Wednesday, April 16, 2014

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 17. април (04 април ) Велики четвртак

tajna_vecera_cela


Пред празник Пасху, у четвртак, Христос се са ученицима вратио у Јерусалим где је на тај дан, који се прославља као Велики Четвртак, била Тајна вечера.


Исус је тада установио Свету Тајну Причешћа говорећи: “Узмите, једите; ово је тело моје.” и “Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја Новога Завета која се пролива за многе ради отпуштења грехова” (Мт. 26, 26-28). Ове се речи могу чути у току Свете Литургије. Господ Исус Христос је својим ученицима опрао ноге учећи их тако, сопственим примером, како треба да служе једни другима. Заповедио им је и да љубе једни друге: “Да љубите једни друге као што ја вас љубим” (Јн. 15, 12), и отворено говорио о предстојећем страдању.


Христос је пред свима у току Тајне вечере рекао: “Заиста вам кажем; један од вас издаће ме” (Мт. 26, 21). “А Јуда издајник његов одговарајући рече: да нисам ја учитељу? Рече му (Исус): Ти каза” (Мт. 26, 25). “Рече му Петар: Нећу те се одрећи макар морао и умријети с тобом” (Мт. 26, 35).


Исус Христос затим одлази у Гетсимански врт, где се знајући за сва страдања која Му предстоје моли Оцу. Јуда је у врт дошао са слугама првосвештеника и фарисеја, да Га изда. Исуса им је показао целивајући Га јер им беше рекао: “Кога пољубим, тај је” (Лк. 22, 47), а Христос га је упитао “Јудо, зар цјеливом издајеш Сина Човјечијега?”(Лк. 22, 48).


izdaja hrista


Те ноћи пошто су Христа одвели, ученици су били као стадо без пастира, изгубљени и очајни. Тада је Петар, који је бескрајно волео Христа, поклекао и три пута Га се до зоре одрекао. Питали су га да ли је он један од ученика и да ли је био са Исусом, Петар је одговорио да не зна ко је он и да га не познаје. Кад је трећи пут изустио да није, запевао је петао. Петар се тада сетио речи Исусових да ће га се и он три пута одрећи пре него што запева петао. Петар је схватио колики је његов пад, те се из дубине душе покајао и плакао, молећи опроштај.


Зора следећег дана није најављивала ништа добро, био је то дан Христовог коначног страдања – Велики петак.


Богослужења на Велики четвртак


Велики Четвртак је дан посвећен спомену установљења Тајне вечере односно Свете Евхаристије (ломљење хлебова), односно на „умовеније” (прање) ногу, на опроштајну беседу Исуса Христа с ученицима — у Сионској горници и на путу за Гетсимански врт, на првосвештеничке молитве Господове пред страдања, и на предају Богочовека на страдање. На Велики четвртак служи се Литургија Светог Василија Великог, и тога дана је Господ установио Свету Тајну Причешћа. На тај дан увече, чита се дванаест одломака из Јеванђеља о страдању Христовом.


(СПЦ)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1ir2wcw

Уз предивну духовну песму, Душо моја, желимо вам пријатну ноћ

dusa i spasenje51


Душо моја


Душо моја, свет се нагло мења, држ’ се Христа сигурног спасења.


Душо моја не пробирај путе, разни

ће те пути да узмуте.


Свет је овај страшно очајање, Христос ти је једино надање.


Душо моја, не сумњај но веруј и Христово име исповедуј.


Име ово свако добро значи, а без њега смрт све изједначи.


Душо моја, надај се и љуби, без тог двога два света се губи.


Не надај се у пролазне ствари љуби оног што никад не стари!


Душо моја, свет

се нагло мења, држ’ се Христа, сигурног спасења!!!







СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1j3tMKI

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ: И Србија и Русија

Италија спасла српске хероје

СПИСАК И ЛИСТА ЗА ОДСТРЕЛ ДИВЉАЧИ: Стрељај све по списку!

Србима неприхватљива обележја државности Косова

328941_skupstina-zvecan_f


Скупштине општина Лепосавић и Звечан одржаће сутра у 17.00 седнице на којима треба да ускладе статуте са косовским законим, а у супротном им прети и распуштање.


Председник СО Зубин Поток Немања Јакшић рекао је за агенцију Бета да је било неких измена и допуна у односу на статут који је усвојен на претходној седници, али да оне нису, како је рекао, “епохалне”.


- За нас нису прихватљива обележја Косова на печатима и документима, али ће свакако о свим примедбама последњу реч дати одборници”, рекао је Јакшић.


Остале две општине на северу Косова, где су Срби већина, Северна Митровица и Зубин Поток имају још недељу дана, до 22. априла, да ускладе статуте са косовским законима.


Приштински дневник Трибуна данас пише да су представници Министарства за локалну самоуправу имали сусрете са представницима тих општина у покушају да се превазиђе стање настало усвајањем статута који нису у складу са законима.


Њихови статути су у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, а симболи, посебно застава, имају боје државе Србије.


Због таквих решења у сттаутима општина са севера Косова, Министарство за локалну самоуправу је 17. марта одлучило да се општинама да рок од месец дана за усаглашавање статута са законскимрешењима Косова.


Челници српских општина су рекли да су им неприхватљива обележја државности Косова.


(Вести онлајн)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1ir2ukV

БОГ ИМ ДАО СРЕЋУ И УСПЕХ: Не ценкај се са Црквом

ХРАБРА СУНЧИЦА: Продавачица истерала наоружаног лопова из радње! (ВИДЕО

lopov-prodavacica-prodavnica-sigurnosna-kamera


Ова драматична ситуација одгирала се прошле недеље у центру Београда. Наоружани лопов ушао је у продавницу и затражио новац од продавачице која је, нећете веровати, успела да га отера без употребе силе.


Кад је ушао у продавницу лопов је извадио пиштољ. Продавачица је одмах напоменула да га снимају камере и показала му где се оне налазе. Упркос томе, он је и даље инсистирао да му она преда новац, па је више пута поновио “Дај паре!”.


