Thursday, May 15, 2014

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 16. мај (03.мај) Свети мученици Тимотеј и Мавра




Свети мученици Тимотеј и Мавра

Чудна је судба ових дивних мученика, женика и невесте! На двадесет дана по њиховом венчању беху изведени на суд због вере хришћанске пред тиваидског намесника Ариана, у време цара Диоклецијана. Тимотеј беше чтец цркве у своме месту. Ко си ти? упита га намесник.


Одговори Тимотије: Хришћанин сам и чтец цркве Божје. Рече му онај даље: зар не видиш ти око тебе приготовљена оруђа за мучење? ...



СРБИН.ИНФО


Уз Легенде са песмом „Спаси Боже људе своје” желимо Вам лаку ноћ





Спаси Боже људе своје

(Пева: група Легенде)


Спаси Боже људе своје, спаси господи.

Крстом твојим ти нам светли,

Крстом нас води.


(рефрен два пута)

Крст је сила и слава,

Христов крст нас спасава.

Крст је сила и знамење,

Крст је спасење.


СРБИН.ИНФО


Београд под водом, Србија на води и дуга после кише





Јутрос сам послом ишао по Шумадији и уживо доживео како изгледају кишни дани и поплаве по Србији. Чак је и Београд под водом, све гејзир до гејзира на местима шахтова канализације, јер је иста препуна и не може да избаци кроз канализациони канал сву воду која пристиже него је избацује као гејзир кроз шахтове. Лепа ствар те водене акције је велико чишћење града од старог смећа, све ће у Дунав да оде, па ћемо после Дунав од тог истог ђубрета да чистимо код Ђердапа.


А по Србији туга, поплављене улице, одрони, њиве под водом, мини језера на сваком кораку, блато, а сиво небо се спустило и лије ли лије. На моменте сам аутом улазио у водоносне облаке, па као да си у сивој магли док киша лије, лије, као у песми о Барбари. Сети се човек нехотице Библијског потопа и одмах створи слику у глави како је то било када је тако лило 40 дана без прекида, када је нама данас довољно само пар дана падавина па да будемо потпуно мокри и блатњави. Библијски потоп на Балкану се дешава, али немојте се бринути, доћи ће дуга после кише, јер нам је Створитељ дао обећање да нас више никада неће потопити, мало ће нас можда поквасити. ...



СРБИН.ИНФО


ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Геј парада врх неморалног брега

ЗНАМЕНИТЕ СРПКИЊЕ: И Европа се дивила храброј Шапчанки





Шапчанка Драга Љочић је четврта жена у Европи која је стекла универзитетску диплому доктора медицине. Не само што је била прва жена лекар у Србији, већ и прва Српкиња официр, с чином поручника санитетске службе Војске Кнежевине Србије. Драга је већ као искусан лекар 1878. у Цириху званично постала “доктор медицине, хирургије, бабичлука и очних болести”. Богату праксу стекла је на бојним пољима јужне Србије у српско-турским ратовима.


Драга је 1876. била пред дипломирањем, кад је српска војска кренула у рат за ослобађење јужних крајева. Храбра студенткиња је истог тренутка напустила Швајцарску и кренула у помоћ ратницима Србије. У знак признања за рад у болницама и у крвавим биткама каква је била на Шуматовцу, добила је чин санитетског поручника. ...



СРБИН.ИНФО


Дачић: Нећемо подржавати одлуке ЕУ пред УН јер нисмо њихов члан





Београд – Србија ни убудуће неће аутоматски подржавати резолуције, декларације и друге одлуке Европске уније пред Уједињеним нацијама, упркос статусу кандидата за чланство и почетку преговора о приступању.


Како је за Данас изјавио први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, осим „жеље да будемо чланови ЕУ“, приликом изјашњавања у међународним институцијама држава ће се водити „и нашим националним интересима“.


Упитан када ће Србија аутоматски прилагођавати своју спољну политику са кључним становиштима и одлукама ЕУ, Дачић је одговорио: „То ћемо тек када будемо пуноправни чланови“.


С обзиром на приступне преговоре са ЕУ, који подразумевају и испуњавање стандарда из поглавља 31 „Спољна, безбедносна и одбрамбена политика“, питали смо министра спољних послова када би, по његовом мишљењу, могло да се очекује отварање тог дела процеса и да ли ће Србија онда почети да у потпуности усклађује спољну политику са европском.


