Monday, April 28, 2014

Друга страна експозеа: Шта су политичари радили док је Вучић причао





Србија је јуче добила нову Владу коју ће у наредне четири године водити Александар Вучић! Он је, пре него што је изабран за премијера, у обраћању посланицима и јавности поручио да жели резултат за Србију, а не власт и моћ, и да је зато неопходно „узети и лопату и чекић и оловку у руке“.


Вучић је у зграду парламента ушао око 9.30, иако је седница била заказана за 11. Убрзо за њим дошли су и чланови његовог кабинета, а међу првима Ивица Дачић. Иначе, трочасовни експозе Вучића по дужини подсећа на говоре Фидела Кастра, Винстона Черчила, Владимира Путина и Ангеле Меркел. Вучићев говор је до сада најдужи у Србији јер ниједан од наших премијера није више причао, али је још далеко од светског рекорда. Фидел Кастро у Гинисовој књизи рекорда има наслов за најдужи одржан говор у УН: ...



СРБИН.ИНФО


НЕВИЂЕНИ УЖАС: Смртоносни торнадо разорио САД! (Фото)

Вагон пао поред куће у којој је било 12 људи!

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 29 април (16 април) Свете мученице Агапија, Хионија и Ирина





Свете мученице Агапија, Хионија и Ирина

Св. муч. Агапија, Хионија и Ирина. Сестре рођене, из околине Аквилеје. Кад се цар Диоклецијан бављаше у Аквилеји нареди да се погуби знаменити духовник Хрисогон.


У то време неки стари презвитер Зоил имаше виђење којим му се откри, где се налази тело Хрисогоново несахрањено. Пожури старац, нађе тело мучениково, положи га у сандук и држаше у своме дому. Тридесети дан после тога јави му се св. ...



СРБИН.ИНФО


ВУЧИЋЕВЕ РЕФОРМЕ: Двери предвидели катастрофу






  • Покрет Двери месецима је упозоравао да долазак Александра Вучића на власт значи приватизацију свих државних ресурса и профитабилних компанија, али нас је Суперхерој превазишао: решио је да, поред Телекома и ЕПС-а, прода и Србијагас.

    Читајући три сата без престанка „најбољи експозе од 1990. године“, како је то рекао један анализичар који је познат постао на исти начин на који је Вучић дошао на власт, (дакле, путем промене ћурка) Вучић је најавио распродају профитабилних државних предузећа, те потпуни пад Србије у неолиберално ропство. ...



    СРБИН.ИНФО




ХОМОСЕКСУАЛИЗАМ И ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА: Нова Содома и содомити





Зашто хомосексуализам и православна Црква не могу заједно. Содома и Јерусалим, тама и светло, полни разврат и морал. Када содомити без савести и морала марширају грех побеђује.


Параде содомита само су локални сукоби, борбена извидница, епизоде и фрагменти свеобухватног напада демонских сила, како бестелесних тако и телесних, на веру и морал, на оно што човека чини образом и подобијем Божијим, на саму човечност у човеку.


Постоји посебан облик психичке болести – манијакална потреба за прљавштином, када психички болесник прождире сопствене фекалије. У таквом стању свој живот је завршио и познати писац Мопасан, циник и развратник у књижевности. Прождирање прљавштине неке силе данас желе да представе као норму човековог понашања и као право које се штити законом и пендрецима.


Чему тежи необуздана пропаганда разврата? Свакако уништењу или изопачавању хришћанске вере, и то пре свега Православља. Сједињење Содоме с Јерусалимом није могуће. ...



СРБИН.ИНФО


СНС параноја или смишљени притисак на РТС?





Српска напредна странка саопштила је да, веровали или не, „РТС уместо да буде јавни сервис свих грађана, служи као свакодневни полигон за прљаве нападе на председника СНС-а Александра Вучића”.


“Имали смо прилике да претходних дана, као и данас, у дану када се формира Влада Републике Србије, будемо сведоци бујице неоснованих примедби водитеља РТС-а, са јединим циљем – да се унизи нова влада и углед Александра Вучића”, наводи се у саопштењу[1] СНС-а. И то је то, нема ни ко, ни где, ни шта, ни када. Помињу се водитељи…


Повод за ову паушалну прозивку и апсурдну тврдњу, за сваког ко је погледао иједну информативну емисију РТС у последње две године, било је гостовање шефа деска Вечерњих новости Срђана Шкоре у јутарњем програму. Уредник Новости се огрешио јер није показао одушевљење неким кадровским решењима за избор министара, а и рекао је да најмоћнији човек у Србији не ради довољно на формирању институција.


