је о самом мечу са Раонићем реч, наш тенисер је истакао да је муку мучио са сервисима ривала, јер је Канађанин црногорског порекла понекад слао лоптице брзином од 230 километара на час, што му је и донело чак 16 асова. ...



СРБИН.ИНФО


Српска политичка елита је жртвовала Космет зарад власти и евроинтеграција





Политички аналитичар и уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић у интервјуу за лист Комсомолскаја правда говори о косовском проблему и ставу актуелне власти, као и о улози Русије и Запада по том питању.


Како ће се развијати ситуација с Косовом? Да ли ће бити неке нове скупштинске резолуције?


- Српска власт се, нажалост, понаша као да проблем Косова не постоји, покушава да га маргинализује и третира га као неки непријатан „камен у ципели“ који је жуља и омета на њеном „европском путу“. То је за многе посматраче било изненађење, с обзиром на биографије и политичко порекло актуелних српских лидера, који су били блиски сарадници Слободана Милошевића и Војислава Шешеља (али не и за мене и колеге из Нове српске политичке мисли).


Српска политичка елита је Косово жртвовала зарад опстанка на власти и евроинтеграција. Што се тиче евентуалне нове скупштинске резолуције о Косову, њу је најавио председник Николић, али то, засад, делује више као његова лична иницијатива и покушај да се врати фокус јавности, с обзиром на то да је последњих месеци прилично политички маргинализован од стране владе и новог премијера, свог доскорашњег саборца Александра Вучића. ...



СРБИН.ИНФО


ОТКАЗАНА ГЕЈ ПАРАДА!





Као што је ало.рс раније данас јавио, геј парада, која је била планирана за 31. мај, отказана је због елементарних непогода које су погодиле Србију, потрдили су организатори.


- Због елементарне катастрофе која је задесила Србију, Организациони одбор “Недеље поноса Београд”, волонтерски тим и бројни сарадници изражавају дубоко саосећање и солидарност са грађанима Србије. Активисти ЛГБТ организација су већ на терену. Помажу у одбрани од поплаве, сакупљају храну, одећу, обућу и користе сва расположива средства како би помогли угроженом становништву.


„У овом трагичном тренутку сматрамо непримереним одржавање било каквих јавних манифестација. Зато је Организациони одбор одлучио да одложи све активности планиране за “Недељу поноса 2014″. ...



СРБИН.ИНФО


Покрао комшије док их је „спашавао” од полаве!





Смедеревска полиција саопштила је данас да је у Смедеревској Паланци ухапсила С.Б. (42), који је признао да је покрао комшије у току евакуације становника из најугроженијег дела Смедеревске Паланке, и да је украо новчаник са 3.000 евра и 10.000 динара.


Он је у петак увеле, око 20 сати, чамцем дошао до куће својих комшија, старијег брачног пара, и слагао их да су га послали њихова ћерка и зет да их чамцем пребаци на безбедно место, где их они, наводно, чекају. Они су му, пошто га познају, поверовали, пристали да их превезе и спаковали најнужније ствари.


Док су излазили из куће, осумњичени их је непрестано пожуривао, па је жена, да би што пре закључала кућу, спустила неке ствари поред врата, закључала их и ушла у чамац. ...



СРБИН.ИНФО


Сава прети београдским блоковима, почела градња насипа





Водостај Саве у овом тренутку износи 479 центиметара, према подацима Републичког хидрометеоролошког завода. Фотографије читалаца показују да је ниво воде на неким местима на Новом Београду достигао скоро и до шеталишта. Почела изградња насипа између Савског и Бранковог моста.


Око 270 радника ЈКП “Зеленило Београд” поставља од јутрос џакове са песком на потезу од Бранковог моста ка Газели.


А ево како изгледа Сава, пре и после:



Групе добороваљаца окупљају се и на другим деловима града где се пакују џакови са песком.


У Блоку 45, вода се приближила шеталишту.