„За сада о отварању поглавља 31 није било речи. Актуелна су поглавља 32, 35, 23 и 24. Међутим, и када будемо отворили то поглавље, нећемо одмах почети са аутоматским усклађивањем наше спољне политике. Односно, не тако брзо“, одговорио је Ивица Дачић. ...



СРБИН.ИНФО


Путин: Колико пара, толико гаса





Владимир Путин упозорио да ће „Гаспром“ испоручивати гас Украјини само уз авансно плаћање. Протекле ноћи обновљени сукоби украјинских снага безбедности и проруских снага код Краматорска и Славјанска у Доњецкој области.


Руски председник Владимир Путин упозорио је у писму упућеном већем број европских лидера да ће Русија од јуна испоручивати гас Украјини само уколико он буде унапред плаћен.


‘Гаспром’ није добио ниједну уплату за гас који је испоручио Украјини, а укупан дуг порастао је са 2,237 на 3,508 милијарди долара“, упркос томе што је Украјина примила први део кредита ММФ-а у износу од 3,2 милијарде долара, упозорио је он.


Имајући у виду околности, „Гаспром“ ће од 1. јуна испоручивати гас само за износ који је авансно платила украјинска компанија, навео је Путин.


Истичући да је Москва била принуђена да донесе такву одлуку, Путин је рекао да је „Руска Федерација и даље отворена за наставак консултација и да заједно са европским земљама ради на нормализацији ситуације“.


Вршилац дужности украјинског председника Олександар Турчинов рекао је да су током ноћи обновљени сукоби украјинске војске и проруских активиста код Краматорска и Славјанска у Доњецкој области.


Према његовим речима, код Краматорска је уништена „база терориста“ као и утврђени положај код Славјанска. ...



СРБИН.ИНФО


ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Ово је Божја опомена због припреме за Геј параду





У Саборној цркви у Београду вечерас је одржан први молебан за престанак кише, коме су присуствовати чланови Сабора, а патријарх српски Иринеј позвао је вернике да се помоле, уз напомену да су кише и поплаве однеле људске жртве, изазивајући много невоља.


“Киша и поплаве које су задесиле нашу земљу изазвале су многе жртве. Нажалост, ово није крај. Сви који то могу боре се да заштите људске животе“, рекао је патријарх, позивајући вернике да се помоле.


Он је истакао да нас је снашла велика невоља, „којом нас Господ опомиње, позива на покајање и даје до знања да без милости божије не можемо ништа учинити“.


“Молимо се Господу да заустави облаке кише и подари нам сунце. Без милости Божје не може се ништа урадити. Ово није казна Божија већ опомена да се склонимо са пута порока, злобе и безакоња“, рекао је патријарх.


Он је додао да се ових дана у Београду спрема скуп који представља велико безакоње и мрски порок, „којим се поносе и истичу своје достојанство и демократију, а све против Бога и закона живљења“. ...



СРБИН.ИНФО


Камерон у Глазгову „молио“ Шкоте да остану у Уједињеном Краљевству





Британски премијер Дејвид Камерон позвао је Шкоте да остану у Уједињеном Краљевству.


Учинио је то током неуобичајене дводневне посете Шкотској како би се супротставио растућој подршци сецесији у анкетама јавности и критикама кампање оних који су против независности.


Камерон се до сада држао по страни у усијаној дебати око независности Шкотске, о којој ће бити одлучено на референдуму заказаном за 18. септембар, свестан својих ограничених могућности у Шкотској, где је његова Конзервативна странка непопуларна.


Док поборници независности добијају превагу над присталицама јединственог Уједињеног Краљевства, бројни високорангирани политичари придружују се, међутим, вишестраначкој борби против независности, тврдећи да је унија Енглеске, Шкотске, Велса и Северне Ирске јача од њених делова.


Анкета TNS је управо показала да се разлика између две стране свела на рекордно ниских девет посто, а донедавно је била 22 посто, преноси Ројтерс.


Посећујући касарну „Walcheren“ у Глазгову, највећем шкотском граду, Камерон је изјавио да је „дирнут“ што толики број људи изражава своје мишљење у дебати око тога треба ли Шкотска да оконча своју 307 година стару унију с Енглеском, и нагласио да је чланицама уније боље у заједништву.


„Желимо да Шкотска остане. Сви смо богатији ако останемо заједно. ...



