Friday, April 25, 2014

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 26. април (13.апр) Свети свештеномученик Артемон Лаодикијски




Свети свештеномученик Артемон Лаодикијски

Би свештеник у Лаодикији за време цара Диоклецијана. Пред судијом мучитељем овако је за себе рекао: „именујем се Артемон, роб Христа Бога мојега; 16 година бех чтец и читах књиге у цркви Бога мојега; 28 година бех ђакон и читах свештено Јеванђеље; 33 године напуних као презвитер учећи људе и настављајући их на пут спасења с помоћу Христовом”.


Судија га уведе у храм Ескулапов где жречеви нарочито неговаху велике змије, посвећене томе „богу”. Сви држаху да ће змије угристи Артемона. Но он се прекрсти и силом крста прикова све змије за земљу тако да се не могаху маћи. По том их изведе све у двориште, духну на њих и све их на мах умртви. Сви беху у великом ужасу.


А главни жрец тога храма, Виталије, видећи ово чудо, паде на колена пред Артемоном и повика: ...



СРБИН.ИНФО


Уз стару српску песму, Коњи врани, желимо Вам пријатну ноћ





Играли се коњи врани


Играли се коњи врани

под Ловћеном на пољани

гледала их млада Нева

па је вране коње клела:


Ситне зоби не зобали,

хитре ноге поломили,

да у свате не јездите

по ђевојке уплакане

невољеном обећане

к’о што мене одведосте

невољеном предадосте;

док ме љуби сузе лијем,

са њим спавам, другог снијем. ...



СРБИН.ИНФО


Ко ће бити матиран у украјинској партији шаха?






(Владимир Јевтић)


„Украјинске снаге безбедности“ започеле су крвави пир на прилазу граду Славјанск у покушају да га освоје. Нападнути су пунктови проруских демонстраната, који су организовани у покрет самоодбране. Извештаји светских медија говоре да има шесторо мртвих припадника самоодбране и да су се они са контролних пунктова повукли на одбрамбене положаје.


Наводне украјинске снаге безбедности углавном чине припадници неофашистичке групе „Десни сектор“, плаћеници, као и специјалне јединице, чији се састав такође може ставити под знак питања. Украјина више не верује сопственој војсци откад је читава падобранска бригада расформирана, након што је одбила да убија сопствени народ и људе које треба да штити.


То да такозвани в. д. председника Украјине Турчинов има више поверења у наоружане плаћенике и фашисте много говори о карактеру самих власти у Кијеву. На власти су људи који су на ту позицију дошли оружаном побуном и немају никакав легитимитет.


Ситуација у Украјини много подсећа на ситуацију у бившој СФРЈ почетком 1990. ...



СРБИН.ИНФО


МАРИЋ: Нека укину Ћирилицу, не можемо да дишемо од толико људских права! (Видео)





Ово је глас поражене Србије, не владајуће. Ја се бојим када моћни праве спискове, а сви који су се и нашли на овом списку, укључујући и Ђорђевића, на сведочењу на суду рекли су да се не осећају угрожено. Лако би било Србији да јој је Ивановић једини проблем.


Миломир Марић, новинар и уредник емисије „Ћирилица“, као коментар на иницијативу која се појавила за забрану његове емисије, каже да нема ништа против укидања емисије уколико би то допринело просперитету Србије.


- Они су се изборили за таква људска права да ми једва преживљавамо и дишемо. Тачно је да је то речено, али ја сам у емисији имао више гостију и супротстављених мишљења, а Ивановић је само изнео свој став. С друге стране, Ненад Прокић је лепо говорио о Мирку Ђорђевићу, тако да је немогуће рећи да нисам поштовао новинарски кодекс, пошто ја увек имам обе стране. Ја сам професионалац и прави новинар за разлику од неких анонимних удружења – рекао је Марић.


Како каже, у госте је позвао човека који није анонимац, већ је легитимно учествовао на изборима, на којима није добио подршку грађана.


- Ово је глас поражене Србије, не владајуће. ...



СРБИН.ИНФО


НОВА ВЛАДА СРБИЈЕ: Поруке одласка Зоране Михајловић из енергетике

Како и зашто Дизни квари нашу децу (Видео) 18+





Поштовани читаоци, опростите што објављујемо на сајту ове нецеломудрене призоре, али у сврху упозорења родитеља ипак их објављујемо.


Јер апостол каже:


3. А блуд и свака нечистота и лакомство да се и не спомиње међу вама, као што и доликује светима;


4. Ни срамотне ни луде ријечи или шале, што год је непристојно, него радије захваљивање.


5. Јер знајте ово, да ниједан блудник, или нечист, или лакомац, који је идолопоклоник, нема насљеђа у Царству Христа и Бога.


6. Нико да вас не заварава празним ријечима; јер због тога долази гњев Божији на синове противљења. ...



СРБИН.ИНФО


“Евроинтеграције су мит”…

КИЈЕВ: Потпуно смо блокирали Славjански, никаква појачања више не могу ући у град





Украјински званичник из штаба председништва, Серхиј Пашински, рекао је данас како су украјинске специјалне снаге покренуле другу фазу операције на истоку земље, те како се од сада побуњенички град Славиански налази у потпуној блокади.