Продавачица је затим устала са столице у којој ју је затекао, раздрала се на њега и прстом му показујући ка излазу, рекла да изађе напоље. Лопов се, изненађен реакцијим раднице, не видевши да се она уплашила, одмах покупио и отишао!


Храбра продавачица, по имену Сунчица, изашла је затим за њим да види да лопов не уђе у радњу поред, где такође ради једна девојка. Кад је видела како је он већ замакао на крај улице, позвала је полицију, пише Ало.


Патрола је узела снимак и убрзо идентификовала лопова који је одмах ухапшен. Ради се о преступнику који је пуштен из затвора 2012. године.


Ево како је све то изгледало:







СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1pbeYCv

НОВИ САЛЕ ЂОРЂЕВИЋ: Ко су клинци који погађају као он? (ВИДЕО)

Vasilije-Micic-Ognjen-Jaramaz-Jovan-Novak


Свим љубитељима кошарке у нашој земљи, а нарочито онима којима је црно-бела боја у срцу, 16. април 1992. године остаће вечно урезан у памћење. Тада је Александар Ђорђевић у дворани “Абди Ипекчи” у Истанбулу погодио легендарну тројку за победу Партизана над Хувентудом и освајање титуле првака Европе.


Кад се већ говори о Александру Ђорђевићу, враћају се сећања на периоде кад смо били кошаркашка сила, на све успехе које је његова генерација постигла, његове поготке у најбитнијим тренуцима и радост коју су ти момци доносили нацији.


У време кад више нисмо доминантни у игри под обручима, поставље се питање да ли Србија има легитимног наследника Ђорђевића, који може управо под његовом командном палицом као селектора Србије да врати нашу кошарку тамо где припада – на врх.



Први за кога се сматрало да може да буде играч око кога ће се вртети игра националног тима и ко ће бити неко ко ће преузимати одговорност био је Милош Теодосић. Али, према речима његовог бившег тренера Влада Ђуровића, племејкер ЦСКА је могао много више, како у националном тиму, тако и на клупском плану:


- Искрено сам се надао да је Србија наследника Ђорђевића добила у Милошу Теодосићу, али сам погрешио. И даље сам сигуран да је Теодосић био потенцијал да буде главна фигура, и у националном тиму и у својим клубовима, али се то једноставно није десило – каже Ђуровић у разговору за Телеграф. Он наводи имена младих играча у којима треба тражити новог врхунског плејмејкера:


- То су Василије Мицић, Огњен Јарамаз и Јован Новак. Ова три играча сам доста посматрао и мислим да су три највећа потенцијала на позицији јединице. Наравно да је ниво Ђорђевића тешко достижан, али сматрам да се од ова три момка можемо очекивати много – сматра искусни стручњак.


Занимљиво је и његово тумачење улоге Богдана Богдановића у репрезентацији:


- Мени се Богдановић много свиђа као играч, а његова природна позиција је двојка. Он је лидер на терену, прави победник и неко ко се не либи да преузме одговорност. Али, да бисте постали величине као што су били Кићановић, Дражен Петровић, Крешимир Ћосић, морате да освајате трофеје. Они вас чине великима – наставља Ђуровић, да би разговор закључио анализом које карактеристике играч који одлучује о судбини победника треба да има:


Фото: Тањуг/Тања ВаличФото: Тањуг/Тања Валич

- Такве ситуације решава само глава, ментални склоп играча, а не физичке карактеристике или знање. То вам се може објаснити на примеру Ђоковић-Надал. Шпанац је физички јачи, али Србин је много стабилнији у глави и зато осваја најбитније поене. У тим тренуцима је пресудна психичка стабилност – закључује Ђуровић.






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1j29IJI

Да ли Србија може да добије одштету од земаља НАТО?

nato-bombardovanje-1


Да ли Србија може да добије одштету од земаља НАТО? Стручњаци сматрају да Србија нема правну могућност да судским путем добије накнаду штете због последица бомбардовања НАТО


Иако су након 15 година од НАТО бомардовања мале шансе да Србија тужбама оствари накнаду штете за последице разарања, поједини стручњаци имају идеје за решавање тог питања.


Главни правник у Министасртву спољних послова Србије, Родољуб Етински, сматра да не постоји правна могућност да Србија води судске поступке за накнаду штете узроковане бомбардовањем 1999. године, али да би то питање могло да се решава на неформалан начин, уз економску и другу подршку нашој држави.


- Међународна заједница у којој живимо није савршена. Она је више политичка него правна заједница и не постоји могућност да правним путем остваримо накнаду штете – рекао је Етински.


Међутим, како је навео, државе које су учествовале у бомбардовању би могле да, без формалног признавања одговорности и обавезе на накнаду, помогну да се ублаже последице бомбардовања.


- На тај начин опоравак Србије би могао да тече брже и лакше, а с друге стране, те државе би задовољиле и неку своју моралну обавезу – сматра Етински.


Он је подсетио да је СРЈ у априлу 1999. године покренула поступак пред Међународним судом правде, органом Уједињених нација, али да се суд огласио ненадлежним пошто СРЈ није била у то време чланица УН. И Европски суд за људска права одлучио је на исти начин по тужбама на накнаду штете које су му подносиле жртве бомбардовања.


- Нису успешно прошли ни покушаји да се поступци воде пред националним судовима држава које су учествовале у бомбардовању, док поступци пред нашим судовима нису могући јер ту државе уживају судски имунитет – нагласио је Етински који је и професор Факултета правних наука у Новом Саду.


С друге стране његов колега са Правног фалуктета Универзитета у Београду Бојан Милисављевић сматра да постоји шанса да се Србија избори за одштету и то уз помоћ међународних организација.


- Правни пут којим би Србија могла да покуша да оствари накнаду штете, јесте пример како се радило поводом трговине органа на Косову и Метохији, преко Савета Еворпе, известилаца и њихових извештаја… Сад смо близу формирања посебног суда који би требало да исптује одговорност за трговину органима на Косову – рекао је Милисављевић.


Преко међународних организација Савета Европе или Уједињених нација могли бисмо, како је навео, да тражимо оснивање посебне комисије која би утврђивала обим и висину штете од НАТО бомбардовања. Та комисија би требало да утврди висину радијације, загађености земљишта, воде и животне средине и уоптеше причињене штете, прецизирао је професор.