СРБИН.ИНФО


Мађарска: Јужни ток мора да буде изграђен, Набуко је пропао





МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан изјавио је данас да нема алтернативе изградњи гасовода Јужни ток.


„Гасовод мора да буде изграђен“, рекао је Орбан на међународној конференцији о глобалној безбедности у Братислави, и подсетио на пројекат гасовода Набуко.


Јужни ток је, како руска агенција подсећа ИТАЕ-ТАСС, стратешки пројекат за енергетску безбедност Европе који би требало да буде изграђен до краја 2015. године.


Према тврдњама руске агенције, у току је израда студије изводљивости за подводни део испод Црног мора, као и за копнену територију транзитних земаља. Укупан капацитет гасовода биће 63 милијарде кубних метара годишње, а изградња подморског дела коштаће 8,6 милијарди евра.


Орбан и први човек руског Гаспрома Алексеј Милер јуче су у Будимпешти позвали на убрзану изградњу Јужног тока.


Како је после сусрета пренела мађарска агенција МТИ, Орбан и Милер су се сложили да је тренутна ситуација са Украјином доказ да је тај гасовод кључан за снабдевање Европе гасом.


Тањуг


...



СРБИН.ИНФО

Немачки амбасадор: Проблем Србије је лош имиџ у Европи





У Србији послује 370 немачких компанија које запошљавају око 25.000 људи, а 92 одсто тих фирми би се поново одлучило да инвестира у Србији, речено је вечерас на скупу немачких и српских привредника у Београду.


Лично ће се постарати да се поправи имиџ Србије: Хајнц Вилхелм


Амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм оценио је да је Србија добро место за улагање и да оквир за инвестиције већ постоји.


Он је оценио да је највећи проблем Србије лош имиџ у Европи и додао да ће лично радити на побољшању имиџа Србије.


Председник немачко-српског привредног удружења Роналд Зелигер рекао је да су реформске мере нове Владе, које треба да олакшају пословање, добре али да нису у потпуности одговориле на захтеве страних привредника.


Амбасадор Швајцарске у Србији Жан Даниел Рух оценио је да су непотизам, корупција и неефикасни судови главни проблеми у Србији.


Он је навео да постоји велико интересовање швајцарских компанија да инвестирају у Србији, додајући да је то интересовање порасло од почетка преговора о уласку Србије у Европску унију.


Рух је казао да постоје три питања која би Србија требало да реши – усвајање закона, њихова примена и увођење система оцена. ...



СРБИН.ИНФО


Клинтон: Путин не зна шта ради, жели да створи Велику Русију





Бивши амерички председник Бил Клинтон оптужио је руског председника Владимира Путина да покушава да “поновно успостави Велику Русију”, и упозорио светске вође да можда немају посла с особом која рационално сагледава спољну политику.


“Путин жели поновно да успостави Велику Русију, али не у терминима Хладног рата, већ царства из 19. века”, истакао је Бил Клинтон одговарајући на питања током учествовања на годишњем Фискалном самиту фондације Питер Г. Петерсон.


Путин је посљедњих недеља подручја југоистока Украјине ословљавао именом “Нова Русија” па је истицао право Русије на интервенцију у име етничких Руса који тамо живе.


Подсетимо, прошле недеље је руско-америчка новинарка Маша Гесен направила референцу на Путинов говор у којем је он јасно истакао да се границе Русије повучене након револуције 1917. године, требају да се преправе.


“Другим речима он поставља модерну Русију као наследника Руског царства, какво је било у време руских царева”, написала је Гесен.


Она је додала да Путин Украјину не види као независну државу, већ део те земље види као Русију, док остатак сматра зрелим за преузимање од стране других еуропских земаља. ...



СРБИН.ИНФО


Ђукановић: Много се бојимо за безбедност Европе због Украјине





Подгорица, Братислава — Премијер Словачке Роберт Фицо потврдио је да његова земља спада у ред оних које сматрају да је Црна Гора апсолутно спремна да постане чланица НАТО.


Фицо је, након сусрета с црногорским премијером Милом Ђукановићем у Братислави, домаћину тродневне међународне конференције о безбедности, рекао да ће Словачка у том духу развијати своје активности, уверен да ће на Самиту НАТО у Велсу током јесени Црна Гора добити позив за чланство.