“Пре 20 минута, украјинске специјалне снаге започеле су другу фазу операције која се састоји од потпуне блокаде Славианска како у град више не би могла да стижу никаква појачања”, рекао је. “Операција ће се наставити. Циљ је да блокира терористе у Славиански и не допустити нове цивилне жртве “, истиче.


Информације говоре како су украјинске снаге успоставиле војну базу на око 20 – ак километара од Славианска. Британски новинар Грахам Филипс, који се налази на терену, преноси: “Појачава се присуство трупа на терену. Снајперисти заузимају позиције у шуми. Град се окружује”.


Из украјинске службе безбедности (СБУ) тврде како не планирају да покрећу инвазију на град, страхујући за цивилне жртве. ...



СРБИН.ИНФО


Јужни ток, руски агенти и бриселска параноја





С обзиром да међу званичницима бриселске администрације расте подозривост према Русији, за коју већ многи тврде да поприма призвук хладноратовске хистерије, отуда није чудно да је чак и председник Европске комисије Мануел Барозо почео присталице Јужног тока називати „руским агентима“.


Међутим, ако се европска параноја настави развијати у том правцу, поставља се питање – да ли ће из визуре бриселске бирократије и сви они који се сутра буду грејали руским гасом такође постати „руски агенти“?


Подсетимо, како је недавно пренела бугарска штампа, а потом и британски Телеграф, Барозо је током поверљивог разговора са бугарским званичницима изрекао суптилне претње да не покушавају да спрече пооштравање санкција према Русији, које би могле резултирати замрзавањем Јужног тока, те им је по писању Телеграфа, још поручио да им не би било паметно да стану на пут уједињеном одговору Европске уније на руске потезе у Украјини. А као круна свега, Барозо је софијске власти упозорио – „Пазите шта радите. Знам да у Бугарској има руских агената“.


Наравно, након таквог понижавајућег тона у разговорима, неодољиво се стиче утисак да за Бароза балканске чланице Европске уније представљају само неку врсту бриселских поданика, ако узмемо као исправну ону дефиницију која каже да је поданик – особа која је подређена неком појединцу или институцији, те не ужива или не користи сва права слободног или самосталног човека.


Међутим, како се касније испоставило, ресорни бугарски министар је, барем судећи по његовој изјави на ту тему, показао да му није близак поданички менталитет, јер је рекао да би жртвовање Јужног тока биладиректна мера против Русије коју он не подржава. Штавише, поменути бугарски министар енергетике Драгомир Стојнев је касније дословно казао – „Не. Бугарска и ова влада бране своје националне интересе. Борићемо се за то да се Јужни ток реализује“. ...



СРБИН.ИНФО


Ратко Младић: Мајке, ја немам ништа да вам дам осим мојих суза






Књига “Мајка” – друго допуњено издање, пуковника Војске Републике Српске, Миленка Аврамовића је представљена у Бањалуци. Како каже Миленко, инспирацију је добио приликом последњег сусрета са генералом Ратком Младићем у Власеници, после смотре Маневарске бригаде, у хотелу Панорама где је окупио официре обећавши да ће саопштити имена најзаслужнијих за стварање Републике Српске.


Ту су биле присутне и четири жене обучене у црно. Официри су се потајно надали да ће неког од њих подићи и учинити славним. Али, генерал је прозвао четири старице: Марчета Кристину из Новог Града, Слијепчевић Љубицу из околине Милића, Лазаревић Милеву из Власенице и Симић Љубинку из околине Братунца. Командант их је загрлио говорећи да су оне највећи хероји и најзаслужније за стварање Републике Српске. Дале су највише. Свака је у рату изгубила по три сина. Миленко је у ратни дневник уписао и речи Команданта: ...



СРБИН.ИНФО



Ко су Вучићеви министри (Биографије)






Дан уочи избора нове владе у Народној скупштини Србије позната су сва имена министара у кабинету премијера Александра Вучића, који ће бројати 19 чланова. Небојша Стефановић, потпредседник Српске напредне странке, обелоданио је, после седнице Главног одбора, имена министара које је предложила његова странка, међу којима су и нестраначке личности.


Мада су најављивана велика изненађења у односу на информације које су се појављивале по медијима, на овом списку их нема много, па чак и да се данас појави неко сасвим ново име које до сада нисмо чули. У изненађења би се могло убројати то што ће влада имати министре без портфеља, то баш нико није помињао, као ни имена оних који ће то бити. Јадранка Јоксимовић је, на пример, помињана као најозбиљнији кандидат за председника Народне скупштине, али је нико у медијима није „кандидовао” за министра. Велимир Илић јесте био медијска тема, али као човек кога је, како су писали неки таблоиди, Александар Вучић „пустио низ воду”.


Могло би се рећи и да је избор министра одбране изненађење, с обзиром на то да Братислав Гашић, овај пут није помињан као кандидат, мада јесте у септембру када се очекивала реконструкција владе. Тада је, међутим, одбрану добио Небојша Родић, који је сада словио за сигурног министра. Појавиле су се и спекулације да је Родић јуче ујутро дефинитивно рекао да не жели да остане на тој функцији, а, наводно, као разлог је навео то што не жели да отпушта људе, а мораће. ...



