Sunday, May 04, 2014

ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР: 05. мај (22.апр) Преподобни Теодор Сикеот




Преподобни Теодор Сикеот

Беше му место рођења село Сикеа у Галатији, због чега би прозван Сикеот. Још као десетогодишњи дечак Теодор се предаваше трудном посту и свеноћној молитви по угледу на некога старца Стефана, који живљаше у његовом дому.


Мајка му Марија беше богата удовица и намераваше свога сина посветити војноме звању. Али јој се јави у сну св. Ђорђе и извести је, да је Теодор намењен на службу не цару земаљском него цару небеском. И Теодору се јављао св. Ђорђе много пута било да га поучи било да га спасе какве опасности, у коју су га злобни демони стављали.


Имао је и неколико виђења Пресвете Богородице. Подвиг Теодоров надмашавао је својом суровошћу подвиге свих живих подвижника његовог времена. ...



СРБИН.ИНФО


ОТВОРЕНО ПИСМО О ЕНГЛЕСКИМ РЕЧИМА У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ: Туђице и српски језик





Лазар Џамић је упутио јавности отворено писмо о енглеским речима у српском језику. Како српски језик почиње да се деформише, како туђице и баналне стране речи почињу да деградирају наш језик.


Када неко напусти земљу свог рођења, постоје само три ствари које га неминовно, за неке и нежељено, држе прикаченог за матицу: родбина, културно-менталитетско разумевање и језик. Са првима се можете посвађати, оно друго не морате волети, али оно треће је мање субјективно, оно је ту по себи, једноставно постоји, ушрафљено тако дубоко у наше личности да ниједан вадичеп не помаже.


Или сам тако мислио до недавно. За петнаест година од одласка, једанаест нисам писао на српском. Све сам радио на енглеском: списак бакалука, мобилне поруке жени, белешке за моја писанија… Ни са читањем није било боље: само Пекићеве ‘Одмор од историје’ и ‘Сентиментална повест британског царства’. ...



СРБИН.ИНФО


ПАТРИЈАРХ РУСКИ КИРИЛ: Боже, велики и једини! Чувај Русију-Украјину!

Само 7% људи види више од 10 животиња на овој слици. А Ви? (ФОТО)




Не варајте. Ако видите 11 и више животиња, у коментару напишите које животиње видите.



...



СРБИН.ИНФО

НОВИНАРИ су мање образовани од читалаца, слушалаца, гледалаца којима се обраћају




Уместо да аргументовано и посвећено негује истраживачки и критички дух, новинарство постаје крупан чинилац нарушавања јавног морала и загађивања културног и политичког простора, каже др Миливоје Павловић.


Редован професор Мегатренд универзитета и декан Факултета за културу и медије од оснивања 2005. године др Миливоје Павловић је и професионални новинар од 1969., био републички министар за информације и директор Радио Београда. Од 1998. универзитетски наставник. Доктор је књижевних наука и аутор 15 књига. Сврстава се у утемељиваче Односа с јавношћу као научне и академске дисциплине. Његов уџбеник Односи с’ јавношћу имао је од 2002. седам издања и користи се на четири српска универзитета и на једном у Црној Гори. ...



СРБИН.ИНФО


ЦРНА ГОРА: Покрет за истрагу посрбица (Дављење Срба и Цигана)





Ових дана део црногорске јавности остао је запањен сазнањем да на друштвеној мрежи „Фејсбук“ делује група под називом „Покрет за истрагу посрбица“, коју су по свој прилици покренули црногорски србомрсци који, између осталог, позивају и на „дављење Срба и Цигана“!


Нико из државног тужилаштва Црне Горе или партија на власти није се огласио да осуди деловање ове групе.


Докле се иде у притисцима на српску заједницу у Црној Гори, говори најновији догађај у коме је неко исписао вулгарне графите на улазу зграде у Подгорици у којој живи протојереј ставрофор Велибор Џомић.


- Сачекаћу реакцију државних органа и онда ћу обавестити јавност – каже Џомић. – Посебно су ми значајне реакције невладиног сектора, јер да је оваква порука осванула на улазу неког невладиног активисте или неког верског лица друге конфесије дигла би се кука и мотика.


(Новости)


...



СРБИН.ИНФО

ОДЕСА ЈЕ БИЛА ЦРВЕНА ЛИНИЈА, ИДЕМО НА КИЈЕВ





„Прикупљамо војску и ићи ћемо на заузимање Кијева”.


Након стравичног масакра у Одеси западни медији подједнако оптужују проруске демонстранте који су се налазили испред Дома синдиката и милитанте Десног сектора. Ови други су под маском протеста за уједињену Украјину напали прво демонстранте у парку испред зграде, потом на зграду Синдиката, у коју су се покушали сакрити проруски активисти. После тога више нема говора о “напетостима на југоистоку Украјине”. У току је грађански рат и пошто су у суботу украјинска војска и Национална гарда заузела Краматорск, борбе се воде у Константиновки и Мариопољу. Славјанск је и даље у окружењу а борбени авиони су целу ноћ надлетали Луганск, где је на контролном пункту такође дошло до обрачуна између проруских активиста и непознатих нападача.


ХВАЛИЛИ СЕ МАСАКРОМ


У масакру у Одеси је, према последњим информацијама, убијено 46 људи, а 112 их је рањено. Иако Вашингтон позива Кијев да „казни одговорне за смрт људи у Одеси”, с друге стране, за брутално и планирано убиство десетина људи отворено оптужује Москву и „проруске провокаторе који су у Одесу дошли из суседног Придњестровља”. Фотографије и снимци убијених којима се на Youtube хвале активисти Евромајдана требало би ваљда да буду довољан доказ једнако као и снимак девојака које само сат времена пре припремају молотовљеве коктеле којима ће се касније извршити напад. Идентитет већине нападача је такође познат, а препознати су по снимцима и фотографијама на друштвеним мрежама које су сами објављивали пре, за време и после напада у Одеси. ...