Преплављено је шеталиште у Блоку 44.



У Блоку 70, ситуација у 13. ...



СРБИН.ИНФО


НОВИ ПОПЛАВНИ УДАР: Сад прети и Дунав, стиже екстремно велики талас





Дунавом стиже екстремно велик водни талас због ког нам прете нове поплаве, упозорили су хрватски метеоролози.


Дунав сада улази у Беч снагом од 11.000 кубних метара у секунди, наводи хрватски лист “24 сата”.


“Иако су стручњаци из Хрватских вода говорили како водни талас на Дунаву који је направио хаос у средњој Европи и који је на путу према Хрватској неће створити веће проблеме, у среду су нагло променили мишљење. Наиме, Главни центар за обрану од поплава Хрватских вода упозорио је да ће према прогнозама у Мађарској доћи до новог максималног водостаја, највишег икад забележеног на Дунаву, због чега се и Хрватска мора припремити за врло озбиљне ситуације и екстремно велик водени талас који ће овог викенда почети улазити у земљу”, наводе хрватски медији.


Врх воденог таласа очекује се у Хрватској за седам до десет дана


Овај талас ће у Србији достићи границу редовне одбране од поплаве, кажу у Републичком хидрометеоролошком заводу.


- Водостај Дунава биће у већем порасту у наредна четири дана и код Новог Сада ће ући у редовну одбрану од поплава. Код Бездана и Богојева може се очекивати мање изливање, које се и иначе дешава при том водостају – каже Зорица Барбароша, прогностичар РХМЗ. ...



СРБИН.ИНФО


ПОПЛАВЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: Проглашено ванредно стање, угрожено милион становника, има мртвих





Влада Републике Српске донела је данас одлуку о проглашењу ванредног стања у том ентитету, у којем су многе локалне заједнице биле или су и даље изложене поплавама. Премијерка Жељка Цвијановић изјавила је да ова одлука значи и нови режим понашања и фунцкионисања свих у РС све док се не стабилизује ситуација изазвана великим поплавама.


“Апелујем да се сви грађани, институције, установе и предузећа понашају у складу с овом одлуком”, рекла је новинарима Цвијановић после седница Штаба Владе РС за ванредне ситуације и Владе РС.


Цвијановић је, како су пренели медији у РС, изразила саучешће породицама страдалих у поплавама у РС.


Истакла је да се сада не може говорити о штетама, али да ће оне сигурно бити веома велике и вероватно ће требати и године за њихову санацију.


У БИХ УГРОЖЕНО МИЛИОН СТАНОВНИКА


Према подацима Министарства безбедности, у БиХ је угрожено више од милион и двеста хиљада становника, на различите начине, али је, срећом, мали број животно угрожених.


По речима помоћника министра за заштиту и спашавање Самира Агића, ситуација на терену узрокована обилним падавинама и поплавама и даље је изузетно тешка.


На терену делује 12 хеликоптера, обављају се евакуације становништва, покренута је широка активност тражења међународне помоћи и очекује се долазак јединица, рекао је Агић. ...



СРБИН.ИНФО


УКРАЈИНА: Жестоки окршаји код Славјанска, на десетине мртвих (Из часа у час)





Хромадске.тв јавља да се у центру Славањанска у току сукоби и да је најмање један припадник милиције озбиљно повређен. Локални медији извештавају и да борбени авиони лете изнад места сукоба.


16:30 Тимошенкова: након избора Украјина треба да уђе у ЕУ и НАТО


Председнички кандидат Украјине, лидер партије ”Баткившин”, Јулија Тимошенко сматра да након председничких избора Украјина треба да поднесе молбу за ступање у ЕУ, а такође мора бити одржан референдум по питању уласка земље у НАТО.


Заузврат, вршилац дужности премијера Украјине, Арсениј Јацењук за време говора на прослави Дана Европе у Кијеву је изјавио да влада препоручије будућем председнику хитну посету Бриселу и потписивање економског дела Споразума о придруживању ЕУ.