СРБИН.ИНФО



СТРАНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ УБИЈАЈУ СРБИЈУ: Ослободимо се неолибералних заблуда

Симпо и званично у власништву Епархије рашко-призренске





Фабрика “Симпо” из Врања поклонила је данас Епархији рашко-призренској свој погон за производњу ламелираног намештаја и пилану у Зубином Потоку, с идејом да на тај начин обнови његове производне и продајне капацитете.


Уговор о поклону потписали су у петак у Палати “Србија” у Београду председник “Симпа” Драгомир Томић и епископ рашко-призренски Теодосије, уз присуство министра задуженог за Косово и Метохију Александра Вулина.


Владика рашко-призренски Теодосије је рекао да ће црква учинити све да, уз помоћ државе и “Симпа”, покрене производњу у фабрици, објашњавајући да је црква, као правно лице, постала само власник имовине и гарант њеног очувања, а не руководилац предузећа.


“Косово и Метохија су специфична територија под управом Уједињених нација, у складу с Резолуцијом 1244. У неке специфичности треба улазити, а у неке не треба. Мислим да је ово одлично решење за очување процеса производње и гарант очувања власништва. А најважније је што ће људи у Зубином Потоку имати више посла”, рекао је министар Александар Вулин.


Епархији фабрика од милион евра на поклон од Симпа


Фабрика у Зубином Потоку није, како је објаснио, стала зато што неко њоме не уме да руководи, него зато што има “економске проблеме због преласка административне линије”.


“Сада су ти проблеми добрим делом решени”, рекао је Вулин и додао да је сигуран да ће ауторитет владике Теодосија успети да покрене фабрику и да јој осигура подршку међународне заједнице. ...



СРБИН.ИНФО


НЕЗАПАМЋЕН СУДСКИ ОБРТ: Хрватски војник признао да је убио српску старицу у Медачком џепу!





Загреб – Назапамћен судски обрт догодио се на реконструкцији ратног злочина у Медачком џепу када је бивши припадник Хрватске војске Јосип Мршић, под притиском савести, пред загребачким судијом и тужиоцем, признао да је у септембру 1993. године устрелио старицу због чијег се убиства суди његовом саборцу Велибору Шолаји, пренела је данас хрватска агенција Хина.


“Доста ми је агоније. Ја сам је убио”, наводно је казао Мршић, признајући на месту злочина убиство због којега се Шолаји више од годину дана суди на загребачком Жупанијском суду, а неко је време провео и у притвору.

Шолајин адвокат Ненад Шкаре изјавио је за Хину како очекује да ће тужилаштво због тога обуставити поступак против његовог брањеника, тим више што је Мршић остао при свом признању и након што је упозорен да тиме подлеже кривичној одговорности.


Пред правосудним представницима, али и Шолајом, Мршић је признао како је у време злочина у Читлук дошао у борбеном возилу и застао испред куће из које се димило. Унутра је наводно затекао старицу, извукао је испред куће и устрелио. Када је у октобру прошле године о истом догађају сведочио на суђењу Шолаји, Мршић је испричао да је као заповедник транспортера 9. гардијске бригаде кроз Читлук прошао у склопу операције “Џеп 93″, али да се у том месту није задржавао нити видео убијене цивиле.


Посведочио је да је Шолају запазио тек успут те да код њега није видео пиштољ којим је према тврдњама тужилаштва убијена старица. ...



СРБИН.ИНФО


ХРВАТСКО ФИНАЛЕ У БЕОГРАДУ: Смит са трицом у последњој секунди срушио Партизан





Кошаркаши Партизана нису успели да савладају Цедевиту у полуфиналу АБА лиге, поражени су резултатом 81:79, тројком Нолана Смита у последњој секунди.


“Црно-бели” су неколико момената пре краја меча имали пола коша предности, Тепић је шутирао за три поена, промашио, а Смит је са пола терена погодио за победу.


Цедевита је имала предност у првој деоници, али је Партизан стигао до великог преокрета у четвртој четвртини, серијом 14:2, да би вођство имали и у финишу, али је на крају пресудио шут из очаја играча Цедевите.


Ток меча


“Црно-бели“ су регуларни део меча завршили на трећем месту табеле са 18 победа и осам пораза, док је Цедевита забележила тријумф више и заузема другу позицију.


Учесници полуфинала регионалне лиге су играли два пута ове сезоне у АБА лиги, Загрепчани су славили на свом паркету 68:65, док је бранилац трофеја био сигуран у Пиониру са 77:68.


У Комбанк Арени петнаестак минута пре почетка утакмице било је око десетак хиљада људи, а велике овације навијача добио је бивши играч Партизана Јан Весели, који је дошао да подржи свој некадашњи тим. ...



СРБИН.ИНФО


КФОР ДА РЕАГУЈЕ: Албанци хоће да протерају све што је српско са Косова!





Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује исписивање графита ОВК на манастирској капији у Високим Дечанима и тражи да “Кфор сходно свом мандату, преузме сву одговорност за безбедност свештеника и монаха у овој српској светињи”.


Такође се захтева од међународне заједнице да најозбиљније схвати ове претње албанских екстремиста јер су Високи Дечани до сада четири пута гранатирани, а братству манастира је више пута прећено.


