Thursday, May 01, 2014

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 02. мај (19.апр) Преподобни Јован Ветхопештерник





Преподобни Јован Ветхопештерник

Подвизавао се у т. зв. Ветхој Пешчери или Лаври Харитона Великог у Палестини. Заволевши Христа Господа свим срцем, свом душом и свим умом својим, он је од младости почео путовати по светим местима и слушати поуке и савете светих људи. Најзад се настанио у Харитоновој пећини, где се предао тврдом подвигу проводећи дане и године у посту, молитви и бдењу, непрестано помишљајући на смрт и учећи се смирењу. Као добро узрели плод убран би смрћу и пресељен у Рај. ...



СРБИН.ИНФО


Уз предивну стару народну песму, Ор, невесте, мори, желимо вам пријатну ноћ





Ор, невесте, мори, Стојанице,

(Пева: Зановет)


Ор, невесте, мори, Стојанице,

што ти лице потемнело,

море како платно небелено,


СРБИН.ИНФО


ГЕНЕРАЛ РЕШЕТЊИКОВ: Улазак Србије у НАТО била би велика трагедија за Русију





Директор РИСИ, генерал Леонид Решетњиков, у врло интересантном интервјуу изнео је кључне претпоставке нових односа Србије, Русије и Европе. Прочитајте.


Ваша основна теза у књизи је да се Русија мора вратити традицији, православљу и Богу. Ви говорите о два експеримента која су довела до краха Русије. Један је комунистичко-интернационалистички, а други је либерално-интернационалистички.


- Русија може да постоји само ако се држи традиције која је постојала до 1917. године. После комунизма, од 1991. године, доминирао је либернално-интернационалистички покрет. ...



СРБИН.ИНФО


ВЕДРАНА РУДАН: Нас и Амера 500,000,000 *

Српска Бенфика у финалу Лиге УЕФА!





Фудбалери Бенфике и Севиље играће у финалу Лиге Европе 14. маја у Торину, након спектакуларних реванш мечева полуфинала.


Бенфика је са играчем мање одолела Јувентусу у Торину за 0:0, па је са 2:1 са из Лисабона изборила друго финале ЛЕ у низу.


С друге стране, Валенсија је одиграла фантастично у реваншу, са 3:0 надокнадила минус од два гола из Севиље, али су Андалужани успели да у 95. минуту дају гол за коначних 3:1, што је њих одвело у финале такмичења. ...



СРБИН.ИНФО


Јака и моћна Србија је главни геополитички циљ Русије на Балкану!





Михаил Дегтјаров, Заменик председника Одбора за науку и технологију Државне думе Руске Федерације, народни посланик (ЛПР) и др Никита Бондарев, Виши научни сарадник РИСИ, за „Србин инфо“ објашњавају тренутно ситуацију у Украјини, али и српско-руске односе.


Михаил Дегтјаров:


У Србији се помно прате догађаји у Украјини. У ком смеру ће се даље развијати украјински конфликт?


- У Украјини нема руске војске, ни руских паравојних јединица, већ постоје Руси, са украјинским пасошем и они који се сматрају Украјинцима, а којима је заједничко да не желе да се подчињавају нелегалној власти у Кијеву. Због тога је референдум једини излаз. И у том правцу све иде.


Сматрамо да ће Доњецка република после референдума објавити своју Народну републику, као и да ће то да уради и народ Луганске области, у Харкову и Одеси пошто је и тамо слично расположење као и у Доњецку.


Људима у овим областима садашње Украјине, није потребна никаква помоћ, они су сами покренули протесте одбијајући да се подчине бандитским властима у Кијеву које сада желе да се оружаним путем обрачунају са њима. ...



СРБИН.ИНФО


Карл Билт: Православље је претња за западну цивилизацију





Запад ипак не може а да не одоли свом вековном пориву: дешавања у Украјини натерала су Карла Билта, министра спољних послова Шведске, да каже да је православље главна претња Западу, јер се око њега сабира Русија.


Карл Билт, министар спољних послова Шведске (и некадашњи високи представник УН и ЕУ у Б и Х), изјавио је пре три дана да је Русија 90-тих била боља држава него данас, јер је стремила демократији и западним вредностима, а данас стреми православљу. „У данашњој Русији ситуација је много гора. Путин демонстрира приврженост не међународним вредностима, већ православним. Његова подршка Асаду у Сирији може се објаснити тиме што је Асад штитио православне у Сирији. Поред тога, православље је опасније од исламског фундаментализма и због тога представља највећу опасност за западну цивилизацију.“


(Двери)


...



