Saturday, May 03, 2014

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 04. мај (21.апр) Свети свештеномученик Јануарије




Свети свештеномученик Јануарије

И други с њим. Овај светитељ беше епископ у Кампанији Италијанској. У време гоњења Максимијанова би изведен пред суд и истјазаван разним мукама, које он незлобиво и трпељиво подношаше.


Кад га вргоше у огањ, огањ се расхлади невидљивом росом, и мученик неповређен стајаше посред огња и појаше Богу хвалу. Тада му стругаше тело гвозденим четкама, док се кости не забелеше, но мученик незлобиво и трпељиво трпљаше. Гледаху муке мученикове његов ђакон Фауст и чтец Дисидерије, и плакаху за духовним оцем својим. Тада и њих везаше, па заједно са епископом у град Путеол доведоше, и у тамницу бацише. У истој тамници беху Христа ради и ђакони Путеолски Прокул и Сосије, и два проста човека хришћанина Евтихије и Акутион. Свих седам бацише сутрадан пред зверове. ...



СРБИН.ИНФО


Може ли СРБИЈА да одбије АНТИРУСКЕ САНКЦИЈЕ

СРБИ, боље нам је него што смо заслужили

ОДЕСА: Спаљивали људе уз “Слава Украјини, горите Руси!”

Последњи Обреновић




Ђорђе Обреновић-Христић, ванбрачни син Краља Милана и Артемизе Христић. Непознати Обреновић.


Стари Београђани приповедају да су се у данашњој згради Клуба књижевника, некада кући знаменитог Србина и великог државника Милана Пироћанца, упознали краљ Милан и Артемиза Христић.


Убрзо пошто су се упознали између владара и Артемизе Христић родиле су се симпатије, а потом су отпочели и везу.


Краљ Милан је абдицирао 22. фебруара 1889. године, а пре тога се развео од краљице Наталије. Својим пријатељима је поверио тајну: да жели да ожени Артемизу, која се у међувремену развела. До брака, барем званичног, није дошло. ...



СРБИН.ИНФО


ТРАНСПОРТ ОКЛОПНИХ ВОЈНИХ ВОЗИЛА КРОЗ АУСТРИЈУ: Да ли ће доћи до напада на Украјину?





Конзервативни Аустријски члан Европског парламента Евалд Штадлер показује у једном видеу како НАТО шинама преко Беча транспортује оклопна војна возила на исток.


Пошто је превоз ратног материјала од стране, још увек независне Аустрије дозвољено само уз сагласност савезне владе, вероватно ће Аустрија имати учешће у свему. Тако пише на Википедији о неутралности Аустрије и транспорту ратних материјала.


Од 1991. године савезна влада може дозволити извоз или транспорт ратног материјала уколико се ради о спровођењу резолуције СБ УН. Како сазнајемо ради се о холандским оклопњацима који су транспортовани у Мађарску ради НАТО вежбе. Од НАТО вежби нема ништа, а Мађарска се граничи са Украјином и Румунијом.


Очигледно оклопна возила требају бити испоручени преко Мађарске у Украјину како би ојачали трупе лојалне режиму и јуришне трупе десног сектора, стога је мото НАТО-а вероватно: изградња мира тенковским орузјем”. ...



СРБИН.ИНФО


СИРИЈА: Хомс, некад најјаче исламистичко упориште пред пуним ослобађањем





Дуготрајни сукоб који у централном сиријском граду Хомс траје већ годинама, могао би ускоро бити окончан.


Према последњим информацијама преостали побуњеници у граду повући ће се за време договореног примирја. Власти ништа не спомињу о конкретном примирју, но ово не би било први пут да се оваква примирја успостављају без великих јавних објава.


Опозициони извори истичу како ће за време примирја побуњеницима бити допуштен излазак из града те повлачење према северним територијама где имају знатно чвршћу контролу. Подсетимо, већ готово две године побуњеници налазе се у центру града. Раније ове године преостали цивили су напустили центар града за време претходног примирја.