- Ово је још један вид претњи и притисака на братство Високих Дечана и на безбедност целокупног српског културног и верског наслеђа на Космету. А порука је више него јасна, протерати православне свештенике са Косова и Метохије, а са њима и целокупно српско становништво, на чему албански екстремисти раде већ годинама, а да осуде за таква недела нема, као што нису пронађени ни кажњени они који су недавно исписали поруке мржње на цркви у Ђаковици и на српским кућама у Ораховцу – наведено је у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.


У саопштењу се даље додаје да је невероватно да су пароле освануле на манастирској капији поред које се, на удаљености од свега неколико десетина метара налази италијански пункт Кфора и подсећа да су Високи Дечани од 2005. године на списку УНЕСКО-а.


(Телеграф)


...



СРБИН.ИНФО

ВОЗАЧ БЕЗ СРЦА: Прегазио девојчицу на Панчевачком путу па побегао!





У саобраћајној несрећи на Панчевачком путу погинула је девојчица (12) на коју је налетео за сада непознати возач.


Како сазнајемо возач се после несреће није заустављао већ је побегао са лица места.


На лицу места полиција је затекла потресан призор. По улици су биле расуте школске књиге.


Ударац је како су нам рекли био веома силовит. Бахати возач је несрећно дете одбацио више од 10 метара.


Полиција тренутно врши увиђај.


(Курир)


...



СРБИН.ИНФО

Тито и Милошевић су нас мање задужили





Председник Економског савета СНС Миленко Џелетовић изјавио је да су болне мере неопходне да би се санирала тешка економска ситуација.


Како је навео, очекује да већ после прве године мандата нове владе грађани осете бар мали помак у материјалном стању и животном стандарду.


Џелетовић је указао да је током 12 година спровођен лош економски концепт и да Србија није далеко ни од банкрота, уколико нова влада не предузме хитне мере на стабилизацији фискалног дефицита и ојачавања производње.


- За тих 12 година кумулативни дефицит износио је чак 70 милијарди долара, и изгубљено је 750.000 радних места па смо се више задужили него Броз и Милошевић у претходних 55 година – навео је Џелетовић.


Председник Економског савета СНС је најавио читав сет мера, пре свега у реформи јавног сектора, због нерационалног трошења буџетских средстава и лоших инвестиција у јавним предузећима.


Он је најавио да се мора решити проблем 153 предузећа у реструктурирању тако што ће се за свако од њих пронаћи стратешки партнер, а онима, који не буду имали тржишну перспективу, следи затварање, уз адекватан социјални програм.


(Телеграф)


...



СРБИН.ИНФО

Кошаркаш великог срца: Мачван дао 20.000 евра за малу Нађу





Кошаркаш Милан Мачван опет је показао велико срце, уплативши 20.000 евра како би деветогодишња Нађа Новаковић отишла на трансплатацију коштане сржи.


У последње време сведоци смо како млади животи нестају јер новца за постојеће лекове нема. Држава је још увек без фонда за такве случајеве, те су родитељи оболелих малишана препуштени сличнима себи, по финансијама и разумевању муке.


Па опет, давнашње Гандијеве речи и даље важе: “Не смете да губите веру у људскост. Она је као океан: може неколико капи у океану да буде загађено, али океан због тога није постао прљав”. Примера за то је све више. ...



СРБИН.ИНФО


Делије и Фратрија у подухвату, велика застава Русије краси Нови Београд





У новобеоградском блоку 21 пролазници могу уочити развијену Русије са грбом између града, за шта су заслужни навијачи Црвене звезде и њихови гости из московског Спартака.


“Делије” често уз подршку Московљана бодре црвено-беле у важним мечевима, а тако ће бити и на предстојећем 146. вечитом дербију у суботу од 19 часова.


(Блиц)


...



СРБИН.ИНФО

Барак Обама: Спасавао бих Путина кад би се утапао





Амерички председник Барак Обама изјавио је данас током конференције за штампу у Сеулу да би спасао свог руског колегу Владимира Путина уколико би се он нашао у опасности од утапања.


Обама, који се налази у званичној посети Јужној Кореји, одговорио је на питање новинара да ли би спасао Путина од утапања речима: “Волео бих да мислим да бих спасао сваког ко би се утапао. Одрастао сам на Хавајима па прилично добро пливам”, пренела је агенција Укринформ.


Путина су недавно, када је одговарао на питања грађана, упитали да ли мисли да би га Обама спасао уколико би се утапао. Он је на то питање одговорио: “Обама је пристојна и прилично храбра особа. Мислим да би он то урадио.”


(Танјуг)


...



СРБИН.ИНФО

СНС: Михајловић министарка саобраћаја, Гашићу одбрана





Функционер Српске напредне странке (СНС) Небојша Стефановић изјавио је у петак да је Главни одбор СНС подржао формирање Владе од 16 министарстава и да председник Владе буде Александар Вучић, а да Влада има и два министра без портфеља.


“Решења која су данас предложена су она која ће додји од стране СНС, а остала решења предложиће коалициони партнери”, рекао је Стефановић новинарима после седнице Главног одбора у Новом Саду.


СНС је предложио Лазара Крстића за министра финансија, Душана Вујовића за министра привреде, Кори Удовички за министарку државне управе и локалне самоуправе, Николу Селаковића за министра правде, а Зорану Михајловић за министарку саобраћаја, инфраструктуре и грађевинарства.