СРБИН.ИНФО


ПРИШТИНСКА ТРИБУНА: Русија на Космет послала 12 особа ради дестабилизације севера?





Такозване Институције безбедности Косова су наводно иднетификовале 12 руских агента за које сматрају да желе дестабилизацију севера Косова и Метохије, пише приштински лист Трибуна.


Према тврдњама овог листа, шиптарске окупаторске службе безбедности су о оваквом развоју догађаја они су прошле недеље и званично обавиестили високе званичнике у Приштини.


- Ова агенција у сарадњи са међународним институцијама безбедности већ неколико месеци покушава да идентификује једну групу људи која регуларно борави на Космету, првенствено на северу. Група се састоји од 12 особа, и сви имају руска држављанства и у различитим временским интервалима бораве на Косову и Метохији – пише Трибуна.


Лист је предходних дана писао како окупаторске безбедносне службе имају информацију о томе да Русија планира дестабилизацију севера Косова и Метохије, како би створили ситуацију сличну оној у Украјини.


(Трибуна, Правда)


...



СРБИН.ИНФО

ЛШ: Ђер одбранио титулу, хаос на трибинама, Драгана Цвијић нокаутирана!





Рукометашице Ђера одбраниле су титулу првака Европе! Мађарице су у Будимпешти у “Ласло Пап” арени пред 10.000 навијача у финалу завршног турнира Лиге шампиона савладале екипу подгоричке Будућности са 27:21 (15:10).


Ђер ће остати упамћен ка тим који је први освојио титулу првака Европе на првом фајнал–фору у историји “елитног такмичења”. Осим по томе, утакмица ће бити упамћена по нередима на трибинама између две групе навијача, током којих је теже повређен један навијач црногорског тима. Како преносе Вијести, током сукоба са мађарском полицијом, један навијач Будућности је пао са трибине и због тежих повреда главе одмах превезен у болницу. Додаје се да је у сукобу са полицијом приведено неколико навијача Будућности. ...



СРБИН.ИНФО


ЗАШТО РУСИЈА НЕ УЂЕ У УКРАЈИНУ: Тајна Путинове стратегије





Престаните са хушкањем на рат и са кињењем Русије што не интервенише, немојте да скачете на миг слика на идиот-кутији.


Случајно или намерно, на годишњицу „vojno-redarstvene operacije Bljesak“ отпочела је нова офанзива украјинске неонацистичке хунте против федералиста на истоку земље. Потпуно идентичну пропаганду какву су деведесетих Загреб и Запад примењивали против крајишких Срба сада Кијев и Запад примењују против „проруских милитаната“. Опет су, с једне стране, Атлантска империја и католички неонацисти, а на њиховој мети аутохтоно православно становништво.


Ту, међутим, сличности престају. Владимир Владимирович Путин је научио све лекције распада Југославије и трагичне судбине Срба. Када је њена моћ била у успону и на врхунцу, Империја је десет година мрцварила Југославију и Милошевићеву Србију да би је на крају окупирала тек на превару „жутим октобром“. Да ли сада, када је у слободном паду, може да победи Русију (која је у успону)? Којешта. Што не значи да не може да направи много зла. ...



СРБИН.ИНФО


Београдски возачи из пакла: Ударају ретровизорима, прете убиством, турирају, прскају…





Пролазници дуж тротоара који повезују новобеоградске блокове 62 и 64 већ годинама се са правом питају да ли се налазе на саобраћајници пошто се провлаче између паркираних аутомобила или склањају од налета бахатих возача.


Један од бројних Новобеограђанина којима је дозлогрдила узурпација пешачке стазе од стране безобзирних возача доставио је нашој редакције слике као доказ те бахатости.


- На фотографијама се види петнаестак паркираних (махом луксузних) аутомобила на тротоару, као и вожња тротоаром два аутомобила, док је вожња трећег забележена на снимку. Такође се види и импровизовани паркинг на игралишту иза бензинске пумпе и прилаз до којег се долази истим оним тротоаром, а исто тако и последице на тротоару јер није прављен за вожњу моторним возилима – написао је наш читалац који је желео да остане анониман.


Читалац посебно наглашава ризик са којим се пешаци сусрећу на овој стази.


- Возачи возе поред пешака без успоравања као да смо ми на Јурија Гагарина а не они на тротоару, турирају иза вас ако се не склоните, трубе, прскају вас барама ако су приморани да скрену са тротоара, не презају ни да вас “погурају” левим ретровизором ако је друга опција да десним погурају контејнер, а има и оних који изађу из аутомобила, млатарају прво значком а затим и пиштољем претећи да ће вас следећи пут убити – јада се читалац.


Он додаје да се тај тротоар налази на траси између две основне сколе, у 62. и 64. блоку, и да свакодневно основци овом стазом одлазе и долазе из школе. Траса је, како каже, и јако прометна због подземног пролаза којим се најлакасе стизе до пијаце у блоку 44, Дома здравља, “Пирамиде” и градског превоза. ...



СРБИН.ИНФО


Нашу Вуку још памти Европа





Име прве српске вајарке, Вукосаве Вуке Велимировић, ученице славног Бурдела, у Француској, али и другим западним земљама, сачувано је од заборава и данас је доступно стручној јавности. Ово за „Новости“ открива историчар уметности Гордана Крстић Фај, која живи у Паризу, одакле су у периоду између два светска рата, на адресу нашег славног реалистичког сликара Уроша Предића, стизала дуга, пријатељска писма.