Водитељи су се огрешили јер су госту поставили питање о персоналном саставу нове владе. Гост је, потом, изразио сумњу да је Вучић поставио људе с најбољим референцама за министре. Рекао је да није познато које су препоруке новом министру просвете Срђану Вербићу, споменуо је да је Драгомир Карић открио да је Лазар Крстић завршио БК универзитет, и додао да је дискутабилно постављање Велимира Илића за министра без портфеља.


Водитељима се на грех ставља што нису попут Јоване и Срђана скратили гостовање и скренули тему на естраду чим би гост почео да изражава мишљење које није „на линији“. ...



СРБИН.ИНФО


Циљајући на Русију, САД подривају ЕУ






Обећање председника САД Барака Обаме да ће увести санкције против читавих сектора руске економије као одмазду за њену политику у погледу Кијева може још више да искомпликује ситуацију у самом западном табору.



Пиање о санкцијама против Москве и тако је озбиљно поделило ЕУ. А даља ратоборна дејства Вашингтона могу да ударе по ЕУ и економски. Али можда то и јесте главни циљ САД? – пита се наш коментатор Петар Искендеров.


Са самим Бараком Обамом све је јасно. Он је претрпео неуспех у реформисању система здравства и балансирању државног буџета – и сада мора хитно да тражи бирчаке резерве за своје присталице демократе. Ипак најпажљивији слушаоци ратоборних Обаминих декларација нису његови сународници Американци, већ становници ЕУ. Јер шта у пракси значе санкције против читавих сектора руске привреде? Подкопавање читавог комплекса трговинско-економских веза Русије и ЕУ у енергетици, саобраћајној, инфраструктурној, ракетно-космичкој сфери, грађевинској индустрији, металургији, машингорадњи и коначно туризму. ...



СРБИН.ИНФО




БОРИС АЛЕКСИЋ: „Кратке ноге“ народног СНС посланика Момира Стојановића





Половином априла 2014. године Анкетни одбор Скупштине Србије усвојио је сопствени Извештај у којем се наводи да су ненаменски трошена средства на подручју Косова и Метохије у периоду од 2000. до 2012. године.


Извештај показује да је у року од 12 година, потрошено 2 милијарде и 800 милиона евра. Од тога је 450 милиона евра, отишло на исплате дуга Лондонском и Париском клубу, ради измирења дугова Србије по кредитима за изградњу Термоелектране А и Б, хидросистема Ибар-Лепенац. Износ плата, пензија и свих других давања грађанима Јужне српске покрајине, није премашио годишњу суму од 170 до 190 милиона евра што је око 0,2% БДП-а Србије.


Поређења ради, грађани Србије издвавају годишње 90 милиона евра за невладине организације, а од те суме 27 милиона евра сваке године припада удружењима која се дуже од деценије баве истраживањем наводних српских злочина, промовисањем НАТО пакта, те Туђманових, Изетбеговићевих и Тачијевих творевина на Балкану.i Народни посланик Марко Јакшић који је гласао против овог непрецизног и непотпуног Извештаја Анкетног одбора, истиче да је циљ његових аутора негативна кампања уперена против Срба на Косову и Метохији и њихово поређење са криминалцима, те да се тако створа фактичка ситуација у којој ће се Србија лакше одрећи Косова и Метохије. ...



СРБИН.ИНФО


ТИХИ ПУЧ У СПС: Дачић нас је предао Вучићу

Остали смо задња рупа на свирали

ЛЕПА И ХУМАНА СРБИЈА: 49.100 евра скупљено за Нађу





Нешто више од 49 хиљада евра сакупљено је на аукцији дресова у склопу хуманитарне акције за помоћ малој Нађи Новаковић.


На аукцији се нашло 130 аутентичних дресова, међу којима Немање Видића, Дијега Косте, Радамела Фалкаа, Драгана Стојковића, Златана Ибрахимовића, Дејвида Бекама, Предрага Стојаковића и бројних других познатих светских спортиста.


Аукција се одржала у ОШ “Иво Андрић“ на Канаревом брду, а циљ је био прикупити што више новца, пошто је Нађи неопходно 300.000 евра за трансплантацију коштане сржи услед ретке и тешке болести матичних ћелија.


Скупу су, између осталих, присуствовали и фудбалери Партизана и Црвене звезде, Данко Лазовић, Нејц Печник, Никола Мијаиловић, Милош Нинковић, кошаркаш Милвокија Мирослав Радуљица, бивши кошаркаш Партизана Душан Кецман, као и председник Ватерполо клуба Црвена звезда Виктор Јеленић и директор Горан Милојевић.


Најзанимљиви тренутак на аукцији био је када су Лазовић и Мијаиловић лицитирали око дреса Милоша Нинковића који је купљен за 3.000 евра.


“Желимо да помогнемо људима којима је то веома потребно. Увек се одазивам оваквим позивима и то је оно што нас уједињује. Није ми стало до новца, аукција је организована да се прикупи што више средстава за лечење мале Нађе, а ја сам желео дрес Саше Илића. ...