“Имамо изузетне односе и очекујемо да ће и економски односи ићи узлазном путањом. Држим палчеве да успете на сваком плану”, рекао је Фицо.


С друге стране, Ђукановић је поручио да је имао изузетно садржајан разговор са Фицом, наводећи “да није реч о конвенциналним, већ о пријатељским односима”, пренела је Радио телевизија Црне Горе.


Он је поновио је да је Словачка била посвећена европским и евроатланским циљевима Црне Горе.


“Ово је била прилика да поразговарамо и о Украјини и потенцијалном утицају на безбедност у Европи. Разговарали смо доминантно о ситуацији на Балкану и у том контексту о амбицијама Црне Горе да уђе у НАТО…Било је речи и о интезивирању економске сарадње, посебно области енегетике”, навео је Ђукановић.


Црногорски премијер ће бити један од главних говорника на водећеем Форуму за спољну политику и безбедност у Централној Европи – Глобалном форуму безбедности. ...



СРБИН.ИНФО


ЕУ: Нисмо обавештени о полавама у Србији, али пратимо ситуацију





БРИСЕЛ – Надлежне службе у Европској комисији још нису примиле захтев владе Србије за помоћ у отклањању последица од поплава, али пажљиво прате развој ситуације, речено је данас Танјугу у седишту ЕУ.


„Наш Центар за координацију у ванредним ситуацијама (ЕРЧ) још није примио захтев Србије за помоћ”, изјавио је Дејвид Шерок, портпарол европске комесарке за хуманитарну помоћ и ванредне ситуације Кристалине Георгијеве.


Он је, међутим, истакао да ЕРЧ пажљиво прати ситуацију у Србији и да је у сталном контакту са надлежним властима.


Влада Србије је на данашњој седници саопштила да је упутила писмо Влади Руске Федерације, Европској комисији и Влади Словеније са молбом за упућивање хуманитарне и техничке помоћи Србији за отклањање последица поплава.


(Танјуг)


...



СРБИН.ИНФО

Инцко: Република Српска жели да искористи дешавања у Украјини





Припадници привилеговане политичке елите у БиХ и даље стављају своје личне интересе испред интереса земље и њених грађана, рекао високи представник Валентин Инцко у обраћању СБ УН.


Упркос знатним повећањима извоза економска ситуација и даље је веома тешка, а просечан грађанин БиХ и даље тешко може задовољити своје основне потребе, рекао је Инцко, преноси Бета.


Како је навео, динамика усвајања закона на нивоу државних институција и даље ни изблиза не задовољава потребе земље, будући да је током протеклих шест месеци далеко више закона одбачено него што је усвојено.


Истовремено, многе обавезујуће пресуде Уставног суда БиХ још увек нису проведене, рекао је Инцко и додао да су оспоравања Мировног (Дејтонског) споразума такође све чешћа, а да високопозиционирани политичари из Републике Српске настоје искористити дешавања у Украјини за властите циљеве.


Високи представник је, како се наводи у саопштењу његове Канцеларије, нарочито изразио бојазан да би тренутна контроверза око питања пребивалишта и бирачких права могла довести до спорова на терену.


“Посебно је важно да нико не буде дискриминисан на основу етничке припадности или зато што је повратник”, рекао је Инцко.


Високи представник Инцко обавестио је Савет безбедности УН да се припреме за одржавање општих избора у октобру одвијају планираном динамиком, да је БиХ усвојила нови закон о јавним набавкама и да су предузете битне мере како би се осигурало функционисање Уставног суда у пуном капацитету.


Високи представник је такође поздравио недавну посету српског премијера Александра Вучића Сарајеву као значајан корак ка помирењу и бољој регионалној сарадњи.


Наглашавајући да посао у БиХ “још увек није готов”, позвао је међународну заједницу да уједињена подржи вредности и принципе мира, саживота, узајамног поштовањ и неповредивости суверених држава. ...



СРБИН.ИНФО


БРАЋА ПРВА У ПОМОЋ СТИЖУ ДА ПОМОГНУ СРБИЈИ: Руски авион са 60 спасилаца на путу!





Руски авион “Иљушин” слетеће данас са 60 спасилаца који ће да помажу људима унесрећеним у поплавама у Србији.


Последице од поплава трпе на десетине хиљаде становника Србије


Како незванично сазнајемо, авион ће слетети током вечери на аеродром у Нишу.