- На основу тих извештаја комисије могли бисмо да тражимо активиније деловање УН и формирање мешовитог судског тела само за тај случај – нагласио је Милисављевић и додао да је то реалан пут остварив на дужи рок, у наредних пет до 10 година.


Професор Вишеслав Хаџитановић, кардиолог, будућој влади Србије предочиће још конкретнију идеју за санирање последица НАТО бомбардовања, а то је хуманитарна акција изградње специјалне болнице за малигне болести коју би финансирале чланице НАТО-а које су учествовале у бомбардовању.


- Знамо да су током бомбардовања коришћене уранијумске радиоактивне бомбе и да је у Србији пораст броја оболелих и умрлих од малигних обољења, а српско здравство не може да изађе на крај са тим проблемом – рекао је Хаџитановић.


Он се залаже за изградњу и опремање болнице која би била специјализавана за откривање и лечење малигних обољења. Она би била опремљена са најморернијом технологијом за дијагностику, а у њој би радили како наши тако и стручњаци из земаља које су у четствовале у бомбардовању.


- Да сам ја министар здравља ја бих ушао у преговоре са чланицама НАТО-а. На тај начин би се помогло болеснима да преживе и да добију адекватну здравствену заштиту, јер људи цесто или не добију или касно добију здравствену заштиту – навео је доктор.


Он је изразио оптимизам да би НАТО земље биле расположене да учествују у тој акцији која је пре свега хуманитарна.


(Телеграф.рс / Тањуг)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1j29HFC

Додик: Наш одговор је самосталност

dodik borik


БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је данас да је Европска унија важан партнер Босни и Херцеговини, да су важни њени ставови, али да је видљив дисконтинуитет у значајним изјавама европских званичника који су се показали као недоследни у својим ставовима и у случају „Сејдић-Финци”.


Додик наглашава да би и европски званичници требало да говоре језиком истине и кажу да је Српска прихватила да се уради све што треба када је у питању спровођење те одлуке Европског суда, а да је одговорност на Федерацији БиХ која није постигла унутрашњи договор о том питању.


Није тачно, тврди Додик, да су сви политичари у БиХ одговорни за застој државе на европском путу јер није решено то питање, пренела је агенција Фена.


Коментаришући последње ставове Европске уније о БиХ, он је навео да је „видљиво подаништво и улизиштво појединаца у вези тих ставова, који могу бити само препорука”.


Пре годину дана чули су се, подсетио је, ставови да наредни избори неће бити признати ако се не спроведе пресуда „Сејдић-Финци”, док се сада о томе не говори.


Додик је навео да ЕУ сада инсистира на неким другим приоритетима, као што је економија, с чијим стањем, како је истакао, ни он није задовољан, али поруке из Уније (сада пред изборе) „делују као фарса”.


„Све економске реформе спровеле су управо оне структуре у којима су били и представници ЕУ”, подсетио је ентитетски председник на конференцији за новинаре у Бањалуци, уз напомену да је било инсистирања и по питању приватизације која се на крају показала као спекулативна и криминална.


Према Додиковом мишљењу, и причу о борби против криминала и корупције треба гледати са аспекта да су реформу правосуђа у БиХ заговарали европски званичници, али да су изостали конкретни резултати.


„Имамо корумпирано правосуђе које је под утицајем разних страних саветника, који су одлучујући за то шта ће радити Тужилаштво БиХ”, нагласио је Додик.


Додао је да није тачно да не постоји политичка подршка за борбу против криминала и корупције и поновио да ће власт Српске „наставити да оспорава правно насиље високих представника у БиХ”.


„Желимо стабилну и јаку РС с Дејтонским правима“, јасан је Додик.


Он је нагласио да РС остаје при Дејтонском споразуму, али да се не може спречити да реагује на захтеве за унитарну БиХ.


„Ако се то на то своди, онда је наш одговор самосталност, а томе претходи референдум”, закључио је Додик и подсетио да „то право стоји у Повељи Уједињених нација”.


(Танјуг)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1j29EJY

РУСЕ ЧУВА МРТВА РУКА: Од овог оружја страхује НАТО! У случају напада уследила би пакао! (Видео)

start-novi-start-duma-nuklearno-oruzje-1328585176-62844


“Периметар“ је алтернативни командни систем нуклеарних снага Русије. Он је намењен за аутоматско управљање масивним нуклеарним ударом


Главни фактор одвраћања од Трећег светског рата представља чињеница да Русија поседује систем који омогућује наношење другог нуклеарног удара (нуклеарна одмазда) чак и при потпуном уништењу командних пунктова и линија везе Ракетних јединица стратешке намене.


Његово име је “Периметар“, а у САД га зову “Мртва рука“.


Основни систем управљања стратешким ракетама зове се “Казбек“ – он је познат захваљујући комплексу “Чегет“ или “нуклеарном коферчићу“. “Периметар“ је алтернативни командни систем нуклеарних снага Русије. Он је намењен за аутоматско управљање масивним нуклеарним ударом.


Развијање система такозваног гарантованог другог удара почело је у јеку Хладног рата, када је постало јасно да ће средства за радио-електронску борбу која се непрекидно усавршавају врло брзо бити у могућности да блокирају редовне канале управљања стратешким нуклеарним снагама. Била је потребна резервна варијанта за везу, која гарантује довођење команди до лансирних уређаја.


У НАТО је као аморално окарактерисано стварање система нуклеарног удара који функционише без човекове команде. Али ипак, сличан систем постоји и у САД, а то је ЕРЦС. Тада се родила идеја о томе да се командна ракета која је опремљена јаким радио-предајним уређајем користи као веза.


У свом прелетању изнад Совјетског Савеза таква ракета би преносила команде за лансирање ракета и то не само у командне пунктове здружених снага Ракетних јединица стратешке намене, него и непосредно на лансирне уређаје. Затвореном резолуцијом Владе СССР бр. 695-227 од 30. августа 1974. за развијање система био је задужен пројектантски биро КБ „Јужноје“ у Дњепропетровску, који се бавио пројектовањем и израдом интерконтиненталних балистичких ракета.



