Saturday, May 10, 2014

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 11.мај (28.апр) Свети апостоли Јасон и Сосипатр




Св. апостоли Јасон и Сосипатер, и Керкира девица

Прва двојица беху од Седамдесет апостола, а последња беше кћи некога цара са острва Крфа.


Јасона и Сосипатра спомиње апостол Павле (Рим. 16, 21) и назива их рођацима својим. Јасон је био родом из Тарса као и сам апостол Павле, а Сосипатер из Ахаје. Први беше постављен од апостола за епископа Тарсијског а други за епископа Иконијског.


Путујући и проповедајући Јеванђеље ова два апостола стигоше на острво Крф, где успеше да саграде цркву у име св. Стефана првомученика и да придобију неке незнабошце за цркву. Цар тога острва баци их у тамницу, где беху затворени 7 разбојника: ...



СРБИН.ИНФО


Уз предивну песму Михаила Обреновића, Што се боре мисли моје, желимо вам пријатну ноћ





Што се боре мисли моје


Што се боре мисли моје

Искуство ми ћутат` вели,

Беж`те сада ви обоје

Нек ми срце говори.


Први поглед ока твога

сјајном сунцу подобан

пленио је срце моје,

учинио робом га.


Да те љубим, ах, једина

целом свету казаћу,

сам` од тебе, ах, премила,

ову тајну сакрићу.


КНЕЗ МИХАИЛО ОБРЕНОВИЋ (1823-1868)


СРБИН.ИНФО


УДАРИ У КАМЕН: Ми, дјеца са колодвора Пинк

ИМОВИНСКА КАРТА ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕОГРАДА: Невероватна месечна примања Синише Малог





Синиша Мали, градоначелник Београда, један је од најбогатијих политичара у Србији.


Градоначелник Београда месечно прима чак три плате. Према подацима Агенције за борбу против корупције, односно, извештаја за имовину и приходе функционера, Мали прима месечне плате од Клиничког центра Србије, Комерцијалне банке и плату на име функције градоначелника престонице.


Мали је члан Управног одбора Клиничког центра Србије и за ту функцију месечно прима 43.845 динара. Као председник Управног одбора Комерцијалне банке прима 176.000 динара, а као градоначелник прима 120.000 динара.


То је укупно 339.845 динара месечно, то је приказ штедње и скромности најближих сарадника нашег поштеног ”Реформатора”. ...



СРБИН.ИНФО


Домаћи медији су уништени приватизацијом, тајкунизацијом и таблоидизацијом




Драгана Чабаркапа, председница СИНОС-а (Синдикат новинара Србије) о власничкој трансформацији медија у Србији: Вратимо достојанство професији.


Криза у медијима резултат је опште кризе у друштву и руинираног система вредности. Власничка трансформација медија је због својих последица осетљиво питање о коме се мало изнело у јавност. Драгана Чабаркапа, председница Синдиката новинара Србије говори о питањима везаним за приватизацију медија у Србији.


Европска Унија захтева од Србије излазак државе из медијске сфере. Недавно сте изјавили да ни у Европи нису сви медији приватизовани. Шта се код нас догодило преласком медија у приватне руке?


Приватизација медија у Србији је оставила катастрофалне последице. ...



СРБИН.ИНФО


О СЕДАМ РАСПЛАМСАВАЊА ДУХА: Зашто слепо и бескорисно журимо кроз живот





(Из дела св. Јована (Шаховског), епископа Сан-Франциског)


Човекова невоља је у томе што непрестано жури, али жури сујетно, бесплодно. Човек помера планине својом енергијом, подиже и руши читаве градове за веома кратко време. Али, ако се загледамо у у ту његову енергију и погледамо на њене последице, видећемо да она не умножава добро у свету. А оно што не умножава добро је бескорисно. Чак је и уништавање зла бескорисно, ако то уништавање није пројављивање добра и не доноси плодове добра.


Живот људи у свету је постао јако ужурбан и постаје све ужурбанији; сви беже, сви се боје да негде не закасне, да некога не затекну, да нешто не пропусте, да нешто пропусте да учине. Машине јуре по ваздуху, води и земљи, али не доносе срећу човечанству; насупрот, руше и оно мало среће што је још остало на земљи.