СРБИН.ИНФО

СТРАХ ИЛИ ЛИЦЕМЕРЈЕ: На друштвеним мрежама праве хаос, а беже од камере!





У данашњем свету, у друштву високе технологије и интернет комуникација, уколико немате профил на некој од друштвених мрежа, то је као да не постојите!


Независно од тога да ли сте уживалац Фејсбука, Твитера, Инстаграма или неке друге друштвене мреже, имате могућност виртуелног комуницирања са другим члановима и неизоставно, имате могућност критичког деловања износећи своје ставове и мишљења на многе теме.


Теме које изазивају бурне реакције јавног мњења су многобројне, међу којима су најзаступљенији сексуални скандали познатих личности, хомосексуализам, бизарности и насиље. Иста је прича и на друштвеним мрежама, где велику предност имају најагресивјини “критичари” са веома “бучним” коментарима и статусима.


Међутим, уколико бисте те исте људе питали на улици нешто за потребе видео или аудио анкете, они би вам веома бојажљиво одмахнули главом уз многе изговоре. Једни ће бити у “ужасној журби”, други ће вам рећи да не изгледају лепо да би се сликали, трећи неће бити упућени у оно што желите да их питате и тако редом, имали бисте прилику да се наслушате многих креативних изговора..


Од тематике анкете зависи њен успех и тежина њеног спровођења. Уколико су теме, на пример, из области историје, медицине или географије, само они сигурни у своје знање ће стати испред објектива камере или микрофон диктафона и рећи шта имају. Док ће други журити да “однесу тетки лек”.


С друге стране, ако је тематика у вези са политиком, економијом или неким друштвеним дешавањем, која захтева само изношење става или мишљења, ретко “храбри” ће одлучити да се изразе, док ће друштвемне мреже неизоставно врвети од коментара! ...



СРБИН.ИНФО


Може ли Србија бити непристрасан миротворац у Украјини





Преузимајући јуче дужност од бившег премијера Ивице Дачића, нови председник српске владе Александар Вучић подсетио је на значај који Србија има у међународним оквирима, између осталог и због чињенице да ће наредне године бити председавајућа тако значајне организације каква је Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС). Због тога ће Дачића, као министра спољних послова који је на новој дужности, чекати велики посао.


Дачић пак сматра да је председавања Србије ОЕБС-у током 2015. године не само велика част већ и обавеза. То је, према његовом мишљењу, и доказ да је управо за мандата претходне владе Србија престала да буде проблем и постала фактор у решавању проблема.


Ова организација, на чијем челу ће се први пут у њеној историји у току двогодишњег председавања смењивати две државе, Швајцарска и Србија, налази се пред једним од највећих изазова од свог оснивања. Од ОЕБС-а као организације која је основана са циљем посредовања у смиривању светских сукоба, с правом се очекује да се максимално укључи у решавање кризе у Украјини, али је проблем у томе што свака од две велике силе има другачија очекивања од овог „миротворца”. Стога је и позиција у којој се налази земља која председава ОЕБС-у (ове године то је Швајцарска, а од 1. јануара наредне године Србија) врло деликатна.


Први већи изазов свакако ће бити слање српских посматрача у кризна подручја у Украјини. ...



СРБИН.ИНФО


Русија уложила жалбу СТО против ЕУ због Јужног тока





Русија је уложила жалбу због закона Европске уније, тврдећи да нарушавају међународна правила, саопштила је у четвртак Светска трговинска организација.


Москва има замерке на такозвани Трећи енергетски пакет – скуп закона који забрањује произвођачима гаса да буду власници гасовода.


Закони су ступили на снагу 2009. године, са циљем да се отвори тржиште ЕУ.


Правила ЕУ се односе и на гасовод Јужни ток, у којем руска државна фирма Газпром има власнички удео од 50 одсто.


Гасовод би требало да омогући пренос гаса из Русије до Италије и Аустрије, преко Бугарске, Србије, Хрватске, Мађарске и Словеније.


Очекује се да ће 2018. кроз Јужни ток проћи 63 милијарде кубика гаса.


Брисел је поручио Газпрому да ће морати да и другим прозвођачима гаса омогући да користе Јужни ток.