Као основа је послужила ракета УР-100УТТХ (Спанкер, тј. „касач“ по класификацији НАТО). Летна тестирања почела су 1979. и прво лансирање са предајником било је успешно изведено 26. децембра. Тестирања су потврдила успешну интеракцију свих компоненти система „Периметар“, као и способност да бојева глава командне ракете одржава задату путању.


Новембра 1984. командна ракета која је лансирана код Полоцка пренела је команду шахтном лансирном уређају МБР РС-20 (СС-18, „Сатана“ по класификацији НАТО) на Бајконуру. „Сатана“ је лансирана, и после одрађивања свих степенова био је забележен погодак бојеве главе у задати квадрат на камчатском полигону Кура. „Периметар“ је ступио на бојево дежурство јануара 1985. Систем се од тада више пута модернизовао, и сада се у својству командних ракета користе савремене интерконтиненталне балистичке ракете.


Основу система чине командне балистичке ракете. Оне не лете на непријатеља, већ лете изнад Русије, а уместо термонуклеарних бојевих глава у њиховом предњем делу налазе се предајници који шаљу команду за лансирање свим бојевим ракетама: у подземним силосима, авионима, подморницама и мобилним земаљским комплексима. Систем је у потпуности аутоматизован, људски фактор је у његовом раду искључен или је минималан.


Одлуку о лансирању командних ракета доноси аутономни контролно-командни систем, а то је сложени програмски комплекс на бази вештачке интелигенције. Он прима и анализира мноштво различитих информација: о сеизмичкој и радијацијској активности, атмосферском притиску, интензитету радио-размене на војним фреквенцијама, контролише телеметрију с посматрачких пунктова Ракетних јединица стратешке намене и податке система за упозорење о ракетном нападу.


Примера ради, ако открије бројне тачкасте изворе јаког јонизујућег и електромагнетног зрачења, па их упореди с подацима о сеизмичким поремећајима у истим тим координатама, систем долази до закључка да се ради о масивном нуклеарном удару. У том случају “Периметар“ може да иницира узвратни удар чак и мимо „Казбека“.


rusko-nuklearno-oruzje-foto-youtube-1381420664-379113


Друга варијанта је када од СПРН (Систем за упозорење о ракетном нападу) добије информацију о лансирању ракета с територије других земаља. Тада руководство земље преводи „Периметар“ на борбени режим. Уколико после одређеног времена не уследи команда за искључење, систем почиње да лансира ракете. Таква одлука омогућује да се искључи људски фактор и гарантује наношење узвратног другог удара чак и при потпуном уништењу команде и лансирних чета.


“Периметар“ у мирнодопско време “дрема“, али не престаје да анализира приспеле информације. При преласку на борбени режим или по добијању сигнала за узбуну од СПРН, од Ракетних јединица стратешке намене и осталих система, укључује се мониторинг мреже сензора за откривање знакова нуклеарних експлозија.


Руководство РФ је више пута износило уверавања страним државама да не постоји ризик од случајног или несанкционисаног лансирања ракета.


Пре старта алгоритма узвратног удара „Периметар“ проверава постојање четири услова. Као прво, да је дошло до нуклеарног напада. Затим се проверава функционисање везе са Генералштабом – ако веза постоји, систем се искључује. Ако Генералштаб не одговара, “Периметар“ контактира “Казбек“. Ако и тамо ћуте, вештачка интелигенција преноси право на доношење одлуке било ком човеку који се налази у командном бункеру. И тек после овога почиње да делује сама.



(Курир)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1j1fYjT

ДАН ВОЈСКЕ: Ужичани поздравили СРПСКУ ВОЈСКУ која је дефиловала центром града (Видео)

ЉУТИ У ЗАГРЕБУ: Боб Дилан ослобођен оптужбе да је вређао Хрвате (Видео)

bob-dilan


Суд у Паризу није уважио тужбу једне хрватске организације у Француској против америчког кантаутора Боба Дилана за вређање Хрвата, преносе француски медији.


Истрага због “вређања у јавности и подстицања мржње” против Дилана је покренута децембра 2013. године, на основу тужбе коју је поднео Савет хрватске заједнице у Француској.


Савет се позвао на Диланов интервју објављен у француском издању америчког часописа “Ролинг Стоун”.


По француској верзији листа што је превод оригиналног, америчког издања, Дилан је, говорећи о свом залагању за права црнаца, рекао да они могу да “осете” расисте, “баш као Јевреји нацисте, а Срби Хрвате”.


Суд је у уторак донео одлуку у Диланову корист, наводећи да је музичар одобрио објављивање интервјуа у оригиналној, америчкој верзији часописа, а не у француској.


Суд је међутим одлучио да суди директору француског издања “Ролинг Стоуна”, због вређања и подстицања мржње.


Боб Дилан (72) изузетно је цењен у Француској, где је новембра 2013. године добио орден Легије части.



(Бета)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1hVjGKA

Почела саслушања “СРБОМРЗАЦА” – Карлеуша отишла за Турску

karanović karleusa korac


У Вишем тужилаштву почело саслушање сведока у истрази против припадника СНП “Наши” Ивана Ивановића, због објављивања списка “30 највећих србомрзаца”.


Тај списак је објављен на сајту те организације, а Ивановић се терети да је извршио кривично дело “расна и друга дискриминација”.


Тужилаштво за високотехнолошки криминал које води истрагу против Ивановића је најпре одлучило да саслуша поменуте јавне личности са Ивановићевог списка, међу којима је глумица Мирјана Карановић која се данас одазвала позиву за сведочење. После ње је требало да сведочи певачица Јелена Карлеуша, која међутим, није дошла на саслушање, јер је отпутовала у Турску.


Политичар Жарко Кораћ стигао је у Палату правде око поднева, али је због лажне дојаве о бомби и евакуације судске зграде његово салушање одложено за 23. април.