Овај развој догађаја долази непосредно након што су се заредали терористички напади на цивиле у Хомсу и у оближњем граду Хами и околини.


Опозициони извор из Лондона, Сохре, истиче како ће се око 1,000 исламиста повући за време трајања актуелног примирја.


За сиријску војску ово значи победа без даље борбе, јер се очекује да ће одмах након повлачења исламистичких милитаната ући на просторе који су се до сада налазили под њиховом контролом.


” Повлачење још није почело, а према договору они који ће се повући задржати ће своје оружје “, рекао је у разговору за АФП један од опозиционих активиста у Хомсу, Тхаер ал – Кхалидијех. ...



СРБИН.ИНФО


Дух нетрепљивост „либерала“ Друге Србије





Три случаја које ћемо споменути су добра илустрација духа нетрпељивости који влада у другосрбијанским круговима према онима који другачије мисле. Србија јесте подељена, нарочито у оквирима политичке, интелектуалне и културне елите. Свако ко долива уље на ватру међусобних подела и сукоба није део решења већ проблема. Исто тако је важно рећи да док се само осуђују испади „друге стране“, док се о „нашима“ не говори нема ни друштвеног дијалога већ само тињањући сукоб који блокира Србију.


Први случај је забрана трибине о Сребреници која је требала да се одржи у Дому Војске коју је издејствовала Наташа Кандић. Наиме Министарство одбране је добило допис од дотичне којим се тражи забрана трибине на којој је требало да се представи књига о Сребреници пуковника Ратка Шкрбића „Сребреничка подвала“ у којој он као експерт на основу докумената тужилаштва Хашког трибунала доказује да је пресуда око злочина у Сребреници без основа. Наташа Кандић али ни министарство одбране нису имали ни једну чињеничну примедбу на садржај књиге, већ је очигледно да пуковникови ставови нису „политички коректни“ и да их треба цензуром елиминисати из медијског простора. Дакле нема демократије за оне који не признају „нашу“ парадигму о деведесетим.



Можете да се сложите или не са тезама пуковника Шкрбића који је аутор „проблематичне“ књиге али је недопустиво да забрањују трибине у којима се расправља о нашој новијој историји и ратним деведесетим годинама. ...



СРБИН.ИНФО


Лавови с Калемегдана





Још у историјско доба, пре нешто више од две хиљаде година, лавови су живели у Македонији. Податак о томе може се наћи код Херодота; за његовог живота лавови су живели у Крестонији, а то је, отприлике, предео између данашњег Вардара и Струме у северној Македонији. „Источно од реке Несте нигде се у Европи не може видети лав, и исто тако ни на осталом делу копна западно од Ахелоја; појављују се само у пределу између ових двеју река“ (Историја, VII, 126). Александар Македонски је у својој младости одлазио да лови ове чудесне и лепе звери.


Подвиг, више но други достојан краљева и јунака; задатак да савлада немејског лава беше први од дванаест које је Еуристеј поставио пред Херакла. Звер која је пустошила околину града Немеје имала је кожу коју није могла пробити стрела ни расећи мач; била је чедо чудовишног Тифона, или Селене, или Химере и пса Ортра. Да би савладао немејског лава, Херакле је морао да га задави голим рукама, а онда је, само уз помоћ оштре лавље канџе, могао да му одере кожу. Њу је отада носио као непробојни оклоп – симбол бесмртности и нерањивости – а тешку лављу главу као шлем. Лав, исто тако, симболише краљевство или царство. Управо лавови, везани гвозденим ланцима, чувају улаз у келтски „Замак који се окреће“, који је исто што и боравиште Краља рибара или тајно склониште Грала из циклуса гралских легенди. ...



СРБИН.ИНФО


Сваки други Србин живи изван Србије





У свету данас живи 11,5 милиона Срба. Наравно, највише у Србији – 6,2 милиона. У Републици Српској 1,2 милиона. Према попису из 2011. године, у Црној Гори званично има 182.473 Срба и они чине трећину житеља ове младе државе. Готово четири милиона Срба данас је у расејању.