У свет је ушла ђаволска ужурбаност. ...



СРБИН.ИНФО


ГРАДСКА ЧИСТОЋА У БЛОКАДИ: Београду прети зараза због пуних контејнера!





Радници “Градске чистоће” почели су да пробијају алтернативни пут у Великом Селу како би њиме допремали смеће на депонију у Винчи.


Ову депонију већ неколико дана у блокади држе становници Радмиловца, који протестују због најављене градње далековода који би требало да пролази преко њихових кућа и имања.


- Наше екипе ће радити даноноћно како би направиле алтернативни пут којим ће се смеће одлагати на депонију. Ако до сутра не буде прекинута блокада депоније у Винчи, чак 80 одсто контејнера остаће пуно, што представља ризик по здравље Београђана. Више од 50 одсто контејнера није испражњено данас, јер смо смеће одлагали само на депоније у Руми, Лазаревцу, Јакову и Обреновцу – кажу у “Чистоћи”.


То, према њиховим речима, донекле ублажава проблем, али ове депоније немају ни изблиза толико велики капацитет као депонија у Винчи.


С друге стране, грађани Радмиловца, који још од четвртка блокирају депонију у знак протеста због најављене градње далековода који би прелазио преко њихових имања и кућа, кажу да не намеравају да се повуку.


- Остаћемо до даљњег на барикадама. Извињавамо се грађанима Београда, али скрећемо пажну јавности да се ми овде боримо за здравље више од 2.000 деце која иду у оближњу школу, такође угрожену далеководом – каже Александар Мастелицам један од мештана. ...



СРБИН.ИНФО


КАРЛЕУША: Хвала, браћо Хрвати





Певачица Јелена Карлеуша имала је у петак наступ у једном клубу у Загребу.


Како је навела на Твитеру, њен мини концерт у главном граду Хрватске протекао је више него успешно, а фановима у нашој суседној земљи захвалила се од срца, наводи ”Телеграф”.


”Хвала браћо Хрвати, хвала Загреб, хвала верни фанови. Посебно хвала хрватским медијима на дивним речима и подршци’’, написала је Карлеуша на Твитеру.


(Telegraf.rs)


...



СРБИН.ИНФО

Нови алиби НАТО-а за бомбардовање СР Југославије





Рушевине болнице “Драгиша Мишовић, 19. мај 1999. године (Фото Д. Јевремовић)



Након Обамине изјаве да је Косово добило независност после међународног референдума, Андерс Фог Расмусен тврди да је НАТО напао Југославију да би „спречио геноцид”.


Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је јуче да је војна интервенција против Београда била у складу са Повељом УН као и да је имала за циљ спречавање геноцида. ...



СРБИН.ИНФО


ШЕТЊА ЗА РУСИЈУ: Српска младост на улицама Београда поручила – СЛАВА РУСИЈИ! (Фото албум)





Пар хиљада, углавном младих људи, прошетало је данас улицама Београду у знак подршке братском руском народу и одржавању референдума у Доњецку и Лугањску.


Окупљени су носили заставе Русије и Србије, слике Владимира Путина и Цара Николаја, као и заставе Доњецка, Одесе, Лугањска и Харкова.


Испред Храма Светог Саве обратила се Милица Ђурђевић, портпарол Српског сабора Заветници, која је подсетила на славну историју два народа. Она је истакла да упркос томе што власти у Београду потпадају под утицај својих ментора са Запада, који траже од Србије да окрене леђа Руској Федерацији, српски народ никада неће заборавити историјско савезништво Срба и Руса.


„Драга православна браћо и сестре, у тренуцима вашег великог страдања у Украјини, захвални смо вам што сваку прилику користите да међународној заједници укажете и на питање сувернитета Србије и неправде која је учињена над нашим народом: НАТО агресијом 1999. године без сагласноти СБ УН и сецесијом Косова и Метохије, подржаном од стране Западних сила.“


Након обраћања колона је кренула ка Руској цркви, носећи паролу „Слава Русији“.