Влада Србије је, на данашњој ванредној седници, упутила писмо Влади Руске Федерације, Европској комисији и Влади Словеније са молбом за упућивање хуманитарне и техничке помоћи Србији за отклањање последица поплава. Русија се прва одазвала.


ВИШЕ О ПОПЛАВАМА ПРОЧИТАЈТЕ ОВДЕ.


(Блиц)


...



СРБИН.ИНФО

БРУКА: Србија у поплавама, а директор хидрометеоролошког завода у иностранству!





Премијер Александар Вучић се на одржаној седници веома изненадио због одсуства директора Републичког хидрометеоролошког завода Владана Коцића, чији га је заменик обавестио да је директор у иностранству.


На опаску да је тамо на састанку регионалних директора, Вучић је бесно одмахнуо руком, додајући:


„Боље је и да остане тамо.”


Вучић је посебно честитао припадницима МУП-а и Жандармерије за уложене напоре и додао да је, упркос томе, дошло до губитка два живота само зато што нису поштоване наредбе надлежних органа:


– Не можете да победите природу, треба да се понашате у складу са наредбом – поручио је премијер.


Он је рекао да пажњу треба обратити на три београдске општине – Обреновац, Лазаревац и Гроцку, као и Умчаре, где смо, како је рекао, имали и прву жртву.


Председник владе Србије је породицама погинулих изразио саучешће и још једном замолио да људи слушају наређења надлежних и да је важније сачувати животе људи, него спасавати стоку.


(Дневно)


...



СРБИН.ИНФО

Патријарх позвао Вучића да припоји Републику Српску Србији!





Патријарх Иринеј је рекао да премијер Александар Ву­чић “мо­ра да по­ди­г­не по­ср­ну­лу на­ци­ју”, као и да Република Српска треба да се припоји Србији, пошто за то “има много разлога”.


Поглавар Српске православне цркве је у интевјуу Недељнику рекао да председник Владе Србије мора да “учини све да дође крај слабљењу и пропадању” српског народа, преноси Танјуг.


“А да бисмо се подигли, морамо бити свесни сами себе, своје историје, своје културе, свог положаја. Ако то ми сами не будемо прихватили и мењали се, други нас неће подићи. Потребан нам је заправо подвиг да се подигнемо. Доведени смо до просјачког штапа”, оценио је патријарх Иринеј.


Он је истакао да морамо дићи свест о себи самима, поред подизања економије и привреде, што је неопходно и неспорно, морамо обратити пажњу и на морал нашег народа.


“Нажалост, кад отворите новине – видите колико крађа, проневера, колико убистава. Можда раније на то нисмо толико обраћали пажњу, али овако никада није било. Морал је наш највећи проблем. ...



СРБИН.ИНФО


НАСА ОБЈАВИЛА НОВИ САТЕЛИТСКИ СНИМАК: Олујни облак над Србијом још већи и гушћи!





Свемирска агенција НАСА објавила је и данашњу фотографију Европе из свемира, са џиновским олујним облаком који је изнад Србије још гушћи него јуче.


Наша земља се и јуче налазила у средишту кишног облака који је прекрио цео континент, а он данас делује још страшније. Због киша које је изазвао цела земља је у ванредном стању.


У поплављени подручјима живот су досад изгубиле две особе, а две се воде као нестале. Широм земље је евакуисано више стотина људи, а велики број места одсечен је од света. У многим крајевима нема струје ни воде, а спасилачке службе раде пуним капацитетом да помогну угроженима.


Државни органи Србије апелује на грађане из угожених подручја да сарађују са спасилачким службама и да сопствену сигурност ставе испред своје имовине.


ВИШЕ О ПОПЛАВАМА ПРОЧИТАЈТЕ ОВДЕ.


(Блиц)


...



СРБИН.ИНФО

ПОДВИГ СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: Евакуисали трудницу сат пре порођај!





Трудница је хеликоптером транспортована до болнице у Ваљеву, где је у међувремену родила сина, своје четврто дете.


Припадници Хеликоптерске јединице, који су уз остале припаднике МУП ангажовани на евакуацији и помоћи становништву угрожених подручја, евакуисали су јутрос и трудницу из села Јабучје, која је очекивала свој четврти порођај.


Цела акција евакуације је изведена око 9 часова, на подручју Лајковца.


(Курир)


...