Ивановићев бранилац Драгослав Љубичановић рекао је Танјугу да директорка Центра за културну деконтаминацију Борка Павичевић и Иван Вејвода нису дошли на саслушање које је било заказано за данас, али и да тужилаштво нема доказе да су примили позив.


Тужилаштво сутра планира да саслуша директорку Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соњу Бисерко, Јелену Милић, Светлану Лукић, верског аналитичара Мирка Ђорђевића и глумца Николу Ђуричка, додао је Љубичановић.


Ивановић је био ухапшен 7. априла, али је након два дана пуштен из притвора, пошто је усвојена жалба његовог адвоката на решење о одређивању притвора. Истог дана ухапшен је и портапрол посебних јединица полиције Радомир Почуча због наводног кривичног дела угрожавање сигурности, због објављивања изјаве на његовом налогу на Фејсбуку “Радомир Бата Поцуца” у вези са скупом Удружења грађана “Жена у црном”, али он је још у притвору.


(Tанјуг)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1eJs6dM

Звездин Дан Д за Европу 23. април!

Панчићев гроб окружен минама

pancic


Поштоваоци Јосифа Панчића, највећег српског ботаничара, сутра, тачно два века од када се родио, венац на његов гроб моћи ће да положе само уз дозволу војних власти. Маузолеј са ковчегом од чувене оморике, игром стратегије и тактике нашао се у средишту војног објекта. На самом врху Копаоника налази се радарски центар, због кога је од 2001. године обилазак гроба великог научника готово немогућ.


Тако, Панчић данас почива опасан жицом, под даноноћном стражом, у маузолејом оштећеном у НАТО бомбардовању 1999. године. До његове вечне куће може се само уз специјално одобрење Министарства одбране и Војнобезбедносне агенције. Иако је гробница делимично обновљена и могла би да прими све поклонике дела великог ботаничара, почаст ће му одати само малобројна група планинара са Копаоника, којима је посета одобрена.


Сложена процедура уз коју се долази до Панчићевог гроба условљена је чињеницом што се одмах поред маузолеја налазе војно чвориште везе, торањ са антенама и објекат намењен контроли авио-саобраћаја. Управо због важности, овај објекат је током бомбардовања гађан 81 пројектилом, а на његову околину НАТО је расуо десет сандука касетних бомби.


У Министарству одбране немају одговор на питање да ли ће приступ вечној кући највећег српског природњака ускоро бити отворен за посетиоце. Како, међутим, незванично објашњавају, шансе за то су мале, јер је реч о објекту који је стратешки важан за Војску Србије.


pancic-1 - У непосредној близини је административна линија са Косовом и Метохијом, што захтева високе мере безбедности – објашњавају у Министарству одбране. – Због тога је пре више од деценије пооштрен режим приступа Панчићевом врху. Нажалост, у комплексу се нашао и научников маузолеј.


Иницијативу да се врата маузолеја отворе за све посетиоце поднео је још пре неколико година Планинарски савез Србије. Кажу да ће почаст одати у својој акцији у јуну.


- За тај поход на Панчићев врх затражићемо одобрење војних власти – каже Бранислав Божовић, секретар ПСС. – Уз све поштовање значаја војног објекта, сматрамо да би маузолеј требало свима широм да отвори врата.


Због строгих безбедносних мера чувања земних остатака српског оца ботанике, његови поштоваоци на 200. годишњицу рођења пошту ће му одати на другим местима. У одељењу Српске академије наука и уметности у Нишу биће одржан научни скуп, а студенти биологије положиће венац крај његове бисте у Студентском парку у Београду. Буџет за озбиљније обележавање је изостао, али се у САНУ надају да ће држава да исправи ту грешку и да ће уз свечану академију, заказану за 1. октобар, у Академији да буде организована и велика изложба посвећена његовом раду.


-САНУ ће да уради све што буде могла, али је држава заказала. Постоји идеја и да дигитализујемо Панчићев хербаријум, који је за све ботаничаре драгоцен, али и за то су потребна средства – објашњава за „Новости“ академик Владимир Стевановић.


ПРИМИО ПРАВОСЛАВЉЕ


Јосиф Панчић рођен је у селу Угрини код Брибира на територији данашње Хрватске. После студија медицине, на наговор Вука Караџића, дошао је да живи у Србију, а први посао имао је као лекар у Јагодини. Оженио се у Крагујевцу, где је и примио православље – подсећа академик Стевановић. – Открио је 2.400 биљака на територији Србије, од којих је најпознатија Панчићева оморика. Био је први председник Српске краљевске академије – данас САНУ.


(Вечерње новости)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1j0pvsE

Србија би могла да извуче корист из НАТО саопштења о бомбардовању

vladislav-jovanovic


Бивши шеф дипломатије СР Југославије Владислав Јовановић оценио је да би Србија могла да извуче врло конкретну корист из НАТО саопштења да за бомбардовање Србије 1999. није било мандата Савета безбједности УН.


- Недавна изјава Герхарда Шредера и ово признање Алијансе повод су да се НАТО извини прво УН, а потом и Србији, као и да изрази спремност да надокнади штету – рекао је Јовановић.


Подсећајући на ставове једног дијела српске јавности да је Србија сама крива због бомбардовања, Јовановић је за београдске “Вечерње новости” оценио да би други бенефит био да се о том питању постигне национални консензус.


Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе оцијенио је да су се челници Алијансе “излетели” са причом о бомбардовању, покушавајући да се исплету из украјинског чвора.


- У њиховом признању видим још једну потврду да су у дефанзиви, затечени ситуацијом и поређењем Косово – Крим – рекао је Пророковић.


Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику не мисли да Србија можемо да извуче корист из саопштења НАТО-а.


- Земље које су учествовале у бомбардовању чланице су ЕУ, ка којој Србија иде, па је питање колико отварање те теме може да јој помогне и где би уопште могла да је отвори. И онда и сада само се потврдила иста ствар – да је међународно право, у ствари, право најјачих – закључила је Јоксимовићева.


(Срна)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1ta8Dqc

Како је био могућ напад у Бостону?

boston-maraton


Годину дана након напада на Бостонском маратону постоје бројни извештаји, али ниједна метода којом би се ствари могле побољшати када је реч о обезбеђењу. У нападу су убијене три особе а више од 260 повређено.