- После девет великих сеоба српски народ је расут на пет светских континената – каже Александар Чотрић, председник Одбора за дијаспору у претходном сазиву српског парламента.


- Два милиона Срба је у нашем окружењу и региону, а два милиона их је у дијаспори. Ми непрестано улажемо напоре да тај народ држимо уз себе, уз матицу Србију, не бисмо ли јачали наш национални идентитет. ...



СРБИН.ИНФО


ЗАШТО СЕ ПРОДАЈЕ ТЕЛЕКОМ: Уштројавање ради подјармљивања





Телеком не мора да буде продат да би одржао корак са конкуренцијом, већ, да се не лажемо, да се допуни буџет.


“Ко купује оно што му баш не треба,


продаваће оно што му треба”.


Народна пословица


Мучне су ове речи из наслова, тешке за изговор. Јарам се много лакше чита, трпи и носи. А, да би јарам потпуно и без отпора прихватили најпре стаду уштроје свест (јер мушкост нема) да се онда без отпора послушно јармом прси. У строју (отуд уштојавање) пристижу испред скупштине, мучу и кличу вољеном вођи у страху да наместо благосиљања не буду опаљени бичем или у нади да ће се аутокорупција ускоро исплатити. Ово друго режиму тешко опраштам. А сасвим сигурно не заборављам. Борба против корупције на све прапорце, а масовна аутокорупција постаје део оне измењене свести, системско подривање свих друштвених вредности. ...



СРБИН.ИНФО


Црни петак у Србији: Самоубиства и убиства у Београду, Краљеву, Смедереву





Београд, Краљево – Два самоубиства обележила су јучерашњи дан у Србији – искушенице која се обесила у манастиру и војника који је пуцао на себе из аутоматске пушке. Милена Илић (52) пронађена је мртва у манастиру Раковица, у Улици патријарха Димитрија у Београду, потврђено је Данасу у МУП-у Србије. Реч је о самоубиству вешањем, а искушеница је пронађена јуче у четири ујутру у просторијама манастира, у којем је иначе сахрањен патријарх Павле. У кабинету патријарха Иринеја кажу за Данас да је Илићева била душевна болесница.


- Она је имала психичких тегоба и лечена је и раније. Ових дана требало је да оде у болницу „Др Лаза Лазаревић“, али, нажалост, учинила је оно што је учинила – кажу у кабинету патријарха Иринеја. Како додају, Илићева је протеклих година боравила у више манастира, бежала и враћала се. СПЦ неће формирати посебну комисију која би истражила позадину случаја, али ће МУП Србије наставити истрагу како би утврдили шта је био повод овог чина.


С обзиром на то да се самоубиство по црквеним канонима сматра највећим и неопростивим грехом и да самоубица нема право на опело, овим случајем би морала да се позабави и Црква. Иако није чест случај, у историји Српске православне цркве било је више покушаја и извршених самоубистава. ...



СРБИН.ИНФО


РУСКИ АМБАСАДОР У САРАЈЕВУ: Проблем БиХ је положај Хрвата, а не Додик





Руски амбасадор у БиХ Александар Боцан-Харченко оцијенио је да је главни проблем у БиХ положај Хрвата, а не предсједник Републике Српске Милорад Додик.


Он је навео да код западних партнера у Савјету за имплементацију мира /ПИЦ/, али и у БиХ, постоји политика дуплих стандарда, те да се увијек окривљују Српска, њена власт и предсједник Додик када се нешто деси, а један од примјера је непровођење одлуке “Сејдић-Финци”.


“Српска има став о провођењу те одлуке, а Федерација БиХ нема, јер њени политичари не могу да се договоре око тешког и болног питања равноправности хрватског народа”, рекао је Боцан-Харченко за београдску “Политику”.


Он је запитао шта се онда тражи од Српске ако се зна да је то кочница.