СРБИН.ИНФО

ЗАШТО НАМ ЈЕ ЛОШЕ: Знате ли неког судију, адвоката…





Не, не треба ми веза… У ствари, ево како је почело. На ђурђевданској вечери, већ смо били савладали јагњетину (право време да се започне разговор о политици), узе слово један угледан млађи човек. Сваке године, каже, питам студенте – знате ли неког судију, адвоката, било кога, за кога би се могло рећи да је обележио српску правну историју. Може и југословенску, нема везе. ...



СРБИН.ИНФО


ПРИПОВЕСТ О ЦРНОГОРСКОМ УСТАШИ: Руси запретили књазу





Црногорски књаз је добио обавештење да се спрема атентат на њега и од једне веома сумњиве личности, некога Милоша Живковића, Србина из Лике, који се представљао као новинар и често боравио на Цетињу и у Београду. Живковић је обавестио црногорског министра унутрашњих послова Јована Пламенца да се у Београду води кампања против књаза Николе и да се „она диригује са веома високог мјеста“. Притом је указао да постоји могућност освете због процеса у Колашину и истакао да „никада живот господара није био у већој опасности него сада“.


Књаз Никола није проверавао истинитост ових информација ни изворе из којих су потицале. Он је, заиста, био узнемирен, јер је сумњао да ће „оружје против њега“ подићи најекстремнији Црногорци који су живели у Србији. Зато је позвао новог српског посланика на Цетињу Тодора Петковића и ултимативно му саопштио да црногорски емигранти морају да буду протерани из Србије.


Тон којим је књаз то изговорио зачудио је српског посланика. Он је у депеши свом министарству дословце пренео овај разговор. ...



СРБИН.ИНФО


Ед Вест: Подивљала политичка коректност





Пре неки дан је Кристијан Њемец (Kristian Niemietz) на блогу Института за економске послове (IEA) анализирао политичку подобност из економске перспективе. Оспорава тезу часописа Spiked да је мотивација „ПолКор“ [политичке коректности] презир према обичном човеку, и тврди да су политкоректни погледи у ствари „ситуациона добра“ (positional good).


Ситуациона добра су она која људи купују како би дали сигнал где се налазе у хијерархији друштва, тј. статусни симболи који поседника разликују од осталих. Ситуационо добро самим тим има једну чудну карактеристику: његова корист је обрнуто пропорционална броју људи којима је доступно. ...



СРБИН.ИНФО


Православни лекари о вакцинацији деце





Поштовани православни родитељи,


Сведоци смо разних догађања, вести и информација када је у питању вакцинисање деце. Са различитих страна имамо прилике да чујемо искључиво једностране ставове, обично недовољно аргументоване:


- заговорници обавезних вакцина нуде искључиве разлоге „за“ вакцине и покушавају своју убедљивост да појачају претњама кажњавањем оних родитеља који одбију да вакцинишу своју децу, уместо разложним изношењем чињеница, транспарентношћу у вези са увезеним вакцинама итд.


- заговорници одбијања вакцинације (имунизације) износе тврдње које о свим вакцинама , без обзира које су у питању, говоре у изразито негативном светлу и покушавају своју убедљивост да појачају застрашивањем родитеља са тврдњама о страшним последицама вакцинисања, уместо изношења директних истраживања у целини. ...



СРБИН.ИНФО


Са лидерима и телевизијама које има – Украјини непријатељи нису потребни





Спикер Врховне Раде Украјине Александар Турчинов наредио је да се искључи микрофон док је говорио лидер опозиционе Комунистичке партије Украјине Пјотр Симоњенко. Још га је оптужио да лаже.


Ево, у овоме и јесте допринос Украјине светском парламентаризму.


Ако шеф парламентске већине није сагласан са оним што говори лидер опозиције – просто му искључиш микрофон и још га назовеш лажовом. Иначе, када се Симоњенко побунио због такве самовоље – Турчинов је припретио да ће му забранити партију.


Нешто пре тога је украјинска парламентарна већина истерала посланике КПУ из сале за седнице јер је проценила да ће на дневном реду бити важно питање за националну безбедност, а опозиција – то су издајници.


Још мало раније, седиште КПУ су били заузели бојовници и држали га неколико недеља у својим рукама, а када су морали да га ослободе по одлуци суда – опљачкали су га и спалили. Запалили су и кућу самом Симоњенку – само зато што је лидер опозиционе партије. ...