Случајно пронађен пре три године, управо је део те кореспонденције посведочио о традиционалном српском немару. Трагајући за, у нашој јавности заборављеном и занемареном уметницом, „Новости“ су серијом тестова успеле да донекле исправе неправду и открију узбудљиву биографију и вредан опус који је Вука Велимировић оставила за собом.


Ова прича заинтересовала је и Гордану Крстић Фај, која је трагање наставила у Француској.


- Поред тога што је њено име ушло у британска и америчка издања „Речника западних вајара у бронзи“, британског аутора Џејмса Мекеја, Вука је уврштена и у „Биографски речник вајара 1920-их и 1930-их година“, француског аутора Тијерија Роша, издатог 2007. године на француском језику – каже наша саговорница. – Француска штампа је доносила осврте на њен рад, у оквиру приказа изложби на којима је учествовала у Паризу. Посвећен јој је и текст на неколико страна, објављен 1930. ...



СРБИН.ИНФО


Овако делује “Десни сектор” – украјински фашисти (Видео)




Шта се дешава у Украјини, да ли ће Русија војно да интервенише и спаси проруско становништо на истоку земље, пита се цео свет? Ко су екстремисти из “Десног сектор” који тероришу руско и проруско становништво?


Последњи догађај и Одеси, када су присталице “Десног сектора” запалиле више од 40 проруских активиста у Дому синдиката, отворио је “пандорину кутију” у Украјини. Многи предвиђају да ће се ова велика земља распасти као СФРЈ. Док у западним медијима постоји “омерта” када се говори о “Десном сектору”, на интернету се појавио снимак демонстрације силе које примењују присталице радикално десних украјинских снага, који мрзе све што је руско.


Покличи као што су “Смрт Русији”, нацистичко салутирање и поздрави “Зиг хајл” виде се на овом снимку који кружи интернетом.


Погледајте па закључите какво је деловање “Десног сектора”:



Тита памте од Триглава до Ђевђелије





Скоро две хиљаде грађана из свих крајева бивше Југославије одало је и у недељу, три и по деценије од његове смрти, почаст некадашњем председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу, посетом Кући цвећа, где је сахрањен. Ни киша, ни нешто хладније време нису их спречили да се упуте у Београд из Ријеке, Љубљане, Бановића, Теслића, македонских Кочана.


Они нешто старији, који памте Титово доба, окупљени испред његовог споменика жале за старим временима, која су, уверени су, далеко боља од ових садашњих, а млађи, одрасли на причама о добром животу, из радозналости желе да виде и ту чувену Кућу цвећа у којој почива маршал и председник велике државе.


Енесу Хаџиавдићу није било тешко да на годишњицу потегне из Тузле. Каже да је тамошње удружење „Јосип Броз Тито“, чији је члан, организовало два аутобуса који су стигли у Београд.


- Тито је једини човек којем се данас могу и желим поклонити – каже Хаџиавдић. – И сад бих заплакао због његове смрти, а не онда. Ја сам последња генерациоја Титових војника, јер сам те 1980. године служио војску у Травнику.


Била је недеља кад је умро и имали смо излазак у град, али смо се сви вратили у касарну када смо чули тужну вест…


И Пејо Дивковић је дошао из града соли, и то са супругом, снахом и пријом. ...



СРБИН.ИНФО


Свети Георгије, витез којег Срби највише славе





Свети Георгије, Ђорђе или Ђурађ је најчешћа крсна слава код Срба после Светог Николе и Светог Јована. Слави се два пута, у пролеће 6. маја по новом календару као Свети Ђорђе, који је на икони представљен као коњаник који копљем пробада аждају, а у јесен 16. новембра слави се као Ђурђиц, у спомен на преношење његових чудесних моштију.


Научници су још средином 19. века приметили да Свети Георгије има веома специфичан и снажан култ код Срба као „ослободилац заробљених, заштитник сиромашних, лекар болесних, борац против царева, победник и великомученик“.


По предању, он је заслужан и за стварање немањићке Србије. Кад су љубоморна браћа оковала и заточила Стефана Немању у пећину, овај се молио свом свецу заштитнику Георгију да га ослободи. Чудо се десило. Немања се нашао на слободи, постао је велики жупан, утемељио је моћну државу и саградио велики манастир Ђурђеве ступове, на брду изнад престоног града Раса, на месту данашњег Новог Пазара. ...



СРБИН.ИНФО


ФИНИАН КАНИНГЕМ: Власти у Кијеву раде по налогу Запада





Европски аналитичар Финиан Канингем сматра да су потези украјинских власти, којима диригује Запад, усмерене на то да изазову РФ да одговори и уведе војску на територију источне Украјине.


Москва, 4. мај – РИА Новости. САД и њихови европски савезници последњих недеља активно оптужују Русију да режира протесте на југу и истоку Украјине, а да за то немају никаквих основа ни доказа, пише Канингем у свом чланку за ирански информативни канал Пресс ТВ.


Вашингтон тврди да Москва тражи повод за инвазију у Украјину. Према мишљењу Канингема, ако Москва реагује на ове изјаве и умеша се сада у ситуацију, онда ће Запад моментално „експлодирати“ са изјавама о томе да су се обистиниле њихове најстрашније слутње.


Канингем додаје да РФ не треба да реагује на западну пропаганду и обраћа пажњу на претње. Руско руководство треба да ради храбро, на основу реалних чињеница.


Према мишљењу аналитичара, ако се одбаце тврдње западних политичара, онда чињенице показују да су нереди и насиље у Украјини резултат диверзије Запада. Канингем скреће пажњу на да ЦИА сада већ отворено пружа подршку кијевским властима. ...