Људи у Америци се и данас питају како је у време тоталног надзора и свемогућих тајних служби био могућ такав злочин. Експерту за питања безбједности Томасу Мекнамари је јасно: „Можда је било могуће да се напади осујете да су тајне службе размјењивале податке са локалним снагама безбедности“, каже он за ДW. Некадашњи амбасадор Мекнамара био је у служби многих америчких председника као стручњак за безбедност. Након напада 11. септембра водио је одељење задужено за размену података у оквиру америчке тајне службе.


Локалне власти и тајне службе надгледају скоро сваки вид комуникације. Али, и поред тога су двојица браће Чечена који су емигрирали у Сједињене Државе активирати бомбе 15. априла 2013. Уз то је старији брат Тамерлан Царнајев годинама био под будним оком руске тајне службе. Руска тајна служба је 2011. јавила америчкој савезној полицији ФБИ и тајној служби ЦИА да се осумњичени потпуно променио. Они су тада навели да је Тамерлан Царнајев постао побожни следбеник радикалног ислама и припрема састанке са припадницима сличних савеза у својој домовини. Али, након истраживања ФБИ на крају се дошло до закључка да Тамерлан Царнајев не представља опасност за Америку. А то је била фатална грешка.


Недостатак сарадње


А након напада је по ФБИ и ЦИА осута паљба. Прије свега критика на рачун ФБИ да није следио важна упозорења. Зашто у обзир нису узети кључни налази, који су додуше били само у виду препорука – за то нико не жели да преузме одговорност. Одбор за унутрашња питања Представничког дома Конгреса је у свом извештају дошао до сличног закључка као и експерт за питања безбедности Мекнамара. Савезне службе су премало комуницирале са локалним службама које се баве кривичним гоњењем. Тако да служби у Масачусетсу нису били доступни подаци о томе да је грађанин ове савезне америчке земље Тамерлан Царнајев регистрован и у руској и америчкој тајној служби. Одбор такође наглашава да су садашњи закључци идентични оним након напада 11. септембра 2001, али и пуцњави у тексашком Форт Худу 2009. године. И сада је време да се то промијени.


cernajev Цртеж са првог дана процеса против млађег Царнајева


Многи представници служби у Бостону су прошле седмице на саслушању пред одбором америчког Конгреса нагласили да је сарадња локалних служби безбеднсоти била у основи добра. Овакав закључак је извео и професор кризног менаџмента Херман Леонард са Универзитета Харвард. Он је заједно са својим малим тимом објавио студију у којој анализира акцију ватрогасаца, хитне помоћи и других локалних служби. Професор Леонард је такође био на саслушању Одбора за унутрашња питања америчког Конгреса. „Одбор је наш рад оценио веома корисним, а били су сагласни и са нашим препорукама“, каже Леонард за ДW.


Тајне службе се бране


Њујорк тајмс је пре неколико дана цитирао је један још необјављени извештај у којем америчке тајне службе пребацују одговорност на Русе. Руска влада тада наводно није пренела све што је знала. У противном би се ФБИ више позабавио осумњиченима. Да ли је ово изговор? За Томаса Мекнамару то уопште није релевантно. У природи је тајних служби да задржавају информације. Русија је два пута упозорила Америку на опасне активности Царнајева. „То је довољно да се делује“, каже Мекнамара.


Но, у једном интерном извештају ФБИ након напада у Бостону, савезна полиција се жалила да су јој руке биле везане, првенствено због савезних закона и смерница којих треба да се држи у свом раду. Томас МекНамара истиче да је ФБИ још увек могао да учини једно, а то је да бар проследи податке. „Јер, овде је проблем у размени података а не у деловању“, наглашава овај експерт за безбедност. Он напомиње и да је ФБИ прилично уздржан када се ради о размени података. У извештају службе која је надгледала рад тајних служби стоји и да је управо код тих питања код ФБИ учињено неколико побољшања.


Маратон остаје


Ове године 21. априла ће се пуцњем из пиштоља означити почетак Бостонског маратона. Он би требало овај пут да буде највећа али и најбоље обезбеђена трка. За 118. маратон ангажовано је 3.500 полицајац – двоструко више него до сада. Биће постављени пунктови за контролу метала, као и пси обучени за откривање бомби, али и стотине камера за надгледање обезбеђиваће стазу.


Процес против млађег брата Џохара Царнајева требало би да почне у новембру. Овом 20-годишњаку прети смртна казна. Његов брат Тамерлан је четири дана након напада убијен у размени ватре с полицијом.


(Дојче веле)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1ta8F1r

ВИРТУЕЛНИ ТЕЛЕСКОП: Гледајте уживо помрачење месеца

mesec-1


Тотално помрачење месеца, одиграће се у раним јутарњим сатима, започињући ретку секвенцу четири потпуне лунарне еклипсе које се очекују у следеће две године.


Прво помрачење у априлу, тотална лунарна еклипса, почиње у 7.20 сати (5.20 ГМТ) на америчкој Источној обали, па ће бити биће видљива из Северне и Јужне Америке, Аустралије, Новог Зеланда и других делова пацифичког региона.


Тотална еклипса ће трајати од 09.07-10.25 сати (07.07-08.25 ГМТ), док ће парцијалне фазе бити видљиве неколико сати пре и после потпуног помрачења, пренео је портал “Спејс”.


mesec-2


Помрачење месеца се догађа кад се сунце, Земља и месец поређају тако да сенка наше планете пада на сателит.


-Пун месец ће прво деловати мало тамнији од уобичајеног, али ће људи убрзо приметити много тамнију сенку који се креће преко месеца, црвенкасто-браон боје – изјавио је за “USA Today” астроном Џералд Мекиган, из Свемирског и научног центра Чебот у Окланду, Калифорнија.


mesec-3


Такозвани “крвави” месец своју боју добија захваљујући преламању сунчевих зрака кроз Земљину атмосферу.