СРБИН.ИНФО


Украјина: И делови Молдавије желе у Русију! (Из часа у час)





Уједињене нације изразиле су данас забринутост јер је украјинска војска “очигледно употребила хеликоптере са ознаком УН” у војној операцији против регионалне милиције у Доњецку, што, како је упозорила светска организација, представља кришење њених правила.


Влада Украјине започеће данас разговоре о давању већих овлашћења регионима, према мировном плану Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), али на њих није позвала проруске снаге које су прогласиле независност у два источна региона у земљи.



22:30 ДЕЛОВИ МОЛДАВИЈЕ ЖЕЛЕ СА РУСИЈОМ


Док грађани Придњестровља траже припајање ове отцепљене молдавске области Русији, лидери Гагаузије, аутономног региона у Молдавији затражили су од молдавске владе да не жури са потписивањем споразума о придруживању Европској унији.


Петиција са 185.000 потписа грађана Придњестровља који траже припајање ове отцепљене молдавске области Русији, предата је потпредседнику руске владе Дмитрију Рогозину 9. маја, изјавила је данас Вјорика Коктарева, председница уније руске заједнице.


Рогозин, који је и специјални представник руског председника Владимира Путина за Придњестровље, посетио је Тираспољ 9. маја и тада му је предата документација.


Према речима Коктареве, највећи део папира са потписима делегација је однела у Русију, али су један део документације конфисковале молдавске власти након што је руски авион био приморан да слети у Кишињев. ...



СРБИН.ИНФО


Немачка поново маршира на исток





(Петар Искендеров)


Двојица утицајних немачких дипломата одједном су се активно заложили за решавање кризе у Украјини. ОЕБС је за свог посредника у преговорима између Кијева и украјинских региона, одредио немачког дипломату Волфанга Ишингера,[1]бившег Специјалног изасланика ЕУ за Косово. А 13. маја Кијев је додатно посетио и немачки министар иностраних послова Франк-Валтер Штајнмајер.


У чињеници да је Запад одлучио да на украјински правац упути двојицу немачких дипломатских “тешкаша”, постоји одређена и политичка и финансијска логика.Тврдоглава неспремност садашњих власти у Кијеву да прихвати дијалог са источним регионима земље, већ је довело Украјину на ивицу распада. Одвајање рускојезичких региона, поготово њихово касније присаједињење Русији, представљало би грубо кршење западног сценарија на прекомпозицији целокупног постсовјетског пространства. Овај сценарио у духу познатих концепција гуруа америчке геополитике Збигњева Бжежинског, предвиђа не јачање Русије, већ напротив, њену изолацију и што је најважније – управо одгуривање Украјине од Москве. А садашња ситуација не може бити решена без радикалне промене позиције, не само власти у Кијеву, него и њихових западних покровитеља. ...



СРБИН.ИНФО


Украјина: Снаге под контролом Кијева настављају са гранатирањем Славјанска (Из часа у час)





10:45 Европа се опире антируској политици САД


Један од последњих примера је Француска, која не намерава да одустане од испоруке два војна брода типа Мистрал Русији. Индикативно је што је ова одлука донета после ислагања помоћника државног секретара САД за Европу Викторије Нуланд, која је 8. маја отворено упозорила Париз на овај посао. Став Стејтдепартмента изазива резигнираност у Јелисејској палати, где радо говоре о томе да американци подмећу Французима, терајући их да жртвују реалне нацоналне интересе у име доктрине трансатлантске солидарности. Говори војни аналитичар Михаил Ходорјонок.


У случају раскидања уговора за испоруку ова два носача авиона уследиће врло значајне казне. Као друго, то је посао за француска предузећа. Актуални економски положај Европе не може се назвати добрим. А осујећивање уговора ће ударити по радним местима. ...



СРБИН.ИНФО


Е(У)стетика брадате жене





(Александар Павић)


Основно људско право је, рецимо, сматрати да би брада боље стајала Кети Ештон него Кончити Кобасици. То би било људско право коришћења људске способности разликовања, односно дискриминације. Концизно артикулисано у мудрој изреци „о укусима се не расправља“. Не у смислу да је забрањено о њима расправљати, него да о њима не вреди расправљати, јер свако има свој, и има право на њега.