СРБИН.ИНФО


Златни аутомат из Србије за шеика





Крагујевац — Луксузни модел аутомата М92, који су ручно гравирали и украсили златом мајстори крагујевачке фабрике Застава оружје, део је колекције шеика Мухамеда бин Заједа.


“Пословни партнер фабрика Интернешел Голден Груп из Уједињених Арапских Емирата наручила је 10 таквих аутомата, и то пет златних и пет сребрних, и један од тих златних аутомата завршио је код шеика Мухамеда”, изјавио је Тањугу директор те фабрике Раде Громовић.


Наглашавајући да је “уникатни модел аутомата постао део шеикове колекције последњих пар година”, Громовић је истакао да шеик Мухамед бин Зајед значајно доприноси да се сарадња са Уједињеним Арапским Емиратима подигне на виши ниво.


“Такође, и неколико веома уникатних модела пиштоља, ручно гравираних завршило је, посредством нашег партнера Југоимпорт СДПР, у рукама министара одбране одређених земаља, пре свега, северне Африке”, рекао је Громовић.


Ручно гравирано оружје, чија се цена, уколико садрже сребро и злато, вишеструко увећава и достиже износ од 25.000 евра, крагујевачка фабрика пласира, малтене, на тржишта свих 40 земаља где извози и стандардни програм ловачког и спортског оружја.


“Купци уникатних модела, пре свега, када су у питању ловачки карабини су са тржишта Европе, а што тиче модела ручног ватреног оружја, па и аутоматског, купци су са Блиског истока, као и Африке”, рекао је Громовић.


Фабрика “Застава оружје”, чији је извоз зависан од увоза са свега осам одсто, у овој години планира пласман производа и услуга у вредности од око 40 милиона долара.


“Основ плана пословања за ову годину је уговорени извоз на тржиште САД, посредством Југоимпорт СДПР, у вредности од 18 милиона долара”, рекао је Громовић и навео да је реч о извозу, највећим делом, ловачког и спортског оружја. ...



СРБИН.ИНФО


Њујорк тајмс: У Славјанску нема Руса, Украјинци ратују једни против других





Припадници снага за самоодбрану града Славјанска на истоку Украјине наоружани су оружјем које је идентично оном које има и украјинска војска и сви су држављани Украјине, пише амерички дневник “Њујорк тајмс”.


Дописник “Њујорк тајмса” из Славјанска наводи да су припадници снага за самоодбрану опремљени и са мањим наоружањем украјинске војске, а један од њихових лидера тврди да међу активистима нема Руса.


Дешавања у Украјини можете уживо пратити овде.

“Већина њиховог арсенала идентична је са оружјем које је у рукама украјинске војске и припадника јединице за специјалне намјене Министарства унутрашњих послова, који су на положајима око Славјанска”, пише амерички дневник.


Према писању листа, на великом броју наоружања примјећују се трагови дуге употребе. Припадници милиција су изјавили да су већину набавили упадом у зграде полиције и са оклопних војних возила, те да су нешто оружја купили и од корумпираних украјинских војника.


Дописник “Њујорк тајмса” провео је седам дана у сједишту 12. Чете, која је дио “Народне милиције Народне Републике Доњецк”.


Активисти су указали на то да би, уколико би међу њима били припадници руских обавјештајних служби, имали много боље наоружање. ...



СРБИН.ИНФО


Јосиповић: У Јасеновцу се догодио геноцид који се не сме заборавити





ЗАГРЕБ – Државни врх Хрватске у недељу је у Јасеновцу оштро осудио усташки режим и поручио да геноцид и зло које се догодило у јасеновачком концетрационом логору никада не смеју бити заборављени.


На комеморацији у Спомен подручју Јасеновац, поводом 69. годишњице пробоја затвореника из концентрационог логора Јасеновац, председник Хрватске Иво Јосиповић рекао је на да се у Јасеновцу догодио геноцид који се не сме заборавити и који никад неће престати да боли.


“Јасеновац је једно од места која остају заувек у колективном сећању иако је створено с циљем да буде место заборава, стратишта”, нагласио је Јосиповић и оценио да су они који су Хрватску желели да створе на злочину, учинили зло хрватском народу.


Он је изразио жаљење што се такав злочин догодио у име хрватске државности.


“Ту су људи били криви и мучени јер су били кривог светоназора и вере, јер нису следили прави, под наводницима светоназор”, рекао је Јосиповић и додао да је током Другог светског рата огромна већина хрватског народа била против такве идеологије и злочина.


“Дугујемо сећање свакој појединачној жртви која је овде и другде страдала. Зло никада не сме да буде исприка за друго зло. Ово место мора да буде штит против зла”, нагласио је председник и упозорио да су “замети фашизма и других тоталитарних идеологија латентна претња”, посебно у великим економским кризама. ...



СРБИН.ИНФО


Хрвати моле, авиони заробљени у Одеси, Руси не дају делове





ЗАГРЕБ – Док се оружани сукоби у Украјини захуктавају, у ремонтном заводу у Одеси на ремонту и модернизацији још чами седам борбених авиона МИГ 21 из састава Хрватског ратног ваздухопловства, пише Јутарњи лист.


За то време, Хрватској је остао само један МИГ, па небо морају да јој чувају Мађари или Италијани.


У Одеси више нема припадника оружаних снага РХ који су надзирали ток ремонта – још пре две недеље су отишли.


Како ће се ескалација сукоба у Одеси одразити на наставак ремонта хрватских борбених авиона тешко је предвидети. У петак је надлежнима у МОРХ-у из Одесе потврђено да ремонт иде својим током, али после последњих сукоба и више десетина мртвих, више нико се не усуђује да предвиђа када би седам авиона хрватских авиона могло да буде завршено.


У МОРХ-у не брину само око ремонта авиона у Одеси. Сукоби у Украјини изазвали су велике проблеме и у ремонту војних транспортних хеликоптера, који су, додуше, у Хрватској.