СНС је за министра одбране предложио Братислава Гашића, Златибора Лончара за министра здравља, а за министарку без портфеља задужену за европске интеграције Јадранку Јоксимовић.


Стефановић је предложен за министра унутрашњих послова.


(Бета)


...



СРБИН.ИНФО

Тимошенко прети Путину: Рат против Украјине биће крај вашег режима





Кијев — Јулија Тимошенко, бивша украјинска премијерка, обратила се руском председнику Владимиру Путину речима: “Рат против Украјине биће крај вашег режима”.


Бивша украјинска премијерка и једна од кандидата на предстојећим председничким изборима у тој земљи, Јулија Тимошенко, прогласила је данас руског председника Владимира Путина “лично одговорним” за мучење и убиство одборника градске скупштине града Горловке, Володимира Рибака.


Тела Рибака и Павела Ковелке, још једног члана украјинске странке “Отаџбина” на чијем је челу Тимошенкова, надјена су недавно у Славјанску, након што су били киднаповани, а украјинске власти су за убиства оптужиле руске активисте који контролишу тај град.


Тимошенко се на свом личном Интернет сајту директно обратила Путину речима: “Сада му се обраћам директно: наша борба није борба против руског народа. Ми се боримо против ваших империјалних амбиција.”


“Рат против Украјине биће крај вашег режима. ...



СРБИН.ИНФО


Никифоров: Република Српска има право да следи пример Крима





БАЊАЛУКА – Република Српска, у случају да буду настављени покушаји унитаризације БиХ, има право да следи пример Крима и организује референдум о независности, сматра директор Института за словенске студије при руској Академији наука и уметности Константин Никифоров.


Никифоров је рекао да је федерализација, према моделу који заговарају проруски региони на југоистоку Украјине, једино дугорочно решење за опстанак БиХ.


Он је за “Прес Република Српска” изјавио да процес прекрајања граница на Балкану није завршен, јер нису решена национална питања народа који ту живе.


“Могуће је да ће се БиХ распасти. То је необична држава у којој је све конфузно. У БиХ имате екстремно радикалне снаге, али и проевропске идеалисте”, каже Никифоров.


Што се тиче шанси за опстанак, истакао је да оне постоје, али једино у случају да се земља потпуно преуреди.


“БиХ би могла да опстане у случају да се преуреди у лабаву федерацију или конфедерацију. Ако се наставе притисци ка њеној унитаризацији, онда се сигурно ближите распаду”, објаснио је. ...



СРБИН.ИНФО


У Србији за двадесет година скоро 700.000 становника мање





БЕОГРАД – Према резултатима пописа, у Србији је 2011. године је живело 7.186.862 становника, што је смањење у односу на 1991. годину, када је било 7.822.795 становника.


Републички завод за статистику саопштио је данас да, према попису из 2011. ...



СРБИН.ИНФО


Бојан Костреш бесан: Зашто ми је Русија забранила улазак у земљу?





Посланик Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Костреш изјавио је да и даље покушава да сазна зашто му је забрањен улазак у Русију, али и да не жели да му Русија одређује како ће се он ангажовати у парламенту.


Костреш је поново изабран за члана наше делегације у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње упркос томе што је свестан да у њеном раду неће моћи да учествује кад год се њени скупови буду одржавали у Русији, јер му је као члану ове делегације, пре неколико месеци забрањен улаз у ту земљу до 2017.


Костреш каже за Политику да је могао да изабере и другу делегацију али да не жели да му Русија одређује како ће се он ангажовати. Он и даље покушава да сазна зашто му је забрањен улаз у Русију и додаје:


“Ако је то учињено због наводног прекршаја, било би корисно да ми кажу који је то прекршај. Ако су разлог моји политички ставови и гласање у ПС ЦЕС онда очекујем од државе Србије да ме заштити и да предузме мере”, рекао је посланик ЛСВ.


“Руско министарство је нашем МИнистарству спољних послова на допис одговорило да је чињеница да је мени забрањен улаз у Русију до 2017. Такав одговор ме је уверио да су моја политичка уверења разлог . А зашто сам ја опет у тој делегацији, па зато што нећу да дозволим да Руси бирају у којој ћу ја делегацији да будем и да дођем у ситуацију да неко други одлучује како ћу се ја, као грађанин Србије, понашати у парламенту”, каже Костреш. ...



СРБИН.ИНФО


Меркелова звала Путина: „Владимире, много се бринем“





БЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел пренела је данас руском председнику Владимиру Путину да је „дубоко забринута“ због ситуације у Украјини.


Канцеларка је у телефонском разговору са Путином „изразила дубоку забринутост због напете ситуације у Украјини“, рекао је портпарол немачке владе Штефен Зајберт. ...



СРБИН.ИНФО


Ђукановић: Наш циљ је НАТО, залажем се за владавину права





Председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да у спољној политици нема антируски став, него да заступа реалне интересе земље. Црна Гора данас “много ближе” остварењу свог циља да постане чланица НАТО-а, рекао Ђукановић.


Све такве тврдње, ма одакле долазиле, чињенично су неутемељене и политички мотивисане, рекао је Ђукановић у црногорском парламенту, где је, у редовном месечном обраћању, одговарао на питања посланика, преноси Бета.


Црногорски премијер рекао је да је интеграција Црне Горе у НАТО и Европску унију њен национални интерес.