Врховна рада Украјине (парламент) свргла је са власти председника Виктора Јануковича, променила Устав и одредила председничке изборе на 25. ...



СРБИН.ИНФО


Звездаши и “романтичари” бране Галовицу!





Фудбалери Црвене звезде желели су да се придруже акцији спасавања Шапца, међутим, пошто је у том граду довољно добровољаца, црвено-бели су се упутили ка Галовици.


Место између Блока 45 и Сурчина је једно од најкритичнијих и поред звездаша очекује се и долазак играча ОФК Београда. Експедиција “романтичара” броји око 80 чланова и састављена је од ветерана, играча, омладинаца, тренера и запослених у клубу.


( Спортал )


...



СРБИН.ИНФО

Двери са Вождовца помажу угроженима у поплавама – манастир Раковица (Видео)





Извештај (четвртак и петак) сабораца Двери са терена у речи и слици.


Фирма Стајић Гроуп, која је оснивач удружења Национална свест и део повереништва Двери Вождовац, са механизацијом и запосленима се у четвртак пробила до водом окруженог манастира Раковица где је помогла сестринству манастира да спрече продор воде у манастирско двориште, а тиме и да гроб блажено почившег патријарха српског господина Павла буде поплављен.



У манастиру су монтиране пумпе и постављене у водом угрожене делове. Успостављено је дежурство. Доста добровољаца из безбедносних разлога није пуштену у Обреновац.



Фирма Стајић Гроуп је са механизацијом и запосленима касније у току дана стигла у Обреновац и урадила лавовски део посла који им је био задат од кризног штаба.


Данас је у плану Обреновац и ако затреба Шабац.


Национална свест ипак живи и у овим тешким временима.


СРБИН.ИНФО


СРС: Судија не сме да покрене поступак по приватној тужби Шешељ против Николића! (Видео)





СКАНДАЛ СУДИЈЕ МИРЈАНЕ ГРУЈИЧИЋ


Коначно одржано припремно рочиште по приватној тужби Војислава Шешеља против Томислава Николића због пласирања лажи да је др Шешељ наручио Николићево убиство из Хашког трибунала.


За судију Мирјану Грујичић на припремном рочишту је завршен цео поступак. Судија Грујичић је, без икаквог образложења, одлучила да одбије све доказне предлоге адвоката др Војислава Шешеља, што је скандал незабележен у судској пракси.


„Оваквом одлуком судија је погазила правно начело да су пред судом сви једнаки и да је закон исти за све“, изјавила је потпредседник Српске радикалне странке Вјерица Радета, која је присуствола припремном рочишту.


Зоран Красић, потпредседник Српске радикалне странке, који је такође био присутан у судници, рекао је да није ни очекивао објективно суђење, јер наши судови све више личе на Хашки трибунал, али да се надао да ће судија бар формално спровести поступак.


Адвокат Војислава Шешеља уложиће жалбу одмах по преузимању отправка пресуде, јер је више него очигледно како ће судија Мирјана Грујичић одлучити. ...



СРБИН.ИНФО


“У Другом светском рату у борби Србије против Србије, страдала је – Србија!” (1)





Благоје Петровић (1922-2006, Глибаћи код Пљеваља) за време Другог светског рата био је припадник четничког покрета Драже Михаиловића.


Маја 1945. четничке снаге су се повлачиле ка западу пред налетом партизана. Дошли су до данашње Аустрије где су их пресрели Енглези. Уверавајући их да је у Југославији дошла слобода, предали су их партизанима. Велика већина њих је убијена одмах, на лицу места. Један од ретких преживелих је Благоје Петровић коме је рођак Грубан Зиндовић зубима прегризао кабал којим је овај био везан. Петровић је 1986. ...