Досад су успешно ремонтована четири хеликоптера, али за два недостају делови које је Загреб наручио из Севастопоља.


Делови су уредно укрцани на камионе још пре месец и по, али немају дозволу за излазак из круга фабрике у Севастопољу. ...



СРБИН.ИНФО


Последње речи пилота хероја: Нећете ви да гинете, ја ћу!





Петнаест година прошло је од погибије потпуковника Миленка Павловића, команданта 204. ловачко авијацијског пука, који се жртвовао како би спасао млађег колегу сигурне смрти која га је чекала у неравноправној борби са НАТО ловцима.


Тог 4. маја 1999. године, Павловић је извукао млађег колегу пилота из кокпита Миг-а 29 који се спремао да полети са аеродрома Батајница.


„Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу!”, урлао је Павловић док је извлачио колегу из кабине, да би потом у полуисправном авиону кренуо ка Ваљеву, родном крају, у сусрет десетинама НАТО ловаца и бомбардера.


Дванаест минута касније, његове колеге у оперативном центру чуле су само: “Имају ме! ...



СРБИН.ИНФО


Понос Србије : Кајакаши освојили сребрне медаље на СК у Милану!





Кајакаши Србије освојили сребрне медаље на СК у Милану


Кајакашице Србије, сестре Николина и Оливера Молдован освојиле су данас сребрну медаљу у дисциплини К-2 200 метара, на Светском купу у Милану, а кајакаши Симо Болтић и Владимир Торубаров сребрну медаљу у дисциплини К-2 500 метара.


Николина и Оливера Молдован су до другог места дошле резултатом од 39 секунди и 79 стотинки.


„Диван је осећај. Жао ми је што нисмо освојиле медаљу и на 500 метара, али задовољне смо сребром на 200 метара. Видимо да смо у врху и да има места за напредак, али морамо много да радимо. Видећемо шта ће бити на Европском и Светском првенству, то нам је крајњи циљ у сезони”, рекла је Оливера Молдован.


Златну медаљу освојиле су Немице Кони Васмут и Тина Дице са 38,849 секунди, а бронзу Габријела Сабо и Нинета Вад из Мађарске са 0,372 секунди заостатка за победницама.


Српски репрезентативци Симо Болтић и Владимир Торубаров освојили су сребрну медаљу у дисциплини К-500 резултатом од минут, 29 секунди и 93 стотинке.


„Ово је нама била прва озбиљна трка на међународној сцени у двоседу на 500 метара и презадовољан сам освајањем сребрне медаље”, рекао је Болтић, који је прошле године освајао одличја у тој дисциплини али са Марком Драгосављевићем. ...



СРБИН.ИНФО


Обама збијао шале на рачун Путина на вечери са новинарима





Амерички председник Барак Обама приредио је у суботу увече традиционалну вечеру за дописнике из Беле куће, током које је збијао шале на рачун домаћих проблема, политичких противника, медијског извештавања, али и на рачун руског председника Владимира Путина.


Традиционална годишња вечера окупила је на једном месту водеће новинаре Вашингтона, бројне славне личности, владине званичнике, а њихов домаћин је био председник САД.


Да је Обама синоћ показао сав свој смисао за хумор, сведоче данас амерички медији који су пренели неке од најзанимљивијих детаља из неформалне конверзације председника и новинара.


Чуле су се шале и на рачун неких проблема у унутрашњој политици, као што је била финансијска блокада администрације због непостизања договора о фискалној политици.


“Нисмо успели да се договоримо о осигурању за незапослене. Републиканци одбијају да га продуже. Почињем да мислим да су у праву. Ако желите да будете плаћени, а да не радите, треба да се кандидујете за Конгрес, баш као и сви остали”, поручио је Обама.


Медијској кући “Фокс” је, рецимо, поручио да зна да ће им недостајати кад више не буде председник. ...



СРБИН.ИНФО


Чуркин: Људе спаљивали фашисти, a не Украјинци





Москва — Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин написао на свом Твитер налогу да су у Одеси људе спаљивали фашисти, а не Украјинци, пренела РИА Новости.


“Када људе спаљују, тешко је рећи да су сви исти, да је иста крв, да су Украјинци. Не, они који су спаљивали људе нису Украјинци. То су фашисти”, написао је руски дипломата.


Према његовим речима, ситуација у Украјини је изузетно нестабилна и потребно је спровести детаљну истрагу онога што се дешава на југоистоку те земље.


“На путевима Украјине данас иду младићи са аутоматима и грубо пљачкају свој народ. У градовима цвета рекет. Нестало је управљање земљом”, навео је Чуркин.


РИА Новости подсећа да на седници Савета безбедности УН 2. ...



СРБИН.ИНФО


Милогорци погубили компас: Чекамо Србе и Русе да нам дођу на летовање





Бранимир Гвозденовић, црногорски министар туризма, за “Новости”, о предстојећој сезони. Прошле године укупан приход од туризма био је 721 милион евра


Запљуснуће црногорску обалу и овог лета српски туристи, али и руски, без обзира на догађаје у Украјини. Врата ће широм бити отворена и гостима из Европске уније… Оптимистичку поруку уочи сезоне саопштава први човек црногорског туризма, министар Бранимир Гвозденовић, надајући се расту прихода за око три до четири одсто у односу на 2013. годину, када се од туризма зарадио 721 милион евра. На питање “Новости”, колико Црна Гора улази спремна у нову сезону, даје потврдан одговор.