Велики број људи не гледа Евровизију, много више него што је гледа. Неки је сматрају бесмисленом, други кичастом. За многе, мада не за све, то је првенствено ствар укуса. Не могу да тврдим, пошто ни сам нисам гледао, али да се претпоставити да водитељи преноса овогодишње Евровизије на РТС-у нису изазвали гнев самозваних представника ЛГБТ популације из „Геј лезбејског инфо центра“ некаквим отвореним антихомосексуалним коментарима. У ово доба диктата политичке коректности, то би било тешко замисливо. ...



СРБИН.ИНФО


АЛИЈА СИРОТАНОВИЋ: Од Тита тражио само већу лопату!





Пре 24 године преминуо је један од најпознатијих рудара тадашње Југославије, Алија Сиротановић, јунак социјализма, познат и по томе што се његов лик нашао на новчаници од 20.000 динара.


Сиротановић, родом из Трторића код Брезе у тадашњој Социјалистичкој Републици Босни и Херцеговини, постао је јунак социјализма пошто је 24. јула 1949. године оборио светски рекорд у копању угља, ископавши са својом бригадом 152 тоне за осам сати рада, па је претходни рекорд пребацио чак за 50 тона. Као награду, од тадашњег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита, тражио је само већу лопату. ...



СРБИН.ИНФО


Деца наслеђују радна места у јавном предузећу





Од почетка овог месеца у јавном комуналном предузећу Градска топлана Ниш без конкурса је запослено петоро радника, јер су „наследили“ радна места својих родитеља који су пре тога отишли у пензију. У менаџменту предузећа кажу да су „радо прихватили“ условљавање тих родитеља да ће се пензионисати пре времена уколико на „њихова“ радна места дођу њихова деца.


СРБИН.ИНФО


Гужва пред гробљем у „Ноћи музеја”




Војвода Радомир Путник, војвода Живојин Мишић, генерал Петар Бојовић, хероина Милунка Савић, сликарка Надежда Петровић, песник Милутин Бојић… Свако је током Великог рата радио оно најбоље што је умео – командовао је или војевао са јунацима који су неприкосновено пробили Солунски фронт, добровољно се прикључио војној болници, написао „Плаву гробницу” и извештавао са прве линије фронта.


Рад Петра Палавичинија на гробу Драге Љочић; Споменик војводи Живојину Мишићу


Свако од њих нашао је своје место на београдском Новом гробљу, на којем су им подигнути посебни споменици, многи од њих вредна уметничка дела. У „Ноћи музеја”, слично као и прошле године, овај специфичан „музеј на отвореном” угостиће поново публику. Ова „дестинација” била је прошле године једна од најпопуларнијих. Овога пута тема ће бити управо рат у којем је животе изгубило око 1.100. ...



СРБИН.ИНФО


Бранко Радун: Два стереотипа о Војводини





Повремено се, али ретко, престоничка јавност тргне и постави себи питање: Шта ће бити с Војводином? То се дешава само с поводом, а то може бити неки инцидент или политички сукоб. Између те инцидентне запитаности или забринутости утоне се у своје престоничке „игре престола”,а северна покрајина,иако ту „преко реке”,постане некако далека и магловита као неко удаљено острво на океану. ...



СРБИН.ИНФО


Како је српски војник победио моћну царевину




Српска војска је у Велики рат ушла са најмодернијим наоружањем. Топови, хаубице и пушке које смо поседовали били су за оно време веома добро оружје. Проблем је био што тог наоружања није било довољно.


“Радо Србин иде у војнике”, регрути из села Жабаре одлазе у рат


Српске пушке типа маузер Миловановић, маузер Ђурић-Миловановић (модели М80/07, М98, М99) сврставале су се међу најбоље пушке тог времена. Њих, међутим, није било довољно. То оружје је истрошено у балканским ратовима, а потом није надомештено – каже за документарни филм „Србија у Великом рату” Иван Мијатовић, директор Војног музеја. ...



СРБИН.ИНФО


НАСА снимила: Србија у центру џиновског кишног облака





Свемирска агенција НАСА објавила је данас фотографију Европе из свемира, са огромним кишним облаком који је прекрио скоро цео континент. У његовом средишту се налази Србија.


Да проблем са падавинама и невременом није, међутим, ограничен на нашу земљу, сведочи и ова Насина фотографија облака над Европом.


(Блиц)


...



СРБИН.ИНФО