СРБИН.ИНФО


ПРЕДСЕДНИЦИ КОЈЕ НИКО НЕ ПАМТИ: Веровали или не, и они су владали Србијом!





Србија је од увођења вишестраначја 1990. до данас имала четири председника – Слободана Милошевића, Милана Милутиновића, Бориса Тадића и Томислава Николића, а мало је познато да је с места председника земљом је управљало још шест особа!


Од такозваног Милошевићевог устава, који је усвојен 28. септембра 1990, на челу државе Србија има председника Републике, а први вишестраначки избори, парламентарни и председнички, спроведени су 9. и 23. децембра те исте године.


Е, тада је све почело… Србија је на председничким изборима прво изабрала лидера Социјалистичке партије Србије Слободана Милошевића који је на челу Србије био од 8. маја 1989. до 23. јула 1997. ...



СРБИН.ИНФО


ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ: Гаврило Принцип је стао испред тиранина, баш као Давид пред Голијата!





Босанско Грахово – Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије и умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије служили су Свету архијерејску литургију у цркви Светог Петра и Павла у Босанском Грахову и парастос Гаврилу Принципу, његовим родитељима и Србима страдалим у Првом светском рату.


На данашњи дан пре 96 година умро је Гаврило Принцип, чији је атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву, Бечу послужио као изговор за војну инвазију на Србију. Умировљени владика Атанасије поручио је да је Гаврило Принцип стао испред тиранина, баш као и библијски Давид испред много јачег Голијата.


Он је рекао да српски народ треба да буде народ пажње и да је Грахово јуначко, али и свето хришћанско место.

“Није добро да се хвалимо страдањима, то види Бог, али, с друге стране, треба да из тога извучемо неку лекцију”, нагласио је умировљени владика Атанасије.


Парастос Гаврилу Принципу, његовим родитељима и Србима страдалим у Првом светском рату, те свештеницима Милану и Илији Билбији служен је на градском гробљу у Мраморју. Литургији и парастосу присуствовали су свештенство Епархије бихаћко-петровачке, изасланик председника Републике Српске Душко Четковић, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, те представници општинске власти у Босанском Грахову и Дрвару и многобројни верници.


Парастос је служен у оквиру обележавања 100 година од почетка Првог светског рата. Принцип је рођен је у јулу 1894. године у околини Грахова. ...



СРБИН.ИНФО


Шта је све под контролом Проруса?





Више од десет градова на истоку Украјине, углавном у области Доњецка, налазе се тренутно под контролом проруских активиста, који одбијају да признају централну власт у Кијеву.


Славјанск је епицентар проруског покрета у том делу Украјине и под контролом је проруских снага више од две недеље. Наоружани борци су преузели контролу над зградом јавне управе и службе безбедности и магацином оружја. У граду живи око 100.000 становника.


Доњецк је главни град истоимене области, и у срцу је онога што проруски демонстранти зову “Република Доњецк”. Зграда регионале управе заузета је 6. априла, а зграда градске управе 16. априла. ...



СРБИН.ИНФО


Сивац: Платио струју, паре отишле за ртв претплату





Сивац – Пензионер Јанош Ковач из Сивца уплатио је 9.000 динара за утрошену електричну енергију, али је новац, без жеље и сагласности његовог домаћинства, преусмерен за РТВ претплату. Ковач каже да је био изненађен кад се на рачуну за следећи месец поново појавило задужење за струју од 9.000 динара, па је уложио рекламацију, сматрајући да Електродистрибуција Сомбор није регистровала уплату. Међутим, од руководиоца трговине у ЕДС добио је информацију да је уплата евидентирана, али да је њоме измирена претплата за РТС.


- Не може електродистрибуција да се понаша као суд и да одређује како ће бити употребљен новац који сам наменски уплатио. Хтео сам да платим струју, а не РТВ претплату. С којим правом ми је узет новац и зашто ми није враћен, него електродистрибуција прети да ће ми искључити струју, иако сам рачун измирио? – огорчен је Ковач.


Испоставило се да је његова супруга у јануару ове године грешком уплатила 9. ...



СРБИН.ИНФО


Холандски научници открили тајну смрти?





Обично се каже да ништа у животу није извесно као смрт, али недавно откриће холандских научника могло би ту изреку да доведе у питање.


Захваљујући развоју медицине, људи живе знатно дуже, и премда нам наука још увек не може обећати вечност, постоје истраживања која покушавају да одгонетну који процеси у организму узрокују старење, трошење ткива и органа, те како још више одложити умирање.


Анализа крви својевремено најстарије жене света – Холанђанке Хендрикје ван Андел-Схипер, која је преминула у 115. години, пружа могуће одговоре.