У шетњи су учествовали и руски добровољци који су учестововали у последњим ратовима за слободу српског народа током деведесетих година.


рпски сабор Заветници се захваљује свима који су се одазвали „Шетњи за Русију“. ...



СРБИН.ИНФО


Пучистички Кијев и проруски федералисти – дан пре референдума (Анализа)





Дан пред референдум из Кијева поручују: “Глас за отцепљење био би глас за катастрофу, понор у бездан”.


Као и у случају референдума на Криму који је одржан у марту, неизабране пучистичке власти у Кијеву од почетка тврде како неће да признају легитимитет најављених референдума у источним украјинским регионима Доњецк и Луганск, који би се требали одржати сутра.


Но, из Кијева данас очигледно – упркос чињеници да не признају референдуме – сугеришу становницима да гласају против отцепљења источних региона од Украјине. Пучистички председник, постављен након државног удара у Кијеву, Александар Турчинов, рекао је како би глас “ЗА” био катастрофа.


Турчинов позива на преговоре са локалним представницима по питању веће аутономије за источне регије, но у исто време истиче како наоружани побуњеници, које назива терористима, не могу бити део тих преговора.


Подсетимо, на такве преговоре позвао је и руски председник Владимир Путин јавно поручивши антипучистичким снагама на истоку земље да не одржавају референдум сутра, тј да га “одложе до даљњег”. Но, побуњеници су се ипак оглушили на захтев Москве те истичу како ће референдум сутра бити спроведен.


О легитимитету референдума би се свакако дало да говори, но чињеница јесте како ни власт у Кијеву нема демократски легитимитет. Сутрашњи референдум, ако буде спроведен коректно, ипак ће у овој хаотичној ситуацији рефлектовати вољу народа. ...



СРБИН.ИНФО


Уживо : Воде Звезда, Јавор и ОФК





Дуелима Нови Пазар – Чукарички, ОФК – Напредак, Рад – Доњи Срем и Раднички 1923 – Јавор у 17ч почело је 28. коло Јелен Суперлиге.


Фудбалери Црвене звезде гостују екипи Слободе у Ужицу. Звезда води 2:0, головима Ненада Милијаша у 4. и Нејца Печника у 39. минуту.


Меч има велики значај за обе екипе, црвено-бели се боре за титулу шампиона, док се црвено-црни грчевито боре за осптанак.


Екипа Славише Стојановића налази се на две победе од циља, а уколико слави у Ужицу довољан јој је још само тријумф у четвртак против екипе ОФК Београда. ...



СРБИН.ИНФО


АЛЕКСАНДАР ВЕЉИЋ ЗА „СРБИН ИНФО”: ЕУ рехабилитује нацизам који само Русија може да заустави




Редакција „Србин инфо” је разговарала са Александром Вељићем, председником „Друштва за очување сећања на холокауст”.


Како коментаришете напад припадника странке Јобик на Иштвана Пастора?


- За разлику од свих који листом изражавају згражавање, као да протеклих година нису имали појма да ЈОБИК активно делује, ја тај чин коментаришем као знак за узбуну свим Мађарима, а и другим народима у Европи. Наше државне органе, изгледа, до сада ништа није успело да узбуни, па ни то што смо уочи избора широм Бачке морали да гледамо претеће геноцидне билборде ЈОБИКа са поруком: “Ми смо ЈОБИК. Будућност не можете да зауставите”.


Нажалост, изгледа да многи Мађари данас нису спремни да зауставе историју која понавља, јер све то што посматрам већ четири године у Бачкој личи на предокупационо стање у прошлом веку. И све време добијам одмахивање руком, коментаре да претерујем и да наводно мрзим мађарски народ. То је најгнуснија клевета да мрзим било који народ, а поготово онај који ми је подарио пријатеље који су ми ближи од рођене браће. ...



СРБИН.ИНФО


ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: Украјина – има ли компромиса?

Сумњиви уговори у Италији!