“Али, увијек су криви Бањалука и Додик, његова реторика је постала, у негативном смислу, нешто најважније у БиХ, на сједницама ПИЦ о томе се разговара као о најозбиљнијем питању”, истакао је Боцан-Харченко.


Коментаришући жељу Бошњака да уз помоћ високог представника у БиХ Валентина Инцка укину одлуку Владе Српске којом се онемогућава фиктивно пријављивање пребивалишта на територији Српске, Боцан-Харченко је рекао да је прошло вријеме када је ОХР укидао одлуке.


“Инцко би морао да размисли како не би дошло до још већих компликација и напетости. Његова евентуална интервенција може да подразумијева само покретање унутрашњег дијалога око те одлуке”, рекао је Боцан-Харченко и додао да би међународна заједница већ морала донијети одлуку о затварању ОХР-а.


Боцан-Харченко је напоменуо и да се Русија противи сваком такозваном предизборном инжењерингу и да апсолутно разумије забринутост Српске поводом тог питања. ...



СРБИН.ИНФО


МАЈКРОСОФТ ОДЛОЖИО СУЂЕЊЕ РАТКУ МЛАДИЋУ!





Нови софтвер збунио и Хашки суд


Компјутерски проблеми око Мајкрософтових инсталација XP i Vindovs 7 нису мимоишли ни Хашки трибунал, због чега је за недељу дана одложен наставак процеса против генерала Ратка Младића.


- Наш проблем нема пуно везе са безбедносним изазовима два програмска система, већ са софтверима који су направљени за потребе Трибунала, а радили су на XР. Сада имамо озбиљних потешкоћа да те програме користимо на Вин 7, а при том не постоји нови софтвер који би то решио – објашњава за “Вести” Дејан Иветић, један од Младићевих бранилаца.


Иветић каже да су се због овог, за одбрану озбиљног проблема, у више наврата безуспешно обраћали судском већу, пошто је реч о великом броју докумената који треба да буду на располагању одбрани. Ипак, Трибунал им је тек на крају дозволио одлагање од недељу дана.


- Уместо 13. маја, наставак суђења ће почети 19. маја, мада смо ми тражили тронедељно одлагање како би се овај проблем у потпуности решио. У образложењу смо навели да је дошло до проблема у судском компјутерском систему пошто је читава мрежа Трибунала прешла са оперативног система Xр на Вин 7, а софтверски нису решене неке битне појединости – објашњава Иветић.


Он је потврдио ранија сазнања нашег листа да ће се одбрана на почетку извођења доказа одбране најпре суочити са оптужбама везаним за наводну опсаду и прекомерно гранатирање Сарајева, а да ће у Младићеву одбрану сведочити двадесетак сведока, махом некадашњих официра ВРС и војних експерата. ...



СРБИН.ИНФО


БОРБА ЗА БЕРЛИН: Како ће се Њемачка поставити према Русији и сукобу на истоку?





(Ф. Вуковић)


Велика борба за Берлин: Како ће се Немачка да постави према Русији и сукобу на истоку Европе и хоће ли да превлада амерички политички притисак или домаћи пословни лоби?


Немачка канцеларка Ангела Меркел се састала у Вашингтону са америчким председником Бараком Обамом. Као и за ранијих сусрета, немачка канцеларка је за време заједничке новинске конференције афирмативно климала главом на Обамине изјаве о томе како се Русију мора да спречи новим санкцијама, но јавни и приватни наступ канцеларке Меркел знатно се разликује.


Како преноси лист The Wall Street Journal, немачка канцеларка дошла је јуче у Белу кућу са потпуно јасном поруком немачког пословног лобија: “Доста је било санкција”.


Највећа немачка корпоративна имена, као што су хемијски гигант БАСФ, компанија Сименс АГ, Волксваген, Адидас, Дојче Банк, и други, јавно и приватно већ данима истичу своју снажну опозицију увођењу додатних санкција Русији, нарочито економских санкција.