-То је исти ефекат који видите кад Сунце поприми црвенкасто-наранџасту боју током заласка, само што се у овом случају преломљена сунчева светлост пројектује на Месец – објаснио је Мекиган.


mesec-4


Такође, током еклипсе, Марс ће бити приметан као ватрено црвена “звезда” поред Месеца. Црвени Марс и црвени Месец биће спектакуларан призор, кажу астрономи, додајући да је једино штета што многи неће имати прилике да присуствују овом догађају због временске разлике или временских прилика, наводи “USA Today”.


Помрачење месеца уживо гледајте овде:



(Телеграф)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1j0ptkC

ММФ ОБЈАВИО СЕЗАЦИОНАЛНИ ИЗВЕШТАЈ: Не слушај Брисел и економија ће ти бити боља!

СРПСКИ ЏЕЈМС БОНД: Човек који је могао да спречи напад на Перл Харбур! (ВИДЕО+ФОТО)

dusko popov dejms bond59


Шпијун, женскарош, секс симол и фатални агент са ‘дозволом за убијање’ … Бонд, Џејмс Бонд је један од највећих британских симбола популарне културе, али по свој прилици је и још нешто. Иза књижевног лика Ијана Флеминга крије се човек који је заиста постојао – Србин Душко Попов.


У свету елитне шпијунаже, интрига и „правих” тајних агената једно име редовно се наводи као изор – Душко Попов. Био је најуспешнији шпијун током Другог светског рата, дупли агент коме су веровали и Черчил и Хитлер, и вероватни узор за чувеног агента 007 Ијана Флеминга.


Ко је био Душко Попов?


Рођен је у Тителу у јужној Бачкој, у богатој породици. Живео је у центру Београда, али се породица тридесетих година преселила у Дубровник. Похађао је најбоље школе, а 1936. године се обрео у Фрајбургу на студијама права.


Ту је упознао Јохана Џебсена – човека који ће му постати најбољи пријатељ, али и заувек променити живот…


Душко Попов је течно говорио италијански, немачки, француски и енглески језик. Презирао је нацисте и згражавао се над дискриминацијом коју су вршили над Јеврејима.


Почетком 1940. године, када је Други светски рат већ увелико трајао, али Југославија још успевала да остане неутрална, управо га је Џебсен позвао да се прикључи „Абверу” немачкој обавештајној служби.


– Душко био изненађен и запањен јер је знао да је Џони против нацизма. Мислим да му је Џони рекао нешто кључно:


„Најбољи начин да се неко победи је бити у тој екипи” – прича Марко Попов, син тајног агента у документарном филму „Тајне рата: Дупли агент Трицикл”.


dusko popov supruga i sin

Ипак, план Душковог друга био је још смелији – он је предложио да постану „дупли агенти” који би радили за Немце, а заправо прикупљали информације за савезнике.


И тако је рођен тајни агент Попов… За Немце кодног имена „Иван”, за Британце „Трицикл”.


Легенда о Џејмс Бонду вероватно је настала у коцкарници лисабонског хотела „Паласио”. Агент британске тајне службе задужен за праћење Попова посматрао је како Србин улаже 80.000 долара (око 640.000 долара у данашњој вредности) како би натерао противника да одустане.


Тај агент био је Ијан Флеминг, а његов први роман о агенту 007 звао се „Казино Ројал” и садржао је идентичну сцену.


Стварни агент Попов имао је и друге особине свог измишљеног двојника – обожавао је пиће, скупа кола и изнад свега – жене! Једно време, био је у вези са чувеном француском глумицом и лепотицом тог времена Симон Симон.


Ипак, живот Душка Попова био је, пре свега, живот пун опасности, на релацији Лисабон (који је био седиште европске шпијунаже тог времена) – Лондон (где је Британцима редовно подносио извештаје о немачким плановима и добијао лажне информације које је требало да подметне Рајху).


Хувер је знао план напада на Перл Харбур


Негде у тој комуникацији, Попов је дошао у посед невероватног податка – Јапанци су се уочи 1941. године живо интересовали за могућност полетања бомбардера са носача авиона, а он је од „Абвера” добио задатак да оде у САД и прикупи информације о луци Перл Харбур.


Попов је склопио „два и два” и одмах по доласку у Америку отишао у седиште ФБИ-ја и предочио им да ће Јапанци напасти Перл Харбур.


Ипак, његова упозорења нису схваћена озбиљно.


– Хувер је на више начина био изузетан човек. Вероватно је био хомосексуалац, мрзео је странце, поготову Душка. Мрзео је плејбоје и све у вези са Душком – каже Расел Милер, британски аутор и новинар.


Због свега наведеног, пријем Попова у ФБИ је био хладан, а у његову причу Хувер није поверовао. Неколико месеци касније, 7. децембра 1941. године, вероватно се покајао.


До краја рата, Попов је успео да од Немаца извуче преко два милиона долара у данашњој вредности за потребе „тајне мреже нациста у Британији” које је заправо прослеђивао савезницима.


Такође, његова улога у „Дану Д” била је кључна. Он је успео да лажним извештајима скрене пажњу нациста са Нормандије на надуване тенкове и лажне војне трупе стратешки распоређене на другим деловима обале. Ова акција звала се „Фортитјуд”.


По окончању рата, Попов је престао да се активно бави обавештајним радом. Живео је као и целог живота – екстравагантно и гламурозно. Женио се два пута и добио четири сина.


Пред крај живота је написао мемоаре „Шпијунажа и контрашпијунажа”. Његово сведочанство о Перл Харбуру изазвало је оштре полемике у Америци где је ФБИ покушао да забрани штампање.


Године 1981. у 68. години живота, у Лондону, умире један од највећих шпијуна Другог светског рата … Попов … Душко Попов.



Прави Џејмс Бонд?


Када се Ијан Флеминг прославио својим романима о тајном агенту у „служби њеног величанства”, часопис „Паблишерс викли” је написао:


„Тај шармантни, очаравајући млади југословенски плејбој који је послужио као узор Јану Флемингу да створи лик Џемса Бонда, био је невероватно смео и успешан”.


Ипак, сам Душко Попов је био нешто уздржанији.