Хендрикје је умрла 2005. Чак и у дубокој старости била је здрава и духом и телом. Разлог њене смрти досад је био непознат, с озбиром да су сви њени налази били готово савршени.


Када је имала “свега” 85 година, она је завештала своје тело науци, уз услов да сви резултати буду јавно објављени.


Тада свакако није ни слутила какав ће поклон дати генетичарима. ...



СРБИН.ИНФО


УТАКМИЦЕ ЛИГЕ ШАМПИОНА почину минутом ћутања у знак сећања на Бошкова





Реванш утакмице полуфинала Лиге шампиона Бајерн – Реал Мадрид и Челси – Атлетико Мадрид почеће минутом ћутања у знак сећања на недавно преминуле тренере Вујадина Бошкова и Тита Виланову, саопштила је данас УЕФА.


Меч Бајерн – Реал игра се у уторак од 20.45 у Минхену, а дуел Челси – Атлетико у среду у исто време у Лондону.


Бошков је умро у недељу у 83. години у Новом Саду. Током богате каријере водио је седам година Војводину и бројне клубове из Холандије, Шпаније, Италије и Швајцарске, међу којима и славни Реал Мадрид (1979 – 82), Фејенорд (1976-78), Рому (1992 – 93), Наполи (1994 – 96) и у два наврата Сампдорију.


Био је шампион Југославије и Шпаније, а са Сампдоријом је освојио Куп победника купова 1990. године. На клупи репрезентације Југославије Бошков је седео у три наврата (1971-73, 1999-2000) и 2001. ...



СРБИН.ИНФО


УЗРОЦИ РАСПАДА УКРАЈИНЕ: Погрешним одлукама до украјинске кризе





Проучавање историје омогућава нам и у томе је једна од њених највећих дражи, да оцењујемо квалитет одлука властодржаца у једној епохи на основу њима проузрокованих, са мање или више одложеним дејством, догађаја који су се десили у каснијим периодима. Истине које откријемо тим проучавањем нису саме себи циљ већ су нам оне наук за будућност да се сличне грешке не би поновиле и да би се спречила, предупредила, трагична дешавања у будућности.


Исто као што су српски властодржци проширили своју државу на оне територије које нису српске и тиме од тих присаједињених несрпских народа створили још веће непријатеље српског народа, тако је и руска царска империјална политика вековима Руском Царству, царству свих Руса, и Великоруса и Малоруса и Белоруса, насилно припајала територије народа међу којима неки не само да нису били Руси већ нису били ни Словени, ни православци, ни хришћани, и тиме је она улазила у перманентне сукобе и од њих стварала не само вишевековне непријатеље Московској или Петроградској власти већ и самом Руском народу.


Погрешне одлуке властодржаца плаћа пре свега и под један народ а не они сами. Тако су временом у састав Руског царства ушле и Финска и Пољска и прибалтичке земље: Естонија, Летонија и Литванија, и кавкаске земље: Грузија, Јерменија и Азербејџан, као и земље Централне Азије као што су: Таџикистан, Туркменистан, Узбекистан, Киргизија и Казахстан.


Крајем 19. и почетком 20. ...



СРБИН.ИНФО


ФИЛЕ: ЕУ и САД потцениле Русију





Штефан Филе упозорио да је цела међународна заједница потценила Русију још у тренутку када је Владимир Путин означио распад СССР за катастрофу 20. столећа.


“Русију су потцениле земље чланице Европске уније, институције Уније а потценили су је и наши савезници”, казао је Филе у Посланичком дому чешког парламента на конференцији о заједничкој безбедној будућности Европе.


Филе је ових дана такодје оценио да је криза у Украјини најозбиљнија криза од 1945. године и краја рата са којом се Европа до сада суочила.


Некадасњи чешки социјалдемократски премијер и бивши еврокомесар, сада шеф саветника премијера Бохуслава Соботке, Владимир Сспидла очекује да криза у Украјини на овај или онај начин утиче на Европу наредне три деценије а Русија ће како по његовој оцени дугорочно остати у опозицији према Европи.


Амбасадор Словачке у Прагу Владимир Вајс оптужио је данас на конференцији у Прагу Русију да је анексијом Крима и садашњим понашањем у украјинској кризи престала да поштује поратно устројство Европе и престала да буде његов гарант, на коме је раније сама инсистирала.


(Бета)


...



СРБИН.ИНФО

DEUTSCHE WELLE: НАТО неће бранити источну Украјину





Ако би руска војска умарширала у Украјину – НАТО не би војно реаговао, нити би уследиле значајне економске санкције, сматра Jan Tehau, шеф огранка Карнегијеве фондације за Европу са седиштем у Бриселу.