Дакако, како то и иначе бива у пословном свету, овде је реч о стриктно економском интересу, а за Немачку – највећу економију Европе – никако није у интересу да улази у економски или било какав други конфликт са Русијом. Поједини аналитичари сматрају како чак стотине хиљада немачких радних места зависе о трговинском односу са Русијом који је последњих година знатно порастао. ...



СРБИН.ИНФО


МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Јуриш на Славјанск (и на Кијев)

Кина и Евроазија (Видео)

КРЕМЉ: Кијевским властима су руке до лактова у крви





Кијевске власти одговорне су за злочине у Одеси, њихове руке су до лактова у крви, изјавио је портпарол председника РФ Дмитриј Песков.


Међутим, злочинци су и они, који квалификују кијевску хунту као закониту, нагласио је он.


Оправдавање казнене операције на југоистоку Украјине, по његовом мишљењу, дубоко је цинично.


Практично, наше колеге на Западу на тај начин оправдавају убиства, са којима се данас у великом броју суочавамо, нагласио је портпарол.


Најновији догађаји на југоистоку Украјине показују исправност одлуке Москве у погледу Крима, изјавио је портпарол председника РФ Дмитриј Песков.У ствари сада схватамо колико је оправдано, колико тачно поступио председник Владимира Путин и Руска Федерација, а такође грађани Крима, који су иразили вољу да се припоје Русији, нагласио је он.


Песков сматра да у случају да Путин није заузео одлучан став, а Кримљани нису гласали за присаједињење, данас би такво крвопролиће и злочини могли и овде се догоде.


О ТРЕНУТНОМ СТАЊУ У УКРАЈИНИ (ИЗ ЧАСА У ЧАС) ПРОЧИТАЈ : ОВДЕ. ...


СРБИН.ИНФО


ГЕНЕРАЛ РЕШЕТНИКОВ: Шаљемо војску ако крену да убијају Русе

“Убијање Срба није било дозвољено, али је било по закону”





Родбина жртава НАТО бомбардовања 1999. године и Српска православна црква редовно одржавају помене невино настрадалим од зликовачких бомби, док медији у Србији речју и сликом такође успешно подсећају на злочин који се не сме заборавити. Наши политичари, међутим, било на власти или у опозицији, углавном не стижу да се јавности обрате овим поводом, те је председник Републике један од ретких изузетака. Управо ових дана, док се Србија по петнаести пут сећала погинулих1999. године, а политичари остали неми, зачула се реч Томислава Николића.


Иако се не зна шта је његова права побуда дa то учини, претпоставља се да је био подстакнут изјавом Герхарда Шредера, некадашњег канцелара Немачке и такође НАТО злочинца (који се 1999. залагао за напад НАТО снага на Србију и први пут после Другог светског рата послао немачке бомбардере у акцију), а данас привредника. Шредер је, наиме, недавно изјавио да је НАТО прекршио међународно право када је бомбардовао Србију 1999. године. ...



СРБИН.ИНФО


WALL STREET JOURNAL: Немачки крупни капитал против нових санкција Русији





Више великих немачких компанија апеловало је на канцеларку Ангелу Меркел да не подржи иницијативу о пооштравању санкција против Русије, објавио је амерички лист Wall Street Journal .


„Највеће немачке компаније, укључујући BASF SE, Siemens AG, Volkswagen AG, Adidas AG и Deutsche Bank AG, отворено су иступиле против проширења економских санкција против Русије – наводи исти лист. Своје мишљење руководства ових компанија саопштила су како приватно, тако и јавно, истиче лист.


Према информацијама Wall Street Journal, у светлу погоршања кризе у Украјини, немачки званични добијају многобројне телефонске позиве директора корпорација који апелују да се „не предузимају кораци који могу да наштете њиховим економским интересима у Русији“.


„Заједничка порука водећих људи бизниса могла би бити: седите за преговарачки сто и решите ситуацију мирним путем“ – цитира лист речи Екхарда Кордеса (Eckhard Cordes) – руководиоца Источног комитета немачке привреде.