– То сте закључили ви, медији. Кад су Флеминга напали британски медији зато што превише слободно приказује Џејмс Бонда, агента Британске тајне службе, наводно је рекао:


„Не бих вам навео његово име, али звали су га Трицикл – изјавио је Попов у једном интервјуу пред крај живота не поричући да то јесте било његово кодно име, као ни то да га је славни аутор пратио један период за време Другог светског рата.


(Дневно)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1j0ppRK

КРВАВИ УСКРС 1944: ЕНГЛЕЗИ су Србе бомбардовали на Титов захтев!

НА ДАНАШЊИ ДАН СУ ЉУДИ БОГА ОСУДИЛИ НА СМРТ: Данас је Велика Среда

Ruganje-Hristu


Православне цркве и верници данас обележавају Велику Среду, један од најзначајнијих дана у Недељи страдања. Према предању, на данашњи дан јеврејска скупштина Синедрион осудила је Исуса Христа на смрт распећем. Велика Среда је и дан строгог поста.


Све православне цркве и верници обележавају данас Велику Среду, један од најзначајнијих дана у Недељи страдања, када је, према предању, јеврејска скупштина Синедрион осудила Исуса Христа на смрт распећем.


У Четворојеванђељу је записано да је вест о васкрсењу Лазаревом “озлобила првосвештенике” који су Исуса осудили као лажног пророка и лажног спаситеља људског рода.


Велика Среда је стога и дан строгог поста за православне вернике, а они који поштују канон Цркве, посте у среду и петак током целе године, у дане изрицања пресуде и смрти Христове.


Према предању, Исус је на Лазареву суботу у Витанији дигао из мртвих Лазара Четвородневног, починивши последње чудо пред Недељу страдања, смрт и Васкресење.


Исус Христос је наредног дана, на Цвети, ушао у Јерусалим свечано и јавно обзнанивши своју веру, свестан стардања које му предстоји.


У току Страдалне недеље у православним храмовима се обележавају и Велики Четвртак, успомена на Последњу или Тајну Вечеру Исуса Христа и његових ученика, а потом Велики петак и Велика Субота, дани Христовог распећа и смрти.


Круна празновања је Васкрс, који ће ове године све православне цркве обележити у недељу, 19. априла.


Тај празник у коме је суштина хришћанске вере све православне цркве обележавају истовремено уједињене у чувању православне догме хришћанства.


Православни Васкрс се слави увек после пролећне равнодневнице, и то у прву недељу пуног месеца после јеврејске Пасхе и не зависи од званичних календара – Јулијанског или Грегоријанског, који су прихватиле неке православне цркве.


Према званичним календарима одређују се “непокретни” празници, док су “покретни” празници везани за Васкрс, чији је датум условљен “природним календаром”.






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1j0prZK

ЕУФОРИЈА, СЛАМАРИЦЕ И ИСТОК: Одакле новац за индустрију Србије?

Чавић: Хтео сам опет да се такмичим

sp cavic_620x0


Милорад Чавић је у једном тренутку, баш као што је ових дана урадио славни Мајкл Фелпс, пожелео да поново такмичи са најбољим светским пливачима. Најбржем европском “лептиру” срце је зиаграло лане за време СП у Барселони, али је брзо схватио да би то у ствари био бег од обавеза које има у својој Академији.


- Размишљао сам, а онда сам се сетио да уочи Олимпијских игара 2012. због операције кичме нисам тренирао годину и по дана. Питао сам се и да ли би иза мене могао да стане Пливачки савез Србије, како обезбедити велика средства, да ли бих уопште имао подршку. Схватио сам да је тај део живота иза мене, да би повратак био само бежање од обавеза у стварном животу. И морам и себи и другима да признам да је тај жар нестао оног дана када се завршила финална трка на 100 м лептир у Лондону – причао је Чавић док је гледао тренинг ватерполо репрезентација у Крагујевцу.


И да се вратио не би се такмичио на 100 м лептир, већ би се окренуо на 100 м краул.


- За време СП у Барселони имао сам велику жељу да тренирам, да се спремам за 100 м краул, јер мислим да у тој дисциплини никад нисам дао свој максимум. А зна се да сам међу шест најбољих на свету – уздише Чавић.


Један од наших најбољих спортиста свих времена признаје да му је било потребно да се привикне на нове обавезе, одговорности…


- Лакше је бавити се спортом него бизнисом. Више је у том тренутку то била жеља да се побегне од обавезе, него што је срце желело да се такмичи. Уосталом, мени није довољно да учествујем на Играма у Рију 2016, да будем осми у финалу – истиче Чавић.


Одлука Американца Мајкла Фелпса није превише изненадила некадашњег светског и европског првака:


- Са 18 олимпијских злата се доказао и то не може да му буде мотив. Ни новац сигурно није мотив. Мислим да га је ухватила криза, кроз коју сам и ја прошао и о којој говорим у мом документарном филму, а то је да спортиста по завршетку каријере више не зна шта ће са собом. Не може да се пронађе у некој другој сфери живота. Фелпс сигурно има жељу за пливањем, али се више плаши оне друге стране живота…


ОДУШЕВЉЕН СИЛАЂИЈЕМ


Лане је у Крагујевцу покренуо “Пливачку академију Милорад Чавић”, а ових дана се највише поноси својим чланом Чабом Силађијем, који је све бољи на 50 и 100 м прсно.


- Ко прати пливање зна да је невероватно да неко у 24. години, као Чаба, може да направи толики напредак. Презадовољни смо његовим тренутним резултатима, а ко зна колико далеко може до догура на ЕП у августу у Берлину – каже Чавић.


(Новости)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1j0poxf

Друловићу само 2.000 евра месечно

Фалкао: Ноле је тотални геније

SP-DJOKS_620x0


Колумбијац Фалкао, један од најбољих фудбалера света који од ове сезоне наступа за Монако, објавио је на “Твитеру” фотографију на којој Новак држи његов црвено-бели дрес.


- Ноле је тотални геније. Велики Ђоковић је позирао са мојим дресом са бројем девет, на стадиону “Луј Други” – написао је сјајни Радамел.


(Новости)






СРБИН.ИНФО http://ift.tt/1j0plRV