Италијанска финансијска полиција проверава уговоре 17 играча. Игор: Нисам добио позив пореских власти, сигуран сам да у мом случају нема проблема


Италијански медији објавили су да су под истрагом финансијске полиције уговори 17 кошаркаша Сијене, склопљени у периоду од 2006. до 2012. године, међу њима и они које су потписали двојица српских играча – Игор Ракочевић и Милован Раковић. Акција кодног назива “Тајм-аут”, која траје од 2012, већ је довела до хапшења бившег председника клуба Фердинанда Минућија, осумњиченог за пореску утају.


На терет му се ставља манипулисање пореским пријавама, плаћање на црно на име накнада за играче Сијене, издавање лажних фактура, промене у финансијским и рачуноводственим извештајима. Осим Ракочевићевог и Раковићевог уговора, под истрагом су и они са потписима Кшиштофа Лавриновича, Римантаса Каукенаса, Шона Стонрука, Ромејна Сатоа, Бенџамина Езеа, Боа Мекејлеба, Хенрија Домерканта, Никоса Зисиса, Владе Илијевског, Бутсија Торнтона, Дејвида Моса, Малика Хеирстона, Дејвида Андерсена, Дејвида Хокинса и Виктора Саникидзеа.


Према италијанском закону, сви играчи чији су уговори под сумњом имају обавезу да се пријаве пореској полицији. ...



СРБИН.ИНФО


Дачић: Имамо ми своју главу, неће бити санкција Русији





БЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Ивица Дацић изјавио је данас да Србија нема обавезу и да неће уводити никакве санкције Русији и да је став Србије по том питању „кристално јасан“.


Дачић је, коментаришући изјаве страних дипломата, новинарима у Београду рекао да ће Србија бити у обавези да поштује заједничку спољну и безбедносну политику Европске уније (ЕУ) када постане њена пуноправна чланица, а да ће до тада Србија водити самосталну спољну политику.


Како је објаснио, та спољна политика ће се базирати на жељи Србије да буде чланица ЕУ и очекиваном њеном понашању у складу с тим.


- То значи да се у што већем проценту придружујемо ставовима ЕУ истовремено балансирајући и разматрајући појединачно свако питање и оцењујући га у складу са нашим националним и државним интересима, рекао је Дачић.


- Наравно, много би нам лакше било да земље које данас говоре да Србија треба да осуди такозвано незаконито понашање Русије према Украјини, да су то исто урадиле и да су осудиле незаконито понашање Косова у односу на Србију, навео је шеф српске дипломатије.


Он је додао да двоструки стандарди никада нису били добри, и да се зато Србија и у овој позицији поставила принципијелно у смислу да она подржава територијални интегритет сваке државе чланице УН, а да, с друге стране, Србија нема обавезу и неће уводити никакве санкције Русији њен је став „кристално јасан“.


- Ми знамо шта су наше обавезе и то смо јасно саопштили (високој представници за спољну политику и безбедност ЕУ) Кетрин Ештон и нико у свету не треба да се брине за позицију Србије. Имамо ми главу да размишљамо, закључио је Дачић.


Извор: ...



СРБИН.ИНФО


Нови алиби НАТО-а за бомбардовање СР Југославије





Након Обамине изјаве да је Косово добило независност после међународног референдума, Андерс Фог Расмусен тврди да је НАТО напао Југославију да би „спречио геноцид”


Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је јуче да је војна интервенција против Београда била у складу са Повељом УН као и да је имала за циљ спречавање геноцида. Његова изјава стигла је недуго после говора Барака Обаме у којем смо чули да је на Косову одржан легалан референдум о независност


Криза у Украјини и руска анексија Крима поново су покренуле приче о разлозима и легалности бомбардовања СРЈ и подсетиле нас на то колико се у рату олако и много претерује, измишља или грубо речено – лаже.


Поручујући естонијским студентима да се руска акцији на Криму и операције НАТО-а у Србији и Либији никако не могу поредити, Расмусен је казао:


„Покушавајући да одбране противзакониту анексију Крима, руски лидери су напали легитимитет НАТО операција у Либији и на Косову. На Косову је циљ био да се спречи геноцид, што је у складу са Повељом УН ”, поручио је Расмусен.