- Очекујемо наставак позитивног тренда када су у питању туристички доласци, остварена ноћења и приходи од туризма, уз константно подизање нивоа квалитета услуге. Прве групе из Француске почеле су да долазе већ почетком априла, а тај тренд ће се наставити и са немачког, британског и других тржишта, у сарадњи са туроператорима. Национална туристичка организација Црне Горе реализује активности на промоцији нашег производа у сарадњи са туристичким радницима из региона, у оквиру наступа на тржиштима Кине, Јапана и Индије. Према извештају светског савета за туризам и путовања, Црна Гора се налази на првом месту по прогнози брзине раста у 2014. ...



СРБИН.ИНФО


ФБИ и ЦИА воде операције украјинске владе




Украјинску пучистичку владу саветује на десетине агената америчке централне обавештајне службе (ЦИА) и Федералног истражног бироа (ФБИ) пише немачки ”Bild am zontag” позивајући се на изворе из немачких безбедносних кругова.


Ови обавештајци, по налогу америчке владе, треба да помогну Кијеву да се окончају сукоби на истоку земље и изгради функционалну безбедносну структуру, наводи лист.


Бела кућа је прошлог месеца потврдила да је директор ЦИА Џон Бренан боравио у Украјини, наводећи да се радило о рутинској посети шефа америчке тајне службе. ...



СРБИН.ИНФО


Новак тактизира : Ђоковић одустао од турнира у Мадриду!





Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић неће учествовати на Мастерс турниру у Мадриду пошто није успео да се потпуно опорави од повреде зглоба десне руке


Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић неће учествовати на Мастерс турниру у Мадриду пошто није успео да се потпуно опорави од повреде зглоба десне руке.


Упркос свим предузетим мерама, терапијама и мировању, рука другог рекета света још увек није довољно опорављена. То су показали контролни прегледи у недељу. Лекари су проценили да би наступ у престоници Шпаније био исувише велики ризик за Новака и да би повреда лако могла да се погорша.


У таквој ситуацији, како би избегао озбиљније последице, односно да не би угрозио сезону на шљаци, а пре свега наступ на Ролан Гаросу, Ђоковић је одлучио да пропусти Мадрид.


Новак ће покуша да се спреми за Мастерс у Риму, који се игра од 10. до 18. маја.


“Извињавам се свима на турниру и свим шпанским навијачима што сам морао да се повучем са Мастерса у Мадриду. ...



СРБИН.ИНФО


Хулигани у Италији: Пијани цвећар са пиштољем и свемоћни вођа навијача (ВИДЕО)





Срећом, није било мртвих, али је просто невероватно шта се све дешавало током финала Копа Италије. Све у присуству премијера Матеа Ренција и његове уплакане кћери. Прочитајте шта се све збивало у Риму


Хулигани се питају, полиција немоћно гледа. Такав се утисак стекао током финала италијанског Купа између Наполија и Фиорентине које је почело са великим закашњењем због жестоког обрачуна навијача са југа земље и, према званичном саопштењу, тврдокорног присталице Роме?!

Полиција, додуше, негира да је преговарала са хулиганима, већ тврди да је капитен Наполитанаца Марек Хамшик до трибине ишао само да би навијаче обавестио о томе шта се дешава. Али, тешко јој је веровати после свега виђеног на Олимпијском стадиону. Уосталом, италијански медији, или барем добар део њих, тврде да је знак да утакмица сме да се одигра дао управо Ђенаро де Томаза (на фотографији), вођа хулигана из Напуља (званично је то урадио Ђузепе Пекораро, представник градских власти Рима).

Контроверзни Де Томазо је, иначе, син познатог мафијаша из клана Камора, познат је и под надимаком “Ђени а’ Кароња” што у слободном преводу може да значи злотвор, копиле… Неко коме је италијански језик јаснији вероватно ће наћи прикладнији превод, али је јасно да у питању није цвећка.

Није то ни 48-годишњи Данијеле Де Сантис, иако је ботаника струка том ултра-десничару са подебелим криминалним досијеом. ...



СРБИН.ИНФО


Сергеј Лавров, Путинов “мистер њет” за 21. век





Иако нису ни на једном обелодањеном списку западних санкција, главни “кривци” за неочекивани расплет догађаја на Криму и затегнуте односе са Украјином су руски председник Путин и његове главне узданице – министри одбране и спољних послова Сергеј Шојгу и Сергеј Лавров. Они су, уједно, и два министра са најдужим стажом.


По природи посла, уз председника Путина, Лавров је највише цитирани руски политичар, који се нимало не устеже да јавно каже да главни режисери догађаја у Украјини седе у Вашингтону.


Као врло искусан дипломата, одлично образован, јасне и концизне мисли, али и бритке речи кад затреба, Сергеј Викторович Лавров (64) је сигурно неугодан партнер за преговоре у Вашингтону и Бриселу, али је зато у својој земљи уз Путина и Шојгуа већ годинама најпопуларнији политичар.


Ових дана се навршило десет година од када је Путин именовао Лаврова и пребацио га у Москву из Њујорка, где је пре тога десет година руководио руском мисијом у ОУН. После совјетског министра спољних послова Андреја Громика, који је заузимао ту дужност од 1957. до 1985, Лавров је најдуже на месту првог човека руске дуипломатије.


Они који пажљиво прате изјаве и интервјуе Сергеја Лаврова лако су могли да примете да критика понашања Вашингтона није од јуче, од почетка кризе у Сирији или Украјини. ...



СРБИН.ИНФО


Српске свађе уочи Првог светског рата





У мају 1914, пола године по окончању балканских ратова, Србији је било потребно све осим новог рата. Победничка еуфорија се охладила, црне заставе су висиле на многим кућама, цвеће на славолуцима је увенуло. Школе, током ратова претворене у болнице, поново су прорадиле. Дојучерашњи ратници-хероји, као и обично, тонули су у анонимност свакодневице.