Запад не признаје уједињење Русије и Крима и због тога је увео економске санкције против више руских политичара и бизнисмена.


САД су 28. априла – наводно због ситуације у Украјине – прошириле списак лица која подлежу санкцијама, додавши на њега још седам нових Руса и 17 компанија. ...



СРБИН.ИНФО


Немачка нема право да критикује Путина за Крим, јер је бомбардовала Србију





Тиме што је Немачка бомбардовала Србију и признала косовску независност прекршено је међународно право, а Немачка нема морално право да критикује руског председника Владимира Путина што је анексирао Крим, рекао је Ханс Кристијан Штробеле, посланик Зелених у немачком парламенту.


Како су пренеле су бањалучке “Независне новине”, он је у ударној емисији “Унтер ден Линден” немачког јавног сервиса признао да је био за бомбардовање Србије и одвајање Косова, али да је то била његова грешка.


“Многи други су, такође, тада то подржали. Али у међувремену су признали грешку, ми нисмо поштовали територијални интегритет Србије. Ми смо сами прекршили међународно право. Ако то данас признаје Герхард Шредер, треба ли нам бољи сведок од тадашњег савезног канцелара”, запитао је Штробеле.


Саговорник у емисији из владајуће Хришћанско-демократске уније Карл Георг Велман је акцију у Србији покушао да одбрани тиме што је, како је рекао, Слободан Милошевић починио геноцид над Албанцима који је требало зауставити како би било спречено понављање Сребренице. Међутим, Штробеле је рекао да то није био геноцид, него прогон Албанаца, али тек након што је започело бомбардовање Србије.


“Да, десили су се прогон и многи злочини над Албанцима. ...



СРБИН.ИНФО


УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ И СРПСКИ ЗАБОРАВ: Видовданско Јадовно (Видео)





Дана 28.06. на Видовдан 2013., пошао сам на помен страдалима логора Јадовно код Госпића. Пошли смо са неколико аутобуса. Дужим путем преко Бијељине, Брчког, Модриче, Шамца, Бања Луке, Приједора, потом Бихаћа и ту смо ушли у Хрватску. Када смо ушли у прво место у Хрватској, људи су нам махали. Личко Петрово село, поздрављали су нас малобројни преостали и преживели Срби. ...



СРБИН.ИНФО


НАТО у проблему: Повлачење из Авганистана мора преко Русије





Немачки медији стидљиво отварају проблем повлачења НАТО трупа из Авганистана, које би требало да одвија такозваном “Северном рутом” преко – руске територије.


Док Украјина тоне у грађански рат, САД и најгласније чланице Европске уније се преслишавају колико им је Русија заправо потребна – где могу, а где не могу без ње, где су могуће замене, а где нису.


Али, чак и под условом да се економски и финансијски аргументи међусобно зависног света без много памети гурну у страну, остаје чињеница да је Русија по територији превелика земља да би је тек тако заобишли.


Oвих дана, немачки медији стидљиво отварају проблем повлачења НАТО трупа, опреме и тешког наоружања из Авганистана, које би ускоро требало да потече такозваном “Северном рутом” преко – руске територије.


Проблем је у следећем: Како извући милионе тона опреме из планинске земље са практично непостојећом инфраструктуром? План који је у главним цртама био замишљен још пре осам година, ослањао се на северну NDT-руту (Northern Distribution Network), која се преко балтичких лука настављала преко рускe територијe, да би се кроз Казахстан и Узбекистан спуштала до границе са Авганистаном.


Свакако да је тежиште руте, која је укључивала друмски, железнички и ваздушни саобраћај, до сада лежало на снабдевању трупа, док се од ове године пребацује на њихово повлачење. ...



СРБИН.ИНФО


Министарство Лазара Крстића крије колико је новозапослених у јавном сектору





Београд – Министарство финансија држи у тајности податке о томе колико је особа запослено у јавном сектору у Србији након уведене забране запошљавања до 2016. године.