Русија задовољава око 25 одсто гасних потреба ЕУ, наводи АП. ...



СРБИН.ИНФО


Мост љубави и у Њујорк тајмсу





Врњачка Бања – И они који никада нису крочили у Врњачку Бању чули су за Мост љубави, једном од 32 моста, колико их Бања има, на Врњачкој и Липовачкој реци, о чију о граду заљубљени каче катанце, као залогне раскидиве везе.


Мост је некад давно био омиљено састајалиште учитељице Наде и војника Реље. Натом месту су их виђали и дивили се њиховој љубави. Са доласком нових ратова и нових страдања, легенда је заборављена, све док Десанка Максимовић није чула заову причу од мештана Бање.


Инспирисана тужном причом, написала је једну од својих најлепших љубавних песама „Молитва за љубав“, и тако сачувала легенду од заборава. Десанака својом песмом која ће вечно живети, и заљубљени парови, закључавањем катанца на мосту, чувају успомену на Наду и Рељу и једну велику љубав која се нажалост неславно завршила, али је свакако вредна помена.


“Њујорк тајмс” је у тексту “Звекет љубави на мостовима у Паризу“, поменуо Врњачку Бању и “Мост љубави“ који има најдужу традицију.


„Иако су катанци љубави почели да се појављују на париским мостовима од 2008. године, њихова историја стара је најмање 100 година. Постоји српска прича о меланхолији Првог светског рата, која препричава љубав младе учитељице у Врњачкој Бањи и војника који треба да иде на фронт. ...



СРБИН.ИНФО


Србија на Балтику





Ако је судити по најавама нове владе, пут ка економском оздрављењу Србије би могао следити балтичке узоре. Болне реформе би требало спровести брзо и одлучно, онако брзо како је то учињено, на пример, у Естонији у периоду од 1992. до 1994. године. Када се реформски процеси окончају, и Србија би уз мало среће могла постати тако чудесно успешна као што су то данас балтичке државе.


Чему нас може научити балтичко искуство, шта су кључни елементи тог успеха, и на каквим идејама тај успех почива [1]?


1. Вишак знања шкоди. Реформе су најуспешније када их спроводи неко ко о економији не зна ништа.


Најпознатији балтички реформатор и премијер Естоније у два мандата Март Лар (Mart Laar; на слици) је по струци историчар. ...



СРБИН.ИНФО


ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ: Српска црква и доследност





Немам намеру да полемишем са коментаторима, али, истине ради, објављујем свој текст писан за Печат септембра 2010.


После објављивања текста о нестанку помена руског народа из Васкршње посланице патријарха Иринеја, добио сам, од извесних коментатора тог текста на сајту Нови Стандард критике да сам малициозан и неупућен у тему. Наравно, немам намеру да полемишем са анонимним коментаторима, али, истине ради, објављујем један свој текст писан за Печат септембра 2010. Тада сам поставио питање – зашто се СПЦ одлучно не бори против србофобног режима Бориса Тадића, који је издавао све националне интересе, нарочито на Косову. Нови режим, који је наступио после Тадићевог, наставио је у и стом правцу, а очито је – биће све горе. Међутим, „симфонија“ СПЦ и антисрбске власти траје. Зато овај текст, као подсећање – да се виде дубински узроци избацивања помена Руска из Васкршње посланице СПЦ.


* * *


Од децембра 1990. године, па све до 5. ...



СРБИН.ИНФО


РУСИЈА И БАЛКАН: Предлози – куда даље?





Средства меке моћи су најбоље оруђе за наше повезивање, она ће убрзати сазревање идеја о православној цивилизацији и неопходности Нове Југославије.


„Народ не имеющий национального самосазнания есть навоз, на кoтором произострают другие народы“.


Пётр Аркадьевич Столыпин


Постоје тренуци када морамо бити неизмерно захвални Западу. Односно – у данашњим условима посматарано – треба да будемо захвални пре свега САД. Политика САД представља квитесенцију запањачке либерално-протестантске парадигме. У последње две деценије Србија се налази вероватно у најтежем положају у својој савременој историји. Често смо себи постављали питања: зашто нам се све ово дешава? Колико смо сами одговорни за то? ...



СРБИН.ИНФО


ОСВРТ ПОВОДОМ ПРВОГ МАЈА: Пут напред је једини спас за раднике




(Д. Марјановић)


Осврт поводом Првог Маја: Пут напред је једини спас за раднике јер док они чекају бољу судбину против њих се класни рат води сваког дана.