Док су ратови на југу пламтели, живот није стао. Београд је 1913. ...



СРБИН.ИНФО


Сарађујући са Русијом по питању природног гаса Турска се не обазире на ЕУ





У руско-турским односима се по питањима енергетике примећује проширење сарадње. Турска је изразила жељу да повећа куповине руског гаса који се дотура гасоводом „Плави ток“ који, заобилазећи треће земље, руски природни гас дотура кроз акваторију Црног мора… Пројектовани капацитет тог гасовода је 16 милијарди кубика годишње. Са стањем на дан 11. марта ове године укупна количина испорука „Плавим током“ (од фебруара 2003.године) износи 100 милијарди м3 гаса.


Турски министар енергетике и природних ресурса Танер Јилдиз изјавио је да је Анкара спремна да годишње преузима још 3 милијарде м3 гаса. Технолошки тај гасовод је опремљен и на већи проток гаса.


Спремност Турске да повећа куповину руског гаса објављена је у време када се „Газпром“ налазио у прилично непријатној ситуацији због односа са европским партнерима, међу којима има неких који су у последње време давали повод да се посумња у доследност њихових поступака. ...



СРБИН.ИНФО


Спасли старицу из набујале реке





У правој драми која се одвијала у ноћи уочи Првог маја на Великој Морави, између Новог Села и Кушиљева на другој обали, у надошлој и подивљалој реци нестао је 79-годишњи Марко Стојановић, наставник историје и географије у пензији. Његову годину дана старију супругу Наду, учитељицу у пензији, у последњем тренутку извукли су из таласа Мораве двојица младића из Кушиљева, чијем се пожртвовању и храбрости диви цела Ресава.


За несталим Марком полиција и риболовци и даље трагају, а Нада се после указане помоћи опоравља.


После превртања чамца на средини реке, испод друмско-железничког моста у близини Свилајнца, у којем су били супружници Стојановић, Марко је пао под чамац и више се није појавио, а Нада се ухватила руком за дрвени чамац који је после гашења мотора наставио да плута средином набујале и брзе реке.


Невероватном снагом и храброшћу ова жена, која за двадесетак дана пуни осам деценија живота, чврсто се држећи на крило преврнутог пловила остала је у хладној води пола сата повремено дозивајући у помоћ.


Шта се догађало око 22 сата у мрклој ноћи у таласима Мораве, сведочили су дављеница Нада и њени спасиоци који су је у петак увече посетили у њеном школском стану у Новом Селу, где је провела радни век и где се опоравља после преживљеног шока. ...



СРБИН.ИНФО


АРХАНГЕЛИ: Откривамо ко су заправо момци испод кациге! (ФОТО)





Већ дуго постоји велики број предрасуда о бајкерима који влада како Београдом, тако и целом Србијом.


По неком неписаном правилу, у народу се развило мишљење да су бајкери људи који воде “лош начин живота”. Под тиме се мисли да су они прљави, брадати и запуштени, да воде живот који је пун разврата, туча и алкохола, њихова појава често се везује за дрогу, и по већини, мотористи су дефинитивно “лоши момци”.


Мало је оних који знају шта је заправо истина. У посети најстаријем националном мото клубу у Србији, “Архангел – Србија”, и у разговору са председником клуба Банетом Јаблановићем, откривамо ко су људи испод кациге, какве су њихове навике, којих правила се држе и какав живот воде ван цесте.



Када и како је настао Ваш клуб?


Овај клуб настао је 1992. ...



СРБИН.ИНФО


УНЕСКО И СРПСКА БАШТИНА: Српска слава и Ђурђевдан





Коло, игра са бројним варијантама (играчким и музичким), као заштитни знак Срба ма где живели, крајем марта је номиновано за репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа (НКН) Унеска, на састанку Националног комитета НКН у Министарству културе, под званичним називом „Коло – традиционална игра у Србији”.


Србија је после потписивања Конвенције о заштити нематеријалног културног наслеђа 2010. и формирања читаве мреже НКН до сад номиновала три добра. На основу одлуке Националног комитета и Министарства културе Србија је прошле године поднела кандидатуре за упис славе, као појединачне номинације и пролећног празника: Хидрилезе/Светог Ђорђа као мултинационалне номинације (са Хрватском, Македонијом, Румунијом, Молдавијом и Турском) за упис на репрезентативну листу Унеска. И на њој ће се званично наћи до јесени 2014. Коло је номиновано недавно и на репрезентативној листи Унеска би требало да буде у јесен 2015. ...



СРБИН.ИНФО


Кад је Црни човек водио Србе




Метежна времена увек изнедре људе који су као некаквим провиђењем позвани да у важним приликама и догађајима одиграју историјску мисију. Тако је у очају у којем се нашао српски народ у 16. веку искрсао Црни човек, у народу познат као Јован Ненад.


Црни човек, у народу познат као Јован Ненад


Појавио се на тлу данашње Војводине с јесени 1526. године, када су Турци опустошили Бачку и натерали у сеобу силан народ. Након Мохачке битке у којој је султан Сулејман Величанствени на свом походу ка европском западу победио угарског краља Лајоша, обезглављена земља постала је поприште сукоба за власт. ...



СРБИН.ИНФО


Мирјана Бобић Мојсиловић: Мала бара, пуна крокодила




Ово није текст о Кристијану Голубовићу.