Напад алијансе на Србију није био у складу са поменутим актом светске организације јер он изричито налаже да је за сваку војну интервенцију против једне земља потребна сагласност Савета безбедности Уједињених нација, што НАТО није имао. Није тачно да је операција из 1999. имала за циљ спречавање геноцида јер су масовна кршења људских права и протеривања Албанаца уследила тек после првих бомби које су пале на Србију. НАТО агресија пре је била узрок а не последица хуманитарне катастрофе, како је то желео да представи Расмусен. ...



СРБИН.ИНФО


ДСС: Уместо лекара и просветара опорезовати естраду





НOВИ СAД – Покраjински одбор ДСС сматра да би уместо наjављеног додатног опорезивања просветних радника, лекара и службеника прво требало опорезовати естрадне звезде коjе се хвале своjим богатством.


- Уместо што планира да додатно опорезуjе просветне раднике, лекаре и службенике, Влада Србиjе би требало да опорезуjе звезде разних риjалитиjа, певаче и певаљке, коjи се свакодневно хвале по медиjима ко jе купио колику кућу, стан, ауто, или луксузну гардеробу или ко jе имао колико посетилаца на концертима по Србиjи и иностранству, рекао jе председник Покраjинског одбора ДСС у Воjводини Mиленко Jованов.


Kако jе наведено у саопштењу из Покраjинског одбора ДСС, он jе на састанку страначких стручних комисиjа рекао да jе ових дана обjављено како неке од наjбогатиjих “естрадних звезда” не плаћаjу ни струjу нити основне комуналне услуге, а порез плаћаjу у неким другим државама, док истовремено “своjим дегутантним иступима и хвалисањем не избиjаjу из медиjа у Србиjи”.


- Наш jе предлог да се максимално опорезуjу шунд, кич и неукус у било ком поjавном и медиjском облику, истакао jе Jованов и додао да би држава Србиjа на таj начин коначно уредила и ту област, коjа представља наjвећу грану сиве економиjе у земљи.


Извор: Танјуг


...



СРБИН.ИНФО

Амерички конгресмен: САД плаћају нацисте у Украјини да убијају, а онда криве Русију





Извор тренутне кризе у Украјини није у потезима Русије, већ у свргавању легално изабраног председника. Такво мишљење изнео је конгресмен-републиканац из Калифорније Дејна Рорабахер слушањима посвећеним ситуацији у Украјини.


У Представничком дому он се налази функцији председника пододбора за Европу, Евроазију и нове претње спољнополитичког одбора, а у прошлости је био спичрајтер председника Роналда Регана.


„Ми сви треба да схватимо да је ситуација у Украјини много сложенија него што се то представља сваки дан“ – казао је он.


„Када је почела та криза? – пита се Рорабахер. – Она је почела тако што је легално изабрани председник Виктор Јанукович смењен са своје функције уличним насиљем. Управо тада је и почео хаос“.


Насиље је, како је истакао Рорабекер, почело након што је председник Јанукович решио да закључи економски споразум са Русијом, на шта је, као шеф државе, имао пуно право. ...



СРБИН.ИНФО


Стивен Сигал: И ја сам ратник, као и Срби





„Мислим да Србија има дивну културу, али и храбре ратнике, а и ја сам сâм ратник. Зато поштујем људе у Србији и мислим да ћемо се препознати као ратници. То може да буде добар почетак.“


Стивен Сигал долази у Србију. Али не, Сигал не долази у Београд да снима нови филм, као што би било за очекивати. Неће долазити ни да би посетио државни врх, као што је ишао у посету Владимиру Путину и другим источноевропским председницима. Мада, могао би да да који користан савет.


Стивен Сигал долази у Србију, у оквиру светске турнеје, да би се 24. јуна публици у Сава центру представио као музичар. ...



СРБИН.ИНФО


Подгорица диже споменик Хитлеровим војницима





Марко Перковић из Тивта, познат и као генерални конзул СФРЈ, затражио је од Уставног суда Црне Горе да се изјасни о уставности одлуке црногорске владе да у кругу касарне на аеродрому у Голубовцима код Подгорице подигне спомен-гробље немачким војницима изгинулим на овим просторима током Другог светског рата.