Дојче веле : Како би НАТО реаговао ако би Русија напала Украјину?


Jan Tehau : НАТО би то жестоко осудио. Али, варају се они који мисле да би НАТО војно бранио источну Украјину. Мислим да ни једна чланица НАТО није спремна да тамо пошаље трупе. ...



СРБИН.ИНФО


ПРОВОКАЦИЈА ХРВАТА УСРЕД БЕОГРАДА: Ове године у Земуну





Двојица навијача Цибоне су у недељу увече у једном тренутку истакли транспарент који је алудирао на Други светски рат и постојање усташке НДХ, које је у свом саставу имала и данашњи Срем и Бачку и простирала се до Земуна.


Навијачи Цибоне популарни “Смоговци” провоцирали су Србе током меча финала регионалне АБА лиге са Цедевитом у београдској Комбанк арени, пошто су истакли транспарент на којем је писало “Ове године у Земуну”.


Двојица навијача Цибоне су у недељу увече у једном тренутку истакли транспарент који је алудирао на Други светски рат и постојање усташке НДХ, које је у свом саставу имала и данашњи Срем и Бачку и простирала се до Земуна.


На ову провокацију нико није реаговао, па чак ни обезбеђење у дворани.


Цибона је по први пут у историји освојила регионалну лигу, пошто је пред неколико стотина гледалаца победила Цедевиту с 72:59.


(Курир, Фото: Саша Павлић)


...



СРБИН.ИНФО

Ко је наследник тајног архива Драже Михаиловића





После смрти Гордане Михаиловић, ћерке четничког војводе, не зна се где је завршила драгоцена документација, диплома са Сорбоне и фотографије с краљевима које су остале у стану.


Смрт Гордане Михаиловић, ћерке Драже Михаиловића, вође четника у Другом светском рату, могла би да буде прекретница у обелодањивању тајни контроверзног генерала о коме историја још није дала коначан суд. У њеном дому у Београду остала је заоставштина Драже Михаиловића, поред осталог и оригинална диплома са Сорбоне, која је деценијама оспоравана, али и други документи који би могли да баце другачије светло на историјску улогу четничког војводе.


Каква ће бити судбина документације, никад необјављених фотографија и разних предмета који имају велику архивску вредност, сада је неизвесно. Наиме, после смрти Гордане Михаиловић, 10. фебруара ове године, испоставило се да све тајне и успомене на оца које је годинама чувала могу да заврше у погрешним рукама.


Београдски галериста Саша Кликовац тврди да је тетка Гордана, како је он зове, руком писаним тестаментом оставила њему свој стан и све документе које је у њему чувала. Он каже да је ову изузетну и честиту жену познавао читав свој живот и да га је она волела као сина. Није ни сањао да би она могла да му остави све што је чувала о свом оцу, као и станчић у којем је живела. О тестаменту којим га она проглашава за наследника, обавестили су га њени рођаци и дугогодишња пријатељица Соња Бресјанац. ...



СРБИН.ИНФО


БЕРЛУСКОНИ ИЗАЗВАО СКАНДАЛ: Немци мисле да концентрациони логори нису постојали!





Бивши италијански премијер Силвио Берлускони поново је скандализовао европску јавност, овога пута изјавивши на предизборном скупу у Милану да „за Немце, концентрациони логори никада нису постојали“, пренео је британски Би-Би-Си.


То је најновији напад Берлусконија на његовог старог „непријатеља“ Мартина Шулца, Немца на челу Европског парламента и кандидата левог центра за председника Европске комисије.


Говорећи о скандалу који је изазвао 2003. године кад је Шулцу у шали понудио улогу чувара у нацистичком логору у једном филму који се тада снимао у Италији, Берлускони је рекао да су ти коментари изговорени у стилу ироничног хумора.


„Рекао сам му да би му обезбедио посао, с обзиром на то да један мој пријатељ режисер планира да сними филм о немачким концентрационим логорима“, рекао је Берлускони и додао: „По Немцима, концентрациони логори никад нису ни постојали“.


Партија европских социјалиста (ПЕС), кровна организација која обухвата европске странке левог центра, назвала је Берлусконијев коментар „вредним презира“ и позвала Европску народну партију (ЕПП), која окупља странке десног центра, између осталих и Берлусконијеву „Форца Италију“, да осуди изјаве бившег италијанског премијера.


„Ови Берлусконијеви коментари представљају увреду за читав немачки народ, а не само за Мартина Шулца“, навео је у саопштењу председник ПЕС-а Сергеј Станишев.


(Танјуг)


...



СРБИН.ИНФО

(ФОТО18+) СТРАВИЧНА СМРТ: Погледајте како су украјински фашисти обесили човека!