Први је Мај, дан међународне радничке класе, дан сећања на убијене раднике у Чикагу 1886., али пре свега дан осврта на актуелни положај радника у земљи и свету. Разлога за “прославу” већ годинама недостаје, а нарочито ове године. Положај радника у Европи све је лошији, а на истоку континента се по ко зна који пут окреће радника против радника кроз политику.


Када су кренули највећи ударци након избијања економске кризе 2008. постојала је нада да ће се из очаја родити највећи уједињени отпор у новијој историји Европе. Он итекако постоји, можда није увек ударна вест на насловним европских медија (осим ако отпор не заврши физичким обрачуном, аи тада ретко), али се не може да оспорит да отпор расте из дана у дан. ...



СРБИН.ИНФО


ПРВИ МАЈ У ТУРСКОЈ: Туча са полицијом, крв и сузавац (Видео)





Први Мај у Цариграду: жестоки сукоби полиције и демонстраната, већи број повређених – “Ући ћемо на Таксим, сви путеви за Први Мај воде на Таксим!”


Првомајски протести дуги низ година су традиција у Цариграду те често окупљају велик број демонстраната. Ова година није изузетак – демонстранти су се почели окупљати од јутра упркос забрани протеста од стране Ердоганова владе – и као и ранијих година, поново су избили жестоки сукоби с полицијом.


У великој полицијској операцији кренуо је жестоки напад на демонстранте. Сукоб је избио након што су демонстранти покушали да умарширајз на централни градски трг Таксим, којег су већ раније припадници полиције блокирали.




У сукобима полиција на демонстранте креће сузавцем, гуменим мецима и воденим топовима, а сцене на улицама Цариграда постају препознатљиве. Подсетимо, управо је Цариград прошле године био поприште најжешћих сукоба између полиције и анти-владиних демонстраната.


Информације са терена говоре како су највећи сукоби данас избили у градској четврти Бешикташ. Полиција користи сузавац, водене топове и гумене метке, док демонстранти узвраћају молотовљевим коктелима и петардама. ...



СРБИН.ИНФО


Друловићеви експерименти: Лукач репезентативац, под лупом Стефан Митровић и Милан Вилотић





Селектор Србије најављује нека нова имена за сусрете са Панамом, Јамајком и Бразилом. У игри и Филип Костић, члан младе репрезентације


Победа над Ирском на дебију на клупи Орлова и немогућност челника Фудбалског савеза Србије да изабере трајног селектора продужили су мандат Љубинку Друловићу, али се некадашњи репрезентативац понаша као да му време за кормилом националног тима није орочено, па се труди да предстојећу америчку турнеју искористи да додатно оснажи екипу.

Највећи проблем вршилац дужности селектора Србије у сусретима са Јамајком (26. мај у Њу Џерзију), Панамом (31. мај у Чикагу) и Бразилом (6. јун у Сао Паулу) биће последња лиња, пошто Друловић неће моћи да рачуна на Матију Настасића, Невен Суботић и Слободан Рајковића. Дакле, прилика за нека нова лица, а први пикови су Стефан Митровић, члан Бенфике који игра на позајмици у Ваљадолиду и који је одушевио у победи против Барселоне), те Милан Вилотић, некадашњи штопер Црвене звезде, сада играч Јанг Бојса, који већ има три наступа за национални тим уз своје име.

“Планирам 24 или 25 играча, а све ће бити дефинисано у наредних неколико дана. Оно што ме тренутно брине јесте дефицит играча у задњој линији, јер су дуго већ повређени и одсутни Настасић, Суботић и Рајковић, а уколико Челси избори пласман у финале Лиге шампиона онда за први меч нећемо моћи да рачунамо и на капитена Бранислава Ивановића, можда и Матића који не игра Лигу шампиона, али би вероватно био уз клупске саиграче”, почиње Друловић причу за дневни лист Спорт и наставља са именима потенцијалних новајлија у репрезентацији. ...



СРБИН.ИНФО


НОВИ ДЕТАЉИ: Жена пилот сравнила са земљом пошту у Ужицу!

Влада Војводине пропагира вакцине за стерилизацију девојчица!

Милионери шаљу милионе за Љајића!