“То је синоним за поуздан мир, стабилност, за владавину права, за економски развој. Самим тим, овај процес (интеграције) не може бити усмерен против било чијих интереса”, рекао је Ђукановић пред посланицима, у оквиру “премијерског сата”.


Истакао је да је Црна Гора данас “много ближе” остварењу свог циља да постане чланица НАТО-а и да је то последица “онога што је урађено” у самој Црној Гори. Ипак, како је упозорио, остаје још доста обавеза које Црна Гора мора испунити до евентуалне одлуке о њеном приступању НАТО-у.


Црногорски премијер је у том контексту нагласио да Црна Гора, без обзира на чланство у НАТО, остаје привржена свом опредељењу да добре односе негује и са другим државама, укључујући И Русију. ...



СРБИН.ИНФО


“Шпанци” се распадају: Трамвај се преполовио усред вожње, срећом није било путника





На чак 15 трамваја из шпанске фабрике КАФ у последње две недеље оштећени су шрафови на штеловима на којима се спајају два дела једног возила.


На 14 возила, од укупно 30 колико их се налази у погону ГСП, су такви шрафови напрсли док су на једном пукли, па је тако један трамвај остао практично без приколице, јер се возило раздвојило. Срећом, трамвај се није раздвојио док су у њему били путници.


- Та оштећења настала су највероватније због лоших шина на појединим деоницама. ...



СРБИН.ИНФО


РАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ НА БАЛКАНУ:САД од Хрвата прави енергетску силу





Уместо слепог црева, Хрватска први пут од самосталности постаје енергетски коридор, за шта има идеалан геполитички положај.


Да се то догоди, побринуће се хрватски савезници у Вашингтону и Бриселу.


Тако закључују у хрватској Влади након посебно успешног, али у медијима слабо пропраћеног Броwн форума, економског скупа који четврту годину заредом организује америчка амбасада у Загребу у сарадњи с хрватским државним институцијама.


За само пет или десет година, енергетска слика Хрватске могла би изгледати отприлике овако: ...



СРБИН.ИНФО


Минималац у Србији најнижи на свету





Садашња минимална цена рада у Србији од 115 динара на сат без доприноса најнижа је законом гарантована минимална цена рада на свету.


Добро, можда се у томе, захваљујући курсним колебањима, такмичимо са Бугарима, који су јануара ове године имали гарантовану минималну зараду на сат од 1,04 евра. Мало испред нас су Румуни (1,14 евра), Бразилци (1,15 евра), Литванци (1,76 евра), Летонци (1,93 евра), Чеси (1,95 евра).


На челу листе су Аустралијанци (11,88 евра), а са њима се такмиче Луксембуржани (11,1 евра). Од земаља на које се угледамо, Немачка тренутно нема законом гарантовану минималну цену рада, али је закон о томе управо у процедури уз, и тамо, мучног коалиционог усаглашавања јер се сматра да се држава тиме недопустиво меша у ствари тржишта и материју која је ствар договора послодаваца и синдиката.


Већ је договорено да та зарада на сат за 2015. годину износи 8,5 евра бруто. Минимална цена рада постоји у САД, а недавно је председник Барак Обама искористио своја председничка овлашћења и подигао њену вредност на 10,1 долара на сат. ...



СРБИН.ИНФО


Јелена Гускова:„Руски медвед је постао свестан потребе пружања отпора“





(Глас Русије)


Судећи по препуној великој сали Руског дома у Београду у среду увече на презентацији књиге академика Јелене Гускове под називом „Косово и Метохија – рат и услови мира“, очигледно је да тема агресије западних земаља и хронологија тадашњих догађаја, као и разни војно-дипломатски детаљи из тог времена – и данас побуђују несмањену пажњу јавности, и то поготово оног дела јавности коме је стало до очувања истине о правим узроцима НАТО бомбардовања Србије из 1999. године.


У осврту на ту нову књигу руског академика Гускове, генерал Радован Радиновић је констатовао да је Запад свесрдно подржавао албански фактор, те да је агресија била мотивисана искључиво геополитичким разлозима, што се потврдило и сада у Украјини, јер је требало рашчистити простор за ширење на исток. Генерал Радиновић је при том устврдио да је Србија својом истрајношћу и инсистирањем на државном суверенитету „купила“ 15 година, и за толико успорила надирање НАТО пакта на источном правцу, и како се дословно изразио – „сада се нашао неко да им стане на пут“.


Потом је следећи говорник на промоцији, некадашњи министар иностраних послова Живадин Јовановић, говорећи о мотивима свих заинтересованих страна за исход сукоба, изјавио да су се Албанци борили за припајање Албанији, док је за НАТО казао да се није борио за људска права и аутономију, већ за успостављење глобалне хегемоније, при чему је посебно желео да сломи Југославију која је представљала једину земљу у том делу Европе која није тежила чланству у Северноатлантској алијанси, него је штавише одржавала добре односе са Русијом. Такође, он је рекао да се интерес Русије састојао у томе да спречи понављање југословенског модела разбијања државе на својој територији, а на крају је оценио да време ултиматума Србији није прошло, већ да се сада ради само о његовој промењеној форми, као што је на пример Бриселски споразум, који по његовим речима – представља онај исти ултиматум из Рамбујеа у измењеном облику, односно промену тактике да би се постигли исти циљеви.