- То би било једино од 825 сличних гробаља подигнутих на територији 45 земаља које би чувала војска, односно потомци оних који су пуне четири године крварили у немилосрдној борби са фашизмом и зато ми желимо да осујетимо тај подухват – рекао је Перковић.


Он каже да је из преписке са председником Црне Горе Филипом Вујановићем и бившим премијером, а сада шефом дипломатије Игором Лукшићем, дознао да се ради о “класичном политички мотивисаном споразуму”, односно да је Црна Гора попустила пред притиском немачке владе.


Уколико би опстала одлука Владе у Подгорици и немачко гробље било подигнуто у кругу војне касарне, Перковић каже да би то значило да ће Војска Црне Горе имати обавезу да буде нека врста почасне страже на гробљу, односно “чувари споменика злотворима и окупаторима, који су побили толико недужног народа и посејали толико знаних и незнаних гробова зарад остварења својих империјалних, фашистичких циљева”.


Да подсетимо, првобитно је било одлучено да спомен-гробље немачким војницима из Другог светског рата у Црној Гори буде у кругу касарне “Милован Шарановић” у Даниловграду, на чему је посебно инсистирао тадашњи немачки министар спољних послова Гвидо Вестервеле.


Уследио је жесток отпор и протести јер се радило о војном објекту који носи име народног хероја из Бјелопавлића, који је са још два народна хероја – Србином Предрагом Јевтићем и Словенцем Нандеом Кавчичем – погинуо 1943. управо од немачке гранате. Уз све то, у касарни у Даниловграду је погинуо млади војник Саша Стојић из Београда, прва жртва НАТО бомбардовања Србије и Црне Горе 1999. ...



СРБИН.ИНФО


Украјински губернатор Јуриј Одарченко: Хитлер је хтео да нас ослободи од Стаљина





Чиновник је током говора на празничној свечаности помислио да је данашњи дан –право време да говори о Хитлеру. Диктатору и најстрашнијем убици у историји човечанства, чиновник је одлучио да захвали за покушај да ослободи Украјину из „комунистичког ропства“.


„Ако читате историју, ми видимо да се он, пре свега, залагао за ослобођење људи од комунистичког ропства, ослобођење људи од тирана Стаљина,“ изјавио је чиновник.



Након тих речи, окупљени људи су почели да вичу на украјинском „срамота“. Губернатору је одлучно пришла жена са дететом на рукама и разбила микрофон. Људи су почели са одобрењем да аплаудирају. Одарченко је потом кренуо ка другом микрофону, покушавајући да настави говор. Међутим, настала туча га је у томе омела. ...



СРБИН.ИНФО


Јусуфспахић: Ја сам српски патриота, муслимани из Сарајева да се не мешају





Заменик реис-ул-улеме Исламске заједнице Србије муфтија Мухамед Јусуфспахић изјавио је да је јединство муслимана у Србији жеља те верске заједнице, под условом да то буде у Србији и у оквиру Ријасета те верске заједнице у Београду.


- Неко жели да нас који живимо у Србији стави под структуре других ријасета у другим земљама. То није исламски и божански закон. Ми живимо у Србији, ми говоримо српским језиком – истакао је муфтија у интервјуу Танјугу.


- Наша је намера да сви муслимани у Србији имају своју управу и, уз дужно поштовање, без мешања оних који нам долазе из Анкаре или Сарајева – навео је Јусуфспахић, иначе рођени Београђанин, Дорћолац, који за себе каже да је српски патриота који припада Алаху.


Противи се одласку држављана Србије у рат у Сирију, јер јету реч о сукобу оних који желе да доминирају на пољу финансија, економије и нафте.


Он је рекао да је био пријатељ с покојним српским председником Слободаном Милошевићем, затим лидером радикала Војиславом Шешељом, председником Томиславом Николићем, и његовим претходником Борисом Тадићем.


(Курир)


...



СРБИН.ИНФО