Дортмунд спреман да издвоји 18.000.000 евра за српског репрезентативца и офанзивног везисту Римљана


Италијански медији пишу да се управа Борусије из Дортмунда спрема за куповину на италијаснком тржишту, а први пик Милионера биће Адем Љајић.

Српски репрезентативац и офанзивни везиста Римљана није испунио очекивања тренера Рудија Гарсије, који би га се одрекао уз позамашну своту новца, а како пишу медији на Апенинима Дормунд је спреман да издвоји 18.000.000 евра.

Љајић је прошлог лета стигао на Олимпико из Фиренце за 11.000.000 евра као звезда прелазног рока, одиграо је 26 мечева за Вучицу, од којих је у чак 11 наврата улазио са клупе. ...



СРБИН.ИНФО


Погледајте: Џиновска рупа гута на десетине аутомобила на истоку САД (Видео)




Јаки пљускови, који су погодили америчку Источну обалу све до иначе сунчане Флориде, изазвали су отказивање летова на неколико аеродрома и колапс у саобраћају. У Балтимору се на тротоару отворила огромна рупа која је пред ужаснутим пролазницима прогутала на десетине аутомобила.


Улица се само обрушила и прогутала велики број возила која су била паркирана


Материјална штета је огромна, али повређених срећом није било


Рупа се простире дужином читавог блока зграда, а настала је када се услед обилних падавина цео један део улице дословно урушио, преносе амерички медији.



Услед урушавања улице, евакуисан је читав комшилук, а на лицу места су бројне спасилачке службе. ...



СРБИН.ИНФО


Протест синдиката у центру Београда: “Ко тебе штедњом, ти њега штрајком”





Око 1.000 људи, радника, чланова Самосталног синдиката и Уједињеног грађанског синдиката “Независност” окупили су се тачно у 12 часова на Тргу Николе Пашића како би исказали свој протест поводом дана рада.


Окупљенима се обратио Саша Торлаковић, испред самосталног синдиката.


- Први мај је само наш празник, али ми данас немамо шта да славимо пошто смо веома разочарани, изгледа да је бољи живот тамо у изворним кампањама. Опет се најављује стезање каиша, опет ми треба да поднесемо сав терет промена, а ја сад јавно питам власт – Шта да штедимо када смо на ивици егзистенције? 800. ...



СРБИН.ИНФО


УКРАЈИНА: ЦИА контролише Арсенија Јацењука помоћу сајентологије (Из часа у час, Видео)





Пао још један град на истоку УкрајинеГрупа присталица федерализације Украјине заузела је зграду Скупштине града Алчевска у Луганској области, јавља Интерфакс позивајући се на лугански портал 0642.уа.


03:00 После референдума у Доњецку могући избори „народне владе“


Денис Пушилин, један од руководилаца Доњецке Народне Републике, коју су прогласиле присталице федерализације, рекао је да ће у случају гласања на референдуму за независност Доњецког региона бити одржани и избори „народне владе“ републике.


Према речима Пушилина, регион је технички спреман за спровођење референдума. „У току је припрема више од 2300 бирачких места.Тренутно не видим разлоге који би спречавали одржавање референдума“, нагласио је он на прес-конференцији у Москви.


Референдум о статусу Доњецког региона заказан је за 11. мај.


01: ...



СРБИН.ИНФО


Парастос у цркви Светог Марка у Београду за српске жртве у акцији „Бљесак“





Парастосом у цркви Светог Марка у Београду у четвртак је обележена 19. годишњица страдања српских цивила у акцији хрватских снага на подручје западне Славоније познатој под називом “Бљесак”.


Парастосу није присуствовао нико од званичника Србије, а представници више удружења породица несталих и погинулих положили су у Ташмајданском парку венац на спомен плочу страдалим Србима.


Председник Документационог центра Веритас Саво Штрбац рекао је новинарима испред цркве Светог Марка да су и данас, 19 година након те акције, на делу двоструки аршини и да се поставља питање ко одлучује о томе чије су жртве више, а чије мање вредне.


“Испада да српске жртве нису вредне”, казао је Штрбац говорећи о судским поступцима који су вођени за ратне злочине над Србима у Хрватској, Босни и Херцеговини, као и на Косову.


Према његовој оцени, за те злочине су пред домаћим али и судом у Хагу изрицане углавном ослобађајуће пресуде, а тамо где је и било осуђујућих, те пресуде су биле минималне и “увреда су за жртве”.