Потом је публициста Љиљана Булатовић са своје тачке гледишта изнела мишљење да Гускова, која је иначе и члан Српске академије наука и уметности, има велики утицај на формирање свести руске елите када је реч о политичким збивањима на Балкану. А сам аутор, руски стручњак за Балкан Јелена Гускова, у обраћању бројним окупљенима је поручила да је српска и руска прошлост, садашњост и будућност заједничка, закључивши своје излагање оценом да је управо Србија помогла у последњих 17 година, дакле од времена захуктавања косовске кризе до данас, како се дословно изразила – „успаваном руском медведу да постане свестан потребе пружања отпора“.


Наравно, то су били само неки од акцената који су се могли чути на управо протеклој презентацији књиге „Косово и Метохија – рат и услови мира“, иако је том приликом у београдском Руском дому изречен и цели низ других упечатљивих детаља који осветљавају праву природу тадашњих односа у свету, то јест дочаравају све слабости Јељцинове ере, с једне стране, и говоре о сасвим другачијим капацитетима Путинове Русије, с друге стране. ...



СРБИН.ИНФО


Бошко Обрадовић: Време је за смену политичких генерација





У изјави за „Политику“, Бошко Обрадовић је, између осталог, рекао: „Двери ће бити фокусиране на унутрашњу реорганизацију, као и на покретања нових идеја и програмских начела, око које ће се груписати нова српска опозиција.“


„Нова српска опозиција мора да буде алтернатива садашњем путу ка ЕУ и спремни смо да, колико сутра, ступимо у разговоре око формирања широког опозиционог фронта са свим партијама и покретима које деле наше традиционалне вредности”, нагласио је Обрадовић.


Он подсећа да су Двери на изборима 16. марта на 45 од 104 бирачка места у Чачку освојиле друго место, одмах из СНС-а. Ако се овоме дода да су Двери самостално биле треће (иза коалиција око СНС и СПС) на 50 бирачких места у Чачку, онда је јасно да од свих опо­озиционих политичких опција у Моравичком округу Двери уживају апсолутно највеће поверење грађана.


„То је добар залог за будућност, јер се препознаје да смо ми једина истинска алтернатива и опозиција постојећем систему власти, који се групише од СНС-а и СПС-а”, закључио је Обрадовић.


(Двери)


...



СРБИН.ИНФО

Украјина: Москва има међународну правну основу за увођење миротвораца у Украјину (Из часа у час)





11:00 Москва има сву основу за увођење војске у Украјину


Русија има међународну правну основу за увођење војске-миротвораца у Украјину уколико то буде неопходно, изјавио је стални представник Русије у УН, Виталиј Чуркин у интервјуу за телевизијске новинаре, у Москви.


Он је навео да ”постоје норме Устава УН, конкретно, члан 51 који говори о самоодбрани, а поред тога, постоји и одговарајућа одлука Савета Федерације Русије”.


Истовремено, стални представник је нагласио да још увек постоје шансе за регулисање сукоба у Украјини преко Женевског споразума.


”Заправо, не постоји друго рационално решење”, – изјавио је Чуркин.


10:40 Сергеј Лавров Џону Керију: ТВ канал РТ је конкуренција CNN-у и ми их подржавамо


Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је критиковао државног секретара САД Џона Керија због његових “тужилачких” изјава о ТВ каналу РТ.


“САД у лицу Џона Керија нас оптужују за промовисање “Путинове пропагандне машинерије” која се зове РТ” , рекао је Лавров на конференцији за новинаре .


СРБИН.ИНФО


Србија пре Немањића, 4. део: Павле Брановић (917-920)




Павле је рођен током осме деценије IX века, највероватније између 870. и 874. године, када се узима да су рођени први српски принчеви, који носе хришћанска имена (Стефан, Павле и Петар).


Његов отац Бран, био је средњи син кнеза Мутимира, најстаријег сина кнеза Властимира.


У борбама око власти, који су захватили Србију после Мутимирове смрти 891/892. године, Павлов отац Бран је 895/896. године покушао да из Хрватске освоји власт. ...



СРБИН.ИНФО


Религија неруског Сибира: Шаманизам





Сибир насељавају бројни народи који се могу поделити у следеће језичке групе: индо-европску, иберо-кавкаску, палео-азијску, памирску, манчу-тунгуску, турску и уралску. Већина ових народа практиковали су шаманизам, а у одређеној мери чине то и данас. Под утицајем сибирских народа неке елементе шаманизма усвојили су и европски народи. У старој религији Источних Словена можемо наћи доста ових елемената, као и у религији старих Нордијаца чији су суседи угро-фински народи (Финци и Лапонци).


Шаманизам је једна од најстаријих духовних традиција. ...



СРБИН.ИНФО


Део врха ДСС против колективног председништва





Не прихвата цело руководство ДСС идеју партијског врха да, уместо новог лидера, странку од јуна води трочлано председништво.


Милован Милошевић, председник Извршног одбора ДСС, каже да је колективно управљање било само после Титове смрти и да су његове последице познате:


- Тачно је да нас је Александар Поповић, кога је Коштуница одредио за привременог наследника, обавестио да од 1. јуна неће моћи више да води ДСС. Али, у случају да се он повуче, ми нисмо дужни да прихватимо његове идеје о колективном руководству. Реализација предлога о странци без лидера била би погубна. Имаћемо изборну скупштину на јесен и бираћемо новог председника.