Информацију о новозапосленима у јавном сектору, од децембра прошле године до сада, новинар Данаса од министарства које води Лазар Крстић није добио ни после 22 дана чекања. Крстић је, иначе, раније рекао да је у последња два месеца 2013. запослено 3.000 особа.


Почетком децембра Скупштина Србије усвојила је забрану запошљавања у јавном сектору до 31. децембра 2015. године. ...



СРБИН.ИНФО


“Црном Гором управља мафија”





Црногорска мафијашка држава, где организовани криминал води економију и владу, не би требало да буде награђена од западних пореских обвезника и држава које негују снажну владавину права, изјавио је Жоел Ананд Сами, председник вашингтонског међународног лидерског самита и суоснивач Јадранског института за јавну политику, један од потписника јавног апела америчким званичницима да се изврши притисак на Црну Гору да спроведе неопходне реформе.


У Црној Гори криминал неслућених размера


Он у интервјују за првомајски број подгоричког независног дневника “Дан” тврди да водећи званичници унутар Конгреса САД све више постају свесни економских и безбедносних ризика у друштву попут Црне Горе:


- Амерички грађани и порески обвезници преко медија и аналитичара почињу да схватају

О Милу се све зна


Жоел Ананд Сами је потврдио да бројне америчке и међународне организације и институције које прате и збивања у Црној Гори, имају потпуне информације и “детаљне анализе о врло суморном тренутку Црне Горе”.


- Рецимо, у Италији је Јавно тужилаштво окривило Мила Ђукановића да је промовисао, основао и водио мафијашко удружење. Одличан документарни филм Би-Би-Сија показује како се Црном Гором управља као мафијашком државом, проблеме у Црној Гори и везе с опасном “балканском рутом”, којом годишње путују количине хероина вредне 20 милијарди долара. Зато Америка и западноевропски порески обвезници више немају жељу да помажу корумпиране државе. У САД изабрани званичници су одговорни својим бирачима и морају да узму све ове информације у обзир приликом одлучивања о Црној Гори.


Жоел Анад Семи тврди да незаконити финансијски одливи са Балкана кроз криминал и корупцију износе 111 милијарди долара за период од 2001. до 2010. ...



СРБИН.ИНФО


Филе: Србија да се понаша према Русији у складу са правилима ЕУ





Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио је данас да не види никакве негативне последице тренутне ситуације у Украјини по балканске земље када је у питању проширење ЕУ, а што се тиче политике Србије према Русији навео да се од државе кандидата очекује да се понаша у складу с правилима ЕУ од првог дана свог чланства.


“Што се тиче политике Србије према Русији, правило је да су очекивања од државе кандидата таква да се та земља понаша у потпуности у складу с правилима ЕУ од првог дана свог чланства у ЕУ”, рекао је Филе за Радио Слободна Европа.


(Вечерње новости)


Ивица Дачић: Филеова посета Београду значајна за наставак преговора Србије и ЕУ


Београд — Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је посета европског комесара за проширење Штефана Филеа Београду значајна за наставак преговора Србије и ЕУ.


Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је посета европског комесара за проширење Штефана Филеа Београду у понедељак значајна за наставак преговора Србије и ЕУ.


“Ова посета значајна је за наставак преговора Србије у ЕУ. Три дана после у Солуну ће бити одржжан састанак министара спољних послова земаља чланица ЕУ и Западног Балкана, где ће бити и европски комесари за прошширење и енегетику Штефан Филе и Гинтер Етингер”, рекао је Дачић за “Данас”.


Он је најавио да ће се Филе у понедељак, осим са њим, састати са шефом државе Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем, као и с министрима Николом Селаковићем, Небојшом Стефановићем и Јадранком Јоксимовић, председницом Народне скупшштине Мајом Гојковић и шшефовима посланичких група.


Европски комесар за проширење Штефан Филе најављујући да ће у понедељак посетити Београд, рекао да је његов долазак недуго после високе представнице за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон означава “наша висока очекивања од нове владе”. ...



СРБИН.ИНФО