СРБИН.ИНФО


Валериј Кауров: У Одеси погинуло 272 људи





Током пожара у одеском Дому синдиката погинуло је 272 људи, изјавио је у интервјуу за RT шеф самопроглашене Одеске народне републике Валериј Кауров, који се налази у Москви. Ако говоримо о људима који данас гину, онда пре свега кривицу сносе оне снаге, које су започеле грађански рат, нагласио је Валериј Кауров, коменатаришући најновије податке о убијенима у Украјини.


„То су људи, који су извршили оружани државни удар у Кијеву у фебруару ове године. Они нападају мирне грађане, они живе људе пале. Не знам да ли је у извештај УН ушао број погинулих у Одеси, али према мојим подацима погинуло је 272 особе, живе спаљене, претучене шипкама, бачене са горњих спратова, угушене у диму, убијене ватреним оружјем. Рањено је више од 200, у извештају УН то нешто нисмо чули. Ко је крив што су 20 полицајаца живи спаљени у Мариупољу у згради полицијске управе града? Зар су ти полицајци пуцали из минобацача, бацали „молотовљеве коктеле“? Мариупољ је био апсолутно ненаоружан. ...



СРБИН.ИНФО


Кетрин Ештон: Народ Србије да се ослони на ЕУ, наше мисли су са вама





Брисел — Портпарол Високе представница ЕУ Кетрин Ештон саопштио да Србија и Босна и Херцеговина могу да рачунају на пријатеље и партнере из ЕУ у борби са поплавама.


“Жалимо због разорних поплава и одрона који су погодили велике делове Србије и Босне и Херцеговине у протеклих неколико дана. Наше мисли су са онима који су погођени овом природном непогодом, као и са онима који још увек нису безбедни”, наводи се у саопштењу Канцеларије портпарола високе представнице ЕУ.


“Као одговор на овакво стање, Европска унија и њене земље чланице су започеле са пружањем хитне помоћи како би подржале напоре власти у обе земље. У овим тешким тренуцима народ Србије и Босне и Херцеговине се може ослонити на солидарност и непрекидну помоћ пријатеља и партнера у Европској унији,” додаје се у саопштењу.


(Танјуг)


...



СРБИН.ИНФО

Амбасада Русије: Русија је одмах пружила братску помоћ српском народу





Русија је, одговарајући на апел за помоћ који је руководство Србије упутило 15. маја када је проглашено ванредно стање у земљи због поплава, истог дана, у четвртак, донела одлуку о “пружању братске помоћи српском народу”, саопштила је вечерас Амбасада Русије у Београду.


Током прошле ноћи припремљена су два авиона “Ил-76″ којима су упућени спасилачки тимови аеро-мобилне групе “Центроспас” и Центра за извршавање спасилачких операција посебног ризика “Лидер”, виокотехнолошка спасилачка опрема, укључујући ронилачка одела, подводна и специјална опрема, као и моторни чамци, наводи се у саопштењу.


У оквиру прве групе стигла су 42 припадника “Центроспаса” и 29 спасилаца из центра “Лидер”.


Руски спасиоци опремљени су свим што је неопходно за пружање помоћи и за потрагу за несталима у зони поплава и спремни су да аутономно делују до 15 дана.


Са руске стране, акције координира главни војни стручњак, заменик руског минисра за ванредне ситуације Едуард Чижиков.


Одмах по доласку у Ниш, у Руско-српски хуманитарни центар, група спасилаца, уз помоћ стручњака из центра који су радили на деминирању код Параћина, отишла је у Обреновац, једну од поплавом најугорженијих општина Србије која је 90 одсто под водом и из које је потребно евакуисати још око 2.000 људи, пише у саопштењу.


Код Обреновца су руску екипу дочекали председник Владе Србије Александар Вучић, министри унутрашњих послова и одбране, Небојша Стефановић и Братислав Гашић, и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин. ...