Милошевић објашњава да би морао да се промени и Статут ДСС уколико би се ушло у избор трочланог председништва уместо лидера на челу: ...



СРБИН.ИНФО


Уз помоћ Срба Тачи добија војску Косова?





О трговини којом би Срби у косовској скупштини подржали формирање војске Косова, а да им се заузврат омогући задржавање резервисаних мандата, није било речи – тврди за „Новости“ Петар Милетић, потпредседник косовске скупштине.


Он тврди да се српски посланици, засада, противе променама прописа који би омогућили формирање оружаних снага Косова.


Ова калкулација, међутим, већ неко време се помиње у приштинским медијима, а Хашим Тачи је изјавио да су мањинске заједнице „прихватиле одређена решења“ у вези са резервисаним местима у скупштини, као услов да гласају за оружане снаге Косова.


Милетић, међутим, каже да су ове две теме потпуно одвојене и да је поменута „трампа“ на нивоу спекулације, али да може бити тема разговора:


- Формирање војске је политичко питање и свима је познато да је по Резолуцији 1244 једино Кфор оружана снага која може бити на Косову. Због тога о овоме треба чути и реч Београда и НАТО. ...



СРБИН.ИНФО


Војни експерти из 20 земаља се окупили у Београду због Првог светског рата





Међународна научна конференција о Првом светском рату, у чијем раду учествују истакнути научни радници, академици, историчари и војни експерти из 20 земаља Европе и Азије почела је вечерас у Београду.


Поздрављајући учеснике конференције, министар одбране у техничкој влади Небојша Родић је нагласио значај скупа у контексту утврђивања истине о Првом светском рату.


“У светлу покушаја различитих тумачења и покушаја ревизије Првог светског рата надам се да ћете објаснити и одредити димензију велике прекретнице у историји човецанства и тако допринети утврђивању истине”, рекао је он.


Родић је учесницима скупа пожело да успешно заврше научну конференцију и остваре научне циљеве које су поставили.


“Желим вам угодан боравак у Београду и надам се да ћете ширењем објективне слике о нама допринети ширењу истине о Србији и њеном народу”, рекао је Родић.


Конференцију су организовали Међународни консултативни комитет -ораганизација официра у резерви и Клуб адмирала и генерала Србије.


Учествују представници официрских организација из Аустрије, Бугарске, Мађарске, Израела, Јордана, Шпаније, Казахстана, Македоније, Русије, Србије, Републике Српске, Словачке, Црне Горе, Чешке, Норвешке Албаније, Румуније, Турске, Француске и Украјине.


На скупу, чији радни део ће бити одржан сутра, дискутоваће се о Првом светском рату са циљем објективизације истине.


(Вечерње новости)


...



СРБИН.ИНФО

Због државних намета расте цена половних аутомобила





Нови Правилник о увозу половних возила у Србију, чија је примена почела после ускршњих празника није отклонио досадашње проблеме. Једини ефекат, који се одмах осетио на тржишту половних возила је повећање цена.


- Добили смо само додатни намет који је потпуно непотребан – каже, за „Новости“, Дамир Окановић, директор Српског комитета за безбедност саобраћаја. – Са становишта безбедности нема апсолутно никакав значај, а чак не штити ни купца.


Окановић објашњава да се испитивање половњака своди само на проверу да ли је техничка документација возила у реду. То значи да ће се проверавати, на пример, кубикажа, али не и то да ли је и колико стварно возило прешло километара или да ли је имало удес. ...



СРБИН.ИНФО


СРАМОТА: Француза који брани Србију од Албанаца држава протерује из наше земље!





Карл Одбур – човек који се већ шест година неуморно, из дана у дан, бори за истину о Србији и пропагира њене природне лепоте, који дневно на свом веб-сајту „Српски амбасадор у свету“ има 8.000 посетилаца, због ког је на стотине туриста дошло у Београд – због немилосрдне домаће бирократије биће депортован из Србије у родну Француску!


За Карла Одбура јавност је сазнала прошле године када га је група хулигана пребила у београдском Студентском парку пред 10-годишњом ћерком, док су возили ролере. После инцидента извињавали су му се сви – од обичних грађана до политичара. Јер Одбур већ четири године живи у нашој земљи борећи се за праву слику о нама. Због његовог сајта два Американца, од којих је један запослен у НАТО, пред камерама су се извинили Србима због бомбародавања 1999. ...



СРБИН.ИНФО


Бразилски модел за управљање интернетом





Бразил је постао једна од првих земаља која је усвојила Закон о правима и дужностима при коришћењу интернета. Отварајући „Нетмундијал”, велики глобални скуп чија је главна тема будућност управљања интернетом, председница Дилма Русеф је у Сао Паулу ратификовала закон одобрен у Сенату дан раније.


Он гарантује приступ мрежи, неутралност (без блокаде садржаја и успоравања протока) и ограничава метаподатке који могу да се прикупљају о корисницима интернета у Бразилу. Такође, пружаоци сервиса неће бити одговорни за садржај који објављују корисници и мораће да по судском налогу предају материјал процењен као увредљив. ...



СРБИН.ИНФО