Ово је прича о српској јавној сцени. Протеклих дана, РРА је дигла велику буку због учесталог појављивања славног криминалца, дилера дроге, отимача ташни од баба, крадљивца аутомобила и рекеташа, на неколико телевизија са националном фреквенцијом: у појединим емисијама, Кристијану Голубовићу је дато да буде чак и водитељ, у неким емисијама је говорио о томе како је постао киминалац и шта је све радио у младости, у некима је говорио о актуелној политичкој сцени, а у некима је био представљен и као уметничка душа – Кристијан Голубовић, наиме, поред свега, пише и песме и слика. Осим РРА, бројни социолози, криминолози и јавни посленици, укључили су се у осуду промовисања Кристијана Голубовића, јер он као својеврсни „мрачни витез“, уз то и дилер дроге, може погубно да утиче на младе, а многи су са гнушањем истицали чињеницу да је огромни медијски простор дат човеку који је правоснажно осуђен на четрнаест година затвора.


У реду, али Кристијан је прво постао популаран у филму „Видимо се у читуљи“, затим је постао популаран као једини преживели из тог филма, а затим је стигла „ова слава“, између осталог и зато јер Кристијан није без дара за јавне наступе, а и зато што се није либио да многе српске политичаре пореди са криминалцима.


Брига РРА и других јавних посленика око штетног утицаја промовисања кримоса који нема длаке на језику, могла би се узети са поштовањем да је у овој земљи јавна сцена нешто другачија. Јер, на пример, није било никакве озбиљне реакције РРА и осталих коментатора на бројне ријалити шоу-програме који се емитују већ годинама, и који су имали погубан утицај на младе – од примитивизма, агресије, порнографије и бесмисла, до промоције идеје да је буквални и симболички брлог природно станиште српске будућности, а да је сензационализам који прати то дно телевизијске забаве, нешто што свима доноси корист.


Са друге стране, брига за душевно и морално стање нације због појављивања Кристијана Гоубовића на ТВ, делује у најмању руку лицемерно – у земљи у којој је већина политичара отимала, не ташне бабама, него целокупну уштеђевину читавој нацији, у земљи у којој је прећутно правило да је политика најуноснији вид криминала, у којој су политичари и „тајкуни“ годинама без икаквих проблема диловали са криминалцима који су шверцовали тоне дроге (а не као Кристијан, 14 грама), и у којој су сви они угледни грађани јер немају затворски набилдоване трапезијусе, брига због Кристијановог утицаја на младе делује смешно. ...



СРБИН.ИНФО


Николић богатији за шест хектара земље





Председник Томислав Николић је добио на поклон два хектара земље и купио још око четири хектара пашњака и воћњака, чиме је значајно допунио имовинску карту.


Председник Николић на путу је да постане озбиљан земљопоседник. Познато је да у родној Бајчетини поседује више од осам хектара земље, винограда, шуме и воћњака, а однедавно је знатно увећао свој посед. Како је наведено у његовој имовинској карти, Николић је пре месец дана на поклон добио око два хектара и 14 ари земље, а онда је купио још две њиве, два пашњака и воћњак, укупне површине од близу четири хектара. ...



СРБИН.ИНФО


Глумцу Милошу Биковићу награда у Сплиту





Млади српски глумац Милош Биковић добио је награду „Марул” на позоришном фестивалу „Марулићеви дани” у Сплиту за насловну улогу у представи „Мој син само мало спорије хода”, у извођењу Београдског драмског позоришта (БДП).


Признање за најбољи савремени драмски текст изведен на фестивалу припало је хрватском аутору Ивору Мартинићу за ту драму. Интересантно је да је праизведба тог комада, у извођењу ЗКМ-а из Загреба, пре три године освојила у Сплиту чак четири награде, али не и за текст.


Верзија БДП-а, која је сада награђена, у режији Предрага Стојменовића, заправо је језичка адаптација, саопштио је БДП. ...



СРБИН.ИНФО


Јоже Менцингер: Југословенски синдром тресе ЕУ





Избори за Европски парламент у Словенији и Хрватској пролазе у драматичним околностима за две земље које су из састава бивше Југославије засада једине у ЕУ. Словенија, која управо прославља десету годишњицу чланства, упала је у незапамћену политичку и економску кризу, а од земље која је била пример, сада је постала тежак европски болесник. Хрватска је дословно пред банкротом, са крајње неизвесним последицама.


Др Јоже Менцингер, творац економског чуда у Словенији након распада Југославије, не даје много наде за оптимизам. Предвиђа да Европу, па тако и ове просторе, чека талас нових криза, а ни хаос није искључен. Али, наде увек има, па Менцингер будућност заједничке Европе види само ако се ЕУ окрене темељима на којима је створена, пре свега социјалној тржишној економији. ...



СРБИН.ИНФО


Необичан живот обичне краљице, српске





И ти ћеш то једнога дана да прикажеш… Ако одеш у Србију – казала је краљица Марија сину Томиславу, док су она и млађи краљевић, Андреј, сатима пажљиво премотавали филмове које је старији, Томислав, начинио на њиховом имању у Кенту.


- Све – одговорио је краљевић.


- А, да ли ћеш… да ли ћеш… икада отићи тамо? – питала је, а свака реч, пригушена, звучала је као молитва: да се барем један од њених синова врати.


Петар? ...



СРБИН.ИНФО


ОСТАЛА САМА СА ЧЕТВОРО ДЕЦЕ: Носимо крст како је и записано




Дубоко погођен судбином супруге трагично настрадалог рудара, Габријеле Марјановић из села Радовница код Трговишта и њеној четворо деце, анонимни донатор из Немачке је пожелео да им помогне. То је недавно и учинио, када је на кућну адресу ове младе удовице послао новчани дар од 100 евра.


О доброчинству овог човека, наше новинаре је обавестила Габријела, додавши да им овај новац много значи у свакодневној борби за достојанственији живот.


Хвала што мислите на нас: Габријела Марјановић са дечицом


- Нека свим нашим добротворима Бог да све најбоље. Нека их награди здрављем, срећом и радошћу, то је најмање што су заслужили. ...



СРБИН.ИНФО