Он је казао да Србија мора да утиче да се холивудска слика о Србима као “лошим момцима” поправи, оцењујући да је добар потез у том правцу контратужба у спору са Хрватском пред Међународним судом правде у Хагу.


“Каква год била пресуда Међународног суда, постигли смо циљ да изнесемо наше доказе и чињенице”, истакао је Штрбац, наводећи да су контратужбом Србије обухваћене акције “Бљесак”, “Олуја”, “Масленица”, “Медачки џеп” и “Миљевачки плато”. ...



СРБИН.ИНФО


Лекари Дома здравља одбили да помогну детету ког су ударила кола





На пешачком прелазу у Улици Гоце Делчева аутомобил је јуче оборио дечака (11) који се срушио на земљу, а случајни проланици притрчали су да помогну. Сви су се ангажовали око малишана, осим лекара из Дома здравља “Нови Београд”, који је удаљен око 30 метара од прелаза. На молбу пролазнице Слађане Ђорђевић да изађу напоље и погледају дете одбили су да помогну рекавши да ће то решити Хитна помоћ.


- Дете је било полусвесно, ударио га је ауто, моја пријатељица је пришла да помогне, а ја сам одмах отрчала у дом здравља који је на 30 метара одатле да позовем лекаре, док је она звала Хитну помоћ. ...



СРБИН.ИНФО


Влада одлучила: Службена возила само одабраним, радно време од 7:30





Влада Републике Србије донела је одлуку да у министарствима, посебним организацијама и службама Владе, Републичком јавном правобранилаштву и јавним агенцијама радно време почиње у 7:30 часова и завршава се у 15:30 часова.


Ова одлука је донета с циљем постизања боље и ефикасније органзације радног времена, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима. ...



СРБИН.ИНФО


Украјина: Сутра се очекује напад на заузете зграде на југо-истоку Украјине (Из часа у час)





12:23 Сутра се очекује напад на заузете зграде на југо-истоку Украјине


Шеф Савета безбедности Украјине Валентин Наливајченко ће руководити специјалном операцијом на југо-истоку земље. За 2. мај је планиран напад на објекте и барикаде, саопштава РИА “Новости”, позивајући се на извор у Генералштабу Оружаних снага Украјине.


Према његовим подацима, министар унутрашњих послова Арсен Аваков склоњен је због неуспеха прве фазе операције. Извор наводи да Наливајченко, схватајући бескорисност употребе војних јединица из Луганског и Доњецког региона, организовао је обуку специјалних батаљона ултра-радикалног “Десног сектора” за извођење операције. Каже се да је шефу СБУ стављено у задатак да питање успостављања контроле у ​​Луганском региону реши по сваку цену до 3. маја.


12:40 1. ...



СРБИН.ИНФО


Грачаница: Провокација Албанаца, приведени Срби





У Грачаници се синоћ догодио инцидент након што је шесторо Албанаца у народним ношњама и са албанским заставама у вечерњим сатима продефиловало главном улицом тог града, што је испровоцирало групу Срба који су реаговали И насрнули на њих.


Инцидент, који само захваљујући правовременој интервенцији полиције и реаговању надлежних није прерастао у веће немире, догодио се око 20 часова, преноси „Радио Грачаница“.


Косовска полиција је у станицу полиције увела Албанце од којих је један лакше повређен и привела двојицу Срба, малолетног С.М (16) и Александра Максимовића старог 27 година.


Отац малолетног С.М, негирао је, како преноси „Радио Грачаница“, да је његов син учествовао у било каквој тучи и оптужио Косовску полицију да је за инцидент морала некога да ухапси и да некоме препише кривицу. ...



СРБИН.ИНФО


Екс-Ју републике у минусу 90 милијарди, тешко да ће икад вратити дуг!





Јавни дуг држава насталих распадом бивше СФРЈ достигао је ових дана фантастичних 90 милијарди евра! Ем што је та сума фрапантна, ем што су мале шансе да те државе те дугове икада отплате. Мада су поређења, нарочито у економији, увек незгодна, треба ипак подсетити на то да је дуг бивше државе пре распарчавања био готово четири и по пута мањи, то јест око 20 милијарди долара.


Рекордер је за сада Словенија, која ће се ове године задужити готово 28,8 милијарди евра, али она има и најмање разлога за бригу јер је њен бруто домаћи производ и највећи па има могућности да оно што је узела и враћа. ...



СРБИН.ИНФО