Несрећник се батргао и умирао дуже од минут, а двојица припадника “Десног сектора” су га све време окретала тако да буде лицем према камери. Због ужасног призора Јутјуб је склонио овај видео.


На друштвеној мрежи Фејсбук и Јутјуб појавио се снимак на којем је приказано како припадници профашистичког украјинског покрета “Десни сектор” вешају припадника, како се наводи, “украјинске милиције” о грану.


Других детаља везаних за тај догађај нема. Несрећник се гушио и батргао више од минут, а двојица злочинаца држала су га и окретала тако да се види порука коју су му окачили око врата, а која га карактерише као издајника оданог Москви. С обзиром на тај натпис, обешени човек вероватно припада руској мањини или је присталица федерализације.


У пропратном коментару наводи се да нелегитимне власти Украјине, које нису изабране него су извршиле пуч, увелико примају припаднике “Десног сектора” у украјинску армију. Иако нелегитимне, те власти уживају подршку САД, ЕУ и НАТО, наводи се у тексту.


Осим домаћих националиста и фашиста, велики део украјинске војске чине и страни плаћеници, ангажовани углавном преко америчких приватних војних компанија као што су Блеквотер, Грејстон, Академи и других, пише у пропратном тексту.


Застава која је приказана у овом видео-снимку припада Украјинској побуњеничкој армији (УПА), која је у време Другог светског рата тесно сарађивала са Хитлеровом Немачком. ...



СРБИН.ИНФО


Јелена Гускова: Србија ће се одрећи Русије





Русија је стала на ноге и својим последњим потезима показује да је политички, економски и војно јака, а на Србији је да схвати да иза себе има моћног савезника. Нажалост, све досадашње владе ваше земље никада нису 100 посто користиле ту нашу наклоност.


Овако тренутну међународну, али и српску збиљу види Јелена Гускова, руски академик, члан Српске академије наука, и руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука.


Каква је будућност руско-српских односа после формирања нове Владе Србије?


- Ситуација је за српску власт стварно тешка. Не може да се седи на две столице – и уважавати интересе Европе и чувати, користити Русију само када је вама потребно. Али, плашим се да се политичка елита Србије већ одлучила, мада од Европе до сада није добила апсолутно ништа сем наређења и уцена. ...



СРБИН.ИНФО


Захтев за ослобађање генерала Младића – Судска пресуда





(Александар Мезјајев)


Прошле недеље МТБЈ је донео пресуду по захтеву за ослобађање генерала Р. Младића. Подсећамо да је овај захтев заснован на резултатима процеса изношења доказа Тужилаштва, у случају кад Тужилаштво није изнело убедљиве доказе кривице оптуженог по овим или оним тачкама оптужнице.1


Рочиште по овом захтеву одржано је средином марта.2 Дакле, једноставна рачуница показује да је суд размотрио предмет за 25 дана – то јест, мање од месец дана. Овај рок је не само очигледно недовољан да би се донела одлука о таквом компликованом случају, него је и демонстративно недовољан.


Демонстрација недовољности се доста често демонстрира у пракси МТБЈ. Тако се 2004. године британски судија Ј. ...



СРБИН.ИНФО


АМЕРИЧКЕ НВО У УКРАЈИНИ: Инструмент америчке политике (1)





Потпредседник САД Џозеф Бајден је посетио Кијев и на лицу места извршио инспекцију ситуације са украјинском револуцијом. Резултати посете ће бити дати у другом делу овог текста, а сада само да констатујемо да је Украјина, чији једини плус за Вашингтон представља то, што је њу могуће од некога ко нервира Русију претворити у правог руског непријатеља, прескочила ону опасну црту која земљи прети правим грађанским ратом. Али није то оно, што заиста нервира Белу кућу. Њу у ствари брине како да сачува власт кијевског марионетског режима.


За Бајдена, творца технологија „револуција у боји“ украјински полигон се ни по чему не разликује од оног у Северној Африци… Американци немају баш много маште, они увек раде по шаблону и то тако, што свој тзв. „демократски шаблон“ растежу преко глава сваке нације без обзира којој раси или религији та нација припада. Тако је и пред путовање Бајдена у Кијев Бела кућа саопштила да ће потпредседник САД да се „састане са лидерима украјинског грађанског друштва како би продискутовали о моћи улоге невладиних организација у вези са снажењем демократских институција“.


Интересовање Американаца за украјинске невладине организације уопште није случајно: ...



СРБИН.ИНФО


Војник НАТО: Албанци не заслужују Косово, то није њихова држава





Чуди ме како је Данска могла да призна државу Косово, земљу у којој живе већином Албанци и који желе да Косово припоје Албанији, пита се Јепе Јакобсен, бивши припадник данског контингента НАТО у јужној српској покрајини.