СРБИН.ИНФО


Ево како можете да помогнете жртвама поплава





Бројне установе, организације и појединци у Београду апелују да се помогне људима које је поплава изабацила из кућа. Ово су начини на које им можете помоћи…


На Факултету физичког васпитања у Београду отворен је штаб за помоћ људима из поплављених подручја. Волонтери из овог штаба моле грађане да у зграду ДИФ-а донесу душеке, вреће за спавање, ћебад…



Студентска унија Србије позвала је вечерас студенте да се пријаве за помоћ у одбрани од поплава. Сви који желе да учествују могу да се пријаве на мејл адресу ОмладинскиПокрет@сус.орг.рс, а унија ће, у координацији са државним службама, упутити добровољце на места где је помоћ најпотребнија.


Сектор за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије отворио је још два нова броја за евакуацију и помоћ угроженима у поплавама на територији Србији. Контакт телефони су: 011/2289-208, 011/2282-910, 011/2741-157, – 011/2282-943 и -011/2282-944. ...



СРБИН.ИНФО


СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Водостај Саве расте 3-4 центиметра на сат





Потпредседник покрајинске владе Горан Јешић, који је и командант покрајинског штаба за ванредне ситуације, рекао је да водостај реке Саве код Сремске Митровице расте три до четири центиметра на сат, па је Сава у том граду достигла рекордни водостај икад забележен у историји – 848 центиметара.


Јешић, који се са члановима штаба налази на лицу места, рекао је да су током целе ноћи екипе и механизација радили на заштити насипа и да се успео одржати насип. Међутим, ова динамика раста водостаја траје од синоћ.


- До сада највиши забележени водостај Саве био је 801, а јутрос је 848 центиметра. Раст се не смањује, тако да је градски штаб за ванредне ситуације донео одлуку да када водостај достигне ниво 851, евакуише становништво са нижих кота у граду – рекао је Јешић.


Он је истакао да је током ноћи постављено више од 5.000 џакова са песком на насип и да је спречено пробијање насипа. Према његовим речима, тренутно је највећи посао на одбрани насипа у делу код места Лаћарак где је ангажован највећи број људи и механизација “Војводина шума”.




- Иако је ситуација изузетно тешка и иако је градски штаб донео одлуку о евакуацији становништва са најнижих кота, када Сава достигне речени ниво, ја верујем да ћемо успети да се одбранимо и да насип неће бити пробијен – рекао је Јешић. ...



СРБИН.ИНФО


Да ли ће црногорска обала бити место одмора за „пијане НАТО окупаторе“?






У тренуцима када се актуелна власт у Подгорици свим силама труди да Црна Гора постане део нечега што се у њиховој интерпретацији обично назива „евроатлантском заједницом народа“, односно просто речено само још једна чланица НАТО алијансе, у правилу остају скрајнута по страни нимало пријатна искуства других земаља са тим истим војним савезом.




СРБИН.ИНФО



Док се војска дави спасавајући, они се смеју и снимају (ВИДЕО)





На само неколико километара од Београда, у насељу Раковица забележени су стравични снимци поплаве!


Све је под водом, која је готово потопила и вишеспратнице, аутомобили пливају као чамци, неки људи су евакуисани, док су други остали у својим домовима, тачније у поткровљима кућа.


Међутим, док се неки боре за животе и позивају у помоћ, други за то време седе, смеју се и снимају мобилним телефоном!


У потопљеној Раковици један војник је у мањем камиону покушао да дође до већег војничког камиона, док га је вода насумично носила. Кад је видео да с бујицом не може да се избори, напустио је возило и попео се на кров, у истом моменту кад је вода дошла до врха његовог камиона.


За све то време, неколико особа посматрало је ову немилу сцену из поткровља једне полупотопљене куће и уместо да помогну, викали су, смејали се и снимали војника у невољи!


- Уместо да им помогнемо, ми снимамо телефоном – прокоментарисао је један од њих, али помоћи, наравно, није било.