У тексту објављеном у најпопуларнијим данским новинама “Jiland posten” (а чији превод нам је послао наш читалац Саша Вујовић), Јакобсен износи своје виђење косовског проблема, ослањајући се и на сопствено искуство током боравка на Косову.


- Косово није држава, него део Србије. Истина је да је доста земаља признало Косово, и Данска, као независну државу, али УН су сигурне: ...



СРБИН.ИНФО


Секс, дрога и рокенрол – случај групе Екатерина Велика (Видео)





Многе људске судбине су у другој половини XX века, биле везане за субкултуру рока, и многима је „SEX, DRUGS &RNR“ (Секс, дрога и рокенрол) идеологија однела живот. Нихилистичко „превредновање свих вредности“ одразило се на читав свет, па и на наш народ, на многе младе људе. Зато и ова књига Пут у Нигдину: да се, о томе, чује и друга страна. ...



СРБИН.ИНФО


Да ли живимо у Матриксу?





На претпразничкој ЦПН трибини, 30. априла у 19h, отварамо jедно од фундаменталних питања наше ере


„Симулакрум ниjе никад оно што прикрива истину,


него истина прикрива да jе нема. Симулакрум jе истинит“


Жан Бодриjар


Уочи првомајских празника, Центар за промоциjу науке наставља циклус трибина средом дискусиjом на једну интригантну тему, о којој ће говорити научници, али и филозофи и уметници. ...



СРБИН.ИНФО


Нови министар здравља познат као “Доктор смрти”!





Вучић је народу представио његову замисао новог састава Владе. Међутим, мало грађана зна да је његов предлог за новог министра здравља, Златибор Лончар, познат као “доктор смрти”. Ево и зашто.


Према писању Блица из 2012. године, Лончар је означен као сарадник вођа „земунаца“ Душана Спасојевића и Милорада Улемека Легије. Према сазнањима “Блица”, “доктора смрти” хапсио је УБПОК, али отпужбе о убиству нису могле бити доказане јер није било могуће извршити токсиколошку анализу убијеног.


О доктору Лончару на суђењу за убиство премијера Зорана Ђинђића говорио је заштићени сведок Дејан Миленковић Багзи и исцрпно објаснио његов ангажман за земунски клан.


Сведок Миленковић тврдио је за Лончара да је убризгавањем ињекције убио Веска Божовића, који је био на лечењу у Ургентном центру 2002. ...



СРБИН.ИНФО


ЕВРОАЗИЈСКА БЕЗБЕДНОСТ: Да ли можемо добити рат против ЕУ?





У Москви је 13.04.2014. у организацији НВО “Евроазијски комуникациони центар” одржан округли сто на тему “Евроазијска безбедност: изазови и одговори”. Учесници манифестације су покушали да анализирају ситуацију у вези са последњим дејствима САД и неких земаља ЕУ на дестабилизацију Украјине и да пронађу одговоре на нека од питања: да ли деловање Запада нарушава равнотежу сила у Евроазији; каква мора бити реакција Русије на подршку Запада државном удару у Украјини; како осигурати евроазијску безбедност?


Учесници округлог стола су били:


- Генерални директор Института за спољнополитичка истраживања и иницијативе, Вероника Крашениникова

- Директор “Евроазијског комуникационог центра”, Алексеј Пиљко

- Извршни директор политиколошког центра “Север-Југ″, Алексеј Власов

- Експерт у области брендинга и визуелних комуникација ВШЕ, Павел Родкин

- Заменик шефа одељења за међународне организације и проблеме глобалног управљања Факултета јавне управе Московског државног универзитета, Александар Наумов


Директор “Евроазијског комуникационог центра”, Алексеј Пиљко, сматра да процеси који се сада одвијају у Европи имају муњевит утицај на оно што се дешава у Азији. ...



СРБИН.ИНФО


НЕМАЧКА: Антируски, проукрајниски или неутрални?





Једнострано? Површно? У немачким медијима се о Русији извештава како критично, тако и “с разумевањем” за политику Москве. Неутрално извештавање о актуелној ситуацији није једноставно, али да ли то оправдање? ...



СРБИН.ИНФО


Владимир Путин одобрио нови концепт геополитике Русије





Председник РФ Владимир Путин је одобрио нови концепт геополитике Русије у сфери помоћи међународном развоју. Документ је доступан на званичном сајту Кремља.


Према концепту, Русија подржава напоре међународне заједнице усмерене на одрживи друштвено-економски развој свих земаља.


На глобалном нивоу, изазови са којима се суочава Руска Федерација су елиминација сиромаштва (укључујући “пост-конфликтне државе”), утицај на глобалне процесе “у циљу стварања стабилног и праведног светског поретка”, управљање последицама катастрофа, као и јачање позитивне перцепције Русије.


У документу су идентификовани и циљеви земље на регионалном нивоу. Међу њима су: унапређење добросуседских односа, уклањање постојећих потенцијалних извора напетости и конфликата, промовисање интеграционих процеса у ЗНД.


Помоћ у области међународног развоја може бити обезбеђена, како државама ЗНД, Абхазији, Јужној Осетији, тако “и другим државама које спроводе курс добросуседства и савеза са Русијом” и “државама, које имају историјски пријатељске односе са Русијом”, говори се у концепту. ...



СРБИН.ИНФО


И Србија враћа намирнице Европи





Не враћа само Европа намирнице Србији, и ми “спуштамо рампу” за производе из земаља Уније који не испуњавају прописане стандарде квалитета и безбедности. Или, забрана се образлаже истим разлозима као што је недавно, на пример, био случај када је са тржишта ЕУ повучена штрудла са смоквама српског произвођача “Житопрерада ДМ”.


Србија је, тако, због неиспуњавања наших прописаних стандарда, у ЕУ недавно вратила биљни чај из Пољске, млевена зачинска паприка из Шпаније, маринирани рен из Аустрије, биљна маст из Немачке и замрзнути спанаћ, такође из Пољске. У Србију нису “ушли” ни замрзнута паприка и намаз сродан мајонезу из Чешке, па “тартар” сос из Белгије, чили у праху из Холандије, печено зрно соје из Немачке, десерт “рум-плочице” из Хрватске, воћни “нектар” из Словеније, какао прах из Аустрије и Холандије и сојина сачма из Италије.


- Разлози за забрану увоза су, најчешће, повишена влага и нечистоће, повишен садржај пепела, кадмијума, масти, микроорганизама, стране примесе, истекао рок употребе, мање воћног удела и присуство недозвољеног конзерванса, присуство салмонеле – објашњавају у Министарству пољопривреде.


Инспекцијске службе Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде контролишу сваку пошиљку хране биљног и мешовитог порекла за коју је поднет захтев за увоз. ...



СРБИН.ИНФО


Епилог дербија између Звезде и Партизана: И пиштољ у службеним просторијама





Током дербија заплењено је 27 ножева, 14 секира, 420 палица, 396 бакљи, 315 димних бомби, шест или девет пиштоља и дупло више реплика – рекао је у недељу у Скупштини Србије премијер Александар Вучић одговарајући на посланичка питања.


Према његовим речима, један пиштољ пронађен је у тоалету у службеним просторијама и требало је да буде изнет кроз пролаз тоалета, а полиција је то сазнала праћењем и прислушкивањем лица из криминогене средине.


- Када ће неко да каже – надлежни су добро обавили посао? – упитао је Вучић.


Претходно се огласила београдска полиција.


Према првим „правосудним“ резултатима, десетак навијача „гробара“ већ је осуђено у прекршајном поступку и они су у притвору, док их још преко двадесет чека са пријавама полиције. ...



СРБИН.ИНФО


ЕУ ЗАКОНИ У СРБИЈИ: Ауто школе без посла и без пара!





Од око 900 ауто-школа које су радиле до 23. октобра 2013. до данас је, сходно новом Правилнику о раду ауто-школа, дозволе за обављање обуке добило само 337! При томе већина њих и даље зврји празна, не само што је све теже пронаћи новац у кућном буџету за обуку и добијање дозволе, већ и због тога што је огромни број младих искористио могућност да до 25. октобра прошле године полаже по старом правилнику и по старим ценама.


- Разлог за “овакву сечу” је лош Правилник о условима за добијање дозвола за рад, које реално не могу да се испуне – каже Петар Рашета, генерални секретар заједница ауто-школа Србије, истичући да је затворено много ауто-школа, а да највише трпе кандидати за обуку. ...



СРБИН.ИНФО


Да генерације памте – Смедеревски бој 1914.





Овај текст посвећен је Смедеревском боју из 1914. којим се национална историографија није бавила, који је заборављен од стране Смедереваца и који такав третман, због свог судбоносног значаја, свакако не заслужује…


Народ који заборави своју прошлост нема чему добром да се нада у будућности. На стогодишњицу почетка Првог светског рата у којем је уз огромне жртве Србија стајала на страни истине и правде, више је него икад потребно да будемо свесни своје славне историје. Да ли смо ње свесни или не сувишно је коментарисати и зато у околностима оваквим какви јесу, не обазирући се на њих, свако треба да уради оно што је до њега у циљу продубљивања плитког колективног сећања на догађаје и људе за које је просто речено грех заборавити их.


Овај текст посвећен је Смедеревском боју из 1914. којим се национална историографија није бавила, који је заборављен од стране Смедереваца и који такав третман, због свог судбоносног значаја, свакако не заслужује…


Другог дана Митровдана 09. ...



СРБИН.ИНФО